Badkamer inspiratie

Badkamer plafond


Het badkamer plafond is het niet eerste waar je aan denkt bij de verbouwing van je badkamer, maar het is aan te raden om er wel goed over na te denken. In de badkamer je namelijk te maken met vocht. Lees hieronder wat de beste materialen zijn voor plafonds in de badkamer!

badkamer plafond

Het verbouwen van een badkamer is niet goedkoop. Naast dat het mooi en praktisch is ingericht, is het ook belangrijk dat de badkamer bestand moet zijn tegen vocht, hitte en andere bedreigingen die de materialen op elk moment kunnen beschadigen.

Een element die in badkamers aandacht behoeft, maar vaak over het hoofd wordt gezien, is het plafond. Het plafond moet je toch gewoon stucen en verven? Ja dat kan, maar een badkamer plafond kan gecreëerd worden met nog veel meer verschillende soorten materialen, met elk hun voordelen en nadelen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Waterbestendige gipsplaten

In veel badkamers wordt er gekozen voor een plafond dat gemaakt is van gipsplaten. Om ervoor te zorgen dat het plafond bestand is tegen de vochtigheid van de badkamer, is het belangrijk om te kiezen voor vocht- en waterbestendige gipsplaten. Deze kosten over het algemeen iets meer dan normale gipsplaten, maar het voorkomt dat je binnen no time je badkamer plafond weer moet vervangen vanwege vochtproblemen.

Hydro gipsplaten zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Deze platen hebben een kern van gips, die behandeld is met een waterafstotend siliconeproduct. De ommanteling van gerecycled karton zorgt bovendien voor een optimale hechting en een waterwerend effect.

badkamer plafond waterbestendige gipsplaten

In deze moderne badkamer zijn de stoere vloertegels en mooie wandtegels gecombineerd met een strak gestuukt en wit geverfd plafond van waterbestendige gisplaten. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Beton ciré

Beton ciré is super populair, zoals als wandafwerking als plafondafwerking in de badkamer. Het is een soort waterdicht cementgebonden betonstuc wat volledig waterdicht gemaakt kan worden. En het ziet er natuurlijk super mooi uit. Het is een stoere betonlook, die je badkamer een stoer industriële uitstraling als een landelijke sfeer kan geven. Hoewel de meeste mensen kiezen voor grijs, is beton ciré verkrijgbaar in iedere RAL- en NCS- kleur. Wil je ook beton ciré in jouw badkamer? Klik hier voor meer informatie.

badkamer plafond beton cire

Stoere badkamer met wanden en vloeren die afgewerkt zijn met Beton ciré.

Acrylplaten

Acrylplaten zijn kunststofplaten, die bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor baden en douchebakken. Maar deze kunnen dus ook worden gebruikt voor het badkamer plafond. Het grote voordeel natuurlijk is dat acrylplaten super vocht- en waterbestendig zijn. Ze kunnen mooi worden verlijmd op een bestaand badkamer plafond. Hierdoor zijn acrylplaten ideaal voor het renoveren van een bestaande badkamer. Omdat ze vrij licht zijn, zijn ze lekker snel een eenvoudig te plaatsen. Daarnaast zijn acrylplaten ook super sterk, antibacterieel en ongevoelig voor schimmels.

badkamer acryl plafond

www.pickcomfort.com on flickr [CC BY 2.0]

Tegels

Het is heel normaal om de wanden van de badkamer te betegelen met mooie wandtegels, maar het is stukken minder gebruikelijk om het badkamer plafond te betegelen. Veel mensen vragen zich dan ook af of het wel een goed idee is, en of het überhaupt mogelijk is om het plafond in de badkamer te betegelen. Het antwoord is: ja, het plafond kan je gerust betegelen met tegels.

Sterker zelfs, een volledig betegeld plafond is volledig waterdicht, mits je het natuurlijk op de goede manier doet (met cement board als ondergrond). Daarnaast kan je het heel eenvoudig schoonmaken en ziet het er ook nog eens erg leuk uit!

badkamer plafond tegels

In deze badkamer zijn de wanden gestuukt en geverfd, terwijl het plafond betegeld is met dezelfde leuke patroontegels als de muur in de inloopdouche. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Cement Board

Cement board is ideaal voor ruimtes, die je wilt betegelen. Daarom zijn ze vooral erg populair voor de wanden en plafonds in de badkamer. Tegels staan ​​bekend om hun waterbestendige eigenschappen, maar ze zijn niet volledig waterdicht, omdat water door scheuren en andere mogelijke spleten kunnen komen. Hierdoor dringt vocht door in de tegels en diep in de ondergrond. Cement board is daarom zeer geschikt als ondergrond om dergelijke lekkages te voorkomen. Je kunt het ook gewoon stucen en verven, net zoals bij waterbestendige gipsplaten.

Glasvezelbehang

Glasvezelbehang is een populair materiaalsoort voor het afwerken van wanden in huis. Het is niet duur, het is eenvoudig aan te brengen, en het is vocht- en schimmelbestendig. Daarom is glasvezelbehang ook erg geschikt om de wanden en het plafond in in de badkamer mee af te werken. Je kunt gerust douchen zonder dat je zorgen hoeft te maken over het morsen van water op het plafond. Een ander voordeel je een gipsplaten wand direct kunt behangen met glasvezelbehang. Je kunt het behang verven, maar je kunt ook kiezen voor behang met een mooi patroon of motiefje.

badkamer plafond glasvezelbehang

In deze chique badkamer zijn de schuine wanden bekleed met metrotegels, terwijl er ook delen bekleed zijn met mooi behang! Klik hier voor meer foto’s.

Spanplafond

Een spanplafond is een plafond die boven een ruimte wordt gespannen. Dit wordt gedaan met behulp van speciale profielen aan het plafond, waar een groot doek aan gespannen wordt. Het plafond ziet er niet alleen super strak uit, het voordeel is dat je het direct onder een bestaand plafond kunt spannen. Het oude plafond hoef je dus niet eerst te verwijderen. Spanplafonds zijn erg populair in openbare ruimtes zoals restaurants of kantoren. Maar steeds meer mensen kiezen ook een spanplafond voor in huis. En omdat een spanplafond vochtbestendig is, is het ook erg geschikt voor de badkamer.

badkamer spanplafond

Houten plafond

Het gebruik van hout wordt vaak afgeraden in de badkamer. In de badkamer heb je te maken met veel vocht en water, waardoor hout kan werken. Hoewel veel mensen bijvoorbeeld een houten vloer of plafond in de badkamer willen, durven ze het tóch niet aan. Maar een houten vloer en een houten plafond is wel degelijk mogelijk in de badkamer. Neem de Finse sauna’s als voorbeeld, die eigenlijk alleen maar uit hout bestaat. Het belangrijkst is om een houtsoort te kiezen die vocht- en waterbestendig zijn. En er zijn ook houtsoorten die je kunt vocht- en waterbestendig kunt afwerken, zoals beuken-, es- of sparrenhout. Daarnaast kan je met uitzetvoegen ervoor zorgen dat de houten plafondbekleding niet gaat kromtrekken.

badkamer houten plafond

In deze mooie moderne badkamer is er zelfs gekozen voor een houten vloer én een houten plafond. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Conclusie

Een badkamer plafond kan je dus op verschillende manieren afwerken, met elk hun voordelen en nadelen. Waterbestendige gipsplaten en cement board zijn erg populair, maar je kunt dus ook kiezen voor acrylplaten, glasvezelbehang, tegels of een spanplafond. Veel mensen weten zelfs niet dat het mogelijk is om een houten plafond te nemen voor de badkamer.

Als je nog steeds niet zeker weet welk materiaal je moet kiezen, overweeg dan om een ​​expert te raadplegen.

Bekijk ook:
Plafond kleurinspiratie
Houten plafondbekleding
Badkamertegels kiezen tips
Badkamer renoveren? 15 tips!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam