Tuininspiratie

52 leuke tuin ideeën


Leuke tuin ideeën

Op zoek naar leuke tuin ideeën en inspiratie voorbeelden? Het is er natuurlijk ook wel de tijd voor. De dagen beginnen langzamerhand langer te worden, de temperaturen lopen omhoog en het zonnetje laat steeds meer van zich zien. Tijd om dus aan de slag te gaan met de tuin. Of je nou een complete nieuwe tuin wilt inrichten, je huidige tuin wilt verbouwen of gewoon een klein beetje wilt aanpassen. Hieronder vind je hele leuke tuin ideeën, oude en nieuwe tuintrends, en hele mooie tuin voorbeelden en inspirerende ontwerpen. Aan de slag!

1. Openslaande deuren

Er zijn mega veel leuke tuin ideeën te bedenken. Laten we beginnen met de toegang tot de tuin. Dat is namelijk een erg belangrijk onderdeel. Hoe praktischer de toegang, hoe laagdrempeliger het wordt om gebruik te maken van je tuin. Één van de populairste deuren zijn openslaande deuren naar de tuin. Openslaande deuren zien er niet alleen mooi uit, maar daarmee kan je de tuin ook meer bij de woning betrekken. Je hebt namelijk een veel grotere deuropening dan een enkele deur.

Tuin ideeën openslaande deuren

2. Glazen schuifpui

Een alternatief van openslaande deuren is de glazen schuifpui. Met een glazen schuifpui kan je ook de tuin bij de woning betrekken. Het extra voordeel, is dat je zowel in de woning als in de tuin, geen ruimte hoeft te hebben om de deur te openen. Daarnaast hoef je ook niet bang te zijn dat de deuren dichtslaan, bijvoorbeeld door de harde wind.

Tuin ideeën glazen schuifpui

3. Harmonica deuren

Harmonica deuren zijn tegenwoordig ook heel populair. Harmonica deuren worden ook wel vouwdeuren genoemd, wat te maken heeft met de manier waarop je de deuren open en dicht vouwt. Het grote voordeel van harmonica deuren is dat je dé ultieme integratie tussen binnen en buiten kunt creëren. De deuren kan je namelijk over de gehele breedte van de woning open schuiven.

Tuin ideeën harmonica deuren

4. Gras

Deze prachtige weelderige tuin hebben we gevonden bij Inrichting-huis.com. Net als binnenin de woning, is de vloer ook een heel belangrijk onderdeel in de tuin. Dit heeft niet alleen invloed op de sfeer en uitstraling, maar met de vloer bepaal je bijvoorbeeld ook hoe onderhoudsvriendelijk je tuin wordt. De meest traditionele type vloer is gras. Hoewel gras veel onderhoud vereist, omdat je het om de zoveel tijd moet maaien en besproeien, is het tóch een hele populaire vloertype. Dit heeft vooral te maken met de natuurlijke uitstraling, waardoor je tuin het echte buitengevoel krijgt.

Tuin ideeën gras

5. Kunstgras

Wil je een mooi gazon in je tuin, maar je hebt geen zin in het onderhoud? Dan kan kunstgras een goed idee zijn. Kunstgras hoef je immers niet te maaien en te besproeien. Tegenwoordig zijn er bovendien kunstgras soorten verkrijgbaar, die je bijna niet van echt gras kunt onderscheiden.

Tuin ideeën kunstgras

6. Strakke tegels

Naast gras en kunstgras, zijn er natuurlijk veel meer leuke vloer ideeën voor de tuin. Tegels zijn super populair, vooral moderne strakke tegels. Het voordeel van tegels is dat je daarmee veel minder onderhoud hebt dan gras. Het aanbod van tegels is bovendien super groot. Naast het soort tuintegel zoals betonnen tegels of keramische tegels, heb je ook keuze uit verschillende kleuren en structuren. De tegels kan je ook op verschillende manieren leggen. Wat ook een leuk tuin idee is, is om tegels en gras of kunstgras te combineren. Zo kan je van beide voordelen genieten!

Tuin ideeën strakke tegels

7. Marokkaanse tegels

Houd je van een exotische tuin met veel kleur? Dan kan je denken aan mooie Marokkaanse tegels, gekenmerkt met mooie sierlijke patronen en vrolijke kleuren. Ook Portugese tegels zijn ook mogelijk. Let wel op dat je bij de leverancier goed navraagt of de tegels geschikt zijn voor buiten in de tuin en hoe je ze het beste kunt onderhouden.

Tuin ideeën Marokkaanse tegels

8. Houten vlonders

Houten vlonders zijn ook erg populair voor een moderne onderhoudsvriendelijke tuin. Hout zorgt natuurlijk voor een hele mooie warme en natuurlijke uitstraling. Er zijn houten vlonders van echt hout en er zijn composiet houten vlonders. Het voordeel van composiet houten vlonders is dat ze super onderhoudsvriendelijk en duurzaam zijn. En ook voor de houten vlonders kunnen heel leuk met gras of tegels gecombineerd worden.

Tuin ideeën houten vlonders

9. Grind

Een andere populaire type vloer is grind of split. Dat zijn van die kleine steentjes die op de vloer van de tuin gelegd kunnen worden. Grind past in verschillende stijlen tuinontwerpen, zoals een moderne tuin, een landelijke tuin of zelfs een Japanse tuin. Daarnaast biedt het heel veel voordelen. Zo is grind relatief goedkoop, duurzaam, onderhoudsarm, kleurvast en heeft ook een drainerende werking.

Tuin ideeën grind

10. Zwarte schuttingen

Van de vloer ideeën voor de tuin gaan we over op de schuttingen, wat natuurlijk ook super belangrijk is. Schuttingen heb je in heel veel verschillende soorten. Wij willen het vooral hebben over zwarte schuttingen, die de laatste jaren een echte tuintrend zijn geworden. Zwarte schuttingen zijn vooral erg populair in strakke moderne tuinen. Hieronder vind je een heel mooi voorbeeld van een tuin met zwarte schuttingen.

Tuin ideeën zwarte schutting

11. Terras

Een terras is een gedeelte in de tuin waar je lekker kunt zitten of liggen. Deze vind je vaak in het eerste gedeelte van de tuin, waar je bijvoorbeeld middels de openslaande deuren op terecht komt. Maar je kunt ook een terras midden in de tuin of zelfs achterin de tuin inrichten. De reden kan zijn dat je op bepaalde plekken in de tuin meer zon hebt.

Tuin ideeën terras

12. Veranda

Wil je een authentieke landelijke tuin? Dan is een veranda een absolute musthave. Je zou het kunnen omschrijven als een verhoogd terras, dat in veel gevallen ook overdekt is. Wat daarom erg fijn is van een veranda, is dat je ook in de herfst of winter in de tuin kunt zitten, als het weer minder is.

Tuin ideeën veranda

13. Overdekt terras

Je kunt ook een overdekt terras inrichten in je tuin. Daar zijn heel veel leuke ideeën voor te bedenken. Onderstaand overdekt terras is een super mooi inspirerend voorbeeld met golfplaten als dak. De houten palen en schuttingen zijn zwart geschilderd. Ze hebben het overdekte terras bovendien super gezellig ingericht als een soort tweede woonkamer met leuke tuinmeubelen en decoratie accessoires.

Tuin ideeën overdekt terras

14. Plantenpotten

Een tuin is niet compleet zonder planten. Daarom mag dit dan ook absoluut niet ontbreken in deze lijst met leuke tuin ideeën. Je hoeft geen groene vingers te hebben om planten te hebben in de tuin. Planten kan je namelijk ook op hele onderhoudsvriendelijke manieren toevoegen. Bijvoorbeeld door middel van plantenpotten. Combineer verschillende soorten plantenpotten in verschillende formaten zoals ze dat in onderstaand tuin voorbeeld heel leuk hebben gedaan.

Tuin ideeën plantenpotten

15. Vaste plantenbak

Wil je iets meer planten in je tuin? Vaste plantenbakken kunnen een mooie oplossing zijn. Daar zijn hele leuke ideeën voor te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld vaste plantenbakken over de gehele breedte langs een schutting laten lopen. Je zou ook een vaste plantenbak achter een bank kunnen creëren. Leuk!

Tuin ideeën vaste plantenbak

16. Plantenwand

Planten hoeven niet altijd op de vloer geplaatst of geplant worden. Je kunt ook een leuke plantenwand creëren. In onderstaand tuin voorbeeld hebben ze hele leuke plantenpotten aan de houten schutting gemonteerd. Zo’n plantenwand zorgt meteen voor meer dynamiek in de tuin.

Tuin ideeën plantenwand

17. Moestuintje

Hoe fijn is het om altijd verse kruiden binnen handbereik te hebben. Een moestuintje in de tuin kan daar voor zorgen. Er zijn verschillende manieren om een moestuintje te creëren in de tuin. Hieronder vind je de BACSAC, een unieke mobiele bloemen- plantenzak, die je heel leuk als moestuintje in de tuin kunt gebruiken.

Tuin ideeën moestuintje

18. Parasol

Een zonnige tuin is fijn, maar het is ook fijn om een schaduwplekje te hebben. Er zijn heel veel leuke ideeën om schaduw in de tuin te creëren. De meest voor de hand liggende methode is natuurlijk met een parasol. Parasols heb je in heel veel verschillende soorten en maten. Zo heb je staande stokparasols, zweefparasols en wandparasols. Hieronder zie je een mooi voorbeeld van een stokparasol.

Tuin ideeën parasol

19. Schaduwdoek

Een schaduwdoek is een ander idee om een schaduwplekje in de tuin te creëren. Het is een groot doek, vaak driehoekig, die je aan verschillende punten kunt vastbinden, zodat er een schaduwplekje ontstaat. Handig is om waterbestendige schaduwdoeken te nemen. Schaduwdoeken zijn al vanaf een paar tientjes verkrijgbaar.

Tuin ideeën schaduwdoek

20. Pergola

Wat ook mogelijk is, is een pergola. Een pergola is een constructie van latten op hoge palen, die je op verschillende manieren kunt afwerken. om schaduw in de tuin te creëren. Zo zou je er een dak op kunnen plaatsen, bijvoorbeeld van golfplaten. En je zou het ook kunnen laten begroeien met klimplanten.

Tuin ideeën pergola

21. Wandlampen

Tuinverlichting mag ook zéker niet ontbreken in een moderne tuin. Met tuinverlichting kan je ook in de avond van je tuin genieten. Daarnaast is het bijvoorbeeld ook goed tegen inbraak. Wandlampen zijn erg populair, die vaak tegen schuttingen worden gemonteerd. Om ervoor te zorgen dat de lampen automatisch aan en uit gaan, kan je een schemerschakelaar nemen.

Tuin ideeën wandlampen

22. Lichtsnoer

Lichtsnoeren zijn altijd een goed idee in de tuin. Lichtsnoeren zijn lange slingers waar meerdere lampen (10 – 30) aan gemonteerd zijn. Je kunt een lichtsnoer langs een muur, een schutting of een balustrade laten hangen. En wat ook een leuk idee is, is om de lichtsnoer diagonaal boven de tuin op te hangen. Daarmee wordt je tuin meteen super sfeervol!

Tuin ideeën lichtsnoer

23. Loungebank

Tuinmeubels zijn natuurlijk ook echte musthaves. Je hebt minimaal tuinstoelen nodig om in de tuin te kunnen zitten, maar eigenlijk mag een loungebank ook niet ontbreken. Een luxe comfortabele loungebank waar je gezellig met meerdere mensen aan kunt zitten. Loungebanken heb je natuurlijk in heel veel verschillende soorten, maten, kleuren en materialen. Je zou zelfs een op maat gemaakte loungebank kunnen laten maken.

Tuin ideeën loungebank

24. Tuin tafel

Bij een comfortabele moderne tuin hoort natuurlijk ook een tuin tafel. Een tafel in de tuin waar je aan kunt eten. Een ontbijtje, een lunch of zelfs een uitgebreid diner op een mooie zomerse avond. Een tuin tafel is bovendien altijd handig als je van plan bent om zo nu en dan de barbecue aan te zetten. Iets wat ongetwijfeld zal gebeuren als je een fijne tuin hebt!

Tuin ideeën tuin tafel

25. Ligbedden

Heb je een zonnige tuin? Dan wil je daar vast en zeker ook van profiteren. Zorg er dan ook voor dat er ligbedden klaar staan als de temperaturen erom vragen. Sommige ligbedden kan je inklappen en opbergen en sommige ligbedden kan je ook heel het jaar door in de tuin laten staan. Een hoes is overigens altijd verstandig, om ervoor te zorgen dat de ligbedden goed blijven.

Tuin ideeën ligbedden

26. Hangstoel

Hangstoelen zijn helemaal hot. Dat geldt zowel voor binnen in huis als buiten in de tuin, balkon of dakterras. In eerste instantie neem je geen hangstoel om er comfortabel op te zitten. Een hangstoel zit namelijk niet altijd even comfortabel. Waarom zou je dan een hangstoel moeten nemen? Vooral omdat het er super leuk uitziet. Met een hangstoel krijgt je tuin een heel leuk speels karakter. Hang het op aan de pergola of een grote dikke boom. Heb je dat niet? Dan kan je ook een hangstoel nemen met een standaard.

Tuin ideeën hangstoel

27. Schommelbank

Dan heb je ook nog de schommelbank. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met een hangstoel, maar op een schommelbank passen meer mensen. En het grote voordeel van een schommelbank is dat het wel erg comfortabel kan zitten!

Tuin ideeën schommelbank

28. Hangmat

Een andere mogelijkheid om lekker te kunnen liggen, zonnen of zelfs een dutje te doen, is op een hangmat. Een hangmat heeft hetzelfde leuke en speelse karakter als de hangstoel. En een hangmat geef je tuin ook een heerlijk vakantiegevoel. Wie wilt dat nou niet in zijn eigen tuin?!

Tuin ideeën hangmat

29. Vloerkleed

Vloerkleden bieden veel voordelen binnen in huis. Maar wist jij ook dat het een goed idee kan zijn om een vloerkleed in de tuin te plaatsen? Met een vloerkleed creëer je de tuin een woonkamer sfeer. Neem bijvoorbeeld een leuk vintage vloerkleed om een heerlijke bohemian tuin of Ibiza tuin in te richten. Een normaal vloerkleed kan je in de tuin plaatsen, maar er zijn ook speciale tuinvloerkleden, die waterbestendig zijn.

Tuin ideeën vloerkleed

30. Loungehoek

Het ultieme luxe gevoel in de tuin creëer je natuurlijk met een loungehoek. Daar wordt de loungebank gecombineerd met een vloerkleed, een bijzettafeltje of een salontafel, een parasol en eventueel de hangstoel. Creëer met je loungebank een tweede woonkamer in de tuin!

Tuin ideeën loungehoek

31. Rotan

Het aanbod van tuinmeubelen is enorm. Soms zie je zelfs door de bomen het bos niet meer. Maar wat je zéker moet zien, zijn tuinmeubelen van rotan. Rotan is een materiaal dat komt van de rotanpalm, die vooral in tropische regenwouden groeien. In Nederland kennen wij rotan vooral van de rotan meubelen. Super populair, zowel voor binnen in huis als in de tuin. Zo heb je rotan tuinbanken, rotan tafeltjes, rotan ligbedden, rotan hangstoelen, noem maar op. Rotan meubel zijn perfect voor als je van bent van de Bohemian en Ibiza tuin!

Tuin ideeën rotan

32. Tuinhuis

Heb je genoeg ruimte in de tuin? Dan is het altijd een goed idee om een tuinhuis in de tuin te nemen. Voor het stallen van de fietsen, het opbergen van tuingereedschap en tuinmeubelen, noem maar op. Wil je een stap verder gaan, dan kan je ook een luxe tuinhuis bouwen, waar je bijvoorbeeld een kantoor of een logeerkamer inricht. Dit kan een super leuk idee zijn, waarmee je tuin nóg bijzonderder wordt!

Tuin ideeën tuinhuis

33. Vogelhuisje

Ben je een echte vogelliefhebber, dan mag een vogelhuisje niet ontbreken in jouw tuin. Er zijn tegenwoordig zóveel leuke vogelhuisjes te koop, waardoor het zelfs leuk is om er één in de tuin te nemen als je niet van vogels houdt!

Tuin ideeën vogelhuisje

34. Tuinkachel

In de zomer wil je natuurlijk zo lang van de tuin genieten. Overdag, maar ook tot in de late avond. Omdat het soms fris kan worden, kan een tuinkachel goed van pas komen. Met een tuinkachel zorg je niet alleen voor warmte in de tuin, maar vooral ook voor heel veel sfeer.

Tuin ideeën tuinkachel

35. Heater

Een ander idee om lekker warm in de tuin te kunnen chillen, is natuurlijk met een heater. Je hebt er vast weleens één gezien op het terras van een bar of restaurant. Deze zelfde heaters zou je dus ook voor de tuin kunnen nemen. Ideaal voor op je veranda of je terras!

Tuin ideeën heater

36. Zwembad

Sommige tuin ideeën mogen absoluut niet ontbreken in een moderne tuin. Maar er zijn ook hele leuke tuin ideeën die meer nice to haves zijn. Dingen die niet noodzakelijk, maar wel leuk kunnen zijn. Een zwembad is daar natuurlijk het perfecte voorbeeld van. Het is lang geen musthave, maar voor iedereen is het wel een droom om een zwembad in de tuin te hebben. In Nederland komt het niet heel vaak voor, maar je moet toegeven dat het erg leuk is!

Tuin ideeën zwembad

37. Buitendouche

De buitendouche is ook geen noodzaak de tuin, maar soms kan het wel handig zijn. Bijvoorbeeld om je even af te kunnen spoelen nadat je onder de zon hebt gelegen. En als je een zwembad hebt, is het ook wel fijn om een buitendouche te hebben. Een buitendouche geeft je tuin natuurlijk ook een bepaald vakantiegevoel.

Tuin ideeën buitendouche

38. Buitenbad

Naast een buitenbad, zou je ook kunnen denken aan een buitenbad. Het komt een stuk minder vaak voor dan een buitendouche, maar een buitenbad maakt je tuin daarom wel meteen uniek. Wil je een echte luxe en comfortabele tuin? Dan is een buitenbad zéker geen slecht idee!

Tuin ideeën buitenbad

39. Jacuzzi

Een buitenbad is misschien niet zo populair in de tuin, een jacuzzi is dat zéker wel. Lijkt het je niet heerlijk om lekker in een warme jacuzzi te chillen op een koude winterse dag? Met goed gezelschap en een glaasje champagne? Gun jezelf het goede leven! Jacuzzi’s hoeven bovendien niet heel duur te zijn. De opblaasbare jacuzzi van de Liddle was bijvoorbeeld verkrijgbaar voor slechts €289,00!

Tuin ideeën jacuzzi

40. Tuinvijver

Een tuinvijver is erg populair. Het zorgt voor meer leven in je tuin. Daarnaast krijgt je tuin ook meer een natuurlijke uitstraling. Vijvers kunnen op verschillende manieren in de tuin gelegd worden. Zo heb je natuurlijke vijvers, gemengde vijvers, formele vijfers en koivijvers. In koivijvers worden mooie kooikarpers gehouden, die vooral erg populair zijn in de Japanse tuin.

Tuin ideeën tuinvijver

41. Spiegel

Spiegels mogen niet in huis ontbreken, maar wist je dat een spiegel ook een goed idee kan zijn voor de tuin? Dit kan een kleine spiegel zijn die je aan de schutting hangt als decoratie. Maar je zou ook een hele grote spiegelwand kunnen creëren, zoals in onderstaand tuinontwerp. Het is een vrij kleine tuin, maar door de grote spiegelwand wordt de tuin optisch vergroot.

Tuin ideeën spiegel

42. Sauna

Ben je een fervent saunabezoeker, dan is het natuurlijk ideaal om een sauna in huis of aan huis in de tuin te hebben. Naast dat het gewoon lekker is om af en toe naar de sauna te gaan, is het ook nog eens goed voor je gezondheid. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om een sauna in de tuin te creëren. En dit hoeft niet altijd even duur te zijn. Laat je vooral goed informeren door een adviseur.

Tuin ideeën sauna

43. Buitenkeuken

Vind je het geweldig om buiten in de tuin te eten, dan is het zéker aan te raden om een buitenkeuken te overwegen. Met een buitenkeuken hoef je niet steeds heen en weer te lopen, want je kunt dan letterlijk in de tuin koken. Buitenkeukens zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en opties. Zie jij jezelf ook in de tuin koken de komende zomer?

Tuin ideeën buitenkeuken

44. Bar

Houd je van een feestje? Dan kan een bar een leuk idee zijn voor jouw tuin. Dit kan een aparte bar zijn, die je bijvoorbeeld achterin in de tuin creëert. Maar wat eigenlijk nog een véél leuker idee is, is om een bar aan de keuken te creëren, die je naar de tuin kunt openen. Zonneschermpje, leuke barkrukken, noem maar op!

Tuin ideeën bar

45. Beamer

Dit tuin idee vinden we super leuk! We hebben het over de beamer. Een beamer met een groot scherm in de tuin is natuurlijk geweldig tijdens het WK of EK voetbal, zodat je de leuke wedstrijden met een grote groep vrienden in jouw tuin kunt bekijken. Is Nederland weer niet door? Dan kan je ook altijd een gezellige filmavond organiseren!

Tuin ideeën beamer

46. Trampoline

Ok, we hebben genoeg leuke tuin ideeën laten zien voor volwassenen. Maar als je jongen kinderen hebt, is het ook wel fijn om een kindvriendelijke tuin te hebben. Natuurlijk hebben we ook hele leuke tuin ideeën voor een kindvriendelijke tuin. We beginnen met de trampoline. Kinderen zijn dol op trampoline, en het is ook iets die je heel gemakkelijk in de tuin kunt plaatsen. Er zijn staande trampolines, maar je kunt ook een trampoline in de grond creëren.

Tuin ideeën trampoline

47. Speelhuisje

Kinderen zijn ook helemaal gek op speelhuisjes. Er zijn verschillende soorten speelhuisjes die je in de winkel kunt kopen, maar je kunt ook een speelhuisje zelf of laten maken.

Tuin ideeën speelhuisje

48. Glijbaan

glijbanen zijn tegenwoordig niet heel bijzonder meer, maar kinderen blijven het leuk vinden. Er zijn glijbanen verkrijgbaar voor hele jonge kinderen, en ook voor de grotere kinderen zijn er geschikte glijbanen te koop. Heb je niet heel veel ruimte, dan kan het ook een leuk idee zijn om de glijbaan te combineren met het speelhuisje.

Tuin ideeën glijbaan

49. Boomhut

Heb je juist wel zeeën van ruimte in jouw grote tuin? En heb je toevallig ook een grote boom in de tuin? Dan zou je zelfs een boomhut kunnen bouwen voor je kind. Je kunt klein en eenvoudig beginnen, maar als je het leuk vindt, kan je natuurlijk helemaal los gaan!

Tuin ideeën boomhut

50. Schommel

De schommel kan je vergelijken met de glijbaan. Het is eigenlijk de basis voor een kindvriendelijke tuin. Het leuke van een schommel is dat het er ook erg leuk uit kan zien. Dus jij als ouder profiteert daar ook een beetje van!

Tuin ideeën schommel

51. Zandbak

Iets wat kinderen ook heel graag doen, is spelen met zand. Binnen wil je dat eigenlijk niet hebben, omdat het garant staat voor heel veel rommel. Maar buiten in de tuin maakt het natuurlijk een stuk minder uit. Wil je jouw kind tegemoet komen, neem dan een zandbak in de tuin. Er zijn losse zandbakken verkrijgbaar, zoals de populaire blauwe schelpen met een deksel, maar je zou zoals in onderstaand mooi tuinontwerp ook kunnen kiezen voor een op maat gemaakte zandbak in de vloer.

Tuin ideeën zandbak

52. Speelhoek

Wil je jouw kind helemaal blij maken, dan kan je ook een complete speelhoek inrichten met van alles en nog wat. Een speelhuisje met een keukentje, een hutje, een zandbak, een glijbaan, een schommel, noem maar op. In onderstaand tuinontwerp hebben ze een super leuke speelhoek ingericht, die bedekt is met kunstgras. Dan hoef je ook niet bang te zijn dat de kinderen hard vallen. Goed idee!

Tuin ideeën speelhoek

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam