Interieur ideeën

Railspots in huis


Twee weken geleden hebben we het stoere open loft appartement laten zien, die ontworpen is door Alexey Aladashvili of ADesign. In de woonkamer hebben ze aan het rauwe betonnen plafond een lange rails gemonteerd, waar verschillende spotjes aan zitten. Deze railspots werden vroeger vooral gebruikt in openbare ruimtes zoals restaurants, musea, winkels, noem maar op. Maar tegenwoordig zie je ze steeds vaker aan het plafond bij mensen in huis. Waarom ook niet. Naast dat ze goed licht geven, zien de railspots er ook gewoon super mooi uit!

Railspots in huis

Voordelen van railspots

Naast dat railspots erg mooi en modern eruitzien, heeft het zéker ook een aantal goede voordelen. Zo heb je slechts op meerdere punten verlichting in een ruimte, terwijl je slechts één verlichtingspunt nodig hebt. In een nieuw te bouwen hoeft dat geen probleem te zijn, maar in oudere woningen heb je vrijwel altijd te maken met beperkte verlichtingspunten in een ruimte. Daarnaast is het flexibele karakter van railspots een heel groot voordeel. De spots kunnen heel eenvoudig verplaatst worden op de rails, wat handig kan zijn als je de ruimte opnieuw indeelt. Op die manier hoef je de spotjes alleen anders in te stellen, als je ooit besluit om bijvoorbeeld de TV meubel en de eettafel van plek te wisselen. Dit is de belangrijkste reden, waarom openbare ruimtes voor railspots kiezen.

Railspots in huis

Railspots in huis

Railspots in huis

Railspots in huis

Railspots in huis

1-fase en 3-fase

Railspots heb je in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Er zijn railspots verkrijgbaar die uit een vast aantal spotjes bevatten. Maar je hebt ook raispots verkrijgbaar die je heel gemakkelijk uit kunt breiden. Bij deze uitbreidbare railspots is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen 1-fase en 3-fase spots. Een 1-fase railspot is voorzien van één gescheiden geleider, die je dus aan kunt sluiten op één schakelaar. Als je een railspot hebt met heel veel spotjes, dan is het een beter idee om een 3-fase railverlichting te te nemen. Een 3-fase railverlichting heeft drie gescheiden geleiders die je dus ook aan kunt sluiten op drie afzonderlijke schakelaars. Dit is wel zo handig als je bijvoorbeeld een railspot hebt, die van de woonkamer helemaal doorloopt naar de keuken. Op die manier kan je het licht in de woonkamer en keuken afzonderlijk aan en uit zetten.

Railspots zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Witte railspots zijn veruit het populairst, maar je kunt ook denken aan witte of zilveren railspots. Ook die kunnen super mooi en stoer zijn!

Railspots in huis

Railspots in huis

Railspots in huis

Railspots in huis

Railspots in huis

Railspots in huis

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam