Interieur ideeën, Woonaccessoires

Daarom neem je een aroma diffuser!


Aroma diffuser

Stinkt het in huis? Of ruikt het een beetje muf? Er zijn verschillende oplossingen om een lekkere geur in huis te creëren. Geurkaarsen en geurstokjes zijn bijvoorbeeld erg populair, maar tegenwoordig kiezen heel veel mensen voor een aroma diffuser. Naast dat het een heerlijk ruikende geur verspreidt in huis, heeft een aroma diffuser ook andere functies. Lees er hier alles over!

Wat is een aroma diffuser?

Een aroma diffuser is een apparaat met een bakje die je vult met water en essentiële oliën. Als je het apparaat aanzet, wordt de mix van water en oliën in kleinere moleculen afgebroken en in de lucht verspreidt, waardoor je een bepaalde lekkere geur in de ruimte krijgt. Dit kan in huis zijn, maar ook in openbare ruimtes, zoals restaurants, winkels en massagesalons zijn aroma diffusers erg populair.

aroma diffuser slaapkamer

Wat voor voordelen heeft een aroma diffuser nog meer?

Naast dat een aroma diffuser een lekkere geur verspreid in huis, biedt het ook andere voordelen die dit apparaat zo populair maakt.

Er zijn verschillende soorten oliën met verschillende geuren verkrijgbaar, die bepaalde positieve effecten op je kunnen hebben. Ben je toe aan wat ontspanning? Dan kies je voor een lavendel olie. Ben je een beetje down en wil je opgevrolijkt worden? Een lekker ruikende vanille olie kan je daarbij helpen. En heb je last van je luchtwegen? Een verkoelende eucalyptus olie helpt je de luchtwegen te openen.

Geur wordt ook sterk geassocieerd met geheugen. Een bepaalde geur kan je bijvoorbeeld aan een fijne ervaring laten denken.

Een ander voordeel van een aroma diffuser is dat het je kan helpen bij het aanmoedigen van goede gewoonten die verband houden met bepaalde geuren. Als je bijvoorbeeld lavendelolie gebruikt als je thuiskomt van je werk, dan kan dat een signaal zijn dat het tijd is om te beginnen met ontspannen, technologie af te sluiten, een bad te nemen, een boek te lezen, noem maar op.

aroma diffuser badkamer

Geschiedenis

Het gebruik van essentiële oliën voor zuivering, mentale therapie en spirituele gezondheid gaat terug tot in vele oude beschavingen van over de hele wereld. Geurende oliën werden veel gebruikt in cosmetica en parfums, als medicijnen, en werden zelfs aan voedingsmiddelen en wijnen toegevoegd om hun smaak en houdbaarheid te verbeteren.

De Griekse arts en botanicus Dioscorides schreef al in de eerste eeuw over oliën en hun helende eigenschappen. Hoewel er verschillende toepassingen zijn, kunnen veel van de voordelen van etherische oliën eenvoudig worden genoten door inademing. Om olie echter in te kunnen ademen, moet deze eerst via een verspreider in de lucht worden verspreid.

mooie aroma diffuser

Verdamping

In de oudheid waren alleen ruwe methoden voor oliediffusie mogelijk. De eenvoudigste methode was puur diffusie door verdamping. Oliën kunnen worden opgenomen in stof, hout, klei of zelfs in iemands haar en worden achtergelaten om hun geur langzaam te verdampen in een klein gebied. Het voordeel van deze methode is dat het overal gemakkelijk kan worden toegepast. Het nadeel is dat de geur niet over een groot gebied verspreid wordt en niet heel veel aroma afgeeft.

Warmte

Een andere methode is diffusie waarbij warmte wordt gebruikt om het aroma te verspreiden. Een voorbeeld hiervan dat gemakkelijk thuis kan worden toegepast, is om een ongeparfumeerde kaars enkele minuten aan te steken om een deel van de wax te laten smelten. Blaas de kaars uit en meng wat etherische olie door de gesmolten wax voordat deze de kans krijgt om af te koelen. Steek dan de kaars opnieuw aan en geniet van het nieuwe aroma. Hoewel het gemak van deze methode een groot voordeel is, brengt het veel risico’s met zich mee. Natuurlijk moeten kaarsen zelf met zorg worden gebruikt, maar etherische oliën zijn zelf zeer brandbaar en vormen een extra gevaar voor warmteverspreiding.

Stoom

Stoom verspreiding was een andere methode die in de oudheid mogelijk was. Geurende oliën werden toegevoegd aan een pan met water dat in een kamer kookte. Het kokende water verwarmt de oliën en zorgt ervoor dat ze snel door de kamer kunnen verspreid door verdamping. Deze methode werkt zeer snel, maar vereist constant onderhoud bij het vervangen van verdampt water en oliën, en kan ongewenst zijn in warmere seizoenen of klimaten.

ronde aroma diffuser

Moderne aroma diffuser

Tegenwoordig worden bovenstaande methoden niet echt meer gebruikt. De moderne aroma diffusers kunnen werken op basis van vier verschillende verspreidingsmethoden: verneveling, ultrasoon of bevochtiging, verdamping en warmte.

Aroma vernevelaar

Vernevelaars werken met een constante luchttoevoerbron. Een luchtstraal wordt over een buisje geblazen dat de essentiële oliën bevat. Deze luchtstroom creëert een vacuümeffect dat de oliën uit de buis omhoog trekt en ze in een fijne nevel de lucht in spuit. Helaas kan dit proces wat ruis veroorzaken. Dit type diffusie verspreidt de olie als geheel in de lucht in de vorm van kleine druppeltjes zonder de olie te verdunnen of anderszins te veranderen. Om deze reden wordt verneveling vaak beschouwd als het beste type oliediffusie. Een aroma vernevelaar is erg effectief in het verspreiden van etherische oliën door de kamer. Daarnaast zijn ze ook erg geavanceerd met bijvoorbeeld bedieningselementen om de luchtstroom aan te passen, evenals timers waarmee de distributie gedurende de dag kan worden gematigd.

Ultrasonic diffuser

Ultrasonic diffusers gebruiken totaal verschillende mechanica maar resulteren ook in een nevel of bevochtiging van de essentiële oliën. Een Ultrasonic diffuser heeft een kleine schijf die snel trilt in water dat doordrenkt is met essentiële oliën. Deze trilling breekt de olie en het water op tot kleine moleculen die zich vervolgens in de lucht verspreiden. Hoewel het omzetten van vloeistof in damp doorgaans warmte vereist, bereikt deze methode de verandering in toestand zonder dat er warmte nodig is. Omdat de olie eerst wordt verdund met water en ook uitsluitend afhankelijk is van de natuurlijke luchtstromen in de kamer om zich te verspreiden, werkt dit type diffuser het beste voor diegenen die slechts een kleine hoeveelheid olie nodig hebben om door een kamer te spreiden. Het zachte geluid van druppelend water dat door deze roosters wordt gemaakt, kan het echter een aantrekkelijke keuze maken.

Verdamping diffuser

Verdamping diffusers zijn een meer geavanceerde vorm van de eenvoudigste methode voor diffusie van etherische olie. Een kleine ventilator wordt gebruikt om op de oliën te blazen die op een filter of ander oppervlak zijn gedruppeld. De blazende lucht van de ventilator zorgt ervoor dat de oliën sneller verdampen dan normaal en verspreidt de geur in de kamer. Een belangrijk nadeel van deze methode is echter dat de lichtere delen van de olie sneller verdampen en verspreiden dan de zwaardere delen, waardoor de afgifte onevenwichtig wordt, waardoor de lichtere componenten aan het begin van het proces en de zwaardere naar het einde vrijkomen. Deze fractionering kan de therapeutische eigenschappen van de oliën verstoren. Maar gunstig is dat het gebruik van de ventilator een snelle verspreiding van de geur door de ruimte mogelijk maakt, omdat deze niet alleen afhankelijk is van de stromingen in de kamer.

Warmte diffuser

Warmte verspreiders werken zeer vergelijkbaar met verdampers, maar in plaats van lucht vertrouwen ze op warmte om de oliën in de lucht te verspreiden. Hoewel warmteverspreiders dezelfde nadelen hebben als verdampingsverspreiders, de mogelijke fractionering van de olie, werken ze volledig geruisloos, waardoor dit een populaire vorm is van een aroma diffuser. De beste warmte verspreiders werken bij zeer lage temperaturen om langzaam te verdampen zonder de aard van de oliën te veranderen. Hoewel basisvormen van warmteverspreiding zoals kaarsverspreiding nog steeds worden gebruikt, zijn er veel unieke toepassingen, zoals lampringverspreiders die rechtstreeks op een lamp worden geplaatst, waarbij de overtollige warmte van de lamp wordt gebruikt om de deeltjes te verspreiden.

leuke aroma diffuser

Welke aroma diffuser is het best?

Tegenwoordig worden etherische oliën nog steeds vaak gebruikt voor dezelfde voordelen als in de oudheid, en ze komen steeds vaker voor in de conventionele geneeskunde, aangezien wetenschappers het belang van deze basisstoffen beseffen.

Essentiële oliën kunnen gevaarlijk zijn wanneer ze worden verteerd of direct op de huid worden gebruikt zonder te worden verdund met een lotion of dragerolie, en de meeste oude verspreidingsmethoden brengen veel risico’s met zich mee. De vooruitgang op het gebied van moderne olieverspreiders heeft een fantastische middenweg gecreëerd die ons in staat stelt de voordelen van de verspreiding van etherische olie veilig in in huis te brengen.

Het kiezen van de juiste aroma diffuser kan een lastig zijn, omdat elk type zijn eigen voor- en nadelen heeft. Een aroma diffuser is eenvoudig te gebruiken en kan door het hele huis worden geplaatst. Dit kan de woonkamer, keuken of badkamer zijn. Maar heel mensen vinden het ook fijn om het in de slaapkamer neer te zetten.

Bekijk ook:
Rituals geurstokjes top 10
Schone lucht in huis!
Voorkom Legionella met deze tips voor in huis

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam