Interieur ideeën

Railspots in huis


Een tijdje geleden lieten we de bijzondere binnenkijker zien in een stoere open loft appartement, dat ontworpen is door Alexey Aladashvili of ADesign. In de woonkamer hebben ze aan het rauwe betonnen plafond een lange rails gemonteerd, waar verschillende spotjes aan zitten. Deze railspots, ook bekend als railverlichting of railsysteem, werden vroeger vooral gebruikt in openbare ruimtes zoals restaurants, musea, winkels, noem maar op. Maar tegenwoordig zie je ze steeds vaker aan het plafond bij mensen in huis, als alternatief van inbouwspotjes. Naast dat railverlichting goed licht geeft, zien ze er ook gewoon super mooi uit. Op deze pagina kan je er alles over lezen. Kijk snel verder!

 

Je kunt het belang van het creëren van een effectief verlichtingsplan nooit onderschatten bij het inrichtingen van een kamer. Een goed lichtontwerp zal een positieve invloed hebben op je beleving van een ruimte, niet alleen in termen van zichtbaarheid en esthetische aantrekkingskracht, maar het verhoogt ook de productiviteit.

Wat zijn railspots?

Railspots zijn spotjes die aan rails worden gekoppeld. Deze rails, vaak van kunststof of aluminium, kunnen op verschillende manieren aan het plafond worden gemonteerd. Dit kan in het plafond worden verwerkt, op het plafond worden gemonteerd, maar kunnen ook aan subtiele kabels aan het plafond worden gehangen. Je kunt railspots zelfs aan een muur monteren. Railverlichting wordt niet voor niets erg populair in openbare ruimtes – ze bieden enorm veel voordelen.

Voordelen van railspots

Naast dat railspots erg mooi en modern eruitzien, heeft het zéker ook een aantal goede voordelen. Zo heb je slechts op meerdere punten verlichting in een ruimte, terwijl je slechts één verlichtingspunt nodig hebt. In een nieuw te bouwen hoeft dat geen probleem te zijn, maar in oudere woningen heb je vrijwel altijd te maken met beperkte verlichtingspunten in een ruimte. Daarnaast is het flexibele karakter van railspots een heel groot voordeel. De spots kunnen heel eenvoudig verplaatst worden op de rails, wat handig kan zijn als je de ruimte opnieuw indeelt. Op die manier hoef je de spotjes alleen anders in te stellen, als je ooit besluit om bijvoorbeeld de TV meubel en de eettafel van plek te wisselen. Dit is de belangrijkste reden, waarom openbare ruimtes voor railspots kiezen.

Hieronder vind je de voordelen op een rijtje:

  • Je hebt slechts één verlichtingspunt, terwijl je profiteert van meerdere spots in dezelfde ruimte;
  • Railspots hebben een modulair karakter. Je beslist zelf hoe groot en klein je het railsysteem maakt. Dit kan in rechte lijnen, in een u-vorm, in een l-vorm, in een vierkant, in een rechthoek, noem maar op. Daarnaast bepaal je zelf hoeveel spotjes je eraan koppelt. Dit kan je bovendien ook achteraf nog aanpassen;
  • Railspots kan je alle kanten op richten;
  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren: zwart, wit, aluminium, grijs;
  • De installatie van railspots is eenvoudig, en kan je eenvoudig zelf doen;
  • Railspots zijn eenvoudig te demonteren, waardoor je het altijd mee kunt verhuizen naar je nieuwe woning.

Railspots in huis

Nadelen van railspots

Naast de vele praktische voordelen, moet je met railspots ook rekening houden met een aantal nadelen:

  • Railsspots zijn minder geschikt voor kleine ruimtes met een laag plafond;
  • Railspots zijn minder geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer, in tegelstelling tot inbouwspotjes.

Soorten railspots

Zoals gezegd kan je railspots op verschillende manieren aan het plafond of aan de muur monteren. Om je een beter idee te geven wat de verschillen zijn, hebben we hieronder de verschillende soorten railspots omschreven, inclusief foto.

Railspots aan het plafond

Dit is de meest gebruikelijke en eenvoudige methode om railverlichting te installeren. De rails worden rechtstreeks aan het plafond geschroefd en zitten vlak tegen het oppervlak. Deze methode heeft de voorkeur onder ‘doe-het-zelvers’ omdat het gebruiksvriendelijk en kosteneffectief is.

witte railspots huis

Inbouwrailspots

Het installatieproces is vergelijkbaar met bovengenoemde railspots aan het palfond. Het verschil is dat bij inbouwrailspots de rail in een geconstrueerde opening in het plafond wordt verwerkt. Deze methode vereist meer planning en precisie, maar zorgt meestal voor een verfijnder resultaat.

inbouwrailverlichting keuken

Railspots onder plafond hangen

Deze methode wordt gebruikt in omstandigheden waar de hoogte van het plafond effectieve verlichting verhindert of als een opzettelijk ontwerpmechanisme dat wordt gebruikt om interesse te wekken. Dit kan een goed idee zijn als je bijvoorbeeld een super hoog plafond hebt, of als je plafond voorzien is van sierlijke ornamenten die onaangetast moeten blijven.

railspots hangen onder plafond

Railspots aan de muur

Railspots zijn vooral erg populair als plafondverlichting. Maar net als met inbouwspotjes, kan je railspots ook aan de muur worden gemonteerd. Zoals je hieronder kunt zien, kunnen railspots aan de muur een unieke look creëren in een ruimte.

railspots aan de muur

1-fase en 3-fase

Railspots heb je in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Er zijn railspots verkrijgbaar die uit een vast aantal spotjes bevatten. Maar je hebt ook raispots verkrijgbaar die je heel gemakkelijk uit kunt breiden. Bij deze uitbreidbare railspots is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen 1-fase en 3-fase spots. Een 1-fase railspot is voorzien van één gescheiden geleider, die je dus aan kunt sluiten op één schakelaar. Als je een railspot hebt met heel veel spotjes, dan is het een beter idee om een 3-fase railverlichting te te nemen. Een 3-fase railverlichting heeft drie gescheiden geleiders die je dus ook aan kunt sluiten op drie afzonderlijke schakelaars. Dit is wel zo handig als je bijvoorbeeld een railspot hebt, die van de woonkamer helemaal doorloopt naar de keuken. Op die manier kan je het licht in de woonkamer en keuken afzonderlijk aan en uit zetten.

Railspots zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Witte railspots zijn veruit het populairst, maar je kunt ook denken aan witte of zilveren railspots. Ook die kunnen super mooi en stoer zijn!

railspots wit woonkamer

Railspots installeren

De aardingsdraad aansluiten

  • Het is absoluut noodzakelijk dat de aardingsdraad correct is aangesloten. De aardingsdraad zorgt voor een veiligheidsontgrendeling door overtollige stroom de grond in te sturen in plaats van via het stopcontact, waar het schade kan veroorzaken. De aarde biedt ook een pad voor de stroom in de neutrale draad als de stroom van de stopcontacten wordt onderbroken of verbroken.
  • Zoek naar de koperen en geïsoleerde groene draden en verbind ze met een draadmoer. Als je geen groene draad op de railverlichting ziet, zit er in plaats daarvan een aardingsschroef in de aansluitdoos. Deze schroef heeft een groene kop.
  • Wikkel de aardingsdraad van rond de schacht van de schroef en draai de schroef vast totdat de draad stevig vastzit.
  • Werk de bedrading af door wit op wit en zwart op zwart aan te sluiten. De huisbedrading kan ook een rode draad bevatten. Als je een dimmerschakelaar installeert, raadpleeg dan de handleiding om te zien hoe je de rode draad aansluit. Sluit anders gewoon de rode draad af met een draadmoer.

Rails installeren

  • Nadat je alle draden hebt aangesloten, steek je ze in de aansluitdoos en zet je de montageplaat vast, waarbij je indien nodig borgschroeven gebruikt.
  • Gebruik de meegeleverde T-connectoren, haakse en rechte spoorverbindingen om de lay-out te creëren die je in gedachte hebt;
  • Veranker de rails in het palfond en gebruik een boormachine om montagegaten te maken. Als je een schroef rechtstreeks op gipsplaat of gips moet bevestigen, zorg er dan voor dat je spanbouten of ankers gebruikt, zodat de railschroeven niet losraken.
  • Bevestig eindkappen aan het einde van de run voor een mooie professionele uitstraling.
  • Nadat de lampen zijn geïnstalleerd, kan je de railspots testen. Schakel de stroom weer in bij de stroomonderbrekerdoos en draai de schakelaar op het armatuur om. Als de lichten niet werken, schakel je de stroom weer uit bij de stroomonderbreker en test je de verbindingen. Ga door elk van de draadverbindingen en zorg ervoor dat ze allemaal goed zijn bevestigd en vastgezet. Schakel de stroom weer in en de verlichting zou moeten werken.

Bekijk ook:
Railverlichting of Inbouwverlichting?
Halogeen spot vervangen door led
Inbouwspots in huis

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam