Tuininspiratie

10x Tuin borderrand ideeën


De juiste keuze voor een tuin borderrand kan de perfecte finishing touch zijn waarmee jij je tuin compleet kunt maken. Het uiteindelijke doel van borderranden is om de ruimte in de tuin te definiëren – dus zolang het twee verschillende gebieden scheidt, kan je zo ongeveer alles gebruiken wat jij wilt. Vandaar dat borderranden ook wel borderafscheiding, kantopsluitingen of tuindranden wordt genoemd. Om je een idee te geven van water er allemaal mogelijk is, hebben wij de beste ideeën, handige tips voor je op een rijtje gezet, inclusief mooie inspiratie voorbeelden. Kijk snel verder en raak geïnspireerd!

tuin borderrand ideeen

Als het gaat om het ontwerpen en inrichten van je tuin is de manier waarop je gedeeltes scheidt bijna net zo belangrijk als wat erin gaat. Dat is waar tuin borderranden van pas komen. Ze zijn niet alleen een musthave voor tuinborders, je kunt borderranden ook gebruiken voor het afbakenen van moestuinen, grasperken, rond je tuinvijver of voor het aanleggen van een tuinpad. Ze voegen niet alleen charme en karakter toe aan je tuinontwerp, ze zijn dus ook super praktisch. Om een nette, strakke en overzichtelijke tuin te krijgen, kan het vinden van de juiste borderrand het verschil maken. Belangrijk om te weten is dat er geen regels zijn als het gaat om het soort tuin borderrand, waarbij je fouten kunt maken. Het komt neer op jouw persoonlijke smaal, het ontwerp van je tuin, je creativiteit, en budget. Geen inspiratie? Laat je inspireren door onderstaande leuke ideeën, handige tips en mooie inspiratie voorbeelden.

1. Houten borderrand

Houten borderranden zijn erg populair – vooral omdat ze kant en klaar verkrijgbaar zijn bij vrijwel alle bouwcentra en tuincentra. Koop ze kant en klaar in rollen – het enige wat je dus nog hoeft te doen is de installatie in je tuin. Houten borderranden zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en ontwerpen. Zo kan je kiezen tussen behandeld hout of hardhout. Planken of kleine stammen worden in sommige gevallen plat tegen de grond gelegd. Kleinere stukken kunnen ook worden gebruikt als decoratieve rand, verticaal in de grond rond een tuinbed geplaatst.

tuin borderrand ideeen hout

2. Cortenstaal borderrand

Steeds meer mensen kiezen voor cortenstaal borderranden voor hun tuin. Cortenstaal wordt ook wel weervast staal genoemd. Hoewel het een auteursrechtelijk beschermde naam is die afkomstig is uit de VS, wordt er nu normaal gesproken naar een hele reeks van elk staalproduct verwezen dat een beschermende roestlaag zou ontwikkelen wanneer het wordt blootgesteld aan het weer. Een van de grote voordelen van cortenstaal borderranden is dat het volledig onderhoudsvrij is. Het is ook behoorlijk functioneel en vereist geen enkele voorbehandeling voor installatie. Als je op zoek bent naar een borderrand die niet veel onderhoud behoeft, is een cortenstaal border absoluut een goede kandidaat.

tuin borderrand ideeen cortenstaal

3. Metalen borderrand

Ook metalen tuin borderranden zijn erg populair, vooral omdat metaal over het algemeen het algemeen stevig, elegant en tijdloos is. Metalen borderranden bieden ook een zeer strakke en praktische oplossing om planten en materialen op hun plaats te houden, terwijl gras en onkruid buiten blijven. Metalen borderranden zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Sommige zijn voorzien van handige koppelsystemen, waardoor je ze heel eenvoudig kunt installeren zonder bijzondere gereedschap. Je kunt zowel strakke rechte hoeken en lijnen creëren, maar ook mooie ronde vormen.

tuin borderrand ideeen metaal

4. Gegalvaniseerde stalen borderrand

Een andere optie is een weerbestendige gegalvaniseerde stalen borderrand. Deze kenmerken zich met een coating die gemaakt is van zink en wordt gebruikt om roestvorming tegen te gaan. Naast dat ze roestvrij zijn, zijn gegalvaniseerde stalen borderranden ook makkelijk te onderhouden, flexibel, veelzijdig, duurzaam en eenvoudig te installeren.

tuin borderrand ideeen gegalvaniseerd staal

5. Stenen borderrand

Wil je een natuurlijke look creëren in jouw tuin? Dan zijn stenen borderranden de beste keus. Als natuurlijk materiaal zijn stenen en rotsen verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en maten. Zo zijn er kleine rotsen en stenen verkrijgbaar die al voorzien zijn van een pin aan de onderzijde, waarde je ze heel eenvoudig in de grond kunt steken. Je hebt zowel platte als opstaande varianten. Daarnaast kan je ook kiezen voor lange randen of zelfs muurtjes in verschillende soorten stenen en kleuren. Het aanbod is enorm.

tuin] borderrand ideeen steen

6. Steenkorven borderrand

Steenkoven of schanskorven zijn erg populair als tuinafscheiding, maar wist je dat kleinere varianten ook als borderranden gebruikt kunnen worden in de tuin? Het voordeel van schanskorven is dat – in tegenstelling tot een solide barrière zoals beton – water er vrij doorheen kan stromen en door kan stromen naar aangrenzende gazons en plantenborders. Daarnaast kan je ze ook gebruiken als een bank als je er kussens op plaatst. Het ziet er natuurlijk ook gewoon heel mooi uit.

tuin borderrand ideeen steenkorven

7. Betonnen borderrand

Beton is een van de meest duurzame soorten borderranden die je kunt kiezen. voor je tuin Het is niet vatbaar voor rotten, kromtrekken, loskomen of andere soorten aantasting, zelfs niet in extreme weersomstandigheden. Als je kiest voor gegoten betonnen borderranden, is dit ook een van de meest permanente soorten randen die beschikbaar zijn, dus je hoeft zich geen zorgen te maken over het vervangen ervan. Daarnaast kan je ook kiezen voor betonnen opsluitbanden, die verkrijgbaar zijn in diverse formaten en kleuren.

tuin borderrand ideeen beton

8. Kunststof borderrand

Bij bouwmarkten en tuincentra is een breed assortiment kunststof tuin borderranden verkrijgbaar. Het kan in veel kleuren verkrijgbaar zijn, maar is meestal zwart, donkergroen of grijs. Over het algemeen zijn kunststof borderranden goedkoper dan andere soorten randen en wordt het per meter verkocht. Ze zijn flexibel, waardoor je verschillende vormen kunt creëren. Nadeel is dat ze minder duurzaam zijn dan bovenstaande materialen.

tuin borderrand ideeen kunststof

9. Bamboe borderrand

Wil je jouw tuin een aziatische look geven? Wat dacht je van een bamboe borderrand? Bamboe is de natuurlijke keuze voor een tuin in Zen-stijl. Bamboestukken zijn verbonden door een flexibel draadsysteem waardoor het gemakkelijk is om de bochten in je ontwerp te volgen. Elk stuk bamboe wordt direct boven een knokkel gesneden, waardoor een verzegelde bovenkant ontstaat om waterinfiltratie en vochtgerelateerd bederf te voorkomen. Geschikt voor zowel rechte als gebogen randen.

tuin borderrand ideeen bamboe

10. Rubberen borderrand

Met rubberen borderranden met steenlook krijg je de uitstraling van vers gelegd metselwerk zonder gedoe. Ze zijn eenvoudig te installeren en zijn erg duurzaam – ze barsten of breken niet en zorgen voor een strakke, frisse lijn tussen gazons en bloembedden.

tuin borderrand ideeen rubber

Bekijk ook:
52 leuke tuin ideeën
Voortuin ideeën
15x Tuinafscheiding ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam