Badkamer inspiratie

Badkamer opruimen met Marie Kondo tips


Word je ook gek van alle rommel in jouw badkamer, waardoor je elke dag veel te veel tijd besteed aan het zoeken naar hetgeen waar je naar op zoek bent? Je badkamer opruimen krijgt een hele andere dimensie, als je dat dat doet met deze Marie Kondo tips!

badkamer opruimen tips marie kondo

Wil je jouw badkamer netjes houden? Dan mag een fijne badkamermeubel natuurlijk niet ontbreken. Maar dat is slechts de basis. Het gaat er ook om hoe je die badkamermeubel inricht. Hoe ga je bijvoorbeeld om met je makeup, en wat is de beste manier om handdoeken een plekje te geven in de badkamer? En naast de badkamermeubel, zijn er ook heel veel andere mogelijkheden om spullen op een nette manier op te bergen.

KonMari methode

Als het gaat om het opruimen en het organiseren en opbergen van spullen in huis, dan kan niemand dat natuurlijk beter dan Marie Kondo, die bekend staat om haar KonMari methode. Marie Kondo is vooral bekend geworden met haar Netflix show, Tidying Up with Marie Kondo, die een grote hit was in 2019. Daarnaast kennen mensen haar ook van haar bestsellerboek, The Life-Changing Magic of Tidying Up. De KonMari methode moedigt het opruimen per categorie aan – niet per locatie – te beginnen met kleding, dan verder te gaan met boeken, kranten, komono (diverse items) en ten slotte sentimentele items.

De KonMari methode streeft ook naar harmonie en vreugde om omgevingen te creëren met goede energieën en trillingen. Op deze manier moeten we de dingen die geen vreugde voortbrengen, weggooien, en de dingen die dat wel doen in de eerste plaats en altijd in het zicht plaatsen.

Deze methode kan je dus in elke ruimte in huis toepassen, van het opruimen van je kledingkast tot het organiseren van je complete badkamer.

marie kondo badkamer opruimen

1. Alleen spullen die je gebruikt

Je badkamer moet een plek zijn om te ontspannen en tot rust te komen. Ontgiften is erg belangrijk en noodzakelijk voor lichaam en geest. Marie Kondo heeft een strikte filosofie om geen extra spullen in bad of douche te bewaren; Bewaar in plaats daarvan alleen spullen die je regelmatig gebruikt. Vraag jezelf af hoeveel flessen shampoo en conditioner je daadwerkelijk gebruikt en welke je slechts één keer per week gebruikt. Dit elimineert ongewenste rommel. De Japanse opruimgoeroe garandeert dat als je eenmaal vastlegt aan haar methode om ongewenste spullen weg te gooien, je er nooit meer over hoeft na te denken om het te doen.

badkamer opruimen lade ikea opbergdozen

2. Badkamermeubel organiseren

Marie Kondo concentreert zich op kleine details en gooit alles weg dat misschien niet in een ruimte thuishoort of dat niet ‘sprankelt’. Heb je een grote badkamermeubel? Neem dan de tijd om je spullen te sorteren en opnieuw te ordenen. Gebruik hier handige organizers voor die mooi in jouw kastformaat passen. Deze methode is effectief voor gezichts- en haarproducten. Scheid je make-up, haarborstels, huidverzorgingsproducten en accessoires in de daarvoor bestemde opbergbakken of manden. Dit is een geweldige manier om soortgelijke items bij elkaar te houden. Je zult zien dat je niet alleen heel veel ruimte bespaart, maar het kan er ook persoonlijker uitzien. Denk erom om iets na gebruik direct weer terug te plaatsen waar ze horen. Op die manier is de kans klein dat je het kwijtraakt.

badkamer opruimen marie kondo badkamermeubel organiseren

3. Open planken

Als je open planken hebt in de badkamer, ongeacht of het wandplanken zijn of open planken onder de wastafel, dan is het een goed idee om die in te richten met opbergdozen of manden. Doordat alles open is, kan het namelijk al snel rommelig en chaotisch aanvoelen. Kies voor dozen of manden die gemakkelijk toegankelijk zijn. Je hoeft niet bang te zijn dat het esthetisch minder mooi is – sterker zelfs, er zijn hele mooie opbergdozen en manden verkrijgbaar die er geweldig uitzien.

Marie Kondo raadt het gebruik van houten of stoffen dozen aan. Gebruik nooit karton, omdat dit niet bestand is tegen de vochtigheid die in de badkamer wordt gegenereerd. Een andere zeer aan te raden idee, vooral omdat ze er super mooi uitzien, zijn gevlochten rotan of rieten manden. Ze zijn tijdloos en ze geven je badkamer een mooie natuurlijke sfeer.

badkamer opruimen tips marie kondo opbergmanden onder wastafel

4. Handdoeken en washandjes opvouwen

Een handdoekenrek of een handdoekradiator is een musthave in de badkamer voor het ophangen van de handdoeken die je voor een korte periode gebruikt. Maar je hebt natuurlijk ook te maken met reservehanddoeken en washandjes die je ook op een nette manier moet opbergen. Marie Kondo staat bekend om haar vouwtechnieken, die je zowel voor kleding als voor handdoeken kunt toepassen. Door jouw handdoeken op die manier op te vouwen, kun je ze rechtop in een lade, kast of handdoekenrek plaatsen. Deze methode zorgt ervoor dat het er een stuk netter uitziet. Het is bovendien veel eenvoudiger om een nieuwe handdoek uit de kast te halen, dan wanneer je jouw handdoeken op elkaar stapelt. Volg onderstaande stappen:

  1. Vouw de handdoek dubbel om een rechthoek te maken;
  2. Vouw de gehalveerde handdoek in de breedte dubbel;
  3. Vouw de handdoek in drieën, neem het ene uiteinde in het midden en leg het andere uiteinde eroverheen;
  4. Doe de test. Als de handdoek correct is opgevouwen, kan het rechtop geplaatst worden.

marie kondo badkamer tips handdoeken opvouwen

Bekijk onderstaande video om te zien hoe je handdoeken en washandjes kunt opvouwen met de Marie Kondo vouwtechniek.

5. Doordachte decoratie

Een belangrijke regel van de kenmerkende methode van Marie Kondo is: ‘Bewaar alleen die dingen die je vreugde brengen’. Dit betekent dus niet dat je jouw badkamer niet leuk kan decoreren met spullen; gebruik wel alleen spullen die je gelukkig maken en bijdragen aan je gevoel van vrede. Bewaar belangrijke items waar je van houdt, zoals planten, fotolijstjes en kleine decoratie accessoires die als accentstukken kunnen dienen. Toon je favoriete items op open planken of op de badkamermeubel. Het belangrijkste is dat het georganiseerd en netjes blijft.

badkamer opruimen marie kondo decoratie

Bekijk ook:
Badkamer renoveren? 15 tips!
Kledingkast opruimen? Tips van Marie Kondo!
Een georganiseerd huis met de KonMari methode!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam