Interieur ideeën, Vintage interieur, Woonaccessoires

Vintage vloerkleden


Vintage vloerkleden

Vintage vloerkleden zijn super hot en populair, en dat is niet voor niets. Er zijn genoeg redenen waarom je een vintage vloerkleed in huis moet halen. Ze zijn weliswaar niet de meest goedkope vloerkleden, maar je krijgt er wel iets heel bijzonders voor terug. Ben jij nog aan het twijfelen? Bekijk onderstaande interieurs waar gekozen is voor een super mooi vintage vloerkleed. Daarnaast hebben we ook een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

Vintage vloerkleden zijn veelzijdig

Het grootste voordeel van vintage vloerkleden is dat ze super veelzijdig zijn. Een vintage vloerkleed past in elke interieurstijl. Je hoeft dus geen vintage of retro interieur te hebben. Sterker zelfs, het is juist heel leuk om een vintage vloerkleed in een strak modern interieur, stoer industrieel interieur, chique klassiek interieur of een rustiek landelijk interieur te gebruiken. En je kunt het overal in huis gebruiken. Niet alleen in de woonkamer, waar het erg populair is, maar ook in de keuken, slaapkamer of zelfs de badkamer.

vintage vloerkleden inspiratie

Vintage vloerkleden gaan lang mee

Vintage vloerkleden gaan een leven lang mee. Sterker zelfs, ze worden met de tijd alleen maar mooier. Ze kunnen bij gebruik enigszins vervagen, maar dit zorgt er juist voor dat het nóg meer karakter krijgt. Kortom, het ouder en versleten een vintage vloerkleed wordt, hoe unieker het wordt. Je kunt een vintage vloerkleed dus gerust in een ruimte plaatsen, waar veel gelopen wordt, zoals de hal, de woonkamer of de keuken.

Wat wel goed om te doen is, is om het vloerkleed om de paar jaar te draaien. Dit zorgt ervoor dat het vloerkleed gelijkmatige voetverkeer krijgt, zodat het uniformer slijt. Dat geldt bijvoorbeeld ook als één kant in direct zonlicht staat. Je wilt natuurlijk niet dat één kant wel verkleurt, en de andere kant niet.

vintage berber vloerkleden

Vintage vloerkleden zijn onderhoudsvriendelijk

De meeste vintage tapijten zijn gemaakt van wol. Dit betekent niet alleen dat ze lekker onder de blote voeten aanvoelen, maar ook dat ze erg onderhoudsvriendelijk zijn. Wol is namelijk zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend. Je kunt vintage vloerkleden eenvoudig stofzuigen. Heb je per ongeluk op je vloerkleed gemorst? Gebruik dan een vochtige, niet te natte doek met water en azijn om de vlek te verwijderen. Is het een wijnvlek? Dan kan je ook een wasmiddel mix gebruiken van afwasmiddel, azijn en lauw water. Heb je koffie gemorst? Dan is het belangrijk om alleen koud water te gebruiken, en geen lauw of warm water, om te voorkomen dat de vlek dieper in de vezels gaat dringen.

vintage kelim vloerkleden

Verschillende prijsklassen

Vintage vloerkleden, die ouder zijn dan 50 jaar, zijn niet goedkoop. Daarom is het verstandig om eerst een vooronderzoek te doen. Sommige vintage vloerkleden zijn goedkoper dan nieuwe, terwijl andere enorm duur kunnen zijn. Het hangt van verschillende factoren af: de kwaliteit, hoe dichter de knopen bij elkaar liggen (hoe strakker het vloerkleed, hoe hoger de kwaliteit is), hoe oud het is en het formaat. Een groot vloerkleed kost uiteraard meer dan een klein vloerkleed. Ook kan de prijs afhangen van waar het tapijt vandaan komt. Als het een Perzisch of Chinees vloerkleed is met ingewikkelde details, dan betaal je daar vaak meer voor. Ben je van plan om op vakantie te gaan naar Marokko? Neem dan een mooi vintage vloerkleed mee, als je de mogelijkheid hebt. Daar zijn de prijzen aanzienlijk lager. Wil je niet meer dan €300 betalen? Bekijk dan eens de vintage vloerkleden van bijvoorbeeld Webkarpet.nl.

vintage perzische vloerkleden

Woonkamer

Een woonkamer is niet compleet zonder een mooi groot vloerkleed. Met een groot vloerkleed kan je de zithoek afbakenen, en ontstaat er een mooi geheel tussen de bank, de salontafel en eventueel de bijzettafel en de fauteuil. Hierdoor ontstaat er eenheid in de zithoek, en zal het ook een stuk knusser aanvoelen. Met de juiste vorm, kleur en afmeting, creëer je ook meer warmte en gezelligheid. Hieronder zie je een aantal mooie inspiratie voorbeelden van woonkamers met een mooi vintage vloerkleed.

perzisch vloerkleed woonkamer

vintage vloerkleed loper

vintage vloerkleed woonkamer

woonkamer vintage beni ourain vloerkleed

beni ourain vloerkleed woonkamer

Keuken

Er wordt vaak afgeraden om een vloerkleed in de keuken te plaatsen, vanwege de hygiëne. Omdat je kookt in de keuken, is de kans groot dat het vloerkleed snel vies wordt. Tóch kan het een goed idee zijn om een vloerkleed in de keuken te nemen, voor het creëren van meer sfeer, kleur en vrolijkheid. We raden wel om om een donker vloerkleed te nemen. Vlekken op een lichtgekleurd vloerkleed zijn immers veel sneller zichtbaar. Raak geïnspireerd van onderstaande keukens, waar gekozen is voor een vintage vloerkleed!

perzisch vintage vloerkleed keuken

vintage vloerkleed keuken

vintage vloerkleed keuken inspiratie

vintage vloerkleed loper keuken

kleurrijk vintage vloerkleed keuken

Onder eettafel

Net als in de keuken, wordt er vaak afgeraden om een vloerkleed onder de eettafel te plaatsen. Ook dit heeft te maken met hygiëne. Je zal vroeg of laat altijd vlekken krijgen op je vloerkleed, vooral als je met kinderen te maken hebt. Aan de andere kant kan een vloerkleed onder de eettafel heel mooi staan. Het voegt warmte en sfeer toe, en het voelt lekker warm aan onder je voeten. De vorm en het formaat spelen een belangrijke rol. Een te klein vloerkleed ziet er niet uit, en een te grote vloerkleed staat ook heel raar. Heb je een ronde eettafel? Dan zou je ook een rond vloerkleed kunnen overwegen. Een vintage vloerkleed past vrijwel bij alle soorten en kleuren eettafels. Bekijk onderstaande voorbeelden!

kleurrijk vintage vloerkleed eettafel

vintage berber vloerkleed onder eettafel

vintage vloerkleed onder eettafel keuken

beni ouarain vloerkleed onder eettafel

groen vintage vloerkleed onder eettafel

Slaapkamer

Een vloerkleed in de slaapkamer is altijd een goed idee. Naast dat het decoratief mooi is, heeft een vloerkleed in de slaapkamer ook nog een aantal andere voordelen. Als je een harde vloer hebt, zoals een houten vloer, laminaat vloer of een gietvloer, dan kan het koud aanvoelen onder je voeten als je uit bed stapt. Dit kan je oplossen met een heerlijk zacht vloerkleed naast je bed. Je kunt ook kiezen voor een groot vloerkleed onder je bed, die aan verschillende kanten uitsteekt. Dit kan volledig onder het bed of voor een gedeelte onder het bed. Het kan allemaal. Onderstaande slaapkamers laten zien hoe leuk een vintage vloerkleed kan zijn.

klein vintage vloerkleed uiteinde bed

slaapkamer vintage berber vloerkleed

vintage vloerkleed in slaapkamer

vintage vloerkleed onder bed

beni ourain vloerkleed naast bed

Badkamer

Als je geen vloerverwarming hebt in de badkamer, dan voelt de vloer in de badkamer vrijwel altijd koud aan. Een vloerkleed in de badkamer is daarom een goed idee. Omdat het een vochtige ruimte is, raden we een laagpolig vloerkleed aan. Je kunt het bij de wastafel plaatsen, maar wat ook een goed idee is, is om het vloerkleed als een soort badmat te gebruiken. Bekijk onderstaande inspiratie voorbeelden om een idee te krijgen van wat we bedoelen.

kleurrijk vintage vloerkleed badkamer

vintage perzisch vloerkleed badkamer

vintage vloerkleed badkamer

vintage vloerkleed badmat badkamer

badkamer vintage vloerkleed

Soorten vintage vloerkleden

Vintage vloerkleden heb je in heel veel verschillende soorten. Zóveel dat je niet eens meer wat wat de verschillen zijn. Je hebt bijvoorbeeld kelims vloerkleden, berber vloerkleden en Perzische vloerkleden. Het zijn allemaal prachtige vintage vloerkleden. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze verschillende soorten? En waar komen ze vandaan? Dat lees je hieronder.

Kelim vloerkleed

Kelims zijn vloerkleden worden over het algemeen geweven met de zogenaamde spleet weeftechniek. Ze worden veelal traditioneel geweven in landen van het voormalige Ottomaanse Rijk, Iran, Azerbeidzjan en Turkije. Kelims kenmerken zich veelal met prachtige kleuren en geometrische patronen. In Moldavië zijn rozenkelims erg populair. Deze kelims herken je aan de kleurrijke geweven bloemen.

vintage vloerkleed kelim

Berber vloerkleed

Berber vloerkleden worden ook met de hand geweven, maar dan door berbers (bewoners die al voor de komst van de Arabieren in de 7e eeuw in Noord-Afrika leefden). De vloerkleden zijn zowel verkrijgbaar in traditionele als moderne ontwerpen, die zich onderscheiden door verschillende knooppatronen, kleurstoffen en texturen. De verschillende soorten berber vloerkleden zijn de Boucherouite, de Beni Ourain en de Azilal. De laatste is kenmerkend voor de provincie Azilal in centraal Marokko. Meerdere kleuren van plantaardige kleurstoffen en geometrische vormen zijn typisch voor dit type. De Beni Ourain is het vloerkleed in Berberstijl dat populair is geworden door het gebruik ervan door bepaalde beroemde binnenhuisarchitecten. Deze vloerkleden zijn zeer populair vanwege hun minimalistische ontwerpen. De Boucheroite is gemaakt van gerecyclede materialen.

vintage berber vloerkleed beni ourain

Perzisch vloerkleed

Een Perzisch vloerkleed of tapijt, ook bekend als Iraans vloerkleed, omdat ze in Iran worden gemaakt. Tapijt weven is een essentieel onderdeel van de Perzische cultuur en Iraanse kunst. De kunst van het Iraanse tapijt weven is super oud. Het oudste bekende exemplaar dateert uit de 4e eeuw voor Christus. Authentieke Perzische vloerkleden zijn met de hand geverfd en geknoopt door bekwame wevers die maanden en soms zelfs jaren over een weefgetouw gebogen zitten en duizenden kleine knopen maken die een uniek ontwerp vormen. Een echt Perzisch vloerkleed wordt in de loop van de tijd alleen maar waardevoller!

vintage perzisch vloerkleed

Bekijk ook:
Vloerkleed onder de eettafel
Rond vloerkleed
Meerdere vloerkleden combineren
Vintage vloerkleden zijn hot!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam