Tuininspiratie

Inbouwspots in de tuin


inbouwspots in tuin

Inbouwspots zijn super populair voor binnen in huis. Het geeft goed functioneel licht, het is dimbaar, en het ziet er vooral erg strak en mooi uit. Inbouwspots zijn ook mogelijk in de tuin, die erg mooi en sfeervol zijn. Als het gaat om tuinverlichting heb je echter meerdere factoren waar je rekening mee moet houden. Wil jij ook inbouwspots in de tuin? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om dat te realiseren. Lees snel verder!

Grondspots

Omdat je in de meeste tuinen geen plafonds hebt, worden inbouwspots in de tuin meestal in de grond gebouwd. Vandaar dat ze ook wel grondspots worden genoemd. Dit kan vrijwel in alle soorten gronden, zoals aarde, tegels, stenen, grind, gras, vlonders, noem maar op. In sommige soorten gronden hoef je niet te boren, zoals aarde, gras en grind. Maar als je inbouwspots in vlonders, stenen of tegels wilt, dan zou je dus wel gaten moeten boren, waar de inbouwspots in passen.

grondspots bij planten

Mooie accentverlichting voor de planten.

grondspots plantenborder

Grondspots in een mooie plantenborder

inbouwspots houten vlonders

In deze tuin zijn grondspots gecombineerd met wandlampen op de schuttingen.

IP-waarde

IP-waarde, de International Protection rating, geeft de mate van bescherming aan tegen zowel vaste stoffen als vocht en water. Deze waarde is dus enorm belangrijk als het gaat om inbouwspots in de tuin. In de tuin moet je namelijk rekening houden met vocht en regenwater. Binnen in een woonkamer of een slaapkamer, is IP20 vaak voldoende. In de tuin heb je altijd een hogere IP-waarde nodig.

Welke IP-waarde je nodig hebt in de tuin is afhankelijk waar de inbouwspots komen. Je kunt onderscheid maken tussen verschillende zones. In zone 1 moet je rekening houden met alle weersomstandigheden, zoals wind, hagel, regen en sneeuw. Dit betekent dat je een minimale IP-waarde nodig hebt van IP65. Als het gaat om grondspots, dan zijn dit alle plekken in de tuin, waar geen overkapping aanwezig is.

Zone 2 omvat plekken die half beschermd zijn, zoals wandverlichting aan de gevel.

En de laatste zonde, zone 3, omvat tuinverlichting die goed beschut zijn. Dit zijn bijvoorbeeld plekken onder een tuinoverkapping of een tuin luifel boven een terras. Omdat je op die die plekken nog altijd te maken hebt met vocht, moet je inbouwspots nemen met minimaal IP23.

inbouwspots traptreden terras

Het is ook mogelijk om inbouwspots te plaatsen in de zijkanten van traptreden.

Waar plaats je de inbouwspots?

Los van de verschillende zones in de tuin, moet je goed nadenken over waar de inbouwspots geplaatst worden. Dit om het gewenste mooie effect te creëren. De grondspots hebben het mooiste effect, als ze tegen een oppervlak weerkaatst kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld een muur, een schutting, bomen of planten zijn.

grondspots bij muur tuin

Het licht van de grondspots in de tegels worden mooi weerkaatst op de witte gevel van het huis.

grondspots onder boom

De bomen worden mooi verlicht door de grondspots.

Als de inbouwspots in de lucht schijnt, zal het effect minimaal zijn. Dit betekent niet dat je altijd een oppervlak nodig hebt om te kunnen weerkaatsen. Het is afhankelijk van wat je met je tuinverlichting wilt bereiken. Het kan bijvoorbeeld ook een leuk idee zijn om een looppad te verlichting, door inbouwspots te plaatsen langs de randen van het looppad.

inbouwspots looppad tuin

Inbouwspots aan de randen van het looppad en terras.

inbouwspots looppad vlonders

Strakke inbouwspots aan de rand van een vlonder looppad.

inbouwspots stenen tuin

Vierkante inbouwspots aan de rand van een stenen looppad.

Waterdichte verbinding

Zoals aangegeven heb je met tuinverlichting te maken met vocht en water, vooral als het gaat om grondspots. Daarom is het belangrijk om een waterdichte verbinding te maken met het elektriciteitsnet.

De meest veilige manier om een waterdichte verbinding te maken, is met behulp van een aftakdoos. Gebruik vervolgens een EXVB-kabel om de verbinding te maken tussen de aftakdoos en de grondspots. Om deze volledig waterdicht te maken, giet je het vol met hars. Dit duurt ongeveer een kwartier voordat het hard wordt. Bij veel aftakdozen, wordt het hars meegeleverd. Let op dat je altijd de verbinding eerst goed test, voordat je de aftakdoos volgiet met hars. Daarna kan je er namelijk niet meer bij.

Energieklasse

Er zijn heel veel verschillende soorten grondspots verkrijgbaar, in verschillende vormen, kleuren en materialen. Welke je ook kiest, het is belangrijk om naar de energieklasse te kijken van de tuinspots. De energieklasse geeft aan hoeveel energie het verbruikt. De meeste grondspots hebben een energieklasse van A, A+ of A++. A++ is de meest energiezuinige energieklasse, die je vaak terugziet bij led lampen.

luxe grondspots grind

Luxe grondspots grind

inbouwspots zijkanten terras

Luxe ronde inbouwspots in houten vlonders.

Kleurtemperatuur

De kleurtemepratuur is ook een belangrijk aspect als het gaat om verlichting. Dit geldt zowel voor binnenverlichting als tuinverlichting. Het geeft namelijk de warmte aan van het licht. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in het aantal Kelvin (K). Hoe later de waarde, hoe warmer en geler het licht is.

sfeervolle inbouwspots tuin

Sfeervol warm licht met behulp van inbouwspots in de tuin.

inbouwspots tuin terras

Inbouwspots aan de rand van een vlonder terras.

Bekijk ook:
LED verlichting in de tuin
Schaduw creëren in de tuin
52 leuke tuin ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam