Tuininspiratie

Jouw tuin veilig de winter door


Zul je net zien, hè? Heb je je de hele zomer uit de naad gewerkt om een schitterende tuin neer te zetten, komt de winter weer roet in het eten gooien!

Voorafgegaan door de herfst, uiteraard. Maar het feit is en blijft dat de elementen nu vrij spel hebben en dat vorst, kou en eventuele sneeuw – in Nederland tegenwoordig zeldzaam, zijn we ons van bewust – al je inzet van de afgelopen maanden nutteloos maken. Maar is dat nou eigenlijk wel zo?

Nee! Want door degelijke voorbereidingen te treffen, kun je voorkomen dat de winter permanente schade aan je tuin aanricht. En dat is maar goed ook want voorkomen is en blijft nou eenmaal beter dan genezen. Dus, pak die handschoenen, tuinkleding en handschoenen er maar weer bij! Maar trek er dit keer wel een jas overheen, want het kwik begint al te dalen. Tenzij we natuurlijk een mild najaar meemaken, want dan hebben we niks gezegd.

Borders bijwerken

Veel borderplanten bereiken vlak na of nog tijdens de zomer het einde van hun bloeiperiode. Anderen gaan tijdens de herfst nog even lekker door. En die moet je dan ook gewoon lekker hun gang laten gaan! Dat komt het uiterlijk van je tuin en je bloemperken ten goede. Bovendien bied je vogels de ruimte om voor de winter nog even gauw de laatste puntjes op de i van hun voedselvoorraad te zetten! Maar kom je takken en bladeren tegen die op sterven na dood zijn of dat stadium al volop zijn gepasseerd? Dan moet je die wel degelijk wegsnoeien. Daarmee voorkom je verder verval van je begroeiing. En van jouw tijdige ingrijpen zul je in het voorjaar direct de vruchten weten te plukken!

plantenborder onderhouden

Gezond Gras

Een groen gazon is een gezond gazon. De term ‘gazond’ komt in ons op, maar zul je niet in de Dikke van Dale terugvinden, dus laat maar.

Goed, waar waren we? Oh ja, je gazon voorbereiden op de winter. Wat je daarvoor moet doen is deze nog één keer maaien voordat december de kop opsteekt – of zelfs twee keer wanneer het najaar heel mild blijkt. Zorg er bovendien voor dat er geen bladeren, takjes en ander natuurlijk afval op je gras blijft liggen, aangezien dit de groei ervan bemoeilijkt. Het zal bovendien resulteren in behoorlijk wat extra werk om je gras weer zijn gezonde groene kleurtje terug te geven.

tuin gras maaien

Snoeien

Sneeuw is, zoals we al zeiden, een zeldzaamheid geworden in Nederland. Toch is het heel verstandig om dorre takken en bladeren in bomen, planten en heggen weg te halen voordat de vorst intreedt. De reden dat je dit zo vroeg mogelijk moet doen is dat er anders zogeheten ‘bloedende’ snijwonden aan je begroeiing kunnen ontstaan.

tuin takken bomen snoeien

Waterleiding afsluiten

Buitenkranen vormen een risico! Tenminste, zolang er nog water door de leidingen loopt tijdens de winter. Dan lopen ze immers de kans om kapot te vriezen. Daar zul je geen last van hebben zodra je ze, logischerwijs, tijdig afsluit. Niet vergeten hè?!

Slangen, sproeikoppen en andere accessoires kun je beter ook veilig opbergen in je schuur, garage of andere droge en veilige plek.

Vogels voederen

Zaden en insecten zijn een reguliere voedingsbron voor vogels. Maar degenen die niet hun koffers pakken en een ticket naar het zuiden boeken, zullen er in de winter bar weinig van vinden. Uiteraard wil je graag dat ze je over een paar maanden weer afhelpen van luizen en ander ongedierte dat je tuin komt verstieren. Bied ze daarom een welverdiend steuntje in de rug door ze een fijn onderkomen te bieden in de vorm van een vogelhuis! Hang hier bovendien wat vetbollen aan en verdeel noten en zaden over toegankelijke plekken in je tuin en op de rest van je erf.

tuin vogelhuisje modern

Bekijk ook:
52 leuke tuin ideeën
15x Tuinafscheiding ideeën
9x Waterval in de tuin

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam