Woonkamer inspiratie

Kleine woonkamer inrichten


Wil jij een kleine woonkamer inrichten, maar je hebt geen idee hoe je dit het beste kunt aanpakken? Op deze pagina vind je de beste tips en leuke ideeën over hoe je het beste kunt halen uit de beperkte ruimte in een kleine woonkamer, en hoe je het ruimer kunt laten aanvoelen. Met behulp van mooie inspiratie voorbeelden krijg je bovendien een beter beeld van hoe het eruit kan komen te zien. Kijk snel verder!

kleine woonkamer inrichten

Natuurlijk wilt iedereen een comfortabele en grote woonkamer hebben. Het is immers een echte leefruimte, waar niet alleen jij en je gezin heel veel tijd in doorbrengt, maar ook bezoek ontvangt. Een kleine woonkamer betekent echter niet dat het een ramp is – je moet er alleen voor zorgen dat je de ruimte optimaal benut, zodat de woonkamer zowel praktisch als esthetisch mooi is ingericht.

1. Gebruik

Voor je begint met het inrichten van welke woonkamer, is het belangrijk om goed na te denken over het gebruik. Door wie wordt en hoe wordt de woonkamer gebruikt? Ongeacht of het gaat om een kleine woonkamer of juist een hele ruime woonkamer. Een woonkamer inrichten voor jezelf kan namelijk heel anders zijn dan als je samen met een partner of zelfs een gezin woont. Op basis van het gebruik kan je bepalen wat de behoeftes zijn, en waar je aan moet denken bij de inrichting. Zonder hierover nagedacht te hebben, is het onmogelijk om de perfecte indeling en opstelling van de meubels te bedenken.

2. Beloopbaarheid

Beloopbaarheid klinkt misschien een beetje raar, maar hiermee bedoelen we hoe gemakkelijk je woonkamer is om te navigeren en comfortabel rond te lopen. Één van de grootste valkuilen bij het inrichten van een kleine woonkamer is de ruimte overvol te maken en het aantal mensen dat er tegelijk in kan zijn te beperken. Zorg ervoor dat u=je voldoende ruimte overlaat om binnen te komen, weg te gaan en comfortabel rond te lopen. Controleer ook al je zitmogelijkheden – het is natuurlijk niet de bedoeling dat je jouw knieën tegen de salontafel stoot, elke keer als je op staat.

Ondanks het gebruik van zowel een bank, salontafel en twee lounge chairs, is de beloopbaarheid nog steeds goed. Klik hier voor meer foto's.

Ondanks het gebruik van zowel een bank, salontafel en twee lounge chairs, is de beloopbaarheid nog steeds goed in deze kleine woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.

3. Lichte kleuren

Deze tip heb je waarschijnlijk wel eerder gehoord voor het inrichten van kleine ruimtes – het gebruik van lichte kleuren. En dat is niet voor niets. Kleine ruimtes met een donkere kleuren absorberen veel licht, wat ervoor zorgt dat het nóg kleiner aanvoelt dan het al is. Lichte kleuren daarentegen zorgen juist voor ruimtelijkheid. De muren en de vloer spelen hierbij een belangrijke rol, maar het is ook aan te raden om je meubels en accessoires hierop af te stemmen. Denk bijvoorbeeld aan de gordijnen, het vloerkleed, de bank, noem maar op.

4. Consistentie in kleurgebruik

Hoewel lichte kleuren een positieve impact hebben om de ruimtelijkheid in een kleine woonkamer, betekent dit niet dat donkere kleuren helemaal not done zijn. Er zijn genoeg voorbeelden van donkere kleine woonkamers, die er tóch heel mooi uitzien. Let hierbij wel op dat je consistent blijft in kleurgebruik. Te veel verschillende kleuren in een klein gebied zullen het ontwerp rommelig maken en een mix creëren van de moeilijk te onderscheiden delen van de ruimte.

Deze kleine woonkamer is ingericht met vrij donkere kleuren, bestaande voornamelijk uit donkergrijs en bruin. Klik hier voor meer foto's.

Deze kleine woonkamer is ingericht met vrij donkere kleuren, bestaande voornamelijk uit donkergrijs en bruin. Klik hier voor meer foto’s.

5. Visueel lichte bank

Over de bank gesproken, is het belangrijk om hier als eerst mee te beginnen bij het uitzoeken en kopen van de meubels voor een kleine woonkamer. De bank kan de ruimte maken of breken. Dit betekent niet dat je altijd een super kleine bank moet nemen, het is belangrijk dat het visueel licht moet aanvoelen. Een ruime driezitsbank kan een heel goed idee zijn, zolang het geen mega dikke en hoge leuningen heeft. Je zou in sommige kleine woonkamers zelfs kunnen kiezen voor een compacte hoekbank of een loungebank met een chaise longue.

De driezitsbank past perfect in deze kleine woonkamer. Klik hier voor meer foto's.

De driezitsbank past perfect in deze kleine woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.

6. Een bijzettafel in plaats van salontafel

In elke woonkamer is het altijd fijn om een plekje te hebben waar je een kopje thee of koffie op kunt plaatsen – ook in een kleine woonkamer. Dit hoeft echter niet altijd te betekenen dat je een grote salontafel moet nemen. Er zijn ook genoeg kleine salontafels of bijzettafels die je bijvoorbeeld naast je bank kunt plaatsen in plaats van op de gebruikelijke plek vóór de bank. Vooral in een kleine smalle woonkamer kan dit een goed idee zijn, waar een compacte bijzettafel of bijzettafel naast de bank voor veel ruimtelijkheid zal zorgen.

In plaats van een salontafel, is er in deze salontafel gekozen voor een stoere bijzettafel naast de bank. Klik hier voor meer foto'sd.

In plaats van een salontafel, is er in deze salontafel gekozen voor een stoere bijzettafel naast de bank. Klik hier voor meer foto’s.

7. Groot vloerkleed

Naast de praktische voordelen van een vloerkleed in woonkamer, zoals een warme zachter ondergrond voor blote voeten en de verbetering van de akoestiek in de ruimte, kan een vloerkleed ook van belangrijke betekenis zijn in een kleine woonkamer. Een vloerkleed verbindt namelijk de meubels in de woonkamer, waardoor je minder het gevoel zal krijgen van losstaande meubels. Hoewel ronde vloerkleden erg populair zijn tegenwoordig, raden we een rechthoekig vloerkleed aan.

Het grote vloerkleed verbindt de bank met de kast in deze kleine woonkamer. Klik hier voor meer foto's.

Het grote vloerkleed verbindt de bank met de kast in deze kleine woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.

8. Lange gordijnen

Ook raamdecoratie is een belangrijk element bij het inrichten van een kleine woonkamer. De juiste raamdecoratie zorgt niet alleen voor de nodige zonwering en privacy – het kan ook impact hebben op de ruimtelijkheid van de woonkamer. Kies voor raamdecoratie die van het tot aan de vloer lopen, en het liefst ook van muur tot muur. Dit geldt ook voor als je ramen of deuren niet de gehele muur bezetten. Geloof ons, met lange gordijnen kan je jouw kleine woonkamer groter en ruimtelijker laten lijken.

9. Gebruik spiegels

Ook deze tip heb je waarschijnlijk al duizend keer gehoord of gezien. Maar het is een klassieke tip, want het werkt wel. Door een spiegel aan de muur in de kleine woonkamer te plaatsen, wordt het licht door de kamer weerkaatst. Meer licht in de ruimte staat gelijk aan een gevoel van meer lucht en ruimte. Het is dus een visuele truc.

Het andere dat je doet door een spiegel op een muur bij een raam te plaatsen, is reflecteren wat er buiten gebeurt. En als je buiten iets moois hebt, is dit een kans om de aandacht weg te trekken van de beperkte oppervlakte van de woonkamer. Het kan ook het interieur met het exterieur verbinden, wat het oog opnieuw voor de gek kan houden en de lijnen tussen de kleine kamer en de buitenwereld kan vervagen. Spiegels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, vormen en maten. Je zou ook een spiegel op maat kunnen laten maken, en daarmee een statement muur creëren in de woonkamer

Deze grote spiegel is strategisch geplaatst in deze leuke kleine woonkamer. Klik hier voor meer foto's.

Deze grote spiegel is strategisch geplaatst in deze leuke kleine woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.

10. Verlichting

Verlichting is mega belangrijk in huis, niet alleen functioneel maar ook voor de sfeer. Kies voor goede basisverlichting, en combineer dit met subtiele wandlampen en eventueel tafellampen die weinig plek innemen. Ben je liefhebber voor spotjes? Kies dan voor inbouwspotjes in plaats van railverlichting, omdat inbouwspotjes strak in het plafond zijn verwerkt, terwijl railverlichting onder het plafond hangt.

11. TV aan de muur ophangen

Naast de bank, de salontafel en het vloerkleed, is de TV meubel vaak een belangrijk meubelstuk in de woonkamer. Ook in een kleine woonkamer is het negen van de tien keer de wens om op een comfortabele manier een leuke film te kunnen kijken vanuit de bank. In plaats van een grote TV meubel waar je de TV op plaatst, is het een veel beter idee om de TV aan de muur op te hangen. Tegenwoordig heb je handige technische oplossingen, waarbij je zelfs geen mediakastje meer nodig hebt. Je bespaart hiermee enorm veel ruimte, zowel ruimtelijk gezien als daadwerkelijke loopoppervlakte.

In deze kleine woonkamer is de TV strak een de muur opgehangen tussen de twee ramen. Klik hier voor meer foto's.

In deze kleine woonkamer is de TV strak een de muur opgehangen tussen de twee ramen. Klik hier voor meer foto’s.

12. Wandplanken

In plaats van opbergruimte die vloeroppervlakte inneemt, zoals een TV meubel of een grote kast, kan het een goed idee zijn om wandplanken aan de muur op te hangen. Daarmee creëer je kastruimte zonder dat het ten koste gaat van loopoppervlakte. Wandplanken kunnen er bovendien super mooi uitzien, vooral met de juiste spullen erop.

13. Glas

Een gouden tip voor het stylen van een kleine ruimte is om, als je stijl het toelaat, wat glazen details te gebruiken. Vooral glazen oppervlakken kunnen een ruimte echt openen. Kies bijvoorbeeld voor een glazen salontafel of bijzettafel, waarmee je de illusie kunt wekken dat je veel ruimte hebt.

14. Glazen wand

Wil je een stap verder gaan dan glazen meubels? Dé manier om meer ruimtelijkheid te creëren in een kleine woonkamer, is door een andere direct aangrenzende ruimte bij de woonkamer te betrekken. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat je een open keuken, open hal of open slaapkamer moet creëren, een glazen wand of een stalen deur met glas kan wonderen doen. Elke kleine woonkamer zal zonder twijfel een stuk ruimer en lichter aanvoelen.

De vaste wand en deur tussen de slaapkamer en kleine woonkamer is vervangen door een grote glazen wand met dubbele glazen deuren met stalen kozijnen. Klik hier voor meer foto's.

De vaste wand en deur tussen de slaapkamer en kleine woonkamer is vervangen door een grote glazen wand met dubbele glazen deuren met stalen kozijnen. Klik hier voor meer foto’s.

15. Schuifdeur

Over deuren gesproken. Met normale scharnierdeuren moet je altijd rekening houden met vrije ruimte om de deur te openen en te sluiten. Hierdoor kan je bijvoorbeeld geen meubel ervoor plaatsen, terwijl in sommige gevallen het wel goed uit zou kunnen pakken. In dit soort gevallen kan het een goed idee zijn om te kiezen voor een schuifdeur in de woonkamer.

16. Creatieve opbergruimte

In een klein huis of appartement is elke vierkante meter van belang als het gaat om opslag. Hoe meer plekken je hebt om je spullen op te bergen, hoe minder rommelig het is. Creatieve opbergoplossingen, zoals zwevende planken, opbergbakken onder de bank of een poef met opbergruimte, bieden je een manier om spullen uit het zicht op te bergen.

17. Kunst

Kunst is altijd een goed idee, of het nou gaat om een kleine of een grote woonkamer. Hang kunstwerken op ooghoogte om de toon te zetten in een kleine ruimte. Dit kan een enkele schilderij of ingelijste foto zijn, maar je kunt ook denken an een gallerywall, met kunstwerken die helemaal doorlopen tot aan het plafond. Het oog wordt onmiddellijk naar deze muur getrokken waardoor de ruimte de illusie van visuele hoogte krijgt.

De gallerywall boven de bank trekt de aandacht in deze kleine woonkamer. Klik hier voor meer foto's.

De gallerywall boven de bank trekt de aandacht in deze kleine woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.

18. Maatwerk meubels

Alle meubels kan je kant en klaar kunnen kopen in de winkel. Maar soms kan je gewoon hetgeen niet vinden wat je in gedachte hebt. Door te kiezen voor maatwerk meubels kan je niet alleen volledig bepalen hoe het eruit komt te zien, maar kan je ook de beperkte ruimte in een kleine woonkamer optimaal benutten. Heb je bijvoorbeeld een klein nisje, waar je geen kast voor kunt vinden. Een maatkast kan dan de perfecte oplossing zijn. Het ziet er ook nog eens super strak uit.

In deze kleine woonkamer is een super mooie en strakke maatkast ontworpen - een multifunctionele kast voor de TV, boeken, en andere accessoires. Klik hier voor meer foto's.

In deze kleine woonkamer is een super mooie en strakke maatkast ontworpen – een multifunctionele kast voor de TV, boeken, en andere accessoires. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
10x Kleine eethoek
Kleine tuin inrichten
Kleine slaapkamer inrichten
55x Woonkamer ideeën
Woonkamer decoratie

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam