Badkamer inspiratie

Badkamertegels kiezen tips


Last Updated on september 7, 2023 by Redactie

badkamertegels kiezen tips

Badkamertegels zijn super populair. Ondanks dat er steeds meer mogelijkheden zijn voor de vloer- en wandafwerking in de badkamer, kiezen de meeste mensen voor badkamertegels. In negen van de tien badkamers worden zowel de wanden als de vloeren bekleed met tegels. Dit alles heeft vooral te maken met de praktische voordelen van tegels.

Door het water- en vochtbestendige karakter zijn tegels natuurlijk super geschikt voor de badkamer. Daarnaast zijn badkamertegels hygiënisch, super onderhoudsvriendelijk, duurzaam en zowel kras als snijvast. Tegels kunnen er bovendien super mooi uitzien. En ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, vormen en patronen. Maar door het enorme aanbod aan badkamertegels, kan het ook een flinke uitdaging zijn om de juiste badkamertegels voor jouw badkamer te kiezen. Wij hebben daarom een aantal handige tips voor jou op een rijtje gezet!

badkamer gietvloer witte metrotegels

Een populaire combinatie, gietvloer met wandtegels. Hier is gekozen voor de klassieke witte metrotegels.

Materiaal van badkamertegels

Er zijn heel veel verschillende soorten badkamertegels verkrijgbaar, alleen als je al kijkt naar het materiaal. Kies je bijvoorbeeld voor natuursteen tegels of kunstmatig gemaakte tegels? Ben je liefhebber van natuursteen tegels, dan heb je daarin ook weer verschillende keuzes. Hieronder zie je de verschillen tussen de verschillende materialen.

Natuursteen badkamertegels

Marmeren tegels zien er weelderig uit met de aderen van kleur erdoorheen waardoor het een mooie chique uitstraling heeft. Afhankelijk van je voorkeur is het mogelijk om te kiezen uit een reeks kleurtinten variërend van donker tot licht, evenals zowel subtiele als opvallende aderpatronen.

Zowel vloer- als wandtegels zijn beschikbaar in marmer, maar gepolijst marmer moet op de vloer worden vermeden. Zorg ervoor dat het correct is afgedicht en dat je vlekken direct verwijderd. Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar voor marmeren badkamertegels.

witte marmeren badkamertegels

In deze luxe moderne badkamer is er gekozen voor de populaire carrara witte marmeren tegels, zowel voor de vloer als de wanden.

Travertijn tegels, hebben warme tonen. Hoewel de steen natuurlijke putten heeft die de tegels uniek maken, kies je voor gevulde travertijn om het binnendringen van water te stoppen. Het kan worden gebruikt voor zowel vloer- als wandtegels, maar moet worden verzegeld om de steen te beschermen.

travertijn badkamertegels

Prachtige travertijn badkamertegels voor een luxe natuurlijke look.

Kalksteen tegels, ook wel bekend als limestone tegels, zijn duurzaam en stijlvol. Bleke afwerkingen die er nog steeds warm uitzien zijn erg populair, maar het kan ook donker van kleur zijn. De steen moet wel worden verzegeld ter bescherming. Kalksteen is zachter dan andere natuurstenen en kan dus worden bekrast.

Kalksteen badkamertegels

Zowel de wanden als de vloeren zijn in deze mooie badkamer bekleed met beige getinte kalksteen badkamertegels.

Leisteen tegels zijn een goede keuze als je liefhebber bent van donkere muren of vloeren. Beide tegelijk zouden waarschijnlijk overweldigend zijn. Net als alle andere natuursteen tegels, moeten leisteen tegels ook worden verzegeld. Het is antislip, dus voor mensen die minder stabiel staan kan dit een goede keuze zijn.

Leisteen badkamertegels

De blauwgrijze leisteen badkamertegels in deze badkamer hebben een mooie glansafwerking.

Gemaakte tegels

Keramische tegels zijn over het algemeen een stuk goedkoper en onderhoudsvriendelijker dan natuurstenen tegels. Ze zijn niet zo slijtvast als porseleinen tegels, maar een badkamer is geen gebied met veel verkeer, dus ze kunnen zowel op vloeren als op muren worden gelegd. Controleer echter altijd of een bepaalde keramische tegel waarin je geïnteresseerd bent geschikt is voor de vloer.

keramische badkamertegels

Een frisse moderne badkamer met grote lichtgrijze keramische vloertegels, gecombineerd met mintgroene porseleinen visgraat tegels aan de wanden.

Porseleinen tegels zijn dichter dan keramiek, extreem slijtvast en super onderhoudsvriendelijk. Ze zijn geschikt voor zowel vloeren als muren.

porceleinen badkamertegels

In deze badkamer is er gekozen voor porceleinen tegels in een luxe marmerlook.

Glanzende tegels reflecteren licht en zijn een goed idee als je een kleine badkamer hebt, omdat ze de ruimte groter en helderder laten aanvoelen.

glanzende badkamertegels

De glanzende groene wandtegels komen mooi tot hun recht ten op zichte van de matte witte vloertegels.

Matte tegels kunnen ook erg strak en modern zijn. Een voordeel van matte tegels is dat vlekken minder snel zichtbaar zijn.

matte zwarte badkamertegels

Matte witte mozaïektegeltjes op de vloer in combinatie met matte zwarte wandtegels in de douche.

De juiste vloertegels en wandtegels kiezen voor de badkamer

Badkamertegels zijn dus verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en materialen, dat geldt zowel voor vloertegels als wandtegels. Let op dat wandtegels meestal niet geschikt zijn voor de vloer, terwijl je de meeste vloertegels ook kunt gebruiken voor het bekleden van de wanden. Dit weetje kan goed van pas komen als je bijvoorbeeld zowel de wanden als de vloer met dezelfde tegels wilt bekleden, voor het creëren van een strakke minimalistische uitstraling in de badkamer. Als je op zoek bent badkamertegels, dan zijn er naast het materiaal nog een aantal factoren waar je op moet letten, namelijk de vorm, dessin, het formaat en de kleur van de tegels.

badkamertegels combineren

Een super leuke badkamer waar drie soorten tegels zijn gecombineerd. Patroontegels op de vloer, witte wandtegels voor de grote muren, en grijze wandtegels bij het bad.

Vorm. De meeste badkamertegels zijn rechthoekig. Dit kunnen vierkante of rechthoekige tegels zijn. Vanwege het grote aanbod zijn deze vormen ook het goedkoopst. Niet alleen voor het aanschaf van de tegels, maar ook in het arbeid voor het leggen van de tegels. Voor een tegelzetter is het immers veel makkelijker om rechthoekige tegels te gebruiken. Naast rechthoekige tegels zijn er ook heel veel andere leuke vormen. Zo zijn zeshoekige hexagon tegels bijvoorbeeld super populair, zowel voor de vloer als de wanden in de badkamer. Daarnaast kan je denken aan ruitvormige tegels, ronde tegels, lantaarn tegels, schubben tegels, en nog veel meer. Om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt in de badkamer, is het aan te raden om deze bijzondere vormen te combineren met rechthoekige tegels of bijvoorbeeld een naadloze vloer- of wandafwerking zoals betonstuc, beton ciré of tadelakt.

schubben badkamertegels

De grote muur in deze badkamer, die betegeld is met geweldige schubbentegels vormt de blikvanger in deze badkamer.

Dessin. Veel mensen kiezen voor neutrale egale tegels, maar patroontegels worden ook steeds populairder. Marokkaanse, Spaanse en Portugese tegels zien we steeds vaker terug, in de mooiste kleuren en patronen. Net als de vorm van de tegels, is het verstandig om het niet te druk te maken. Combineer met met neutrale tegels. Combineer bijvoorbeeld patroontegels op de vloer met neutrale egale wandtegels. Of creëer een blikvanger in de badkamer, door bijvoorbeeld alleen de muur in de douche te betegelen met patroontegels.

patroontegels badkamer

Een mooie combinatie van een grijze betonstuc muur, hexaon tegels en patroontegels in deze moderne badkamer.

Formaat. Het formaat van de badkamertegels kunnen een grote invloed hebben op de uitstraling van de badkamer. In een kleine badkamer is het bijvoorbeeld aan te raden om grote tegels te nemen, die de kleine badkamer optisch ruimtelijker maakt. Dit heeft onder andere te maken met dat je met grote tegels minder voeglijnen hebt. In een grote badkamer kunnen kleine tegeltjes weer heel leuk zijn. Maar het één hoeft de ander niet uit te sluiten. Je kunt ook verschillende formaten met elkaar combineren voor een iets spannendere look.

grote betonlook badkamertegels

Grootste gedeelte in deze badkamer is betegeld met grote betonlooktegels, terwijl de muur in de inloopdouche betegeld is met leuke schubbentegels.

Kleur. Kleur bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer in een interieur. Dat geldt ook voor de badkamer. Heb je een kleine badkamer? Kies dan voor lichte tegels om het groter te laten lijken. Lichtgrijze tegels, witte tegels, licht taupe tegels… Vlekken zullen eerder zichtbaar zijn, maar het voordeel van tegels is dat je ze er zo weer hebt verwijderd.

lichte badkamertegels

In deze kleine badkamer zijn deze lichte frisse badkamers perfect!

Voegen

Voegen verbinden badkamertegels met elkaar. Naast deze functionele eigenschap, kunnen tegelvoegen ook een decoratieve functie hebben. Vroeger waren de meeste voegen lichtgrijs of wit, maar tegenwoordig kan je kiezen uit alle kleuren van de regenboog. Wil je dat de voegen zo min mogelijk zichtbaar zijn, dan kies je voor voor kleurtint die dichtbij de kleur van de tegels komen. Heb je een bijzondere tegelvorm, bijvoorbeeld hexagon tegels, dan kan het juist leuk zijn om een contrasterende kleur te gebruiken, zodat de tegelvorm mooi naar voren komt.

badkamertegels voegkleur

De blauwe voegen geven kleur aan de eenvoudige witte wandtegels in deze badkamer.

Bekijk ook:
Geometrische tegels inspiratie
Patchwork tegels
Witte metrotegels
Speelse badkamertegels
Marokkaanse tegels in badkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam