Woonkamer inspiratie

8x Sfeervolle woonkamer verlichting tips


Ben je op zoek naar verlichting tips om een sfeervolle woonkamer te creëren in de avond? Wij hebben de beste tips, leuke ideeën en de mooiste inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Kijk snel verder!

sfeervolle woonkamer verlichting tips

Je woonkamer kan dan ingericht zijn met de beste vloer- en wandafwerking en de mooiste meubels en accessoires, maar als je niet de juiste verlichting hebt, zal het nooit warm en sfeervol aanvoelen in de avond. Verlichting is misschien niet het allereerst waar je aan denkt bij het inrichten van een ruimte, maar dit betekent niet dat het onbelangrijk is. Sterker nog, verlichting kan je woonkamer maken of breken. Daarom is het belangrijk om een doordacht verlichtingsplan te maken voor je woonkamer. Succes!

1. Soorten verlichting

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er drie soorten verlichting zijn, die belangrijk zijn voor het creëren van een praktische en sfeervolle woonkamer. Je hebt sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting, die op een juiste manier gecombineerd zouden moeten worden.

  • Sfeerverlichting wordt ook wel algemene of achtergrondverlichting genoemd en geeft een algehele verlichting aan een ruimte. In woonkamers omvat het meestal spots, hanglampen of wandlampen, evenals natuurlijk licht.
  • Taakverlichting verlicht het gebied waar je een taak moet uitvoeren, of dat nu lezen, werken of koken is. In een woonkamer omvat het normaal gesproken tafellampen, verstelbare vloerlampen, zwenkarmlampen en verstelbare wandlampen. Het moet dus flexibel zijn in waar de lamp op kan schijnen.
  • Accentverlichting gebruik je om bepaalde objecten te verlichten. Dit zorgt niet alleen voor sfeer, maar wordt bijvoorbeeld gebruikt om architectonische details en belangrijke objecten te accentueren en de aandacht af te leiden van wat minder mooi is. Gebruik het bijvoorbeeld om een mooi kunstwerk of een mooie kast in de woonkamer te belichten.

sfeervolle woonkamer verlichting tips

2. Begin met sfeerverlichting

De kunst van een goed verlichtingsplan in de woonkamer is om het perfecte balans te vinden van de drie soorten verlichting. Naast een combinatie van plafond- en wandlampen tot vloer- en tafellampen, kan je ook denken aan natuurlijke lichtbronnen zoals kaarsen en open haarden. Ook dat zijn natuurlijk hele sfeervolle vormen van verlichting.

Begin met sfeerverlichting. Kies waar mogelijk dimbare lampen voor je belangrijkste lichtbron, zodat je de sfeer gemakkelijk kunt veranderen van helder en licht naar zacht, subtiel licht voor een meer ontspannen sfeer in de woonkamer. Spotjes zijn erg populair, waarbij je kunt kiezen voor inbouwspots die strak in het plafond zijn verwerkt of opbouwspots of railsverlichting, waarvan het grote voordeel is dat je het plafond niet hoeft te verlagen. Wil je een echte blikvanger creëren in de woonkamer, dan kan je een mooie grote hanglamp of kroonluchter overwegen, bijvoorbeeld boven je zithoek en boven de eethoek in de woonkamer.

Als de sfeerverlichting is bepaald, dan zal je zien dat het makkelijker is om te kijken wat voor soort taakverlichting en accentverlichting erbij passen.

sfeervolle woonkamer verlichting tips railsverlichting

3. Dimbare lampen

Hierboven hebben we het al gehad over de voordelen van dimbare lampen. Vroeger waren dimmers noodzakelijk om bepaalde lampen te kunnen dimmen, maar dankzij slimme lampen of smart lampen is het tegenwoordig ook mogelijk om de lampen in de woonkamer te bedienen met je mobiel of tablet. Met Philips Hue bijvoorbeeld is het niet alleen mogelijk om de felheid van de lampen te bepalen, maar kan je ook de kleuren veranderen. En dit alles kan zelfs op afstand, als je niet thuis bent.

4. Textuur, schaal, kleur en vorm

Zoals alles wat met interieurontwerp te maken heeft, wil je als het gaat om woonkamer verlichting, spelen met textuur, kleur, schaal en vorm. Zoals gezegd kan een mooie grote hanglamp of kroonluchter het startpunt voor de rest van de lampen in de woonkamer zijn. Gebruik een groot en dramatisch armatuur als basis voor de resterende lagen (meer over gelaagde verlichting hieronder), en speel met verschillende maten, contrasterende materialen zoals metaal, stof, hout en glas. En vergeet het belang van kleur niet.

sfeervolle woonkamer verlichting tips wandlamp

5. Creëer lagen

Lichtlagen zijn cruciaal voor het creëren van een uitnodigende, comfortabele en functionele woonkamer. En er is geen enkele lamp die je alles zal geven wat nodig is om de klus te klaren. De juiste lagen sfeer-, accent- en taakverlichting brengen je woonkamer tot leven.

Gelaagde verlichting is de sleutel tot het uitnodigender maken van de woonkamer. Maar om het goed te krijgen, is niet zo eenvoudig als het plaatsen van een lamp in elke hoek van de kamer. Vind je het lastig, dan zou je ook een verlichtingspecialist mee kunnen laten kijken.

sfeervolle woonkamer verlichting tips tafellampen

6. Meer verlichting is niet altijd beter

Oververlichting is één van de meest voorkomende verlichtingsfouten die mensen in hun woonkamer maken. Plaats niet zomaar overal een lamp omdat je het ontwerp van de lamp mooi vindt. Alle lampen moeten een bepaald doel hebben – daarom is het belangrijk om daar goed over na te denken.

7. Kleurtemperatuur en lichtkleuren

Vroeger werden vooral gloeilampen en halogeenlampen gebruikt, maar tegenwoordig zijn LED lampen de standaard. Deze zijn namelijk een stuk energiezuiniger en duurzamer dan die ouderwetse lampen. Een belangrijke misvatting is dat LED lampen niet warm en sfeervol kunnen zijn. Dat is dus absoluut niet waar. Het is alleen belangrijk om de juiste kleurtemperatuur en lichtkleuren te kiezen voor de woonkamer. De kleur van verlichting wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K) – hoe lager deze waarde, hoe warmer het licht.

Op kantoren wordt er vaak gekozen voor lampen van 4000K, wat te licht is voor in de woonkamer. Voor een warme en gezellige sfeer raden we daarom altijd een lichtkleur aan van onder de 3000K.

sfeervolle hanglamp woonkamer hoek

8. Maak een verlichtingsplan

Voordat je begint met het kopen van de verschillende soorten lampen voor de woonkamer, is het aan te raden om eerst een verlichtingsplan te maken. Maak een schets van je woonkamer en verdeel het in verschillende zones. Nogmaals, als je dit lastig vindt, kan het echt de moeite waard zijn om te investeren in het advies van een echte verlichtingspecialist.

Bekijk ook:
Waarom zou je accentverlichting moeten hebben?
Het nut van een verlichtingsplan
55x Woonkamer ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam