Badkamer inspiratie, DIY

Badkamer verven doe je zo!


Wil jij jouw badkamer verven? Nice! Om ervoor te zorgen dat dit project zo soepel mogelijk verloopt, hebben we een praktische stap voor stap handleiding voor je gemaakt, inclusief handige tips. Veel succes!

badkamer verven

Een likje verf kan wonderen doen in een ruimte. Hoewel het verven van muren en plafonds een taak is die je in principe eenvoudig zelf kunt doen, is de badkamer verven iets uitdagender. Je hebt niet alleen te maken met vaste onderdelen die aan de muur gemonteerd zijn, zoals het toilet, de kranen, de badkamermeubel en de wandspiegel, je hebt in de badkamer ook te maken met vocht. Zorg er daarom dus voor dat je even de tijd neemt om onderstaande stap voor stap handleiding badkamer verven doorneemt. Dan zullen we ervan overtuigd zijn dat alles goed komt. Heel veel succes met jouw projectje!

Wat heb je nodig?

  • Geschikte verf voor de badkamer;
  • Kwast;
  • Verfroller;
  • Verfbak;
  • Afplaktape;
  • Schildersdoek;
  • Plamuur of muurvuller;
  • Plamuurmesje;
  • Gereedschap voor montage en demontage.

1. Kies de gewenste kleur

Bij elke verfklus is de eerste stap altijd het kiezen van de gewenste kleur. Of het nou gaat om de muur van de woonnkamer, het plafond van de slaapkamer of de vloer in de hal. Hetzelfde geldt dus ook als je jouw badkamer wilt verven. Ons advies hierin is om gewoon een kleur te kiezen die jij mooi vindt. Houdt er wel rekening mee, dat donkere muurkleuren een ruimte kleiner maken, terwijl lichte kleuren juist voor licht en ruimtelijkheid zorgen. Desondanks zijn er heel veel mooie badkamers voorbeelden te vinden die klein en donker zijn, maar tóch erg mooi.

Stap 2. Kies de beste badkamer verf

Als je weet wat voor kleur je op de wanden en plafond wilt in je badkamer, dan is de volgende stap om op zoek te gaan naar het soort verf. In andere ruimtes in huis is dit wellicht zo gedaan, maar in de badkamer is het een iets grotere uitdaging, omdat het een vochtige ruimte is, en je daarom rekening moet houden met vorming van schimmel.

Kies daarom voor een schimmelbestendige en waterbestendige verf. Over het algemeen zijn satijnen of halfglanzende afwerkingen beter dan matte verven, omdat ze beter bestand zijn in vochtige ruimtes. Maar tegenwoordig zijn er ook matte muurverven verkrijgbaar die wel geschikt zijn voor de badkamer, zoals de Easycare Muurverf Mat Badkamer van Flexa. Hieronder vind je een lijst met de beste badkamer verf.

3. Bereken hoeveel verf je nodig hebt

Bereken de hoeveelheid verf die nodig is voor jouw kamer. Het laatste wat je wilt doen is midden in een project naar de winkel rennen omdat je geen verf meer hebt. Gebruik onderstaande tool om de hoeveelheid verf te berekenen die jij nodig hebt.

4. Maak de muren vrij

Wanneer je de verf hebt gekocht, kan je beginnen met de klus. Dit betekent echter nog niet dat je meteen kunt beginnen met het verven van de muren en het plafond in de badkamer. Je moet er namelijk eerst voor zorgen dat alle muren vrij zijn. Het beste is om alles van de muren te verwijderen. Meubels, spiegels, wanddecoratie, haken, noem maar op. En als het lukt, is het zelfs aan te raden om ook de kranen en het toilet te verwijderen. Als alle muren vrij zijn, zal het verven een stuk eenvoudiger worden. Stopcontacten zouden in principe gewoon afgeplakt kunnen worden met schilderstape.

5. Muren schoonmaken

Een andere belangrijke stap bij het schilderen van badkamers is ervoor te zorgen dat de muren perfect schoon zijn voordat je begint met het aanbrengen van de verf. In andere kamers kom je misschien weg met een vluchtige schoonmaak, maar met badkamers is het belangrijk dat de muren en het plafond grondig worden schoongemaakt. Als de muren vies zijn, is er risico dat de verf niet goed blijft zitten. Dat geldt voor alle muren, maar omdat je in de badkamer te maken hebt met vocht, is dit helemaal een belangrijk aandachtspunt.

Een optie is om een ​​mengsel van een deel bleekmiddel en drie delen warm water te gebruiken om de muur te schrobben. Je kunt ook trinatriumfosfaat, TSP, een zeer krachtig reinigingsproduct gebruiken dat ervoor zorgt dat de muren schoon genoeg zijn om geverfd te worden.

6. Oneffenheden repareren

Eventuele gaten, scheuren en spleten kan je mooi opvullen met plamuur of een muurvuller om een super strak resultaat te garanderen.

7. Afplakken en afdekken

Zorg ervoor dat alle oppervlakken goed afgeplakt en afgedekt worden. Hoef je het plafond bijvoorbeeld niet te verven in de badkamer? Plak de randen dan af met schilderstape. De vloer kan je het beste bedekken met schildersdoeken. Hetzelfde geldt ook voor de oppervlakken die je niet kan verwijderen, zoals de douchewand, het bad, noem maar op.

badkamer verven afplakken

8. Begin met het plafond

Als je het plafond ook mee gaat verven, moet je daar eerst mee beginnen. Je moet beginnen met schilderstape om de bovenkant van de muren te bedekken. Vervolgens gebruik je een kwast voor het verven van de randen. De grote oppervlakken kan je het beste een grote verfroller gebruiken. Giet de verf in de verfbak en rol deze op de roller. Rol daarna de overtollige verf af in het bovenste deel van de bak en gebruik vervolgens de roller om een ​​gebied van ongeveer een vierkante meter te verven.

Wanneer je klaar bent om naar het volgende gedeelte te gaan, breng je opnieuw verf aan op de roller. Herhaal dit totdat je het hele plafond hebt geverfd.

9. Muren primen

Als je de kleur van de badkamer muren niet drastisch verandert, kan je wellicht wegkomen zonder ze eerst te primen. Als je echter van plan bent om ze in een lichtere kleur te verven dan voorheen, dan is het aan te raden om ze eerst te primen. Besteed bovendien aandacht aan alle gebieden waar je onvolkomenheden moest repareren. Zelfs als je besluit niet de hele muur te primen, moet je de plekken waar je plamuur hebt gebruikt extra aandacht geven.

10. Muren verven

Zorg er ervoor dat de randen van de oppervlakken afgeplakt zijn met schilderstape. Net als voor het plafond gebruik je een kwast voor de randen en een grote verfroller voor de grote oppervlakken op de muren.

badkamer verven verfroller

11. Breng een tweede laag aan

Voor het beste resultaat zal je waarschijnlijk een tweede laag moeten aanbrengen. Op die manier zal de muurverf mooi dekkend zijn. Hierbij is het belangrijk dat de eerste verflaag eerst goed opgedroogd is. Controleer de instructies op het verfblik om te zien hoe lang het duurt om te drogen. Als de eerste verflaag droog is, kan je beginnen met het aanbrengen van de tweede laag. Als de tweede verflaag volledig is aangebracht, moet de schilderstape direct verwijderd worden. Als je te lang wacht, en de verf opgedroogd is, kan dit schade veroorzaken aan de geverfde oppervlakken.

12. Opruimen

Als je klaar bent met het verven van de badkamer, is de laatste stap opruimen. Daarnaast moeten alle onderdelen natuurlijk terug gemonteerd worden. We raden aan om het geheel minimaal een nacht te laten drogen, voordat je bijvoorbeeld het toilet, de badkamermeubel en de spiegel weer ophangt. That’s it!

Bekijk ook:
Badkamer opruimen met Marie Kondo tips
Grote badkamer met hoog plafond
Badkamer renoveren? 15 tips!
Badkamertegels kiezen tips

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam