Tuininspiratie

Luxe tuin


Wil jij graag een luxe tuin inrichten waar je heel het jaar door optimaal van kunt genieten? Op deze pagina vind je praktische tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden, die je op weg kunnen helpen bij de inrichting van de luxe tuin van je dromen. Kijk snel verder!

Super mooie minimalistische luxe tuin met houten vlonders en moderne tuinmeubels. Klik hier voor meer foto's.

Super mooie minimalistische luxe tuin met houten vlonders en moderne tuinmeubels. Klik hier voor meer foto’s.

Een luxe tuin combineert moderne gemakken met een ontwerp dat dat luxe uitstraalt. Natuurlijk is het fijn om een grote tuin met heel veel ruimte te hebben, maar dit betekent niet dat een kleine tuin niet luxe kan zijn. Sterker zelfs, de meest kleine stadstuinen kunnen enorm luxe zijn. Het is een kwestie van het creëren van het perfecte balans tussen luxe elementen zoals een zwembad, terras, waterornament of waterval en het gebruik van de juiste materialen, lijnen en vormen. Of je nou jouw luxe tuin door volledig zelf wilt ontwerpen of het door een professionele tuinontwerper wilt laten doen, onderstaande tips en ideeën zullen je goed op weg helpen.

1. Luxe terras

Als het gaat om het inrichten van een luxe tuin, dan mag een luxe terras absoluut niet ontbreken. Een terras in de tuin zou je kunnen vergelijken met de woonkamer van je huis. Het is een ruimte waar je in je eentje rustig kan chillen, met iedereen bij elkaar kan komen en om gasten te ontvangen en te entertainen. Daarom zijn er een aantal elementen die essentieel zijn voor een mooi en praktisch terras. Om te beginnen met de vloer, die er niet alleen mooi uit moet zijn, maar goed beloopbaar moet zijn. Mooie tuintegels of vlonders zijn bijvoorbeeld goede opties. Daarnaast mag een luxe loungeset natuurlijk niet ontbreken – een plekje waar je comfortabel kunt zitten. En het liefst wil je ook een eethoek op het terras, zodat je uitgebreid en comfortabel alle maaltijden van de dag kunt genieten.

Seasons Outdoor is een B3 Design awardwinnende loungeset!

Seasons Outdoor is een B3 Design awardwinnende loungeset!

2. Zon en schaduw

Of je nou een aanbidder bent van de zon of juist alle zonnestralen wilt vermijden – elke luxe tuin combineert de mogelijkheid om te zonnen en om af te koelen. Daarom is het altijd een goed idee om plekken in de tuin te creëren met schaduw – vooral ook als je te maken hebt met kleine kinderen. Het goede nieuws is dat je schaduw op verschillende manieren kunt creëren, zonder dat het afbreuk doet aan de luxe sfeer. Sterker zelfs, sommige ideeën zorgen juist voor die extra luxe. Denk bijvoorbeeld aan een grote luxe zonnescherm, waarmee je jouw hele terras kunt bedekken, maar ook jouw binnenruimte beschermt tegen de zon. En wat dacht je van een pergola, die je kunt combineren met een luxe zonnedoek of kunt laten begroeien met mooie weelderige klimplanten. En een parasol is natuurlijk ook een goede manier om schaduw te creëren in de tuin, die verkrijgbaar zijn in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren.

In deze luxe tuin met zwembad is een super mooie terrasoverdekking gecreëerd.

In deze luxe tuin met zwembad is een super mooie terrasoverdekking gecreëerd.

3. Waterornament

Een vijver of waterornament kan een luxe toevoeging zijn aan elke tuin, een sfeer van stijl en rust en algehele weelde toevoegen. Het volgen van de Zen-tuinprincipes – die ontstonden in het 14e-eeuwse Kyoto en nog steeds op grote schaal worden gebruikt over de hele wereld – zijn tegenwoordig erg populair. Zo kan je elementen gebruiken zoals rotsen, zand, grind, planten en grassen. Het toevoegen van vissen aan de vijver kan zorgen voor een ontspannende sfeer – heerlijk om ernaar te kijken en te ontspannen na een een hectische of stressvolle dag, terwijl het toevoegen van de juiste vijverplanten zorgt voor de juiste esthetiek en het aantrekken van dieren in het wild. Als je bijvoorbeeld van plan bent om wat koikarpers aan je vijver toe te voegen, dan zullen sommige Aziatische vijverplanten goed werken, maar er zijn nog tal van andere opties om uit te kiezen. Zoek een minimalistische vijver met planten in westerse stijl die ook de gewenste impact kunnen creëren.

Deze luxe waterval in de tuin kan je zelf maken. Klik hier voor de handleiding.

Deze luxe waterval in de tuin kan je zelf maken. Klik hier voor de handleiding.

4. Zwembad

Over water gesproken – een vijver of waterval is mooi, maar het ultieme luxe in de tuin creëer je natuurlijk met een zwembad. Vooral door de steeds meer voorkomende extreme hitte in Nederland van dagen met temperaturen boven de 35 graden, kiezen steeds meer mensen voor een zwembad. Je hebt zowel opzetzwembaden als inbouwzwembaden. Opzetzwembaden zijn goedkoper en laagdrempeliger, vooral omdat de installatie een stuk eenvoudiger is. Heb je een groter budget, en wil je heel het jaar door jouw luxe tuin het vakantiegevoel geven, dan is een inbouwzwembad the way to go. Dankzij de moderne technologie zijn ook inbouwzwembaden steeds toegankelijker en eenvoudiger te realiseren in Nederlandse tuinen.

Een zwembad voegt zóveel extra's en luxe toe aan een tuin. Klik hier voor meer foto's.

Een zwembad voegt zóveel extra’s en luxe toe aan een tuin. Klik hier voor meer foto’s.

5. Overdekt terras

Vanzelfsprekend maak je in de lente en zomer meer gebruik van je tuin dan in de herfst en winter. Maar er zijn wel degelijk manieren om heel het jaar door meer van je tuin te kunnen genieten. En één van die manieren is het creëren van een overdekt terras. Het mooiste is het volledig overdekt is, waardoor je ook van je tuin kan genieten als het bijvoorbeeld regent. Met een heater zorg je ervoor dat je lekker warm blijft, en als je volledige comfort wilt, dan zou je ook kunnen kiezen voor een soort tuinkamer met glazen wanden waarmee de tuinoverkapping volledig wind- en waterdicht gemaakt kan worden.

6. Planten

Geen tuin is compleet zonder leuke planten, vooral niet als je een luxe tuin wilt inrichten. Planten zien er niet alleen mooi, ze zorgen ook voor het échte gevoel van het buitenleven. Met de juiste planten zorg je er bovendien voor dat je tuin goed wordt beschut en kan genieten van privacy. Een trend die we steeds vaker zien in luxe tuinen is dat dezelfde soorten planten bij elkaar worden gezet, met bijvoorbeeld mooie, Taxus hagen en verschillende soorten siergrassen en bamboeplanten. Combineer ook vaste planten met planten die je kunt verplaatsen in plantenpotten en plantenbakken.

Prachtige moderne luxe tuin met verschillende soorten tuinplanten. Klik hier voor meer foto's.

Prachtige moderne luxe tuin met verschillende soorten tuinplanten. Klik hier voor meer foto’s.

7. Beelden

Maak je luxe compleet met een design & luxe tuinornament of hoogwaardig beeld. Of je nu op zoek bent naar een opvallend tuinelement om op je gazon te plaatsen of een serie buitenbeelden nodig hebt voor je oprit, zwembad of terras, een mooi groot ornament of beeld voegt altijd iets luxe toe aan de tuin. Een tuinbeeld of sculptuur vormt een perfect brandpunt als het correct is geplaatst. De taak van een goed middelpunt is om de aandacht te vestigen op bepaalde delen van de tuin en om de eentonigheid van de beplanting te doorbreken om extra interesse te creëren.

Hoe koel is dit beeld in deze mooie luxe tuin!?

Hoe koel is dit beeld in deze mooie luxe tuin!?

8. Luxe tuinmeubels

Tuinmeubelen zijn natuurlijk een echte must voor elke tuin. En dat geldt natuurlijk vooral ook voor een mooie luxe tuin. Tuinmeubelen zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar, van de bekende bouwmarkten zoals de Praxis, Gamma en Karwei, tuincentra zoals de Hornbach of Intratuin, tot de meest populaire en bekende woonwinkels zoals Leen Bakker, IKEA en Kwantum. Hoewel je bij dit soort partijen best mooie tuinmeubels kunt vinden, raden we aan om bij een echte tuinspecialist te gaan als je op zoek bent naar luxe tuinmeubels. Alleen daar vind je luxe loungesets, tuintafels, tuinstoelen en ligbedden waarmee jij jouw luxe tuin naar een hoger niveau kunt tillen. Daar vind je bovendien vaak ook de meer exclusieve soorten meubels die je elders niet vindt, zoals loveseats, hemelbedden, hangstoelen, noem maar op.

Geweldig luxe tuin ontwerp met verschillende soorten luxe tuinmeubels. Klik hier voor meer foto's.

Geweldig luxe tuin ontwerp met verschillende soorten luxe tuinmeubels. Klik hier voor meer foto’s.

9. Tuinverlichting

Het toevoegen van tuinverlichting aan je tuin maakt het niet alleen functioneler, het voegt ook schoonheid toe waar je op elk moment van kunt genieten. Het lijkt contra-intuïtief om zoveel tijd en moeite te besteden aan het plannen van iets waar je maar de helft van de dag van kunt genieten. Met de juiste tuinverlichting zorg je er niet alleen voor dat je langer van je tuin kunt genieten als het donker is, je creëert daarmee ook het perfecte avond uitzicht. Verlichting is bovendien een vorm van inbraakpreventie, omdat het potentiële inbrekers afschrikt. De meeste mensen kiezen voor één soort tuinverlichting, bijvoorbeeld verlichtingspalen, grondspots of wandlampen aan schuttingen. Maar vooral voor een luxe tuin, raden we aan om een verlichtingsplan te maken met meerdere lagen verlichting. Alleen door verschillende soorten verlichting te combineren, kan je de gewenste sfeer creëren, passend bij de luxe uitstraling van de tuin.

Deze luxe tuin combineert wandlampen, led strips onder de meubels en grondspots in de plantenborders. Klik hier voor meer foto's.

Deze luxe tuin combineert wandlampen, led strips onder de meubels en grondspots in de plantenborders. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
52 leuke tuin ideeën
10x Tuin borderrand ideeën
Dit zijn de 5 mooie Exit zwembaden voor je tuin

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam