DIY, Slaapkamer inspiratie, Woonkamer inspiratie

TV ophangen? 5x Tips


Wil je jouw TV ophangen? Goed idee! Voordat je begint raden we wel aan om eerst onze handige tips door te nemen.

Vroeger, toen iedereen nog een grote beeldbuis televisie had, moest de TV vrijwel altijd op de TV meubel geplaatst worden. Tegenwoordig, nu alle televisies flinterdun zijn, kan de je de TV ook aan de muur ophangen. De TV aan de muur biedt verschillende voordelen. Je kunt bijvoorbeeld heel veel ruimte besparen, wat een ideale oplossing in een kleine smalle woonkamer of slaapkamer. Daarnaast is het met de meeste TV beugels mogelijk om de televisie aan de muur verschillende kanten op te draaien, zodat je vanuit meerdere hoeken TV kunt kijken. En je kunt zelf bepalen op welke hoogte je de TV ophangt, zodat je de ideale kijkhoogte hebt. Daarnaast ziet een TV aan de muur er ook gewoon erg mooi en strak uit. Het enige nadeel is dat je gaten in de muren moet boren.

Kortom, genoeg redenen dus om de TV aan de muur op te hangen. Wil jij ook je TV ophangen? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

tv muur ophangen

1. TV beugel kopen

Voordat je een TV kan ophangen, dien je eerst een TV beugel te kopen. TV beugels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Let bij je aankoop op kenmerken zoals het maximale laadgewicht, de minimale en maximale afstand tot de muur, de VESA-maat (afstand tussen de schroefgaten voor de bevestiging aan een muurbeugel), het merk van je TV, het formaat van je TV en handige extra’s zoals wel of geen soundbar en of je het elektrisch wilt kunnen bedienen.

tv beugel vogels next

De draaibare NEXT-muurbeugel van Vogels

Het is ook belangrijk om te bedenken hoe je TV wilt kijken. Zit je altijd recht voor de TV? Kies dan voor een platte TV beugel. Vind je het fijn om de TV hoger aan de muur op te hangen? Kies dan voor een kantelbare TV beugel. Wil je vanuit meerdere hoeken in de kamer TV kunnen kijken? Dan is een draaibare TV beugel de beste keus.

tv ophangen in hoek

2. Kijkhoogte bepalen

We hebben het hierboven al aangekaart, de kijkhoogte bepaalt op welke hoogte je de TV moet ophangen. Het belangrijkst is dat je altijd in een gespannen houding zit als je TV aan het kijken bent. De ideale kijkhoogte is dus erg persoonlijk, afhankelijk van hoe lang je bent, en hoe hoog je bank of fauteuil bijvoorbeeld is. De vastregel voor het ophangen van de TV is dat ongeveer een derde van de TV op ooghoogte hangt, wat gemiddeld gezien ongeveer 95 cm van de grond is.

tv ophangen tips hoogte

3. Soort muur

Bij het ophangen van de TV aan de muur, is het natuurlijk erg belangrijk dat het stevig is. Het laatste wat je wilt is dat je dure OLED of QLED TV op de grond valt en kapot gaat. De muur waar je de TV aan wilt hangen speelt daarom een bepalende rol.

tv ophangen tips muur

Een betonnen muur is het stevigst. Daar kan je gewoon de TV aan hangen met de bijgeleverde pluggen en bouten van de TV beugel.

Heb je een houten muur, let dan wel op de dikte en stevigheid. Als de houten muur dik genoeg is, dan zou je goede schroefbouten kunnen gebruiken. Is het een dunne houten wand? Dan kan het een goed idee zijn om een extra houten plaat erachter te hangen. Schroef de schroefbouten vervolgens door beiden houten platen om het stevig te krijgen.

Wil je jouw TV ophangen aan een holle gipswand? Dan heb je speciale gipswandpluggen of hollewandpluggen nodig, die verkrijgbaar zijn bij alle bekende bouwmarkten. Maar wat een nóg betere optie is, is om de TV beugel vast te schroeven aan de metalen studs of het houten framewerk achter de holle wand. De afstand van de metalen studs of de houten balken zijn meestal 460mm of 600 mm. Controleer dit door op de wand te kloppen, of gebruik een studfinder.

tv ophangen tips montage

4. Montage tips

Als je weet wat voor soort muur je hebt, kan je aan de slag met het ophangen van de TV. Het is geen moeilijke klus, maar het is wel belangrijk om op een aantal dingen te letten.

Zorg ervoor dat je het juist gereedschap hebt:

  • Kruiskop en platte kop schroevendraaiers;
  • Klopboormachine
  • Steenboren maat 5 -10 mm of houtboor 4 mm;
  • Waterpas;
  • Schaar;
  • Studfinder of leidingdetector;
  • Rolmaat;
  • Diverse maten steek- en inbussleutels.

Omdat je in de muur moet boren, is het belangrijk dat je geen leidingen en elektriciteitskabels raakt. Zorg er dus altijd voor dat je weet waar je kan boren. En de enige manier om daarachter te komen is om een leidingdetector te gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij alle bekende bouwmarkten. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Laat dit dan eerst door een professional uitzoeken.

tv ophangen tips montage

5. Kabels wegwerken

Als een TV op een TV meubel plaatst, dan zijn de kabels en de snoeren van de TV vrijwel niet zichtbaar. Bij een TV aan de muur is dat een ander verhaal. Als je er niks aan doet, dan zijn de kabels en snoeren die van de TV naar het stopcontact en de mediabox lopen altijd zitbaar. Gelukkig zijn er manieren waarmee je een TV kunt ophangen zonder zichtbare kabels. De makkelijkste manier is om een kabelgoot te gebruiken, die je gewoon in de winkel kunt kopen.. Maar de meest nette manier is dat de kabels in de muur verwerkt worden. En wat ook een hele mooie oplossing is, is om een speciale kast of wand te maken waar je de TV aan ophangt.

tv ophangen tips kabels wegwerken

Bekijk ook:
10x Thuisbioscoop
TV meubel inspiratie en ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam