DIY, Meubels, Slaapkamer inspiratie

Kledingkast opruimen? Tips van Marie Kondo!


Baal je ook keer op keer van je overvolle kledingkast, waardoor je eigenlijk nooit die ene spijkerbroek of die ene trui kunt vinden als je het nodig hebt? Wij hebben de beste Marie Kondo tips voor je op het rijtje gezet voor het opruimen van je kledingkast. Lees snel verder!

kledingkast opruimen marie kondo tips

Marie Kondo staat bekend om haar filosofie, waarbij ze verband legt tussen opruimen en het geestelijke gezondheid. De opruimgoeroe gelooft dat vereenvoudigen en organiseren de sleutel zijn tot een serene omgeving. Ze moedigt iedereen aan om in categorieën op te ruimen – eerst kleren, dan boeken, papierwerk, diverse items en als laatste, sentimentele items.

De beroemde KonMari methode dicteert dat de opgeruimde persoon elk item afzonderlijk doorzoekt, het in zijn of haar handen houdt en bepaalt of het ‘vreugde opwekt’. Als dit het geval is, moet het item worden bewaard; als dat niet het geval is, moet de persoon het bedanken voor het dienen van een doel en het vervolgens laten gaan – doneer het of gooi het weg in de prullenbak.

kledingkast opruimen tips konmari methode

Uiteindelijk is het doel om minder te bezitten en in een meer gestroomlijnde en georganiseerde omgeving te leven. Marie Kondo heeft gezegd dat ze door opruimen gelooft dat individuen hun leven kunnen veranderen en gemakkelijker hun doelen kunnen bereiken. Die helderheid in de fysieke omgeving brengt rust, opmerkzaamheid en moedigt mensen aan om in het heden te leven in plaats van in het verleden.

De eerste stap volgens de KonMari methode is het opruimen van je kleding. Kledingkasten spelen hierbij een hele belangrijke rol, die onmisbaar zijn als je deze methode op een goede manier wil uitvoeren. De Japanse opruimgoeroe geeft bijvoorbeeld tips over hoe je jouw kledingstukken het beste kunt opvouwen in ladekasten, en ook hoe je het best kledingstukken kunt ophangen. Maar het heeft ook te maken met het daadwerkelijke ‘opruimen’ van je kledingkast. Kan je niet wachten om het uit te proberen? Begin nu met het opruimen van jouw kledingkast!

1. Stap voor stap

Marie Kondo gelooft in om alles stap voor stap te doen. Dat betekent dat je je rommel opsplitst in categorieën in plaats van kamer voor kamer te gaan. Hoewel ‘kleding’ op zichzelf een categorie is, kun je dit verder vereenvoudigen tot items als jurken, truien en t-shirts, broeken, ondergoed, schoenen, enzovoorts.

Als je eenmaal jouw categorieën hebt, moet je alle kledingstukken verzamelen en ze gewoon op een grote stapel op de grond gooien. Dit lijkt misschien alsof je alleen maar meer rotzooi creëert, maar er is een methode om met die chaos om te gaan.

marie kondo kledingkast opruimen

2. Vreugde

Door alles bij elkaar te gooien, kun je zien hoeveel spullen je echt hebt. De volgende stap is het belangrijkste. Ze raadt iedereen aan om elk item afzonderlijk op te pakken en je af te vragen of het ‘vreugde opwekt’.

Maakt de trui die constant pluisjes verliest je nog steeds blij of irriteer je je alleen maar aan alle pluisjes op de vloer? Als het antwoord het laatste is, weet je wat je moet doen. Oh, en vergeet niet alle afgedankte items te bedanken voor hun service voordat je het weggooit ze weggooit.

3. Sentimentele waarde

Als je jouw hele kledingkast doorzoekt, bestaat er kans dat sommige stukken een sentimentele betekenis hebben voor jou. Die jurk die je voor je 18e verjaardag had gekregen van je moeder, maar sindsdien niet meer aan hebt gedaan. Of die stoere spijkerbroek die nu veel te groot is, omdat je flink bent afgevallen. Hoewel je kleding en accessoires nog steeds vreugde moeten opwekken, moet je jouw oordeel niet vertroebelen door oude herinneringen.

kledingkast opruimen ladekast marie kondo tips

4. Kleding opvouwen

De vouwtechnieken van Marie Kondo hebben geleid tot wereldwijde verliefdheid op opgeruimde lades, dankzij haar meest opvallende benaderingen van opruimen, het opvouwen van kleding. Ze laat zien hoe je kledingstukken op een manier kunt opvouwen, zodat je het verticaal in laden kunt stapelen. Deze methode neemt niet alleen minder ruimte in beslag, maar het grote voordeel is dat je alles overzichtelijk kunt zien. Hieronder vind je de stappen die je moet nemen voor het vouwen van verschillende kledingstukken.

kledingkast opruimen mardie kondo tips kleding opvouwen

T-shirts

 1. Leg een T-stuk plat voor je neer;
 2. Vouw de rechterkant naar binnen met de mouw plat;
 3. Vouw de mouw halverwege terug;
 4. Vouw de linkerkant om en herhaal de mouwvouw zodat je een rechthoek overhoudt;
 5. Vouw de halslijn ongeveer een centimeter van de zoom af;
 6. Vouw halverwege;
 7. Vouw opnieuw dubbel zodat het rechtop blijft staan.

Truien

 1. Leg een trui plat voor je neer met de mouwen uitgespreid;
 2. Vouw de rechterkant naar binnen met de mouw recht naar buiten;
 3. Vouw de mouw om en om zodat er een driehoek ontstaat;
 4. Herhaal aan de linkerkant, zodat je een rechthoek overhoudt;
 5. Begin van boven en vouw naar binnen totdat hij rechtop staat.

Broeken

 1. Vouw het linkerbeen over het rechterbeen;
 2. Vouw het kruis in;
 3. Vouw de onderkant naar de taille om en laat een centimeter ruimte over;
 4. Vouw naar binnen totdat de jeans rechtop staat.

Sokken

 1. Leg sokken plat als een paar, de ene sok op de andere;
 2. Vouw de teen ongeveer 2,5 cm vanaf de bovenkant naar binnen;
 3. Vouw naar het midden;
 4. Vouw dubbel zodat het rechtop staat.

Ondergoed

 1. Leg ondergoed plat voor je neer;
 2. Vouw in de lengte dubbel, kruis tot tailleband;
 3. Vouw de zijkanten in;
 4. Vouw het kruis weer om zodat het rechtop blijft staan.

5. Kleding ophangen

Marie Kondo is ook geen fan van traditionele technieken om kleding op te hangen. In plaats daarvan vertelt ze haar fans om kleding op te hangen zodat ze aan de rechterkant ‘omhoog’ gaan. Dit betekent in feite dat je al je zwaarste kledingstukken (die lang van lengte, donker van kleur of dik van stof zijn) aan de linkerkant van je garderobe hangt en de lichtere kledingstukken aan de rechterkant. Deze hangtechniek schept blijkbaar rust voor zowel je ogen als je geest.

kleding ophangen kledingkast marie kondo

Bekijk ook:
Hoge kledingkast in de slaapkamer
Kleine slaapkamer inrichten
Een georganiseerd huis met de KonMari methode!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam