DIY, Interieur ideeën, Woonaccessoires

Collage maken met fotolijsten


Wil jij een collage maken met fotolijsten aan een muur in huis? Leuk! Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet voor het creëren van de mooiste fotowanden. Kijk snel verder en ga direct aan de slag!

collage fotolijsten

Een collage met fotolijsten aan de muur is een geweldige manier om je persoonlijkheid te laten zien in huis. De collage kan je eventueel ook combineren met enkele van je favoriete herinneringen of kunstwerken, die je kan framen met bijvoorbeeld een mooie zwarte lijst. In plaats van je keuzes te moeten beperken tot slechts één of twee van je favoriete foto’s of prints, kun je een hele muur wijden aan een volledige verzameling. Sommige mensen vinden dat de tijd van wandcollages alweer geweest is, maar als het goed wordt gedaan, dan zijn wij van mening dat het altijd een leuke manier is om een muur te decoreren. Of dat nou de muur boven de bank is in de woonkamer, de slaapkamer muur of die saaie kale muur bij de trap. Op deze pagina geven we je handige tips en trucs voor het creëren van de mooiste collage met fotolijsten.

Sofie en Joakim kozen voor een eclectische collage met verschillende soorten lijsten aan de muur in hun slaapkamer. Klik hier voor meer foto's.

Sofie en Joakim kozen voor een eclectische collage met verschillende soorten lijsten aan de muur in hun slaapkamer. Klik hier voor meer foto’s.

Ook deze strakke witte muur is super leuk gedecoreerd met een collage van verschillende lijsten en prints.

Ook deze strakke witte muur is super leuk gedecoreerd met een collage van verschillende lijsten en prints.

1. Hoe kies je de lijsten van de collage

Bij een collage aan de muur spelen de fotolijsten een hoofdrol, misschien zelfs nog meer dan de foto’s en prints die je wilt inlijsten. Het uitkiezen van de lijsten is in ieder geval een hele belangrijke stap in dit projectje. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

 • Het formaat van de lijsten is bepalend voor de uitstraling van je collage. Wat het beste formaat is, is uiteraard afhankelijk van het formaat van de muur, en natuurlijk van hoeveel lijsten je uiteindelijk wilt gebruiken. Wil je een collage met een rustige uitstraling? Kies dan voor lijsten die allemaal even groot zijn. Voor meer dynamiek is het juist leuk om verschillende afmetingen met elkaar te combineren. Op zoek naar specifieke formaten? Bij Verno kan je lijsten op maat laten maken.
 • Een ander belangrijk aspect voor de uitstraling van je collage zijn de kleuren van de fotolijsten. Ook hierin heb je te maken met een groot verschil tussen rust en dynamiek. Kies voor dezelfde kleuren lijsten voor een rustgevende uitstraling, en kies voor een mix van verschillende kleuren lijsten voor meer dynamiek. Met de kleur van de lijsten kan je ook bepalen of je wel of geen contrast wilt ten opzichte van de muur. Wil je meer contrast op een witte muur? Ga dan voor een zwarte lijst. Witte lijsten op een witte muur zal een stuk rustiger aanvoelen.

  Ondanks de verschillende prints en lijsten, heeft deze leuke collage tóch een rustige uitstraling.

  Ondanks de verschillende prints en lijsten, heeft deze leuke collage tóch een rustige uitstraling.

 • Tot slot is de stijl van de lijsten ook iets om over na te denken. Zo kan je kiezen voor moderne strakke lijsten in zwart of wit. Voor meer warmte zijn houten lijsten een goed idee, terwijl in een landelijk of klassiek interieur, klassieke of baroklijsten weer heel leuk kunnen zijn. Voor een eclectisch effect zou je juist verschillende lijsten met elkaar kunnen combineren.
Deense interieurstyliste Cille Grut creëerde een mooie collage boven de kast. Klik hier voor meer foto's.

Deense interieurstyliste Cille Grut creëerde een mooie collage boven de kast. Klik hier voor meer foto’s.

2. Hoe kies je foto’s en prints uit?

Niet alleen de lijsten zijn belangrijk voor de collage, met de foto’s en prints geef je een collage een persoonlijk tintje. Uit ervaring weten we echter dat het best een uitdaging kan zijn om foto’s en prints te selecteren die je uiteindelijk wilt gebruiken voor de collage. Daarom hebben we hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

 • Maak een map op je bureaublad aan waarin je jouw favoriete afbeeldingen opslaat.
 • Kies voor foto’s die een persoonlijk tintje hebben. Dit kunnen trouwfoto’s zijn, foto’s van je kinderen, vakantiefoto’s, maar ook kunstwerken die een speciale betekenis voor je hebben.
 • Stem de kleuren in je foto’s af op je interieur.
 • Als je een verzameling lijsten met verschillende kleuren en structuren gebruikt, kies je zwart-wit afbeeldingen om te voorkomen dat ze er rommelig uitzien.
 • Kies foto’s die passen in de kamer waar je de collage wilt ophangen.
Dit is het bewijs dat een collage met fotolijsten boven het bed ook een heel leuk idee is. Klik hier voor meer foto's.

Dit is het bewijs dat een collage met fotolijsten boven het bed ook een heel leuk idee is. Klik hier voor meer foto’s.

3. Bepaal de posities van de fotolijsten

De grootste uitdaging van het maken van een collage is het bepalen van de posities van de fotolijsten. Als je zomaar wat doet en direct begint met gaten boren of spijkeren in de muur, dan is de kans groot dat je muur vol raakt met gaten en spijkers die je niet gaat gebruiken. Om dit te voorkomen is het verstandig om doordacht aan de slag te gaan met de onderstaande stappen:

 1. Meet de hoeveelheid ruimte waarvan je wilt dat je fotowand vult;
 2. Creëer dezelfde ruimte met exact hetzelfde formaat op de vloer, door tape te gebruiken, zodat je kunt experimenteren met de posities van alle fotolijsten voor de collage.
 3. Daarna is het dus uitproberen, door alle fotolijsten stuk voor stuk in het gekaderde gebied op de vloer te plaatsen totdat je tevreden bent met het geheel.
In de woonkamer van een eigentijdse loft in Milaan is een leuke asymmetrische collage gecreëerd. Klik hier voor meer foto's.

In de woonkamer van een eigentijdse loft in Milaan is een leuke asymmetrische collage gecreëerd. Klik hier voor meer foto’s.

4. Mogelijke posities

Hierboven hebben we aangegeven dat je zelf kunt experimenteren met de posities van de fotolijsten voor de collage. Je bent hier volledig vrij in om de collage te creëren die jezelf mooi vindt. Echter, vanwege de populariteit van wandcollages, en er al heel wat collages zijn gemaakt, kan je natuurlijk ook leren van anderen, en voor een veel gebruikte opstelling kiezen. Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 1. Houd je van strakke lijnen? Kies dan voor een symmetrische collage. Het ritme zorgt voor een formele uitstraling die voor rust zorgt in een ruimte. Het succes van deze lay-out ligt in het zorgvuldig ophangen van het kunstwerk om een perfecte tussenruimte te garanderen.
 2. Vind je het juist leuk om buiten de lijnen te denken, dan past een asymmetrische collage wellicht beter bij jou. Een uitgebalanceerde opstelling die de meeste vrijheid biedt om in de toekomst verder te bouwen aan de collectie. Deze opstelling kan naar boven of naar beneden worden uitgebreid met behoud van de constante horizontale of verticale lijn als uitgangspunt.
 3. Een ander leuk idee is om te werken vanuit een rechte lijn aan de boven- of onderkant. Je zou kunnen kiezen voor een collage waarbij een rij wordt gecreëerd met lijsten naast elkaar, waarbij de bovenkant of onderkant zijn uitgelijnd. Maar je kunt ook een volledige collage creëren met diezelfde uitlijning. Deze methode geeft iets meer rust ten opzichte van de asymmetrische collage, maar geeft je tegelijkertijd ook de vrijheid om te experimenteren met de posities van de lijsten.
Ook leuk om een kleine collage aan de muur te combineren met een grote lijst op een houten bankje. Klik hier voor meer foto's.

Ook leuk om een kleine collage aan de muur te combineren met een grote lijst op een houten bankje. Klik hier voor meer foto’s.

5. Lijsten ophangen

Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, dan is het tijd om de fotolijsten aan de muur op te hangen. Hoe je dit doet, is sterk afhankelijk van wat voor soort muur je hebt. Bij een betonnen of een stenen muur gebruik je pluggen en schroeven. Heb je gipsplaten, dan heb je speciale holle wand pluggen nodig. En wil je een collage creëren aan een houten wand, dan zouden spijkers in principe sterk genoeg moeten zijn. Vind je het zonde om in je nieuwe strak gestuukte muur te boren of te hameren? Dan zou je ook voor speciale haken kunnen kiezen zonder dat je in de muur hoeft te boren.

Een compacte collage met alleen zwarte lijsten op een witte muur. Klik hier voor meer foto's.

Een compacte collage met alleen zwarte lijsten op een witte muur. Klik hier voor meer foto’s.

LeestipOphangen zonder boren

Bekijk ook:
Een wand vol lijsten
Lijsten aan de muur
Zo creëer je een mooie accentmuur

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam