Home » Interieur ideeën » Railverlichting of Inbouwverlichting?
Huis inrichting, Interieur ideeën
Railverlichting of Inbouwverlichting?
Ben jij ook aan het twijfelen tussen railverlichting of inbouwverlichting in jouw woning? Dat kunnen we ons heel goed voorstellen. Ondanks dat het beiden om spotjes gaat die aan de muur of aan het plafond gemonteerd worden, zijn er tóch een aantal belangrijke verschillen tussen het railsysteem met spotjes en inbouwspotjes. Om je te helpen de juiste beslissing te nemen, hebben wij railverlichting met inbouwverlichting vergeleken, en hebben we alle voordelen en nadelen voor beide soorten op een rijtje gezet. Kijk snel verder!
Spotjes zijn een erg populair als verlichting in huis. Het ziet er niet alleen erg mooi uit, spotjes zijn ook heel erg veelzijdig. Je kunt ze als basisverlichting gebruiken, maar ook als taakverlichting of zelfs accentverlichting kan het een goed idee om spotjes te nemen. En ze kunnen in principe overal in huis worden gebruikt – of dat nou de woonkamer, slaapkamer, hal, toilet, keuken of badkamer is.
Er zijn verschillende mogelijkheden als je graag spotjes in huis wilt. Je hebt individuele opbouwspotjes die je los aan het plafond kunt monteren, railspots en inbouwspotjes. Vooral deze laatste twee varianten worden vaak met elkaar vergeleken, omdat het in de meeste gevallen gaat om de wens om meerdere spotjes te verspreiden in een ruimte. Om de juiste keuze te kunnen maken, is het natuurlijk belangrijk wat de verschillen zijn, maar ook wat de voordelen en nadelen zijn van beide varianten. Daarom hebben we deze hieronder voor je op een rijtje gezet.
Railverlichting
Railverlichting, ook bekend als railspots of railsysteem met spotjes, omvatten kunststof of metalen rails waar spotjes aan gemonteerd worden. Deze worden als geheel meestal aan het plafond gemonteerd of met behulp van kabels onder het plafond gehangen. De spotjes kunnen gevoed worden vanuit één lichtpunt, dankzij de geavanceerde rails. Een heel groot voordeel van railverlichting, is dat het modulair is, wat inhoudt dat je zelf kunt bepalen hoe jouw railsysteem met spotjes eruit komt te zien. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een rechte lijn te nemen van twee of drie meter, en daar vier spotjes aan koppelen met een bepaalde afstand tussen die spotjes. Maar je kunt er ook voor kiezen om twee of drie rechte lijnen te creëren die parralel naast elkaar lopen. En soms kan het ook heel mooi zijn om bijvoorbeeld een vierkant, een rechthoek, een L-vorm of een U-vorm te creëren.
De mogelijkheden is eindeloos. Een ander belangrijk eigenschap van railverlichting, is dat je het zonder ingewikkelde aanpassingen, ná een verbouwing van het plafond, kunt monteren. En als je tóch meer of minder spotjes wilt, dan kan je die eenvoudig toevoegen of verwijderen.
Voordelen
- Railverlichting heeft een modulair karakter. Je hebt de volledige vrijheid om jouw ideale railsysteem met spots in jouw woning te creëren.
- Met de juiste instructies zou je het ook zelf kunnen monteren aan het plafond.
- Je hoeft niet je plafond te verlagen om railspots op te hangen.
- Railverlichting is verkrijgbaar in verschillende soorten kleuren.
- De spotjes kan je eenvoudig verstellen, en richten op gewenste plekken in een ruimte.
Nadelen
- Railverlichting is niet goedkoop, afhankelijk van formaat, kwaliteit en merk.
- Doordat de rails met spotjes niet weggewerkt zijn, kunnen ze heel veel stof vangen. Vergelijk het met normale plafondlampen of hanglampen. Deze moet je regelmatig schoonmaken.
- Railverlichting is minder geschikt voor smalle ruimtes met een laag plafond.
Inbouwverlichting
Inbouwverlichting is de andere vorm van spotjes in huis die mega populair is. Zoals het woord al omschrijft, worden de spotjes in het plafond gebouwd. Op een paar millimeters na van de, zijn inbouwspotjes vlak met het plafond. Hierdoor krijg je vrijwel altijd een strakke minimalistische uitstraling. Dit effect kan je versterken door dezelfde kleur als het plafond te kiezen. Wil je juist meer contrast creëren, dan heb je heel veel mogelijkheden met kleuren en materialen.
Een belangrijk kenmerk van inbouwspotjes, is dat de elektrische bekabeling volledig in/boven het plafond is verwerkt. Hoewel dit betekent dat het er super strak uitziet, betekent het ook vaak dat je het plafond moet verlagen. Je moet denken aan een verlaging tussen 10-25 cm.
Voordelen
- Inbouwverlichting ziet er super strak en minimalistisch uit;
- Inbouwspotjes zijn erg geschikt voor kleine en smalle ruimtes met lage plafonds;
- Omdat inbouwverlichting in het plafond zijn verwerkt, vangen ze vrijwel geen stof op. Je hoeft ze vergeleken met railverlichting dus ook een stuk minder vaak schoon te maken.
- Inbouwspots zijn ook geschikt in vochtige ruimtes, zoals het toilet, de keuken en de badkamer. Je zou ze zelfs in een douche kunnen gebruiken.
Nadelen
- Hoewel er ook andere oplossingen zijn, moet het plafond meestal verlaagd worden om inbouwverlichting mogelijk te maken. Dit betekent niet alleen meer arbeid, maar ook dat je een verlaagd plafond krijgt.
- Omdat inbouwverlichting meestal in een verlaagd plafond gebouwd wordt, is het niet voordelig om hier ná een verbouwing nog voor te kiezen. Het plafond moet dan namelijk opnieuw gestuukt en geverfd worden. Sommigen kiezen ervoor om alleen een koof te creëren aan het plafond, waar de inbouwspotjes in verwerkt worden. Wil je dit niet? Bedenk dan vóór de verbouwing of je railverlichting of inbouwverlichting wilt.
Conclusie
Nu je weet wat de verschillen zijn tussen railverlichting en inbouwverlichting, en wat de belangrijke voordelen en nadelen zijn van beide varianten, is het makkelijker een beslissing te nemen. Wat de beste keuze is, is afhankelijk van de ruimte en van jouw persoonlijke smaak en behoeften. Woon je in een klein appartement met een laag plafond? Dan zijn inbouwspotjes de beste keus. Ben je op zoek naar verlichting voor een industriële woonkamer met hoge plafonds, dan is railverlichting een goed idee.
Bekijk ook:
Railspots in huis
Inbouwspots in huis
Inbouwspots in de tuin
8x Sfeervolle woonkamer verlichting tips
Huis inrichten? 15x Tips
No Comments