DIY, Planten

Hertshoornvaren aan de muur


Heb jij een leuk Hertshoorn plant in huis, en wil jij jouw Hertshoornvaren aan de muur monteren of ophangen? Op deze pagina laten we aan de hand van vijf verschillende handleidingen hoe je dat heel eenvoudig kunt doen. Lees snel verder en ga aan de slag!

hertshoornvaren aan de muur

Hertshoornvarens lijken erg op herten- of elandgeweien, vandaar hun ongebruikelijke naam. De planten komen oorspronkelijk uit Azië en Australië en maken deel uit van de Polypodiaceae-familie – ze groeien langzaam, maar kunnen behoorlijk groot en indrukwekkend worden als ze eenmaal volwassen zijn. Er zijn 17 soorten Platycerium, maar slechts één, de hertshoornvaren, komt echt veel voor in als kamerplant.

Hertshoorn planten werden ooit als moeilijk te kweken beschouwd, maar tegenwoordig zijn ze super populair. Deze varens zijn epifytisch, wat betekent dat ze op plaques of andere substraten groeien. Ze hebben twee verschillende bladvormen – kleine, platte bladeren (ook wel schildbladeren genoemd) die de kluitstructuur bedekken en water en voedingsstoffen opnemen; en groene, puntige gewei-bladeren die uit deze basis tevoorschijn komen en binnenshuis erg lang kunnen worden.

Je kunt een hertshoornvaren op verschillende manieren een plekje geven in huis. Zo kan je het gewoon ergens op plaatsen, als een hangplant aan het plafond hangen, maar de meeste mensen kiezen ervoor om hun hertshoornvaren aan de muur te monteren middels een houten plankje. Op die manier lijkt het namelijk nog meer op een opgezette gewei. Omdat dit een vrij ongebruikelijke manier is om je plant een plekje in huis te geven, laten we hieronder zien hoe je dat kunt aanpakken, aan de hand van vijf verschillende handleidingen.

1. Aan een rechthoekig houten plankje

Deze hertshoornvaren handleiding hebben we gevonden bij A Beautifull mess, de lifestyleblog opgericht door de zussen Elsie Larson en Emma Chapman. Hun motto is thuis blijven en iets maken, en op hun blog willen ze mensen inspireren om dat te doen. In hun handleiding hebben ze een Hoya Hobovata plant aan een plank gemonteerd, maar zoals zij ook zeggen, kan je exact hetzelfde doen met een hertshoornvaren. Het enige wat je nodig hebt is wat een houten bord, visdraad, fotohanger, spijkers, een schaar en wat bladmos. Klik hier voor de volledige handleiding.

hertshoornvaren aan de muur ophangen a beautiful mess

2. Plankje met touwtje

DIY in PDX is, de blog van Rachel, die dol is op elektrisch gereedschap, mode, veganistisch eten, sieraden, zaagsel en verf. Op haar blog schrijft en fotografeert ze over doe-het-zelfprojecten, recepten, en stijlen en ontwerpen die haar inspireren vanuit haar huis in het prachtige Portland, Oregon. Zo had ze ook een blog gemaakt over het ophangen van haar Hertshoornvaren aan de muur. Ze had een cedar houten bord gebruikt, wat rotbestendig is, dat middels een touwtje aan de muur opgehangen kan worden.  De Hertshoornvaren is met een netje en schroeven aan het plankje vastgemaakt, dat vervolgens met mos mooi bedekt is. Klik hier voor de volledige handleiding.

hertshoornvaren aan de muur ophangen diy in pdx

3. Geometrisch kaasplankje

Heather van Home To Heather heeft haar Hertshoornvaren aan de muur in de badkamer opgehangen, wat vanwege de goede luchtvochtigheid een uitstekende plek is voor dit plantje. Ze wilde iets anders dan een standaard houten plankje, en kwam in een tweedehandswinkel op het idee om een kaasplankje te gebruiken. Het leuk teakhouten kaasplankje met een geometrische vorm, is voorzien van kleine rubberen voetjes aan de achterkant, wat ideaal is om het van de muur te houden voor het geval er vocht naar de onderkant zou gaan. Het eerste dat ze deed, was een fotohanger aan de achterkant toevoegen. Daarna had ze vier houtschroeven aan de voorkant van het oppervlak geschroefd. De schroeven fungeren als ankers om draad of vislijn rond te wikkelen. Uiteindelijk zullen het de schroeven zijn die je varen op zijn plaats houden. Klik hier voor de complete handleiding.

hertshoornvaren aan de muur ophangen houten kaasplankje

4. Geometrisch kaasplankje

Deze Hertshoornvaren handleiding hebben we gevonden bij Gardenista. Ook zij hebben een visdraad gebruikt om het plantje met mos op een zo onzichtbare manier aan het plankje gemonteerd. Het rustieke houten plankje past er super goed bij. Aan de achterkant zijn twee extra houten latten gemonteerd, zodat de Hertshoorn plan iets van de muur gemonteerd kan worden. Klik hier voor de volledige handleiding.

hertshoornvaren aan de muur ophangen rustiek houten plankje

5. Boomstam plankje

Onderstaande variant behoort tot één van onze favoriet, gemaakt door Megan Gilger voor Fresh Exchange. Ook zij is een grote fan van Hertshoornvarens. Het enige wat je nodig hebt is een Hertshoornplant, een zakje mos, spijkers, een hamer, een schroevendraaier en wat touw. In principe kan je verschillende soorten planken gebruiken, maar Megan heeft een stuk gespleten boomstam gebruikt, die het geheel een stoere rustieke uitstraling geeft. Het principe van het vastmaken van de plant aan het plankje is hetzelfde als alle bovenstaande handleidingen – dus met visdraad of touw en spijkertjes aan de voorzijde van het plankje. Klik hier voor de volledige handleiding.

hertshoornvaren aan de muur ophangen boomstam plankje

6. Schild vorm plankje

Onderstaande variant vinden we ook helemaal te gek, gevonden bij Mandi van Vintage Revivals. Vanwege de agressieve manier waarop de plant wordt bewaterd en het feit dat ze zo nauw verbonden zijn met het hout, heeft ze ook gekozen voor cedar hout. Maar in plaats van voor een standaard rechthoekig plankje, heeft ze een mooie schild vorm plankje gecreëerd, die doet denken aan een hertengewei. Benieuwd hoe ze dat heeft gedaan? Klik hier voor de volledige handleiding!

hertshoornvaren aan de muur ophangen schild vorm plankje

7. Schild vorm plankje

Micheal van Inspired by Charm viert de lente door te laten zien hoe hij zijn DIY hertshoornvaren aan de muur heeft gemonteerd. De reden dat hij dit projectje met zijn volger wilde delen, is omdat hij zich had aangemeld om voor een workshop om te leren hoe hij dat kon doen, maar helaas is de les twee keer geannuleerd en nooit verplaatst. Daarom besloot hij om zelf een opgezette hertshoornvaren te maken. Zijn hertshoorn plant onderscheidt zich door het gebruik van een stoer houten dienblad. Klik hier voor de volledige handleiding.

hertshoornvaren aan de muur ophangen houten dienblad

Bekijk ook:
Hertshoorn plant
Planten ophangen
Plantenstandaard

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam