Kantoor

Thuiskantoor inrichten? 10x Tips!


Een thuiskantoor inrichten is natuurlijk heel anders dan het inrichten van een zakelijk kantoor waar je met collega’s werkt. Maar hoe zorg je ervoor dat thuiswerken net zo comfortabel, productief en ergonomisch is als werken op kantoor? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet om het perfecte thuiskantoor in te richten. Lees onze handige tips en raak geïnspireerd voor mooie inspiratie voorbeelden en leuke ideeën!

thuiskantoor inrichten

Hoewel een thuiskantoor er heel anders uitziet zijn er een aantal dingen die je gewoon kunt overnemen van een zakelijk kantoor. Want in principe draait het uiteindelijk om een ergonomische werkplek met een bureau, een bureaustoel en een computer. Voorheen werd dit allemaal door jouw werkgever verzorgd, maar omdat we vanwege het Coronavirus zoveel mogelijk thuiswerken, krijgen we er nu opeens allemaal mee te maken. Een thuiswerkplek inrichten hoeft dus niet moeilijk te zijn, en met onderstaande tips gaan we het jou nóg makkelijker maken. Laat je inspireren door onderstaande mooie inspiratie voorbeelden en handige tips voor het creëren van een thuiskantoor waar je op een comfortabele, productieve en ergonomische manier kunt thuiswerken.

1. Een gescheiden thuiskantoor inrichten

Één van de belangrijkste tips bij het inrichten van een thuiskantoor is om je werkruimte en je woonruimtes zo gescheiden mogelijk te houden. Daar zijn verschillende redenen voor, maar het is zeker zeer verstandig om een ​​duidelijk onderscheid tussen de twee ruimtes te behouden. Zelfs als je beperkt bent in de beschikbare ruimte, zijn er tal van innovatieve ideeën voor het inrichten van een klein thuiskantoor om je te helpen de ruimte die je hebt te maximaliseren zonder afbreuk te doen aan je gebruikelijke dagelijkse leefruimte.

Het zijn echter niet alleen de visuele verschillen die belangrijk zijn, er moet ook rekening worden gehouden met andere ruimtelijke aspecten om de beste resultaten te bereiken. Iedereen heeft zijn eigen favoriete werkomgeving, dus het is belangrijk om je thuiskantoor zo goed mogelijk af te stemmen op je persoonlijke voorkeuren.

Vind je het niet fijn om in alle stilte te werken? Zet dan wat muziek. Als alternatief kan jede gebruikelijke kantooromgeving simuleren met een zorgvuldig gekozen achtergrondgeluid. Er zijn tal van audioclips beschikbaar met alles van toetsenbordgeluiden tot zacht gebabbel op de achtergrond, dus als je moeite hebt om je aan te passen aan thuiswerken, kan dit een geweldige oplossing zijn om je weer op het goede spoor te krijgen.

Leestip10 Scheidingswanden in de woonkamer

2. Licht

Natuurlijk licht is de ideale lichtbron in een thuiskantoor. Als je de mogelijkheid hebt raden we altijd aan om een werkplek bij het raam in te richten waar je veel lichtinval ontvangt. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste raambekleding hebt, zodat je ook controle hebt over de hoeveelheid lichtinval. Op sommige tijdstippen kan téveel zon voor verblinding zorgen, waardoor je bijvoorbeeld niet meer op het beeldscherm kunt kijken.

Hoeveel lichtinval je ook hebt, verlichting is minstens net zo belangrijk. Een hanglamp, die je bijvoorbeeld ook in de woonkamer of slaapkamer hebt hangen, is vaak niet voldoende. Om te voorkomen dat je vermoeide ogen en hoofdpijn krijgt, is het belangrijk om taakverlichting te hebben in een thuiskantoor. Je kunt bijvoorbeeld denken aan spotjes in het plafond, een wandlamp die je boven je werkplek kunt swingen of een bureaulamp waarbij je het licht precies daar kunt richten waar je het nodig hebt.

LeestipKantoorverlichting tips

thuiskantoor inrichten bureau bij raam

3. Lichaamshouding

De gouden regel is om een symmetrische lichaamshouding aan te houden – vermijd het kruisen van je benen, voorover leunen of het draaien van je lichaam. Je armen moeten boven het bureau zijn.
Je scherm, toetsenbord en werkblad moeten recht voor je zijn. Als je twee schermen gebruikt, moeten ze op gelijke hoogte en naast elkaar staan. En je ogen moeten gelijk zijn met de bovenkant, of net onder de bovenkant, van je scherm.

4. Bureau

Het bureau speelt een belangrijke rol. Hierbij is het formaat van het werkblad niet allen essentieel, zodat je alles spullen die je nodig hebt binnen handbereik hebt, maar de bureauhoogte is nóg belangrijker, om te voorkomen dat je lichamelijke klachten krijgt. De beste bureauhoogte is afhankelijk van hoelang je bent – iemand die twee meter is heeft een hoger bureau nodig dan iemand van 1.60m. Een vastbureau zou een hoogte moeten hebben van 75cm. Een betere optie is een verstelbaar bureau, vooral als je met meerdere mensen in huis aan hetzelfde bureau moet werkt. Het beste is om een bureau te kopen die je in de hoogte kunt verstellen. In onderstaand tabel kan je zien wat de beste bureau hoogte ten op zichte van hoelang je bent.

Lichtaamslengte Hoogte bureau
150 cm 62 cm
155 cm 64 cm
160 cm 66 cm
165 cm 68 cm
170 cm 70 cm
175 cm 72 cm
180 cm 74 cm
185 cm 76 cm

thuiskantoor inrichten bureau

5. Bureaustoel

Een bureau is belangrijk voor een ergonomisch thuiskantoor, maar een bureaustoel is minstens net zo belangrijk. Er zijn veel soorten ergonomische stoelen beschikbaar voor gebruik op kantoor. Geen enkel type bureaustoel is per definitie de beste, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten bij een goede ergonomische bureaustoel. Deze dingen stellen de individuele gebruiker in staat om de stoel goed te laten werken voor zijn of haar specifieke behoeften:

  • De zithoogte van een bureaustoel moet gemakkelijk verstelbaar zijn. Een pneumatische verstelhendel is de gemakkelijkste manier om dit te doen. Met de juiste zithoogte kan jij je  voeten plat op de grond plaatsen, met de dijen horizontaal en de armen gelijk met de hoogte van het bureau.
  • De zitting moet voldoende breed en diep zijn om je comfortabel te kunnen ondersteunen. De diepte (van de voorkant naar de achterkant van de stoel) moet voldoende zijn zodat jemet je rug tegen de rugleuning van de ergonomische bureaustoel kan zitten, terwijl er ook ruimte tussen de achterkant van de knieën en de zitting overblijft van de stoel. De voorwaartse of achterwaartse kanteling van de stoel moet verstelbaar zijn.
  • Ondersteuning van de onderrug in een ergonomische stoel is erg belangrijk. De lumbale wervelkolom is naar binnen gebogen en langdurig zitten zonder ondersteuning van deze kromming heeft de neiging te leiden tot onderuitzakken (waardoor de natuurlijke kromming wordt afgevlakt) en de structuren in de lagere wervelkolom worden belast. Een ergonomische stoel moet een lendensteun hebben (zowel in de hoogte als in de diepte), zodat jij de juiste pasvorm kan krijgen om de binnenwaartse kromming van de onderrug te ondersteunen.
  • De rugleuning van een ergonomische bureaustoel moet breed genoeg zijn. Als de rugleuning los van de zitting is, moet deze in hoogte en hoek verstelbaar zijn. Het moet de natuurlijke kromming van de wervelkolom kunnen ondersteunen, opnieuw met speciale aandacht voor een goede ondersteuning van de lumbale regio. Als de bureaustoel de zitting en rugleuning uit één stuk heeft, moet de rugleuning verstelbaar zijn in voorwaartse en achterwaartse hoeken, met een vergrendelingsmechanisme om te voorkomen dat deze te ver naar achteren gaat zodra je de juiste hoek hebt bepaald.
  • Armleuningen van bureaustoelen moeten verstelbaar zijn. Ze moeten je armen comfortabel laten rusten en de schouders ontspannen. De ellebogen en onderarmen moeten licht rusten en de onderarm mag tijdens het typen niet op de armleuning liggen.

thuiskantoor inrichten bureaustoel

6. Schermhoogte

Om te voorkomen dat je tijdens het werken omlaag naar je beeldscherm kijkt, is het belangrijk dat je een verstelbare beeldscherm hebt, zodat het altijd op ooghoogte is als je zit. Heb je geen verstelbaar scherm? Gebruik bijvoorbeeld boeken om de ideale schermhoogte te realiseren. Gebruik je een laptop? Koop dan een laptop standaard waar je jouw laptop op kunt plaatsen. Let er wel op dat je hierbij ook een apart toetsenbord en muis nodig hebt die je op je laptop kunt aansluiten.

7. Vergeet niet regelmatig te pauzeren

Bij het thuiswerken bewegen we natuurlijk minder. Denk er eens over na, je staat niet op om met een collega te kletsen of naar een andere locatie te gaan voor vergaderingen. En door je gang lopen komt niet in aanmerking als woon-werkverkeer! Je moet jezelf daarom eraan herinneren om regelmatig te bewegen. Als je bang bent dat je helemaal opgaat in je werk en vergeet te bewegen, zet dan elk uur een wekker van 5 minuten. Lang naar een scherm staren kan ook je ogen irriteren. Probeer ongeveer elke 20 minuten naar iets in de verte te kijken.

8. Beweging

Naast het pauzeren, is regelmatige beweging gedurende een werkdag ook heel belangrijk, of dat nou thuis of op kantoor is. Om lichamelijke klachten te voorkomen raden we aan om minimaal elk uur even te bewegen. Als je druk aan werk bent, is de kans echter groot dat je beweging vergeet. We raden daarom aan om en timer te zetten die jou hieraan herinnert. Er zijn ook speciale programma’s die je kunt downloaden:

  • De Fit Coach laat via een pop-up op je beeldscherm verschillende stretchoefeningen zien.
  •  De Zit-sta Coach is een persoonlijke coach die je advies geeft om zitten en staan af te wisselen.
  • Met de No Pain (RSI Away) software van Hudson Software Development krijg je een seintje als het tijd is voor een pauze en voorbeelden van oefeningen die je in die pauze kunt doen.

9. Opruimen

Onderzoeken tonen aan dat rommelige werkplekken stress en angst verhogen en de productiviteit verlagen. Als je kantoor niet perfect georganiseerd is, is dat oké. Maar een snelle opruimsessie voelt als verfrissing en zorgt ervoor dat je efficiënter werkt. Zelfs de mooiste kantoren zullen rommel en papier verzamelen en kunnen profiteren van een opknapbeurt. Om te voorkomen dat je rommel opstapelt, is de beste tip die je kunt krijgen om je thuiskantoor aan het einde van elke werkdag op te ruimen. Hierbij is het handig als je voldoende opbergruimte hebt in de vorm van kasten, ladekasten, organizers, noem maar op.

thuiskantoor inrichten opruimen

10. Planten

Planten zien er niet alleen leuk en mooi uit, ze zijn ook goed voor je gezondheid en de lichtcirculatie in je thuiskantoor. Naast dat planten koolstofdioxide kunnen opnemen en zuurstof kunnen afgeven, kunnen ze ook daadwerkelijk giftige chemicaliën uit de lucht verwijderen. Dit omvat nasties zoals benzeen en formaldehyde. Onderzoeken hebben aangetoond dat planten ons kunnen helpen om ons minder moe te voelen, minder allergiesymptomen te hebben en sneller te herstellen van verkoudheid. Dit is overal uitstekend nieuws voor elke kantooromgeving. Verbeter de luchtkwaliteit in je werkruimte door een aantal planten in je thuiskantoor te plaatsen of als hangplanten aan het plafond te hangen.

thuiskantoor inrichten planten

Bekijk ook:
18x Kantoor inrichten tips
Combinatie van thuiskantoor en loungeplek
Thuiskantoor van Noorse interieurstylist Elisabeth Heier

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam