Huis inrichting

Huis inrichten? 15x Tips


Huis inrichten tips

Een huis inrichten is vaak iets om naar uit te kijken. In veel gevallen betekent het namelijk dat je in een nieuw huis gaat wonen. Of dat nou een huurwoning is of een woning die je hebt gekocht. Je gaat in een nieuwe omgeving wonen. Hoewel er tegenwoordig ook steeds meer turnkey woningen verkocht worden die eigenlijk al helemaal intrekklaar zijn, moet er meestal wel wat gedaan worden aan het huis.

Er zijn mensen die het helemaal geweldig vinden om bezig te zijn met de inrichting van hun huis, maar er zijn ook heel veel mensen die er juist tegenop kijken. Dit is aan de ene kant te begrijpen, aan de andere kant is het juist ook een hele mooie kans om een huis in te richten die helemaal bij jou past en waar jij je comfortabel in voelt. En met de juiste tips kan ook jij deze klus gewoon klaren. Daarom hebben wij de beste tips voor je op een rijtje gezet die jij kunt gebruiken voor het inrichten van je huis.

1. Begin niet in de meubelwinkel

Er wordt weleens gezegd dat je geen boodschappen moet doen als je honger hebt, omdat het tot slechte keuzes leidt. Hetzelfde geldt voor meubelwinkels. Ga niet in paniek winkelen, alleen omdat je een leeg huis hebt. Ja, je hebt een bank nodig. Maar het zou zonde zijn als je een kleur kiest die er op dat moment in de winkel zo mooi eruit ziet, maar uiteindelijk helemaal niet bij je woonkamer past. En de afmetingen zijn ook enorm belangrijk. Je kunt pas goed woonshoppen als je de werkelijke afmetingen weet van de kamers. Begin dus altijd met een notitieblok en een meetlint in je nieuwe huis.

Huis inrichten tips

2. Meten is weten

Het afstemmen van de schaal van de meubels op de schaal van een kamer is van cruciaal belang. Een diepe bank kan een kleine kamer gemakkelijk overmeesteren en slanke stoelen kunnen verdwalen in een grote open loft. Voordat je begint met inrichten, meet je de lengte en breedte van elke kamer, samen met de plafondhoogte en elementen die in de weg kunnen zitten. Denk aan trappen, schuine wanden, radiatoren, open haard, leidingen, noem maar op. Het is ook een goed idee om raamopeningen te meten, samen met de muurruimte eronder, boven en aan de zijkanten van elk, om je voor te bereiden op raambekleding.

Een veel gemaakte fout van mensen, is dat ze dingen kopen met de verkeerde maat – banken die niet in de kamer passen, banken die niet door de deuropeningen passen, te kleine tafels, te grote tafels, te kleine vloerkleed, te grote vloerkleed, noem maar op. Door de ruimte zorgvuldig te meten, kan je dergelijke problemen voorkomen.

Huis inrichten tips meten is weten

3. Maak een plattegrond

Als je de afmetingen hebt, dan is het tijd om een plattegrond te maken. Op die manier heb je een goed overzicht van het hele huis. Heb je het huis gekocht? Dan zou je de plattegronden op kunnen vragen bij de verkopende makelaar. Heb je een huurwoning? Dan is de kans groot dat je het zelf moet maken.

Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Je zou een plattegrond kunnen tekenen op de ouderwetse manier, met papier, potlood en een liniaal. En tegenwoordig zijn er ook heel veel online huis inrichten tools en apps die je gratis of tegen een kleine vergoeding kunt gebruiken. Met die meeste tools en apps kan je heel eenvoudig plattegronden maken. En met sommige tools kan je zelfs heel je huis inrichten, inclusief het intekenen van alle meubels.

huis inrichten plattegrond

4. Beslis hoe je wilt wonen

Dit is het lastige deel bij het inrichten van je huis, omdat er geen goede of foute antwoorden zijn. Interieurs kunnen traditioneel of modern zijn, formeel of ontspannen, en visueel warm of koel. Het belangrijkste is om te bedenken wat jij fijn, mooi, comfortabel en praktisch vindt. En niet alleen jij, maar ook je partner en eventueel je kinderen. Daarbij is het ook belangrijk om na te denken over de toekomst. Misschien heb je nu nog geen kinderen, maar je zou daar in de nabije toekomst wel aan willen beginnen.

Denk ook aan je levensstijl. De inrichting van een keuken voor iemand die bijvoorbeeld regelmatig vrienden uitnodigt om te komen eten, zou anders moeten zijn dan een huis voor iemand nooit kookt.

Leestip: Interieurstijlen

Huis inrichten tips - dubbele douche

5. Leer van anderen

Als het gaat om interieurs en de inrichting van huizen, kan je heel veel leren van andere mensen. Er zijn heel veel woonmagazines waar je heel veel uit kunt halen, je kunt leren van vrienden en familie door te kijken hoe zij hun huis hebben ingericht, en je heb natuurlijk het internet. Het internet is de grootste vriend van iedereen die bezig is met het inrichten van hun huis. Je kunt heel veel leuke woonideeën en inspiratie opdoen door op de websites te kijken van professionele interieurontwerpers, architecten en stylisten. Daarnaast heb je natuurlijk ook Pinterest en Instagram, wat tegenwoordig hele populaire inspiratiebronnen zijn voor huis en tuin.

Bewaar alle afbeeldingen van interieurs die jij mooi vindt, en maak er een moodboard van. Bestudeer ook de afbeeldingen, en let op de details. Wat vind je precies mooi en wat juist niet. Zijn het de kleurencombinaties die je mooi vindt, het materiaalgebruik, of misschien specifieke meubels en accessoires?

huis inrichten tips inspiratie

6. Visualiseren met tape

Het kan best lastig zijn om te bedenken hoe meubels in een kamer staan. Is de bank te groot of juist te klein? Een handige tips is het gebruik van tape. Gebruik schilderstape op de vloer en wanden om de meubels na te bootsen in de kamer. Dit is een hele praktische manier om een kamer inclusief meubels te visualiseren. Een plattegrond is een musthave, maar het is ook heel fijn om meubels op ware formaat te visualiseren in een kamer. Loop door de kamers en voel het aan.

7. Heb een budget

Het is altijd handig om voor jezelf een budget te hebben. Als je onverwacht een te dure stoel koopt, omdat het liefde op het eerste gezicht is, heb je wel minder geld beschikbaar voor de eettafel. Zo simpel is het. Een budget is een leidraad voor hoeveel geld je aan welke elementen in huis wilt uitgeven. Is die mooie stoel 100 euro duurder dan gepland, dan zou je op iets anders die 100 euro moeten besparen.

huis inrichten tips budget

8. Plan de verschillende fasen

Gipsplaten afwerken, hardhouten vloeren afwerken en plafonds schilderen zijn allemaal rommelig werk. Als dat mogelijk is, is het beter om dit soort werkzaamheden te voltooien voordat de meubels en accessoires erin worden geplaatst. Is dit niet mogelijk? Zorg er dan voor dat alles goed bedekt en beschermd wordt met bijvoorbeeld canvasdoeken.

9. Kleuren kiezen voor je interieur

Het kiezen van een kleuren voor je interieur kan een uitdaging zijn, maar kleur kan ook een krachtig hulpmiddel zijn om een ​​gewone ruimte om te vormen tot iets heel bijzonders. Er zijn heel veel designtheorieën en regels die vaak worden geadviseerd. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gezegd dat je lichte keuren moet gebruiken in een kleine ruimte, en dat je het kleurenwiel kunt gebruiken om de kleuren in huis te bepalen. Kleurkeuzes zijn zeer subjectief en als het gaat om het inrichten van je huis, moet je vooral doen wat goed voor je voelt en wat je mooi vindt.

huis inrichten zwarte muur

Weersta de verleiding om eerst een verfkleur te kiezen. Omdat verf niet duur is en aan vrijwel elke kleur kan worden aangepast, is het verstandig om te beginnen met met minder flexibele elementen, zoals meubels, stoffen, tegels of behang. De verfkleuren kunnen op die kleurkeuzes gebaseerd worden.

LeestipGebruik een kleurencirkel om de kleuren voor je interieur te kiezen!

Denk bij het kiezen van kleuren aan de waarde. Een mix van waarden binnen een kleurenschema helpt te voorkomen dat een palet met meerdere tinten chaotisch wordt. Kies één donkere kleur, één lichte kleur en één heldere kleur. De kleur die de dominante tint in de kamer wordt, hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Het is altijd een goed idee om de kleuren te testen. Maak een plattegrond van je huis en noteer wat er in elke kamer komt, zoals de bank, de tv meubel, de tafel, het tapijt, noem maar op. Verzamel staaltjes die de kleuren van die items vertegenwoordigen. Beoordeel de kamers op zowel positieve als negatieve attributen; Schrijf het op. Zoek aandachtspunten in de lijst met positieve eigenschappen. Bedenk hoe de ene kamer overgaat in een andere kamer, welke sfeer je wilt en welke objecten je in het palet wilt opnemen. Plan het één kamer tegelijk. Gebruik voor een eenvoudig palet in alle kamers een kleur in verschillende verhoudingen: als muurkleur in de ene kamer en accent in een andere.

huis inrichten kleuren tips

10. Textuur en patronen

Kleur is niet de enige manier om een ​​interieur persoonlijkheid te geven. Textuur en patronen zijn een geweldige manier om een ​​uniek tintje toe te voegen. Van fluwelen banken, tot wollen vloerkleden, linnen gordijnen en rustieke houten meubels. Genoeg leuke ideeën om meer sfeer en warmte te creëren in een interieur. Hieronder vind je een aantal leuke tips voor meer textuur in huis:

 • Zeg ja tegen vloerkleden! Door het juiste vloerkleed te kiezen, wordt de vloer tactieler en verandert het gevoel van de kamer, vooral als je kiest voor een hoogpolig vloerkleed met één met kwastjes en franjes. Je zou zelfs meerdere vloerkleden kunnen combineren.
 • Combineer verschillende soorten materialen op de bank. Heb je een linnen bank? Combineer het dan met leuke linnen, fluwelen en/of wollen kussens om het interessanter te maken.
 • In de slaapkamer speelt het bed de belangrijkste rol, maar eigenlijk is de manier waarop je het bed opmaakt zelfs belangrijker. Kies voor mooie bedlinnen, en combineer met het met passende sierkussens of een bedsprei.
 • Elementen uit de natuur zijn ook altijd een goed idee. Kies voor een mooie mix van verschillende soorten planten. Verspreid het door een kamer of creëren een leuk urban jungle hoekje.
 • Wanddecoraties zijn meer dan alleen posters en prints. Er zijn heel veel leuke wanddecoraties die meer textuur toevoegen aan je interieur, zoals geweven wandkleden, hoeden, wollen kunst, noem maar op.
 • Raamdecoratie is onmisbaar in huis. Als je meer textuur wilt creëren in een kamer, kies dan voor gordijnen. Fluwelen gordijnen, linnen gordijnen of bamboe gordijnen zijn allemaal super mooi.

huis inrichten tips warme texturen

11. Muren

De muren zijn een super belangrijk onderdeel in huis. Omdat het grote oppervlakken zijn, hebben de muren een enorme impact op de sfeer en uitstraling van je interieur. Er zijn heel veel verschillende soorten wandafwerkingen die je kunt overwegen.

Behang bijvoorbeeld wordt al eeuwenlang gebruikt, en nog steeds kiezen heel veel mensen om hun muren te behangen. Het grote voordeel van behang is dat er heel veel verschillende dessins en patronen te verkrijgen zijn. Daarmee kan je heel eenvoudig een bepaalde sfeer creëren in een ruimte.

Leuke behang ideeën:

Huis inrichten tips behang

Een andere populaire vorm van wandafwerking is natuurlijk door de muren strak te stucen, en vervolgens te verven in de gewenste kleur. Een belangrijk voordeel van stucwerk is dat je dat je het in verschillende diktes kunt aanbrengen. Hierdoor kan je oneffenheden op de muren wegwerken.

Laat je inspireren door deze artikelen:

Behangen, stucen en verven zijn veruit het populairst. Maar daarnaast zijn er nog heel veel andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan houten wandbekleding, waarmee je een warme en exclusieve sfeer kunt creëren. Je kunt ook kiezen voor lambrisering, die je kunt combineren met stucwerk of behang. En wandtegels mogen we natuurlijk ook niet vergeten, die je vooral in de badkamer, keuken en het toilet tegenkomt.

huis inrichten tips betonstuc

12. Vloer

De vloerkeuze is een andere belangrijke beslissing die je moet nemen bij het inrichten van je huis. Het materiaal is een integraal onderdeel van je interieurontwerp. Hoe het eruit ziet is natuurlijk heel belangrijk, maar bij de keuze van de vloer spelen andere factoren ook een rol, zoals de installatie, het onderhoud, duurzaamheid en natuurlijk de kosten.

Stel jezelf eerst de volgende vragen:

 • Wat is de budget per vierkante meter?
 • Wil je een kindvriendelijke en huisdiervriendelijke vloer?
 • Wil je een vochtbestendige vloer?
 • Wil je de vloer zelf leggen?
 • Wil je een onderhoudsvriendelijke vloer?

Op basis van deze antwoorden kan je een passende vloer kiezen die je mooi vindt. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten vloeren:

 • Houten vloer;
 • Laminaat;
 • PVC;
 • Tegels;
 • Tapijt;
 • Gietvloer;
 • Betonvloer;
 • Vinyl;
 • linoleum.

huis inrichten tips houten vloer

13. Meubels uitzoeken

Nieuwe meubels uitzoeken is één van de leukste fasen bij het inrichting van een huis. Niets is leuker dan op zoek gaan naar een nieuwe bank, een nieuwe tafel, nieuwe stoelen, een nieuwe kast, noem maar op. Wat voor soort meubels je uitkiest, hangt eigenlijk samen met bovenstaande tips. Wat voor sfeer wil je creëren in huis? Wat voor kleuren en materialen vind je mooi? Wil je meer textuur en patronen creëren in je interieur? De meubels die je uitkiest zijn eigenlijk allemaal afhankelijk van de vragen die je eerder heb beantwoord.

huis inrichten tips meubels op maat

Los van bovenstaande, zijn hebben we ook een aantal handige tips voor je voor specifieke meubels:

 • Een bank kan mooi uitzien op een website, maar het is altijd verstandig om het in het echt te zien. Niet omdat het er anders uit kan zien, maar ook omdat je het uit kunt testen. Ga erop zitten en ga er zelfs even op liggen. Alleen dan kan je goed beoordelen of je die bank echt wilt.
 • Het uittesten geldt zelfs nog meer voor het bed. Sterker zelfs, we raden aan om een bed en een matras uit te kiezen, die je voor een bepaalde periode thuis uit kunt proberen. Veel winkels en merken bieden bijvoorbeeld een 100 dagen test aan. Kom je na die 100 dagen erachter dat je rugpijn krijgt, dan kan je het kosteloos terugbrengen.
 • Het kan een leuk idee zijn om meubels op een manier te gebruiken, waarvoor ze eigenlijk niet zijn bedoeld. Zo zou je een eetkamerstoel naast je bed in de slaapkamer als nachtkastje kunnen gebruiken. Een hanglamp kan je als een wandlamp aan de muur ophangen. En wat dacht je van een salontafel die gemaakt is van een houten pallet?
 • Soms kan het een goed idee zijn om een bepaalde meubelstuk op maat te laten maken. Heb je bijvoorbeeld een grote nis in de woonkamer of slaapkamer waar geen normale kast in past? Door een kast op maat te laten maken, kan je die ruimte optimaal benutten. Maatwerk meubels zien er ook nog eens erg strak en exclusief uit.
 • Ondanks dat je gekozen hebt voor een bepaald kleurenpallet, kan het heel leuk zijn om voor een meubelstuk te kiezen met een opvallende kleur. De bank is hier bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van, waarmee je een focuspunt creëert in een kamer.

14. Decoratie en styling

Naast de grote meubelstukken zoals de bank, de tafel en de stoelen moet je ook nadenken over decoratie en styling. Daarmee maak je van een huis jouw huis. Met leuke accessoires die iets voor jou betekenen of die jij mooi vindt, maak je een interieur persoonlijk. Daarom beginnen alle goede  interieurontwerpers en stylisten met vragen, zodat ze jou beter leren kennen.

huis inrichten tips decoratie styling

Daarnaast zijn er ook hele leuke styling ideeën die er gewoon mooi uitzien. We hebben hieronder een aantal hele leuke decoratie en styling ideeën voor je op een rijtje gezet die je heel eenvoudig kunt toepassen in je interieur;

15. Maak een verlichtingsplan

Verlichting is belangrijker dan de meeste mensen denken. Zorg er altijd voor dat je zoveel mogelijk natuurlijke lichtinval in huis hebt. Maar in de avond heb je daar natuurlijk niets aan. Dan speelt verlichting een belangrijke rol. In plaats van klakkeloos mooie lampen uitzoeken, is het belangrijk om goed na te denken wat je wilt bereiken met verlichting. Naast basisverlichting, in de vorm van hanglampen, plafondlampen of inbouwspots in het plafond, moet je ook nadenken over sfeerverlichting en accentverlichting. Verlichting beïnvloedt ook hoe we texturen en kleuren waarnemen en manipuleert het algehele gevoel van een ruimte. Maak daarom een doordacht verlichtingsplan.

huis inrichten tips verlichting

Om je een idee wat er allemaal mogelijk is op het gebied van verlichting in huis, vind je hieronder een aantal ideeën:

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam