Tuininspiratie

9x Waterval in de tuin


Waterval in de tuin

Ben jij een echte natuur- en waterliefhebber, dan mag er absoluut geen waterval of beekloop ontbreken in jouw tuin. Een waterval in de tuin biedt veel voordelen. Zo produceert het vallende water een ontspannend geluid. Het blokkeert geluidsoverlast van verkeer en/of buren. Een waterval trekt vogels en andere dieren aan. Maar de belangrijkste reden om een waterval in de tuin te nemen, is natuurlijk omdat het er gewoon super mooi uitziet. Bij verschillende tuincentra’s kan je watervallen kopen, maar als je het leuk vindt om zelf aan de slag te gaan, dan kan je natuurlijk ook je eigen waterval in de tuin bouwen. Om jou te inspireren, hebben we een aantal super mooie en inspirerende DIY watervallen op een rijtje gezet, die je zelf in je eigen tuin kunt realiseren. Succes!

Wat heb je nodig?

Wat je allemaal nodig hebt bij het aanleggen van een waterval in de tuin, is erg afhankelijk wat voor soort waterval je wilt nemen. Bij elke waterval zijn een aantal onderdelen die je altijd nodig hebt. Hieronder zie je een lijst van alle benodigdheden om een waterval te laten functioneren:

  • Een goede pomp met genoeg capaciteit;
  • Vijver of waterreservoir waar het water vandaan komt en naartoe stroomt;
  • Aansluitmateriaal.

Handige tips

Voordat je aan de slag gaat met het aanleggen van de waterval in je tuin, hebben we ook nog een aantal handige tips voor je:

  • Zorg ervoor dat het water bij het uitschakelen van de pomp in kleine stuwdammen met een zo breed mogelijke overloop wordt tegengehouden. Op die manier kan je uitdroging vermijden. Er wordt vaak een helling van 1% aanbevolen;
  • De locatie van de waterval is erg belangrijk. Zoek een locatie op met schaduw. Op die manier wordt het water niet te sterk voor verwarmd. Je kunt natuurlijk ook schaduw creëren met bomen en planten;
  • De vijver kan smaller en kleiner lijken door de beplanting rondom. Houd daar rekening mee bij het aanleg daarvan;
  • De pomp en de leidingen zijn super belangrijk voor de waterval. Bezuinig daar dus niet op!

1. DIY waterval van Family Handyman

Deze DIY waterval hebben we gevonden bij Family Handyman. Het is een mooie waterval, en als je een beetje handig bent, dan kan je deze waterval in een dag in je eigen tuin aanleggen. Daarnaast kan je de waterval eenvoudig aanpassen aan de materialen en inrichting die passen bij de stijl van jouw tuin. Klik hier om de complete handleiding te bekijken.

DIY waterval tuin family handyman

2. DIY waterval van Linda

Linda van ‘The Summery Umbrella’ heeft deze super mooie DIY waterval gemaakt in haar eigen tuin. Als je het door een hovenier laat maken, ben je er minimaal €1000,- aan kwijt. Linda heeft in totaal slechts $300 uitgeven aan dit project. De structuur met de verschillende niveau’s heeft Linda gemaakt met houten bakken. Het moeilijkste gedeelte zijn de waterleidingen. Maar als dat eenmaal aangelegd is, is het een kwestie vaan aankleding met cement, rotsen en planten. Het klinkt natuurlijker makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel een hele leuke uitdaging, toch? Klik hier om de hele handleiding te zien van Linda.

DIY waterval van Linda

3. Onderhoudsvrije tuinvijver met waterval

Ook deze onderhoudsvrije tuinvijver met waterval hebben we gevonden bij Family Handyman. Deze waterval heeft slechts één niveau, maar het maakt het er zéker niet minder mooi op. Kies een mooie plek uit in je tuin en aan de slag! Klik hier om de handleiding te bekijken, waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe de onderhoudsvrije tuinvijver met waterval kan worden aangelegd.

Onderhoudsvrije tuinvijver met waterval

4. Waterval in de tuin zonder vijver

Een tuinvijver is natuurlijk altijd leuk, maar het is zéker geen vereiste voor een waterval in de tuin. Onderstaande waterval stroomt in een grindbed, geen vijver, dus het blijft schoon met weinig onderhoud. Ziet het er niet super leuk uit? Klik hier om de handleiding te bekijken!

Waterval in de tuin zonder vijver

5. Kleine waterval en kleine vijver

Een tuinvijver hoeft niet groot te zijn om grote impact te hebben. Deze vijver is slechts 1.2 x 1.6 meter, maar dankzij de mooie stenen muur aan de rand, de grote stenen in de vijver en de sprankelende waterval, kan het de blikvanger worden in elke tuin. Wil je wel een grote vijver, dat kan natuurlijk altijd. Klik hier om te zien hoe je deze kleine waterval en kleine vijver kunt aanleggen in je eigen tuin.

Kleine waterval en kleine vijver

6. Bamboe waterval

Deze waterval behoort tot één van onze favoriet. Met bamboe is een sluis gemaakt, waar het stromend water doorheen kan. Het leuke van dit project is dat het schaalbaar is. Je kunt een hele kleine waterval maken, maar je kunt het eigenlijk zo groot maken als je wilt. Hier kan je zien hoe deze mooie bamboe waterval met een kleine vijver is gerealiseerd.

bamboe waterval

7. Tuin waterval van Susan

Deze mooie waterval heeft Susan gecreëerd in haar tuin. Een waterval stond al heel lang op haar wensenlijst, maar omdat het erg prijzig was om dit te laten bouwen door een hovenier, was het er nooit van gekomen. Ze had verschillende offertes opgevraagd, die varieren tussen $4000 – $5000. Daarom besloot ze zelf een waterval in haar tuin aan te leggen. Het resultaat is super mooi en inspirerend. Wil jij een soortgelijke waterval in jouw tuin? Bekijk de handleiding van Susan!

tuin waterval susan

8. Waterval van stapels stenen

Deze mooi waterval is gemaakt door Mark Powers voor een vriend. Het bestaat grote platte mooie stenen, die op elkaar zijn gestapeld. Met behulp van een koperen buis blijven de stenen op hun plaats. Tegelijkertijd komt het water ook uit de koperen buis, die het water vanuit een bassin in de grond met behulp van een pomp naar de top van de waterval leidt. Geweldige constructie! Klik hier om de handleiding te bekijken voor deze mooie waterval.

Stapels stenen waterval tuin

9. Waterval met koi karpers vijver

Kelly en haar man zijn dol op koi karpers. Daarom hebben ze in hun tuin een mooie vijver aangelegd met koi karpers. Maar dat is nog niet alles. Ze hebben namelijk de vijver gedecoreerd met een geweldige DIY waterval. Zoals Kelly aangeeft, heb je niet heel veel specifieke vaardigheden nodig, wel veel geduld en je moet bereid zijn om hard te werken. Je krijgt er wel een hele mooie vijver met waterval je tuin voor terug! Lees er hier alles over!

Waterval met koi karpers vijver

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam