Badkamer inspiratie

Badkamer renoveren? 15 tips!


badkamer renoveren tips

Je badkamer renoveren is een groot project. En als je een ruimte hebt die onhandig gevormd is, met eigenzinnige (zichtbare) leidingen, lastige hoeken of weinig natuurlijk licht, kan het de badkamer renovatie een hele uitdaging zijn.

We weten hoe verleidelijk het is om de hele badkamer te slopen en vanaf scratch te beginnen, maar soms is het een beter idee om dat niet te doen, financieel en arbeidsintensief gezien. Daarom hebben we een lijst samengesteld van de beste tips van aannemers, ontwerpers en badkamer leveranciers, om jou te hepen met het renoveren van jouw badkamer.

Wil je badkamer ideeën opdoen? Bekijk onze badkamer inspiratie en badkamers voorbeelden pagina.

1. Hoeveel kost een badkamer renovatie?

Voordat we overgaan tot de echte tips, willen we het hebben over het belangrijkste onderdeel bij het renoveren van je badkamer, namelijk de kosten. Hoeveel kost een badkamer renovatie eigenlijk?

De reikwijdte van het project en de kwaliteit van de door jou gekozen materialen hebben een grote invloed, maar gemiddeld kost een complete renovatie van de badkamer ongeveer €5.000, ervan uitgaande dat je het bestaande leidingwerk gebruikt. De grootste kostenpost is arbeid.

De kosten van sanitair, vloer- en wandafwerking lopen sterk uiteen. Je zou gemakkelijk een bad of douche, wastafel en toilet kunnen vinden bij budgetwinkels voor minder dan €100 per stuk, terwijl een gemiddeld bad €300 – 500 kost. Als je op zoek bent naar luxe varianten, dan kunnen de kosten oplopen tot meer dan €1.000. Kortom, een badkamer renoveren kan ook oplopen tot boven de €20.000.

hoeveel kost een badkamer renovatie

2. Maak een badkamerindeling en houd je daaraan

Een badkamer renovatie begint bijna altijd met de indeling. Maak een badkamerindeling en houd je daar ook aan. Het beste is om geen onnodige wijzigingen aan te brengen in je bestaande badkamerindeling. Hoe minder aanpassingen je maakt, hoe lager de kosten zullen zijn. Als je enkele belangrijke elementen moet verplaatsen, houd het toilet in ieder geval dichtbij genoeg om op de bestaande leidingen aan te sluiten.

Als het ontwerp van de badkamer eenmaal is afgerond, verander het dan niet, maar laat checken door de elektricien, tegelzetter en andere professionals, om ervoor te zorgen dat ze geen problemen kunnen zien die hun deel van het project zullen verstoren.

badkamer renoveren tips indeling

3. Herhalen en bevestigen

Communicatie is de key als je een badkamer laat renoveren door derden. Of dit nou de aannemer is, de tegelzetter, de stucador of de elektricien, herhaal wat het plan en je wensen zijn op detailniveau. Laat ze het daarna zelf herhalen en bevestig het. Niets is vervelender als iets op een bepaalde manier wordt uitgevoerd, terwijl je dat in jouw hoofd anders was. Voorkomen is daarom altijd beter dan genezen, ook bij een badkamer renovatie.

4. Vergeet de elektricien niet

Het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij het renoveren van je badkamer, maar vergeet absoluut de elektricien niet. Sterker zelfs, haal de elektricien erbij voordat het bouw- of loodgieterswerk begint, zodat ze hun taken volgens het schema kunnen plannen. Maak een goed verlichtingsplan. Dus waar wil je wat voor soort verlichting hebben in de badkamer? En wat ook niet onbelangrijk is, de stopcontacten!

badkamer renoveren tips elektriciteit

5. Kies je sanitair uit voordat je begint met stucen en tegelen

Om ervoor te zorgen dat de warme en koude leidingen zich in de juiste posities bevinden, is het verstandig om eerst alle sanitair te kiezen voordat je begint met stucen en tegelen. Bepaalde kranen en douchekoppen zijn namelijk voorzien van elementen die in de wanden verwerkt moeten worden, zoals inbouwkranen.

badkamer renoveren tips inbouwkraan

6. Hergebruiken

Kranen of sanitair van goede kwaliteit zou je heel goed kunnen hergebruiken. Vrijstaande baden kan je bijvoorbeeld heel goed opnieuw gebruiken. Soms kan een likje verf wonderen doen. Dit is niet alleen kosteneffectief, maar ook een geweldige manier om het karakter te behouden in je badkamer. Hetzelfde geldt voor de tegels. Vind je het patroon of de kleur niet mooi van de tegels? In plaats van nieuwe tegels te kopen, kan je ook over de oude tegels verven.

7. Eenvoud is effectief

Houd het bakamerontwerp eenvoudig. Vermijd rondingen, treden, sierlijke decoratieve lijsten en niet-essentiële details of versieringen. Hoe eenvoudiger het ontwerp, hoe kosteneffectiever het is.

badkamer renoveren tips eenvoud effectief

8. Je kunt ALTIJD afdingen

Er is absoluut niets mis met het vragen om korting – het is zelfs ingebouwd in het officiële beleid van sommige winkels. Zelfs de grote doe-het-zelfzaken zullen open staan voor onderhandelingen over prijzen. Vooral als je veel koopt bij dezelfde winkel, kan je korting flink oplopen. Het zou erg zonde zijn als je het niet gaat afdingen. Niet geschoten is immers altijd mis.

9. Badkamerventilatie is essentieel

In de badkamer heb je altijd te maken met vocht. Daarom is badkamer ventilatie enorm belangrijk. Een raam die je open kunt zetten is altijd fijn, maar daarnaast is het ook belangrijk om een goede ventilatiesysteem te installeren. Als de waterdamp niet goed wordt afgevoerd, dan zal je vroeg of laat problemen ondervinden. Denk aan scheuren in de muren, gladheid, houtrot, en het grootste probleem is schimmelvorming. Dat is het laatste wat je wilt hebben.

Leestip: 5 Veelgestelde vragen over mechanische ventilatie

badkamer renoveren ventilatie

10. Hoe groter de badkamer, hoe groter de radiator

Om ervoor te zorgen dat je badkamer een comfortabele warmte krijgt, is een goede radiator onmisbaar. Het vermogen van de radiator speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe groter de badkamer, hoe meer vermogen de radiator moet hebben. Het benodigde vermogen wordt voornamelijk bepaald door de oppervlakte van de badkamer, maar ook de ligging, de raamoppervlakten en de isolatiewaarde kunnen invloed hebben.

Leestip: 10x Badkamer met een designradiator

badkamer renoveren tips radiator

11. Opbergruimte

Opbergruimte is sowieso erg belangrijk in huis, en dat geldt vooral ook voor de badkamer. Hoe klein of hoe groot je badkamer ook is, opbergruimte mag niet ontbreken. Zonder opbergruimte zal je badkamer er namelijk altijd rommelig en chaotisch uitzien. Naast de wastafelmeubel, dat verkrijgbaar is in alle formaten, kan je ook denken aan een nis in de muur, wandkasten of wandrekken, of speciaal op maat gemaakte kasten. Wil je jouw wasmachine en droger opbergen in de badkamer? Dan mag een wasmachinekast bijvoorbeeld niet ontbreken.

Badkamer renoveren tips - opbergruimte maatkast

12. Weet je zeker dat je een vrijstaand bad wilt?

Na het zien van al die mooie badkamers met een vrijstaand bad op Pinterest en Instagram, wil je er zelf misschien ook één. Een vrijstaand bad is absoluut prachtig, maar het is niet de meest praktische keuze, vooral als je klein bent, een hekel hebt aan schoonmaken, een oud gammel huis hebt, graag lange baden neemt of meer douches neemt dan baden.

badkamer renoveren tips vrijstaand bad

13. Tegels uitkiezen

Tegels zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, verdeeld onder natuursteen tegels (leisteen, hardsteen, kalksteen, kwartsiet, graniet, marmer) en keramische tegels (terracotta, faience, grestegels, cementtegels). Om je te helpen bij het uitkiezen van je badkamertegels, hebben we een overzicht gemaakt van de voordelen en nadelen.

Voordelen Nadelen
Natuursteen tegels Mooie natuurlijke uitstraling Gevoelig voor krassen, stoten, zuren en chemische producten;
Beschadingen vallen minder snel op Kan onvolmaaktheden bevatten, maar dit kan je juist ook mooi vinden
Houd warmte goed vast Lastiger om zelf te leggen
Duurzaam
Geschikt voor vloerverwarming
Keramische tegels Vuil kan niet intrekken in de tegel Geen natuurlijke uitstraling
Onderhoudsvriendelijk Krassen zullen sneller zichtbaar zijn
Sterk Voelt koud aan zonder vloerverwarming
Eenvoudig zelf te leggen

Leestip: Badkamertegels kiezen tips

Als je een keuze hebt gemaakt of je voor natuursteen of keramische tegels gaat, dan moet je nog bedenken wat voor vorm en kleur tegels je wilt. Inspiratie nodig? Hieronder vind je een lijst met hele leuke tegel ideeën:

Badkamer renoveren tips - schubben tegels

14. Voegen

De tegelkeuze kan belangrijk zijn in je badkamer, maar voegen zijn minstens net zo belangrijk. Het sluit vuil en water af, compenseert kleine verschillen in grootte tussen afzonderlijke tegels en het verstevigt de structurele integriteit van een installatie. Gaat het om de tegels in nat gedeelte, bijvoorbeeld in de douche of boven het bad? Ga dan voor synthetische voeg. Op droge plekken kan je voor cementgebonden voeg kiezen.

Als het gaat om de kleur van de voegen. Dan moet je je afvragen wat je wilt bereiken. Wil je een minimalistische uitstraling, bijvoorbeeld in een kleine badkamer? Kies dan een kleur uit die het dichts bij de kleur van de tegels komt. Wil je juist dat het opvalt? Kies dan een contrasterende kleur.

badkamer renoveren tips voegen kleur

15. Overige wand- en vloerafwerking

Tegels zijn het populairst als het gaat om het afwerken van de vloeren en wanden in de badkamer. Maar naast tegels zijn er ook heel veel andere mogelijkheden. Zo zijn naadloze afwerkingen super populair, zoals tadelakt en betonstuc. En in delen waar niet niet heel erg nat wordt, kunnen de muren ook gewoon strak gestuukt of behangen kunnen worden. Vliesbehang is waterbestendig, en kan daarom prima gebruikt worden in vochtige ruimtes als de badkamer.

badkamer renoveren tips betonstuc

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam