Badkamer inspiratie

Alles wat je moet weten over het hangtoilet!


Heb je altijd een staand toilet gehad in jouw toilet of badkamer, maar overweeg je die nu te vervangen voor een modern hangtoilet? Nice! Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over het hangtoilet. Lees snel verder!

Super mooie badkamer met een bijpassend modern hangtoilet, gecombineerd met marmeren tegels. Klik hier voor de hele binnenkijker.

Super mooie badkamer met een bijpassend modern hangtoilet, gecombineerd met marmeren tegels. Klik hier voor de hele binnenkijker.

Vroeger had je geen keus, iedereen had een normaal staand toilet die gewoon op de vloer van het toilet of de badkamer wordt geplaatst. Maar tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor een hangtoilet, ook wel hangend toilet of een zwevend toilet genoemd. Zoals het woord eigenlijk al omschrijft, wordt een hangtoilet niet op de vloer geplaatst, maar zwevend aan de muur gemonteerd. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee, maar je moet ook rekening houden met een aantal nadelen. Om je een weloverwogen keuze te laten maken, hebben we de verschillen op een rijtje gezet tussen het hangtoilet en een staand toilet, de bijbehorende voordelen en nadelen, en we laten natuurlijk ook de mooiste inspiratie voorbeelden zien. Succes!

Wat is een hangtoilet?

Een hangtoilet wordt geïnstalleerd met behulp van een inbouwreservoir in de muur gemonteerd, waarbij alleen de wc pot van het toilet zichtbaar is. Hieronder hebben we alle voordelen en nadelen van een hangtoilet op een rijtje gezet.

Voordelen

Naast dat een hangtoilet vaak wordt gezien als een strak en mooi alternatief van een staand toilet, biedt het ook andere praktische voordelen:

 • Moderne, strakke en minimalistische uitstraling;
 • Meer vloeroppervlak;
 • Illusie van openheid en ruimte. Hierdoor is het ideaal voor een kleine badkamer;
 • Je kunt zelf bepalen op welke hoogte je het hangtoilet ophangt;
 • Makkelijk schoon te maken;
 • Toegankelijkheid voor mensen met een handicap.
In deze moderne l-vormige badkamer is het strakke hangtoilet afgewerkt met visgraat wandtegels. Klik hier om meer foto's te bekijken.

In deze moderne l-vormige badkamer is het strakke hangtoilet afgewerkt met visgraat wandtegels. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Nadelen

Hoewel je misschien denkt dat een hangtoilet alleen maar voordelen heeft, moet je ook rekening houden met een aantal nadelen:

 • Duurder dan staande toiletten;
 • Complexe installatie; mogelijk niet compatibel met installatie voor in elke badkamer;
 • Vereist een zorgvuldige plaatsing (niet aanbevolen voor buitenmuren in koude klimaten);
 • Meer vatbaar voor losraken en lekkage;
 • Vereist dikkere muur;
 • Vereist verwijdering van muur om te installeren (best te installeren tijdens een volledige renovatie of nieuwbouw).

Onderhoud

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een hangtoilet niet moeilijk te onderhouden. Als er een probleem is met het toilet, hoef je niet de hele muur te slopen om bij het inbouwreservoir te komen. Je kunt gewoon het bedieningspaneel loskoppelen om toegang te krijgen. Dit gedeelte is dus een belangrijk onderdeel van het hangtoilet. Let wel op de montage erg belangrijk is. Om bijvoorbeeld lekkages te voorkomen is het belangrijk om een hangend toilet op een correcte manier te monteren.

Het strakke hangtoilet is de perfecte keus voor deze moderne strakke badkamer. Klik hier om meer foto's te bekijken.

Het strakke hangtoilet is de perfecte keus voor deze moderne strakke badkamer. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Schoonmaken

Hangtoiletten zijn gemakkelijker schoon te maken dan staande toiletten, vooral omdat het zwevend aan de muur is gemonteerd. Alleen de wc pot, rand en wc bril hoeven te worden schoongemaakt. Net als het schoonmaken van een normaal toilet kan je gewoon je toiletreiniger, ontsmettingsmiddel of andere reinigingsoplossing gebruiken om het geheel schoon te maken.

Prijs

Over het algemeen is een hangtoilet duurder dan een standaard staand toilet, hoewel er grote verschillen zijn tussen verschillende merken. Prijzen kunnen verschillen tussen €200 – €3000, inclusief bedieningspaneel en wc bril. Onderstaand hangend toilet van het merk Saniclear kost € 209 exclusief montage, en is verkrijgbaar bij Sanitair Kamer.

hangtoilet prijs saniclear jama

Montage

Een hangtoilet is ingewikkelder te monteren dan een standaard staand toilet. De slanke tank van het toilet is gemonteerd op een sterk metalen frame, die vast wordt gemaakt op de vloer en aan de wand. De wand wordt vervolgens rond de onderdelen van het toilet geconstrueerd, waarbij de wc pot – die de vloer niet raakt – uit de muur steekt. Indien correct geïnstalleerd, zijn hangtoiletten extreem stevig.

Deze toiletten zijn mogelijk niet geschikt voor installatie in elke badkamer of elk huis, afhankelijk van de wanddikte en locatie. Een hangend toilet vereist nameljk een dikkere muur, vakkundige installatie en gedeeltelijke verwijdering van de muur tijdens de installatie.

Daarnaast is het niet aan te raden om een hangtoilet te monteren aan een buitenmuur in koude klimaten – dit kan leiden tot bevroren leidingen en heel veel gedoe. Tenzij iemand het uiterlijk van een hangend toilet niet mooi vindt, niet bereid is een meer complexe installatie uit te voeren of de extra kosten te betalen, is dit type toilet uitstekend geschikt voor vrijwel elke badkamer of toilet.

Hoogte

Een groot voordeel van hangtoiletten is dat de zithoogte verstelbaar is. De standaard toilethoogte is 40 centimeter, gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van de wc-pot. Daarbij komt ook nog 2 tot 3 centimeter hoogte van de toiletbril. Ben je echter heel lang of juist een klein, dan kan je een hangtoilet ook naar wens hoger of lager opgehangen worden. Deze verstelbare hoogte is een groot voordeel van een hangtoilet.

Een alternatief is een staand toilet in combinatie met een inbouwreservoir, zoals in deze mooie moderne badkamer. Klik hier om meer foto's te bekijken.

Een alternatief is een staand toilet in combinatie met een inbouwreservoir, zoals in deze mooie moderne badkamer. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Wat is een staand toilet?

Een staand toilet werd vroeger als het standaard toilet geien, omdat dit de enige keus was. Echter door de populariteit van hangtoiletten, kom je staande toiletten eigenlijk niet meer zo vaak tegen. In plaats van dat ze aan een muur gemonteerd worden, wordt een staand toilet gewoon met op de vloer geplaatst. Dit type toilet wordt bijna altijd gekozen op basis van persoonlijke voorkeur. In sommige gevallen, zoals een muurconstructie of het niet kunnen installeren van bepaalde soorten toiletten, heeft men geen keuze. Binnen standaard toiletten zijn er gelukkig mogelijkheden in overvloed. Toiletten uit één stuk zijn naadloos voor eenvoudige reiniging en een strakker uiterlijk. Tweedelige toiletten, waarin de tank en de pot afzonderlijke delen zijn, zijn kosteneffectiever dan hun tegenhangers uit één stuk; sommige kunnen zelfs worden geïnstalleerd met een inbouwtank voor een meer minimalistische look.

In deze moderne badkamer, ontworpen door Partidesign & CHT Architect, hebben ze naast een urinoir ook gekozen voor een modern staand toilet. Klik hier om meer foto's te bekijken.

In deze moderne badkamer, ontworpen door Partidesign & CHT Architect, hebben ze naast een urinoir ook gekozen voor een modern staand toilet. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Voordelen

Hoewel staande toiletten vaak als ouderwets worden gezien, bieden staande toiletten best wat voordelen ten op zichte van een modern hangtoilet:

 • Eenvoudigere installatie;
 • Goedkoper;
 • Kan vrijwel in elk toilet of in elke badkamer worden geïnstalleerd;
 • Verscheidenheid aan maten, kleuren en stijlen voor verschillende smaken.

Nadelen

 • Is lastiger schoonmaken;
 • Neemt vloer- en visuele ruimte in beslag.

Montage

Staande toiletten kunnen op vrijwel elke plaats in de badkamer worden gemonteerd met geschikt sanitair. Vergeleken met moderne hangtoiletten zijn staande toiletten vaak eenvoudiger te monteren. Ze worden namelijk gewoon op de vloer geplaatst. Als je een staand toilet wilt vervangen, dan is het ook eenvoudiger en goedkoper om weer een staand toilet te nemen, omdat je geen rekening hoeft te houden met het verleggen van de leidingen.

In sommige badkamers, zoals deze rustieke landelijke badkamer, is het juist heel mooi om te kiezen voor een klassiek staand toilet. Klik hier om meer foto's te bekijken.

In sommige badkamers, zoals deze rustieke landelijke badkamer, is het juist heel mooi om te kiezen voor een klassiek staand toilet. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Schoonmaken

Omdat ze meer onderdelen hebben en aan de vloer zijn bevestigd, zijn staande toiletten iets moeilijker schoon te maken dan zwevende toiletten. Boen de wc pot schoon met een toiletreiniger en een toiletborstel, en vergeet niet om de bovenkant van de tank, de naden waar deze de vloer raakt en achter het toilet schoon te maken met een goede schoonmaakmiddel.

Hoogte

Net als hangtoiletten is de standaard hoogte van een staand toilet ook 40 cm + 2 – 3 centimeter van de wc bril. Omdat de hoogte niet verstelbaar is, is de hoogte van een staand toilet minder flexibel vergeleken met een zwevend toilet.

Prijs

Staande toiletten zijn minder duur dan hangende toiletten, hoewel extra optionele functies meer kosten. Een standaard staand toilet is al verkrijgbaar voor een paar tientjes, maar kunnen ook oplopen tot honderden euro’s.

Deze moderne badkamer met roze tegels bewijst dat een staand toilet ook heel mooi kan zijn. Klik hier om meer foto's te bekijken.

Deze moderne badkamer met roze tegels bewijst dat een staand toilet ook heel mooi kan zijn. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Bekijk ook:

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam