Keuken inspiratie, Wonen

3x Belangrijk overwegingen om schadelijke stoffen te beperken tijdens het koken


Bijna iedereen weet dat er tijdens het koken schadelijke stoffen vrijkomen, maar lang niet iedereen neemt de juiste voorzorgsmaatregelen. Met dit artikel willen we nogmaals benadrukken hoe belangrijk dit is, en welke eenvoudige maatregelen een must zijn!

fijnstoffen tijdens koken tips

Het binnenklimaat in huis wordt beïnvloed door verschillende aspecten. Koken is één van de belangrijkste activiteiten, die enorm impact kan hebben op de gezondheid van jou en die van jouw gezin – vooral vanwege de schadelijke stoffen die vrij komen tijdens het koken. Bij het koken komen fijnstof, gassen en vluchtige organische stoffen (VOS) vrij, zoals stikstofoxiden, koolmonoxide, en formaldehyde, vooral bij het koken op hoge temperaturen, het bakken of braden, en het gebruik van gasfornuizen. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat de concentratie fijnstof na het koken veel hoger is dan de buitenconcentratie.

Op basis hiervan zijn er een aantal eenvoudige maatregelen die je kunt treffen om deze verontreinigde stoffen zoveel mogelijk te beperken – Van het investeren in een effectieve afzuigkap en vliegendeur tot de overstap naar elektrisch koken:

1. Investeer in een effectieve afzuigkap

De keuze van een afzuigkap speelt een cruciale rol in het beperken van luchtverontreiniging in de keuken. Een afzuigkap met voldoende capaciteit en een afvoer naar buiten is essentieel om schadelijke stoffen effectief te verwijderen. Experimenten hebben aangetoond dat een minimale capaciteit van 300 m3/uur nodig is om de luchtkwaliteit tijdens het koken aanzienlijk te verbeteren. Veel huishoudens hebben echter afzuigkappen die ver onder deze standaard presteren.

Kies bijvoorkeur voor een afzuigkap met afvoer naar buiten, in plaats van een recirculatie-afzuigkap. Recirculatiekappen kunnen immers maar in beperkte mate fijn stof en stikstofdioxide afvangen. Zorg er ook voor dat de afzuigkap breder en dieper is dan de kookplaat, zodat het meer vervuilde lucht opvangen en afvoeren.

Lees ook: Het verschil tussen luchtafvoer en recirculatie afzuigkap

2. Optimaliseer de ventilatie tijdens het koken

Het belang van goede ventilatie kan niet genoeg benadrukt worden. Zet de afzuigkap aan zodra je begint met koken en laat deze nog minstens een uur na het koken aan om alle resterende verontreinigende stoffen te verwijderen. Dit is vooral belangrijk bij het bereiden van voedsel dat veel fijnstof en vluchtige organische stoffen produceert, zoals het braden van vlees of het wokken van groenten.

Daarnaast is het aan te raden om tijdens het koken voor natuurlijke ventilatie te zorgen door een raam of deur open te zetten. Dit helpt niet alleen tegen kookluchtjes, maar bevordert ook de afvoer van schadelijke stoffen. Om het probleem van insecten die binnen kunnen komen te omzeilen, kun je overwegen om een vliegendeur te installeren. Vergeet ook niet om deksels op potten en pannen te gebruiken om de hoeveelheid vrijkomende kookdampen en fijnstof te minimaliseren.

Lees ook: Huis ventileren in de winter

3. Overweeg de overstap van gas naar elektrisch koken

Het type kookplaat heeft een significante invloed op de luchtkwaliteit in je keuken. Koken op gas produceert niet alleen meer stikstofdioxide, maar kan ook leiden tot de vrijgave van koolmonoxide en fijnstof, welke gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen. Onderzoek wijst uit dat huishoudens die op gas koken vaker de EU- en WHO-advieswaarden voor stikstofdioxide overschrijden dan huishoudens die elektrisch koken.

Elektrisch koken is een veiliger alternatief, waarbij voornamelijk alleen fijnstof vrijkomt tijdens het bakken en braden. Hoewel het onderzoek nog niet definitief heeft vastgesteld of deze fijnstof schadelijk is, is het duidelijk dat de concentraties bij gas koken vaak hoger liggen dan de aanbevolen waarden. Bovendien heeft de Wereldgezondheidsorganisatie aangegeven dat kinderen die in huishoudens koken waar gas wordt gebruikt, 20% meer kans hebben op astma.

 

Vragen?

Door deze overwegingen serieus te nemen en passende maatregelen te treffen, kun je de luchtkwaliteit in je huis tijdens het koken aanzienlijk verbeteren, wat bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van jou en je gezin. Heb je verder nog vragen en/of aanvullingen? Laat onderaan deze pagina een reactie achter, of neem contact met ons op via het contactformulier.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam