Keuken inspiratie

Het verschil tussen luchtafvoer en recirculatie afzuigkap


Twijfel je of je een luchtafvoer afzuigkap of een recirculatie afzuigkap moet nemen voor je nieuwe keuken? Lees hier wat de belangrijkste verschillen zijn tussen deze twee soorten.

het verschil tussen luchtafvoer en recirculatie afzuigkap

Koken produceert vet, rook, vocht en geuren. Afzuigkap filtert vet, vocht en kookluchtjes uit je keuken en uit je huis. Deze filterfunctie is erg belangrijk om je keukenkasten schoon te houden, de luchtvochtigheid onder controle te houden en te voorkomen dat je keuken ruikt naar de aangekoekte kip van gisteravond. Een gemiddeld gezin van vier produceert elk jaar ongeveer een liter vet bij het koken. En als je vaak kookt, braad of wokt, dan heb je waarschijnlijk te maken met nóg meer vet. Zonder een effectieve afzuigkap komt al het vet terecht op je kasten, vloeren en muren.

witte luchtafvoer afzuigkap boven kookeiland

Boven dit kookeiland is een super mooie witte luchtafvoer afzuigkap gemonteerd. Klik hier voor meer foto’s.

Wat is het verschil tussen een recirculatie afzuigkap en luchtafvoer afzuigkap?

De ventilator van een luchtafvoer afzuigkap is bevestigd aan een kanaal, waarmee het lucht van de keuken naar buiten kan verplaatst. Een recirculatie afzuigkap heeft een ventilator maar geen kanaal. In plaats daarvan gebruikt het verschillende soorten filters om de lucht te reinigen en vervolgens de lucht in de keuken te laten circuleren.

recirculatie afzuigkap rvs

Mintgroene keuken en RVS apparatuur, inclusief fornuis en recirculatie afzuigkap. Klik hier voor meer foto’s.

Is een luchtafvoer afzuigkap beter dan een recirculatie afzuigkap?

Zonder twijfel. Het is veel beter om de lucht naar buiten te ventileren dan om deze opnieuw in de kamer te laten circuleren. Een luchtafvoer afzuigkap die stoom, rook, hitte en kookluchtjes verwijdert, is de beste manier om de keuken fris te houden, omdat deze de vetdeeltjes verwijdert die zich anders op de muren en kasten in de keuken zouden ophopen.

Recirculatie afzuigkappen filteren wel wat vet en kookluchtjes uit de lucht, maar over het algemeen zijn ze lang niet zo effectief als recirculatie afzuigkappen. Ze voeren ook geen warmte en vochtigheid af, dus ze helpen niet om je keuken koel te houden tijdens het koken.

Wees niet getreurd als het niet mogelijk is om een luchtafvoer afzuigkap te nemen. Een recirculatie is beter dan helemaal geen afzuiging. En afhankelijk van het soort en de hoeveelheid die je kookt, past het misschien prima bij jouw behoeften. Als je niet zoveel kookt, zou ventilatie geen groot probleem moeten zijn. Als je alleen vegetarisch kookt en nooit frituurt, heb je niet veel vet en stinkende luchtjes. En als je regelmatig schoonmaakt, dan is het ook geen probleem.

rvs recirculatie afzuigkap

In deze Scandinavische keuken is er gekozen voor een RVS fornuis met daarboven een bijpassende recirculatie afzuigkap. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Waarom zou ik dan een recirculatie afzuigkap willen?

Soms is het installeren van een luchtafvoer afzuigkap niet mogelijk vanwege de indeling van de keuken, bijvoorbeeld als je in een appartement woont. Wanneer een recirculatie afzuigkap onder de kast of aan de muur wordt gemonteerd, moet het kanaal door of achter de kasten lopen naar een buitenmuur. Bij een plafondafzuigkap of eilandafzuigkap moet het kanaal boven het plafond lopen.

Als je nog geen kanaal hebt in de keuken, kan het duur (of soms onmogelijk) zijn om er één aan te leggen. Ook bepaalt de locatie van het kanaal waar je bereik in de kamer wordt geplaatst – een kanaal die te lang is of bochten heeft, is minder effectief.

Een recirculatie afzuigkap kan overal worden gemonteerd, wat geld bespaart. Het is ook praktischer als je in een huurwoning woont. Het energieverbruik is bovendien minder, omdat de ventilator niet zo hard hoeft te blazen.

luchtafvoer afzuigkap ombouw

De luchtafvoer afzuigkap in deze mooie luxe keuken heeft een strakke witte ombouw gekregen. Klik hier om binnen te kijken in deze keuken.

Is er een prijsverschil tussen luchtafvoer afzuigkappen en recirculatie afzuigkappen

De prijzen voor afzuigkappen variëren van ongeveer 80 euro tot meer dan 2000 euro, afhankelijk van het formaat, het merk en het ontwerp. Veel afzuigkappen op de markt kunnen zowel als recirculatie afzuigkap als luchtafvoer afzuigkap worden gebruikt, dus de prijzen zijn in principe hetzelfde, behalve voor het toegevoegde filter of de ombouw.

afzuigkap plafond ventilatiesysteem

Deze afzuigkap die strak in het plafond is verwerkt, is aangesloten aan het ventilatiesysteem van het huis. Klik hier voor meer foto’s.

Conclusie

Veel mensen vragen zich af of ze een luchtafvoer afzuigkap of een recirculatie afzuigkap moeten nemen. Omdat een luchtafvoer afzuigkap veel beter en effectiever is in het afvoeren van kooklucht en vet, raden we altijd aan om een luchtafvoer afzuigkap te nemen. Maar zoals gezegd, is het niet altijd mogelijk om een afvoerkanaal aan te leggen, bijvoorbeeld omdat je in een appartement woont. Dat is dan ook de enige reden waarom je een recirculatie afzuigkap moet kopen.

recirculatie afzuigkap inbouw kast

Deze roze keuken heeft een recirculatie afzuigkap gekregen die in de zwarte wandkast is verwerkt. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Waar moet je op letten bij aanschaf van een afzuigkap?

Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden, ongeacht of het een luchtafvoer of een recirculatie afzuigkap is. Afhankelijk van het formaat en de indeling van je keuken en het soort eten dat je vaak kookt, zijn er enkele factoren waar je rekening mee moet houden:
Formaat: De afzuigkap moet het hele oppervlak van de kookplaat beslaan om de uitstoot van alle branders op te vangen, dus meet het formaat van je kookplaat voordat je begint met winkelen.
Afzuigcapaciteit: Bij het kopen van een afzuigkap is het erg belangrijk om naar de afzuigcapaciteit te kijken. Dit wordt uitgedrukt in m3h. Daarbij speelt het formaat van je keuken een belangrijke rol. Hoe groter je koken, hoe meer afzuigcapaciteit er nodig is. Maar let ook op dat te veel afzuigcapaciteit ook niet altijd goed is. Dan is er namelijk ook kans dat er schone lucht wordt afgezogen. Voor het bepalen van de benodigde afzuigcapaciteit kan je de volgende formule gebruiken: Afzuigcapaciteit m3h = Inhoud keuken in meters (hoogte x breedte x lengte) x 10
Geluidsniveau: er bestaat niet zoiets als een stille afzuigkap, maar sommige zijn luidruchtiger dan andere, meestal afhankelijk van hoe krachtig de ventilator is. Bekijk de specificaties en vergelijk verschillende modellen.
Type filters: als je een recirculatie afzuigkap koopt, hebben alle modellen vervangbare koolstoffilters om de lucht van geuren en dampen te verwijderen. Ze hebben ook meerlagige schotten of gaasfilters die vetdeeltjes opvangen; deze kunnen vaak in de vaatwasser worden gereinigd.
Ontwerp: een afzuigkap, vooral een eilandafzuigkap die aan het plafond hangt, is een spraakmakende toevoeging aan je keuken. Omdat een afzuigkap zo zichtbaar is, is het belangrijk om er één te nemen die bij jouw keukenstijl past.

Daarnaast kan je ook kijken naar afzuigkappen met bijzondere functies, zoals instelbare ventilatorsnelheden en verlichtingsniveaus (meestal halogeen of LED) en misschien automatische uitschakeling. Zoek zoals altijd naar productrecensies op consumentenwebsites en lees gebruikerscommentaar op de winkelsites voordat je iets koopt.

afzuigkap kookplaat bora

Deze moderne afzuigkap van Bora, die in de kookplaat is verwerkt, is verkrijgbaar in zowel recirculatie als luchtafvoer variant.

Bekijk ook:
10 Moderne afzuigkappen
5x Mooie losse keukenapparatuur
10x Moderne keuken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam