Huis inrichting, Interieur ideeën

De ultieme gids voor Feng Shui in huis: Creëer balans en harmonie in je interieur


Leer alles over Feng Shui in huis en ontdek hoe je de principes van deze oude Chinese filosofie kunt toepassen om balans en harmonie te creëren in je interieur. Ontdek praktische tips en stappen die je kunt nemen om de energie in je huis te optimaliseren en een rustgevende sfeer te creëren.

feng shui in huis

Feng Shui is een oude Chinese filosofie die zich richt op de relatie tussen de mens en zijn omgeving. Het is gebaseerd op het idee dat onze omgeving invloed heeft op ons welzijn en ons geluk. Feng Shui draait om het creëren van een harmonieuze omgeving die de energie in balans brengt. Door de principes van Feng Shui toe te passen in je interieur, kun je een rustgevende sfeer creëren en het welzijn van jou en je familie bevorderen.

Feng Shui betekent letterlijk “wind en water” en verwijst naar de stroming van energie in de natuur. Het doel van Feng Shui is om deze stroming van energie te harmoniseren en in balans te brengen in onze leefomgeving. Door dit te doen, wordt de levenskracht, ook wel bekend als “chi”, gestimuleerd en wordt de energie in ons huis verhoogd.

In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over Feng Shui in huis. We beginnen met de principes van Feng Shui en wat deze inhouden. Daarna gaan we dieper in op waarom je Feng Shui zou moeten toepassen in je huis en wat de voordelen hiervan zijn. Vervolgens geven we praktische tips en stappen over hoe je Feng Shui kunt toepassen in verschillende ruimtes in je huis, inclusief de woonkamer, keuken, slaapkamer en meer. Ten slotte bespreken we hoe je Feng Shui kunt integreren in je interieurdecoratie en accessoires.

Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over Feng Shui in huis en hoe je dit kunt gebruiken om balans en harmonie te creëren in je interieur.

feng shui huis tips

Waarom zou je Feng Shui toepassen in huis?

Feng Shui wordt vaak toegepast om een harmonieuze omgeving te creëren in huis. Er zijn verschillende redenen waarom je Feng Shui zou kunnen toepassen in je eigen huis, waaronder:

Creëer een rustgevende sfeer

Een belangrijk voordeel van het toepassen van Feng Shui in huis is het creëren van een rustgevende sfeer. Door de principes van Feng Shui te gebruiken, kun je de energie in je huis in balans brengen en een harmonieuze omgeving creëren. Dit kan leiden tot een gevoel van kalmte en rust in huis, wat vooral belangrijk is voor mensen die op zoek zijn naar een toevluchtsoord na een drukke dag.

Bevorder de gezondheid en het welzijn

Een ander voordeel van het toepassen van Feng Shui in huis is dat het kan bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn. Door de energie in huis in balans te brengen, kun je een positieve omgeving creëren die bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Bovendien kan het toepassen van Feng Shui-principes helpen om stress te verminderen en het algemene gevoel van welzijn te verbeteren.

Stimuleer succes en welvaart

Feng Shui wordt ook vaak toegepast om succes en welvaart te stimuleren. Door de energie in huis te harmoniseren en te balanceren, kun je een positieve en uitnodigende omgeving creëren die gunstig is voor succes en welvaart. Door te focussen op de juiste gebieden in huis, zoals het gebied van welvaart en succes, kun je deze energieën versterken en je kansen op succes vergroten.

Nu je begrijpt waarom het toepassen van Feng Shui in huis voordelen kan hebben, is het tijd om te bespreken hoe je deze principes kunt toepassen in je eigen huis. Hieronder kan je lezen over de principes van Feng Shui en vind je praktische tips en stappen om Feng Shui toe te passen in huis.

De principes van Feng Shui

Om Feng Shui in huis toe te passen, is het belangrijk om de principes van Feng Shui te begrijpen. Deze principes hebben betrekking op de stroming van energie in ons huis en hoe deze kan worden geharmoniseerd en in balans kan worden gebracht. Er zijn verschillende principes van Feng Shui, waaronder de Vijf Elementen, Yin en Yang en de Bagua.

De Vijf Elementen

De Vijf Elementen van Feng Shui zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk element heeft zijn eigen unieke energie en kan worden gebruikt om een bepaalde sfeer of gevoel in een ruimte te creëren. Bij het toepassen van Feng Shui in huis is het belangrijk om te zorgen voor een balans tussen de elementen en hun energieën.

Hout staat voor groei en ontwikkeling en kan worden geassocieerd met de kleuren groen en bruin. Vuur staat voor passie en kan worden geassocieerd met de kleuren rood, oranje en geel. Aarde staat voor stabiliteit en kan worden geassocieerd met de kleuren geel en beige. Metaal staat voor helderheid en precisie en kan worden geassocieerd met de kleuren wit, zilver en goud. Water staat voor kalmte en reflectie en kan worden geassocieerd met de kleuren blauw en zwart.

feng shui huis bagua elementen

Yin en Yang

Yin en Yang zijn tegenovergestelde krachten die in alles in het universum aanwezig zijn. Yin staat voor vrouwelijke energie, zachtheid en rust. Yang staat voor mannelijke energie, kracht en activiteit. Bij het toepassen van Feng Shui in huis is het belangrijk om te zorgen voor een balans tussen yin en yang, om zo een harmonieuze en evenwichtige omgeving te creëren.

De Bagua

De Bagua is een Feng Shui instrument dat wordt gebruikt om de energie in een ruimte te analyseren. De Bagua kan worden toegepast op de plattegrond van een huis om de verschillende gebieden van het huis te identificeren en te begrijpen welke energieën in elke ruimte aanwezig zijn. De Bagua is opgedeeld in negen delen die overeenkomen met verschillende levensgebieden, zoals welzijn, carrière, familie en relaties. Door de Bagua te gebruiken, kun je de energie in je huis optimaliseren en de Feng Shui inrichting van elke ruimte verbeteren.

De Bagua kaart is een handige tool die je kan helpen om feng shui toe te passen

De Bagua kaart is een handige tool die je kan helpen om feng shui toe te passen

Praktische tips en stappen voor Feng Shui in huis

Nu je de principes van Feng Shui begrijpt, kun je deze gebruiken om een harmonieuze omgeving te creëren in je huis.

Nu je begrijpt wat Feng Shui is, wat de principes zijn en waarom het toepassen van Feng Shui in huis voordelen kan hebben, is het tijd om te bespreken hoe je deze principes kunt toepassen in je eigen huis. Hieronder vind je praktische tips en stappen om Feng Shui toe te passen in de verschillende kamers van je huis.

Hal

De entree en de gang zijn de eerste ruimtes die we betreden als we ons huis binnenkomen, en dus is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden bij het creëren van een feng shui-huis. Hier zijn een paar tips om een feng shui-vriendelijke entree en gang te creëren:

 • Zorg voor voldoende natuurlijk licht en goede verlichting. Dit zorgt voor een uitnodigende sfeer en helpt om de energie te laten stromen.
 • Houd de ruimte opgeruimd en georganiseerd. Vermijd rommelige stapels schoenen of jassen die de doorgang kunnen blokkeren. Een opgeruimde entree zorgt voor een betere energiestroom.
 • Plaats een spiegel in de entree om de energie te reflecteren en het gevoel van ruimte te vergroten. Zorg er wel voor dat de spiegel niet direct op de voordeur gericht is, omdat dit de energie kan terugkaatsen en terugstuwen.
 • Voeg planten toe om de lucht te zuiveren en een positieve energie te brengen. Zorg er wel voor dat de planten niet te groot zijn en de doorgang niet belemmeren.
 • Kies voor warme en uitnodigende kleuren voor de muren, zoals zachte tinten van beige, bruin of geel. Vermijd felle, schreeuwerige kleuren, omdat deze de sfeer kunnen verstoren.
 • Hang kunstwerken op die je vrolijk maken en inspireren. Dit kan variëren van abstracte schilderijen tot foto’s van geliefden.

feng shui hal voordeur

Woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, waar we tijd doorbrengen met familie en vrienden en ontspannen na een lange dag. Hier zijn een paar tips om een feng shui-vriendelijke woonkamer te creëren:

 • Plaats de bank en stoelen tegen een muur en zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om te bewegen. Vermijd dat meubels in het midden van de kamer staan, omdat dit de energiestroom kan belemmeren.
 • Zorg voor een goede balans van de elementen. Hout is een goed element voor de woonkamer, dus voeg bijvoorbeeld een houten salontafel of een boekenplank toe. Vermijd te veel metalen elementen in de woonkamer, omdat deze de sfeer koud en onpersoonlijk kunnen maken.
 • Verlichting is belangrijk in de woonkamer. Kies voor zacht en warm licht en vermijd felle, koude verlichting. Het is ook goed om natuurlijk licht binnen te laten, dus zorg voor goede gordijnen of jaloezieën.
 • Voeg planten toe om de lucht te zuiveren en een positieve energie te brengen. Kies voor planten met zachte, ronde bladeren in plaats van puntige bladeren, omdat deze meer ontspannen en uitnodigend zijn. Heb je weinig ruimte in je kleine woonkamer? Dan kan je bijvoorbeeld denken aan hangplanten, waarmee je heel veel ruimte kunt besparen.
 • Vermijd rommel en te veel decoraties in de woonkamer. Een opgeruimde en georganiseerde ruimte zorgt voor een betere energiestroom en creëert een ontspannen sfeer.
 • Kies voor warme en uitnodigende kleuren voor de muren, zoals zachte tinten van beige, bruin of groen. Vermijd felle, schreeuwerige kleuren, omdat deze de sfeer kunnen verstoren.

feng shui woonkamer

Keuken

De keuken is een belangrijke ruimte in huis, omdat het de plek is waar voedsel wordt bereid en waar mensen vaak samenkomen. Hieronder vind je enkele tips om de keuken in overeenstemming te brengen met Feng Shui-principes:

 • Houd de keuken schoon en opgeruimd: Zorg ervoor dat de keuken altijd schoon en opgeruimd is, omdat dit bijdraagt aan een goede energiestroom en een gezonde leefomgeving. Vooral in een kleine keuken is dit erg belangrijk.
 • Minimaliseer elektronica: Minimaliseer elektronica in de keuken, omdat dit zorgt voor afleiding en onrust. Houd bijvoorbeeld de televisie en de computer uit de keuken.
 • Gebruik natuurlijke materialen: Gebruik natuurlijke materialen in de keuken, zoals hout en steen. Dit zorgt voor een rustige en aardse sfeer.
 • Zorg voor voldoende verlichting: Zorg voor voldoende verlichting in de keuken, omdat dit helpt om de energie in beweging te houden en een frisse sfeer te creëren.
 • Plaats het fornuis op de juiste plek: Plaats het fornuis zo dat je vanuit het fornuis zicht hebt op de deur, maar dat het fornuis niet rechtstreeks in lijn staat met de deur. Dit creëert een gevoel van veiligheid en controle.
 • Gebruik kleuren op een strategische manier: Gebruik kleuren op een strategische manier in de keuken. Rood en oranje zijn bijvoorbeeld energieke kleuren die goed werken voor de eetruimte, terwijl groen en blauw kalmerend werken en geschikt zijn voor de keuken.
 • Zorg voor voldoende opbergruimte: Zorg voor voldoende opbergruimte in de keuken, omdat dit bijdraagt aan een opgeruimde en georganiseerde omgeving.

feng shui keuken

Slaapkamer

De slaapkamer is een belangrijke ruimte in huis, omdat het een plek is waar je tot rust kunt komen en nieuwe energie kunt opdoen. Hieronder vind je enkele tips om de slaapkamer in overeenstemming te brengen met Feng Shui-principes, ongeacht of je een grote of kleine slaapkamer hebt:

 • Plaats het bed op de juiste plek: Plaats het bed zo dat je vanuit het bed zicht hebt op de deur, maar dat het bed niet rechtstreeks in lijn staat met de deur. Dit creëert een gevoel van veiligheid en controle.
 • Gebruik rustgevende kleuren: Rustgevende kleuren zoals blauw, groen en zacht roze zijn geschikt voor de slaapkamer, omdat ze bijdragen aan ontspanning en rust.
 • Minimaliseer elektronica: Minimaliseer elektronica in de slaapkamer, omdat dit zorgt voor afleiding en onrust. Houd bijvoorbeeld de televisie, computer en telefoon uit de slaapkamer.
 • Creëer een symmetrische inrichting: Een symmetrische inrichting zorgt voor rust en harmonie in de slaapkamer. Plaats bijvoorbeeld aan beide zijden van het bed een nachtkastje en gebruik identieke lampen.
 • Zorg voor voldoende ventilatie en verlichting: Ventilatie en verlichting zijn belangrijk voor de slaapkamer, omdat ze helpen om de energie in de ruimte in beweging te houden en een frisse sfeer te creëren.
 • Vermijd spiegels in de slaapkamer: Vermijd het gebruik van spiegels in de slaapkamer, omdat ze kunnen zorgen voor onrust en negatieve energie. Als je toch een spiegel in de slaapkamer wilt plaatsen, zijn er enkele richtlijnen die je kunt volgen om de negatieve effecten te minimaliseren. Plaats de spiegel bijvoorbeeld op een plek waar deze niet direct op het bed gericht is, en bedek hem ’s nachts met een doek of gordijn om de energie te verzachten.
 • Houd de slaapkamer opgeruimd: Zorg ervoor dat de slaapkamer altijd opgeruimd is, omdat dit bijdraagt aan een gevoel van rust en ontspanning.

Badkamer

De badkamer is een belangrijke ruimte in huis, omdat het een plek is waar je jezelf kunt verzorgen en ontspannen. Hieronder vind je enkele tips om de badkamer in overeenstemming te brengen met Feng Shui-principes:

 • Houd de badkamer schoon en opgeruimd: Zorg ervoor dat de badkamer altijd schoon en opgeruimd is, omdat dit bijdraagt aan een gevoel van rust en ontspanning.
 • Gebruik aardse kleuren: Aardse kleuren zoals beige, bruin en zacht geel zijn geschikt voor de badkamer, omdat ze een gevoel van warmte en stabiliteit creëren.
 • Breng natuurlijke elementen aan: Natuurlijke elementen zoals planten, stenen en hout zijn geschikt voor de badkamer, omdat ze zorgen voor een gevoel van verbinding met de natuur.
 • Zorg voor voldoende ventilatie en verlichting: Ventilatie en verlichting zijn belangrijk voor de badkamer, omdat ze helpen om de energie in de ruimte in beweging te houden en een frisse sfeer te creëren.
 • Gebruik spiegels op de juiste manier: Spiegels kunnen helpen om de energie in de badkamer te laten stromen, maar gebruik ze wel op een verstandige manier. Ronde spiegels zijn bijvoorbeeld een goed idee. Plaats spiegels bijvoorbeeld zo dat ze het licht reflecteren, maar vermijd spiegels die de wc weerspiegelen.
 • Houd de deur gesloten: Houd de deur van de badkamer gesloten als je er niet bent, omdat dit voorkomt dat negatieve energie zich door het huis verspreidt.

feng shui badkamer

Thuiskantoor

Een goed georganiseerd en uitgebalanceerd thuiskantoor kan de productiviteit en creativiteit verhogen. Feng Shui kan je helpen om een harmonieuze omgeving te creëren die in lijn is met de energie van je huis. Hieronder vind je enkele tips om je thuiskantoor in overeenstemming te brengen met Feng Shui-principes:

 • Positioneer je bureau op de juiste manier: Plaats je bureau zo dat je een goed zicht hebt op de deur, maar zorg er wel voor dat je niet direct in de deuropening zit. Een muur achter je rug kan je steun geven en je concentratie bevorderen.
 • Gebruik vloeiende lijnen: In het thuiskantoor kun je gebruik maken van ronde vormen en vloeiende lijnen om de energie te laten stromen. Vermijd scherpe hoeken en rechte lijnen, omdat deze de energiestroom kunnen blokkeren.
 • Creëer een goede balans tussen yin en yang: Een goede balans tussen yin (rust en ontspanning) en yang (energie en activiteit) is belangrijk in een thuiskantoor. Plaats bijvoorbeeld een plant in de ruimte om de energie te verzachten.
 • Zorg voor voldoende daglicht en goede verlichting: Daglicht is belangrijk om vermoeidheid te voorkomen en creativiteit te bevorderen. Zorg voor voldoende daglicht en gebruik verlichting om een uitnodigende en geruststellende sfeer te creëren.
 • Gebruik kleur op de juiste manier: Kleur kan een belangrijke rol spelen bij het creëren van de juiste sfeer in een thuiskantoor. Kies bijvoorbeeld voor groen om de concentratie te bevorderen of blauw om de communicatie te verbeteren.
 • Elimineer rommel: Een rommelig thuiskantoor kan negatieve energie vasthouden en de energie van je huis verstoren. Zorg ervoor dat je regelmatig opruimt en organiseert om je thuiskantoor opgeruimd en georganiseerd te houden.

feng shui thuiskantoor

Tuin

Een goed ontworpen en onderhouden tuin kan een oase van rust en sereniteit zijn, of je nou een grote of kleine tuin hebt. Feng Shui kan je helpen om een harmonieuze omgeving te creëren die in lijn is met de energie van je huis. Hieronder vind je enkele tips om je tuin in overeenstemming te brengen met Feng Shui-principes:

 • Elimineer rommel en overwoekerde planten: Een rommelige tuin kan negatieve energie vasthouden en de energie van je huis verstoren. Zorg ervoor dat je regelmatig snoeit en wiedt om je tuin opgeruimd en georganiseerd te houden.
 • Gebruik vloeiende lijnen: In de tuin kun je gebruik maken van ronde vormen en vloeiende lijnen om de energie te laten stromen. Vermijd scherpe hoeken en rechte lijnen, omdat deze de energiestroom kunnen blokkeren.
 • Creëer een zitgedeelte: Een zitgedeelte in de tuin kan een perfecte plek zijn om te ontspannen en tot rust te komen. Zorg ervoor dat het zitgedeelte in de beschutting van bomen of struiken ligt, zodat je je beschermd en veilig voelt.
 • Kies planten met zorg: Planten kunnen de energie van je tuin versterken of verzwakken. Kies planten die passen bij het klimaat en de omstandigheden in jouw omgeving. Vermijd dode of zieke planten, omdat deze negatieve energie uitstralen.
 • Voeg water toe: Water is een belangrijk element in Feng Shui en kan de energie in je tuin versterken. Een fontein of vijver kan een kalmerend effect hebben en de energie laten stromen.
 • Gebruik verlichting: Verlichting kan de sfeer in de tuin beïnvloeden en kan een uitnodigende en geruststellende sfeer creëren. Vermijd scherpe en verblindende verlichting, omdat dit de harmonie in de tuin kan verstoren.

feng shui tuin

Feng Shui accessoires en decoratie

Naast het creëren van een feng shui-vriendelijke indeling en inrichting, kunnen accessoires en decoratie ook bijdragen aan een goede feng shui-energie in huis. Hier zijn een paar accessoires en decoratieve elementen die je kunt toevoegen om de energie in je huis te bevorderen:

 • Planten: Planten zijn een geweldige manier om de energie in huis te zuiveren en te bevorderen. Kies voor planten met ronde bladeren, omdat deze een positieve en zachte energie uitstralen. Plaats ze op plekken waar je behoefte hebt aan meer vitaliteit en positiviteit.
 • Kleuren: Kleuren hebben een grote invloed op de sfeer in huis. Kies voor warme kleuren zoals rood, oranje en geel om vitaliteit en vreugde te brengen. Groen en blauw hebben een kalmerend effect en kunnen worden gebruikt in ruimtes waar je tot rust wilt komen. Vermijd te felle of donkere kleuren, omdat deze een negatief effect kunnen hebben op de energie.
 • Verlichting: Goede verlichting is essentieel voor een feng shui-huis. Kies voor warme en zachte verlichting om een ontspannen sfeer te creëren. Vermijd te felle verlichting die schaduwen en scherpe contrasten veroorzaakt. Zorg er ook voor dat elke ruimte voldoende licht heeft, omdat donkere plekken de energie kunnen blokkeren.
 • Spiegels: Het gebruik van spiegels kan zowel positief als negatief zijn in Feng Shui, afhankelijk van waar ze geplaatst zijn en welke functie ze hebben. Over het algemeen worden spiegels gezien als een krachtig hulpmiddel om de energie te versterken en te reflecteren, en worden ze vaak gebruikt om licht en ruimte te creëren. In de slaapkamer wordt het gebruik van spiegels echter vaak afgeraden vanwege het potentieel om de slaapkwaliteit te verstoren. Dit komt doordat spiegels de energie in de kamer kunnen verstoren en de geest van de slaper kunnen verwarren. Het kan ook leiden tot een onrustige slaap en in sommige gevallen zelfs nachtmerries. Over het algemeen geldt dat spiegels goed kunnen werken in de entree, woonkamer en keuken omdat ze de energie reflecteren en de ruimte groter en lichter maken. Zorg er echter wel voor dat de spiegels niet direct de deur of ramen reflecteren, omdat dit de positieve energie kan afbuigen en verstrooien.

Door deze accessoires en decoratieve elementen op de juiste manier te gebruiken, kun je de energie in huis bevorderen en een harmonieuze en uitnodigende sfeer creëren.

Geur

Natuurlijke geuren kunnen een krachtige invloed hebben op de energie in huis. Het gebruik van geur in huis is een eenvoudige manier om de sfeer te verbeteren en de energie te bevorderen. Het is belangrijk om te kiezen voor natuurlijke geuren, zoals wierook, palo santo, smudges, geurstokjes en aroma diffusers met essentiële oliën, omdat synthetische geuren de luchtkwaliteit kunnen aantasten.

Wierook is een veelgebruikte geur in de feng shui-praktijk. Het kan helpen om negatieve energie te verdrijven en de geest te kalmeren. Palo santo wordt ook vaak gebruikt vanwege de zuiverende eigenschappen. Het is een houtsoort uit Zuid-Amerika die wordt verbrand om de lucht te zuiveren en positieve energie te bevorderen.

feng shui huis tips palo santo

Smudges zijn bundels van kruiden, zoals salie, die worden verbrand om negatieve energie te verdrijven. Het is belangrijk om alleen smudge te gebruiken als je je comfortabel voelt bij het verbranden van kruiden en ervoor te zorgen dat je de juiste intenties zet voordat je het aansteekt.

Geurstokjes en aroma diffusers zijn een andere manier om natuurlijke geuren in huis te brengen. Het is belangrijk om te kiezen voor geuren die passen bij de feng shui-elementen van de ruimte. Zo kan lavendel helpen om de energie in een slaapkamer te kalmeren, terwijl citrusgeuren juist kunnen helpen om energie te bevorderen in een thuiskantoor of woonkamer.

Onthoud dat het toevoegen van geur aan een ruimte een persoonlijke keuze is en dat het belangrijk is om te kiezen voor geuren die je zelf prettig vindt en die passen bij de feng shui-principes van de ruimte.

 

Slotwoord

Nu je alle stappen en tips hebt geleerd om Feng Shui in huis toe te passen, ben je goed op weg om een gebalanceerd, harmonieus en welvarend thuis te creëren. Feng Shui is niet alleen een decoratieve keuze, maar ook een levensstijl. Door deze principes in je dagelijks leven te integreren, kun je innerlijke rust, gezondheid en welzijn bevorderen.

Onthoud dat Feng Shui niet statisch is, het verandert mee met de veranderingen in jouw leven. Houd jezelf open voor nieuwe ideeën en experimenteer om te ontdekken wat voor jou werkt. Het belangrijkste is dat jouw huis een afspiegeling moet zijn van wie jij bent en dat je je er comfortabel en ontspannen voelt.

We hopen dat dit artikel je heeft geïnspireerd en geholpen heeft om jouw huis om te toveren tot een oase van rust en harmonie. Succes met het toepassen van Feng Shui in jouw huis!

Bekijk ook:
5x Spiritueel cadeau voor housewarming
Oosters interieur inrichten? 10x Tips!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam