Tuininspiratie

Kleine tuin inrichten


Een kleine tuin inrichten kan best een uitdaging zijn. Je hebt namelijk te maken met de beperkte ruimte, die je zo optimaal mogelijk moet inrichten. Daarnaast moet het er natuurlijk ook leuk uitzien, want het oog wilt ook wat. Maar met de juiste aanpak, leuke ideeën en tips, kan je jouw kleine tuin verbouwen tot een perfecte buitenruimte waar je heel het jaar van kan genieten!

kleine tuin inrichten

Een kleine tuin zie je steeds vaker omdat de bouwpercelen ook maar kleiner worden. Mensen denken vaak dat een kleine tuin moeilijk in te richten is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. De voordelen van een kleine tuin is dat je minder onderhoud hebt en doordat je een kleinere ruimte hebt om in te richten kun je het er heel gezellig maken.

De perfecte kleine tuin heeft een indeling die ervoor zorgt dat de tuin groter lijkt. Dit kun je doen op verschillende manieren. Creëer diepte. Dit kunt je doen door planten of bomen voor de tuinafsluiting te plaatsen. Hierdoor zie je niet waar je tuin eindigt en lijkt het daardoor een stuk groter. Wat ook een goede tip is om een tuinpad met bochten te creëren, die door je tuin loopt. Of voeg ronde gras en planten borders aan in de tuin. Door de golvende lijnen krijgt je kleine tuin wat meer reliëf waardoor deze optisch groter lijkt.

Om je alvast goed op weg te helpen, hebben we de beste tips, inspiratie voorbeelden en leuke tuin ideeën voor je op een rijtje gezet voor het inrichten van een kleine tuin.

1. Wat voor tuin zou je graag willen?

Om de kleine tuin van je dromen te creëren, moet je eerst nadenken over hoe je de buitenruimte die je nodig hebt, wilt verbeteren zodat deze bij jou past. Wat is er mis met je huidige tuin, en wat zou je anders willen hebben? Wil je een kleine romantische tuin met plek voor bomen, planten, bloemen en dieren? Wil je een strakke moderne onderhoudsvriendelijke tuin? Wil je van je tuin een tweede woonkamer maken, die in de zomer een verlengde vormt van je woning? Deze verschillende soorten tuinen vergen namelijk een andere aanpak, andere materialen en tuinmeubelen. Doe online inspiratie en tuin ideeën op blogs en Pinterest, om op zoek te gaan naar je ideale tuinontwerp.

Garden Club London heeft deze kleine moderne tuin ontworpen, met plek om te loungen, te eten, en ook heel veel groen.

Garden Club London heeft deze kleine moderne tuin ontworpen, met plek om te loungen, te eten, en ook heel veel groen.

2. Kleine tuin groter laten lijken

Veel mensen beginnen met het inrichten van een kleine tuin vaak met de gedachte om de tuin groter te laten lijken en aanvoelen – ze willen ruimte hebben. Er zijn verschillende manieren om dat te realiseren. Een goede manier om een ​​kleine tuin groter te laten lijken, is door in drie dimensies te tuinieren.

Je zou een geplaveid, verzonken gebied kunnen creëren omringd door stoelen en een uitgebreid latwerk kunnen installeren dat is beplant met luchtige klimplanten en bedekt met een paar hangende mandbeugels rond de randen van de tuin. Hierdoor kan je veel gevarieerde beplanting inpakken zonder de ruimte te vol te maken. Het is bovendien een goede manier om de privacy te behouden, wat vaak een dingetje is in een kleine stadstuin waar je dicht je heel dicht op je buren woont.

Lichtgekleurde oppervlakken en reflecterende interieurs dragen ook bij aan het gevoel van ruimte, dus haal het beste uit spiegels, sprankelende fonteinen en glanzende containers en gebruik lichtgekleurde bestrating of grind.

Leestip: Tuinspiegel

Kies je voor strakke tuintegels? Overweeg dan om de tegels diagonaal te leggen – een diagonaal legpatroon heeft de optische illusie om een tuin groter te laten lijken.

De grote spiegel op de houten schutting geeft deze kleine tuin het gevoel van extra ruimte.

De grote spiegel op de houten schutting geeft deze kleine tuin het gevoel van extra ruimte.

4. Tuinmeubelen

Tuinmeubelen in een kleine tuin kunnen met veel succes worden gebruikt, maar te veel of het verkeerde type kan rommelig worden en kan waardevolle ruimte in beslag nemen die je eigenlijk niet kunt veroorloven om te verliezen. Je zou denken dat het een goed idee is om kleine meubels te nemen in een kleine tuin, maar juist losse kleine tafels en stoelen kunnen ervoor zorgen dat het rommelig en chaotisch wordt.

Een grote loungebank kan voor rust en orde zorgen in een kleine tuin. Je zou ook kunnen overwegen om een bank op maat te laten maken, zodat alle centimeters optimaal worden benut. Wat ook een goed idee is, is om te kiezen voor een zwevende bank. Dit zorgt ervoor dat de tuin ruimtelijker aanvoelt.

Kies voor tuinmeubelen die je het hele jaar buiten kan laten staan, want het is onwaarschijnlijk dat je een schuur of garage hebt, waar je het in de winter kunt opbergen. Denk bijvoorbeeld aan hardhouten of gegoten aluminium tuinmeubelen.

In deze kleine tuin heeft Garden Builders een knusse zithoek ingericht met een op maat gemaakte zwevende houten bank van hardhout ontworpen.

In deze kleine tuin heeft Garden Builders een knusse zithoek ingericht met een op maat gemaakte zwevende houten bank van hardhout ontworpen.

5. Bomen en planten

Een tuin is niet compleet zonder planten. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar ze geven je tuin echt het buitengevoel. Goede planten voor kleine tuinen kunnen het verschil maken in krappe ruimtes, dus het is de moeite waard goed na te denken over wat je plant. Als algemene vuistregel geldt dat goede planten voor kleine tuinen hard werken door een opvallende vorm, geur of consistente heldere kleur te bieden – of een combinatie van de drie. Bedenk wat je voor je tuin zou willen hebben en bepaal vervolgens hoeveel tijd je nodig heeft om te tuinieren. Als je het druk hebt, overweeg dan planten met een compacte, opgeruimde vorm en onderhoudsvriendelijke planten.

Als er weinig ruimte is, telt elk detail, daarom is een goede plantenselectie zo belangrijk. Door kleine planten te kiezen, of kleinere cultivars of dwergvormen van betrouwbare favorieten die de site niet ontgroeien, helpt dit om het snoeien en bewerken tot een minimum te beperken. Hier zijn een paar suggesties om u op weg te helpen:

 • Stewartia monodelpha
 • Olijfbomen
 • Appelbomen
 • Japanse Esdoorn
 • Pyrus salicifolia ‘Pendula’
 • Perzikbomen
 • Palmbomen
 • Krentenbomen
 • Judasbomen
 • Katsurabomen
Deze kleine smalle tuin, ontworpen door Garden Club London, bevat een mix van verschillende soorten mooie planten.

Deze kleine smalle tuin, ontworpen door Garden Club London, bevat een mix van verschillende soorten mooie planten.

Bomen zijn ook een goed idee voor een kleine tuin. Sterker zelfs, één van de beste tips voor sommige kleine tuinontwerpen is om wat grotere bomen te gebruiken. Ze geven je een goede lengte en privacy. Probeer luifelbomen, zoals Prunus cerasifera (kersenpruim) die een lommerrijk dak geven zonder veel ruimte op de grond in te nemen. Je kunt nog meer ruimte maken door ook de onderste stelen weg te halen.

Ook decoratieve en sierbomen kunnen er geweldig uitzien, met als goed voorbeeld de Olea europaea (olijf) bomen, die elke tuin kunnen omtoveren tot een prachtig mediterraan paradijs. Hieronder vind je een lijst met bomen die geschikt zijn voor een kleine tuin:

 • Cornus kousa (Kousa dogwood)
 • Acer palmatum ‘Sango Kaku’
 • Hydrangea quercifolia
 • Buxus sempervirens
 • Chamaecyparis obtusa ‘Nana Gracilis’
 • Rosa Flower Carpet®
 • Clematis x ‘Nelly Moser’
 • Heuchera spp.
 • Helleborus x hybridus
 • Hakonechloa macra ‘Aureola’
In deze moderne kleine tuin met tuintegels, en een mix van houten en cortenstalen schuttingen, heeft Garden Club London gekozen voor onder andere twee mooie olijfbomen in grote cortenstalen potten.

In deze moderne kleine tuin met tuintegels, en een mix van houten en cortenstalen schuttingen, heeft Garden Club London gekozen voor onder andere twee mooie olijfbomen in grote cortenstalen potten.

6. Verticaal tuinieren

Bij planten in de tuin, denk je logischerwijs aan de grond, maar vergeet ook je muren en schuttingen niet. Veel klimplanten zullen goed groeien in potten en het latwerk of draad kan gemakkelijk worden bevestigd om indien nodig ondersteuning te bieden. Verticaal tuinieren is de afgelopen jaren met grote sprongen vooruitgegaan en er is nu een fantastisch assortiment aan muurmanden, verticale plantenbakken en bloementorens. Je zou zelfs een complete groene plantenwand of verticale tuin kunnen creëren, die de blikvanger vormt in je kleine tuin. Op die manier heb je tóch een hele groene tuin, zonder dat het ten koste gaat van de ruimte.

Garden Builders hebben deze kleine tuin ontworpen met een grote verticale tuin achter de loungebank.

Garden Builders hebben deze kleine tuin ontworpen met een grote verticale tuin achter de loungebank.

7. Ontdek de oriëntatie van je kleine tuin

Bij een kleine tuin is het belangrijk om te beoordelen welke gebieden de meeste zon krijgen en welke de meeste schaduw. Observeer de tuin dus op de verschillende tijdstippen van de dag (ochtend, middag en avond) en maak aantekeningen. Volg de richting waarin de zon en schaduw door de tuin reizen. Controleer nu de oriëntatie van de tuin door een betrouwbaar kompas te gebruiken dat gemakkelijk te vinden is, aangezien de meeste telefoons ze tegenwoordig hebben. Dit zal helpen bij het kiezen waar je de planten en tuinmeubelen wilt plaatsen.

Kate Eyre Garden Design heeft in het meest zonnige hoekje van deze kleine tuin een heerlijke zithoek gecreëerd met een zwevende bank met kussens.

Kate Eyre Garden Design heeft in het meest zonnige hoekje van deze kleine tuin een heerlijke zithoek gecreëerd met een zwevende bank met kussens.

8. Vermijd rechte lijnen

Deze is niet altijd gemakkelijk, maar het toevoegen van een golvende rand aan je gazon of een bocht aan je pad zal helpen om het gebruikelijke ‘boxy’ gevoel te doorbreken dat je in kleinere ruimtes kunt krijgen. Het geeft je ook meer ruimte om artistiek te zijn met je beplanting, waar een border naar buiten buigt, krijg je meer plantruimte, dus voeg wat kleinere struiken toe aan de voorkant en een mooie hoge struik aan de achterkant. Verbreek de gezichtslijn, zodat je door de tuin moet bewegen om alles goed te kunnen zien.

In deze rechthoekige moderne tuin zijn verschillende mooie ronde vormen gecreëerd met verhoogde borders, vlonders, een vijver en een ronde bank.

In deze rechthoekige moderne tuin zijn verschillende mooie ronde vormen gecreëerd met verhoogde borders, vlonders, een vijver en een ronde bank.

9. Variatie in texturen

Heel vaak zie je kleine tuien die allemaal in één stijl zijn gelegd, waarbij geplaveid een veelgebruikte is. Hierdoor kan de ruimte kleiner lijken dan hij is en kan het ontwerp worden beperkt. Het toevoegen van een bloembed of border zou ideaal zijn, of zelfs een klein afgebakend gebied. Grind wordt ook vaak gebruikt, maar beperk jezelf niet – er zijn heel veel verschillende aggregaten om te proberen. Een klein grasveldje helpt om stof op te vangen en de luchttemperatuur op droge en warme dagen te verlagen.

Garden Club Londen heeft in deze mooie kleine tuin gekozen voor een combinatie van klinkers, een groen gazon en zwarte houten schuttingen.

Garden Club Londen heeft in deze mooie kleine tuin gekozen voor een combinatie van klinkers, een groen gazon en zwarte houten schuttingen.

10. Berg dingen op om de tuin overzichtelijk te houden

Het laatste dat je wilt dat een kleine tuin is, is dat het rommelig is. Houd het daarom netjes door dingen op te bergen in een schuur of garage wanneer ze niet in gebruik zijn. Dat kan van alles zijn, van uw tuinmeubelen tot tuingereedschap en uitrusting. Heb je geen plek voor een tuinhuis of schuur? Kies dan bijvoorbeeld voor een bank met opbergruimte, waar je tuingereedschap en kussens kan opbergen.

Leestip35x Tuinhuis ideeën

New Eco heeft deze mooie op maat gemaakte houten bank met opbergruimte ontworpen voor een klant.

New Eco heeft deze mooie op maat gemaakte houten bank met opbergruimte ontworpen voor een klant.

11. Focuspunt

Zonder een focuspunt punt zal een kleine tuin niet voltooid aanvoelen. Het hoeft geen ingewikkelde functie te zijn, zoiets eenvoudigs als een tuinhuisje of een strategisch geplaatste extra grote plantenbak heeft een enorme impact op het landschap. Een brandpunt is een structuur die de aandacht trekt door de tuin. Het moet opvallen in de ruimte, zonder de omringende elementen te overweldigen of af te leiden. Overweeg de plaatsing zorgvuldig!

In deze kleine romantische tuin heeft Garden Club London gekozen voor een compacte maar erg stijlvolle waterval als focuspunt.

In deze kleine romantische tuin heeft Garden Club London gekozen voor een compacte maar erg stijlvolle waterval als focuspunt.

Leestip9x Waterval in de tuin

12. Kleine kindvriendelijke tuin

Heb je kleine kinderen? Dan is het wel zo fijn om een kindvriendelijke tuin in te richten. Hoewel je geen plek hebt voor een mega groot speeltoestel, zijn er wel degelijk andere manieren om ervoor te zorgen dat je kind leuk en veilig kan spelen in een kleine tuin. Een stukje kunstgras is bijvoorbeeld wel fijn, wat lekker zacht aanvoelt onder blote voeten. Daarnaast zijn er ook kleine speeltoestellen, speelhuisjes en zandbakken verkrijgbaar die erg geschikt zijn voor een kleine tuin.

In deze kleine is een super leuke speelhoek ingericht met een zandbak, buitenspeelgoed en een groot krijtbord tegen de schutting.

In deze kleine tuin is een super leuke speelhoek ingericht met een zandbak, buitenspeelgoed en een groot krijtbord tegen de schutting.

Bekijk ook:
Kleine moderne en onderhoudsvriendelijke designtuin
52 leuke tuin ideeën
15x Tuinafscheiding ideeën
10x Tuinoverdekking
Voortuin ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam