Planten

12x Leuke hangplanten


Ben je op zoek naar leuke hangplanten om ze binnen in huis op te hangen? Leuk! Om je op weg te helpen, hebben we 15 leuke hangplanten voor je op een rijtje gezet. Kijk snel verder en laat ons weten welke hangplant jij het leukst vindt. We zijn eg benieuwd!

hangplanten

Planten zijn een absolute musthave in huis. Niet alleen omdat ze er decoratief leuk uitzien, ze zijn ook nog eens goed voor je gezondheid. Planten zorgen voor een goede luchtkwaliteit in huis. Ze zuiveren de lucht door fijnstof op te nemen, zonder deze weer uit te stoten. Daarnaast brengen ze luchtstofjes, genaamd phytoncides, in de lucht waar je lichaam blij van wordt.

In wat voor huis je ook woont, of dat nou een klein appartement is of een enorme villa, planten mogen naar ons idee dus niet ontbreken. Je kunt ze bovendien op heel veel verschillende manieren een plekje geven in je interieur. Grote planten kan je op de vloer plaatsen. Kleinere op een kast, tafel, wandplank of vensterbank. Een kruk of een plantenstandaard kan ook een leuk idee zijn, waarmee je een plant een soort podium geeft in een ruimte. Heb je echt geen ruimte? Dan zijn hangplanten dé perfecte oplossing. Er zijn heel veel verschillende soorten hangplanten, en de één ziet er leuker uit dan de ander. Daarom hebben we de leukste hangplanten verzameld om je te helpen bij je keuze.

1. Chinees Lantaarnplantje

De Ceropegia woodii is één van de populairste hangplanten, ook wel bekend als het Chinees Lantaarnplantje. Je herkent het aan de leuke kleine hartvormige blaadjes aan lange dunne stengels, die heel mooi over een potje hangen. Deze stengels kunnen 30-40 cm lang worden. Daarom is ‘ The String of Hearts’ de Engelse benaming van deze leuke hangplant. Plaats jouw Chinees Lantaarnplantje op een plek waar het veel helder indirect licht kan ontvangen. Kleine doses direct zonlicht zijn goed, maar te veel direct zonlicht kan de bladeren verschroeien. En een heel leuk voordeel van dit plantje, is dat je het heel goed en eenvoudig kunt stekken.

Het Chinees Lantaarnplantje is hier verkrijgbaar.

hangplant chinees lantaarnplantje in terracotta potje op schouw

2. Erwtenplant

Een andere super leuke hangplant is de Erwtenplant, oftewel de Senecio rowleyanus. Net als het Chinees Lantaarnplantje heeft de Erwtenplant ook lange dunne stengels. Maar in plaats van dat er hartvormige blaadjes aan vastzitten, zitten er kleine bolletjes aan deze vetplant die aan kleine erwtjes doen denken. Vandaar natuurlijk de naam Erwtenplant. Let wel op dat deze ‘erwtjes’ licht giftig zijn. Hang ze dus lekker hoog aan het plafond of kast, zodat ze uit de buurt zijn van kleine kinderen en huisdieren. Hoewel de erwtenplant van veel licht houdt, is het aan te raden om het niet in de volle zon te hangen. En deze leuke plant heeft ook niet heel veel water nodig.

De Erwtenplant is hier verkrijgbaar.

hangplant erwtenplant

3. Hedera Helix Jacobine

De Hedera Helix Jacobine is een echte klassieker, die beter bekend is als de klimop. Buiten kan de plant zich aan bijna elk oppervlak vastklampen door middel van kleine wortels die langs de stengels groeien. Binnen kan je het als een leuke hangplant ophangen. Het kan lang en weelderig worden, waardoor je een beetje de sfeer krijgt van een echte klimop binnen in huis. Het is bovendien een hele onderhoudsvriendelijke plant. Controleer bij het water geven altijd de grond. Laat de aarde wat uitdrogen, voordat je het weer water geeft.

De Hedera Helix Jacobine is hier verkrijgbaar.

hangplant Hedera Helix Jacobine

4. Lepismium Bolivianum

Deze eigenzinnig ogende plant is een winterharde tropische vetplant die dankzij de lange, met gras begroeide bladeren vooral als hangplant wordt gebruikt. Het is een Cactus geslacht, maar heeft iets andere behoeften dan een standaard cactus. Met lange platte stelen kan deze plant meer dan een meter lang worden, waardoor ze heel mooi kunnen hangen. En onder de juiste omstandigheden kunnen er zelfs super mooie witte bloemen aan groeien. Het staat het liefst aan de droge kant. Zorg ervoor dat het wordt gepot in goed doorlatende compost, om doorweekte wortels te voorkomen. Plaats de Lepismium Bolivianum op een warme, lichte plek die direct zonlicht kan ontvangen.

De Lepismium Bolivianum is hier verkrijgbaar.

hangplant Lepismium Bolivianum

5. Zaagcactus

Dit is de Zaagcactus, oftewel de Epiphyllum Anguliger. Met zijn golvende zigzag bladeren, die tot wel een meter lang kunnen worden, brengt deze stoere plant een vleugje wow in huis. In tegenstelling tot de meeste cactussoorten houdt de Epiphyllum Anguliger niet van felle zon of erg droge grond, dus hangt het op een plek met halfschaduw en kijk hoe hij zijn werk doet. En als je het goed doet, kunnen er in de zomer roomwitte bloemen met lange citroengele tot oranjebruine buitenste bloembladen aan groeien.

De Zaagcactus is hier verkrijgbaar.

hangplant zaagcactus

6. Koningswingerd

De Cissus Rhombifolia is een gemakkelijk te verzorgen plant. Het is extreem tolerant ten opzichte van slechte omstandigheden, waardoor het een goede plant is voor die lastige plekken in huis. Ook bekend als Koningswingerd, zorgen de aantrekkelijke eikenvormige bladeren en ranken voor een prachtige hangplant om je huis die retro Griekse taverna-sfeer te geven. Zijn niet-kieskeurige houding met betrekking tot licht, water en vochtigheid maken het veelzijdig voor de meeste locaties. De diepgroene volwassen bladeren in combinatie met de zich ontvouwende zilverachtige nieuwe groei en donzige stengels voegen heel veel textuur toe aan elk interieur.

De Cissus rhombifolia is hier verkrijgbaar.

hangplant Koningswingerd

7. Epipremnum Pinnatum

De Epipremnum Pinnatum, ook bekend als de Scindapsus, is heel goed in het zuiveren van de lucht, waardoor ze een populaire keuze zijn voor elke huis- of kantooromgeving. Ze kenmerken zich met glanzende hartvormige bladeren en lange slanke stengels, die wel 2 meter lang kunnen worden. De stengels kunnen echter om stokken worden gewikkeld of aan steunen worden bevestigd om te voorkomen dat de plant te veel ruimte inneemt. Deze veelzijdige plant groeit met succes in de meeste grondsoorten en kan zich aanpassen aan verschillende zuur- of alkaliteitsniveaus. Epipremnum Pinnatum gedijt goed wanneer het in volledig of gedeeltelijk zonlicht wordt gekweekt.

De Epipremnum Pinnatum is hier verkrijgbaar.

hangplant Epipremnum Pinnatum

8. Bekerplant

De Nepenthes Alata, beter bekend als de Bekerplant, is een tropische vleesetende plant die zijn voedingsstoffen verkrijgt door insecten te verdrinken in zijn gemodificeerde bladeren. De bijzondere plant groeit als een wijnstok of klimplant in zijn oorspronkelijke tropische omgeving – de kruiken scheiden een zoete nectar af die de prooi in de val lokt, waar hij in de spijsverteringsvloeistof valt en de plant voedt. Maar binnen in huis is het heel leuk te gebruiken als een hangplant. Bekerplanten houden over het algemeen van helder licht, maar niet van veel direct zonlicht. Laat de plant nooit uitdragen, dus geef het regelmatig water.

De Bekerplant is hier verkrijgbaar.

hangplant bekerplant

9. Hertshoornvaren

De Platycerium Bifurcatum wordt ook wel de Hertshoornvaren genoemd vanwege hun vreemde, maar unieke prachtige gewei-vormige bladeren. In zijn natuurlijke omgeving zou deze ongewone varen meestal worden aangetroffen aan de takken of stam van een boom, maar deze zijn opgepot in hangende manden zodat ze gemakkelijk in huis kunnen worden tentoongesteld. De combinatie van hun afgeplatte steriele bladeren en de zacht gebogen vruchtbare bladeren is zowel dramatisch als elegant – en zal helpen om een tropisch gevoel aan een ruimte te geven. Deze planten zijn bij uitstek geschikt voor een vochtige omgeving en moeten in de zomer goed worden bewaterd en regelmatig met water worden besproeid – vooral in de winter als de verwarming aan staat. Houdt de temperatuur in de winter boven de 10 °C en verpot indien nodig met een vrij doorlatende mix.

De Hertshoornvaren is hier verkrijgbaar.

hangplant Hertshoornvaren

10. Graslelie

De Graslelie zijn ongelooflijk populaire kamerplanten, die voornamelijk worden gekweekt vanwege hun bonte groenblijvende blad. Dit komt voornamelijk door hoe gemakkelijk ze te verzorgen zijn en hun vergevingsgezinde karakter – ze tolereren een breed scala aan omstandigheden en groeiposities, gebrek aan zorg – of zelfs misbruik! In het voorjaar en de zomer produceert de Graslelie kleine, witte bloemen, die uiteindelijk uitgroeien tot plantjes. Besproei de bladeren af en toe met water om de luchtvochtigheid te verhogen en ervoor te zorgen dat de wintertemperaturen boven de 8° C blijven. En het is een goed idee om in het de winter te verpotten als het uit zijn pot is gegroeid.

De Graslelie is hier verkrijgbaar.

hangplant graslelie

11. Hedera helix white wonder

De Hedera helix white wonder is een ongelooflijk veelzijdige plant. In zijn jonge jaren kan hij worden gebruikt als groenblijvende vulling, en om over de randen van planthangers, bloembakken en terraspotten te hangen. Als het iets groter wordt, is het ideaal om er een volledige muur of hek mee te begroeien. Het is ook een decoratieve (en onkruidonderdrukkende) bodembedekker. De schakering op de bladeren kan variabel zijn, variërend van rijke groene tinten tot bijna wit, en als het eenmaal is gevestigd, is het een makkie om te laten groeien. Kortom, het is een mooie onderhoudsvriendelijke plant, die het hele jaar door goed uit zal zien.

De Hedera helix white wonder is hier verkrijgbaar.

plantje Hedera helix white wonder

12. Rhipsalis Paradoxa

De Rhipsalis paradoxa is een tropische epifyt uit de bossen van Brazilië, waar hij wel 5 tot 15 meter lang kan worden. Als een hangnplant binnen in huis, is de lengte afhankelijk van de groeiomstandigheden. En onder de juiste omstandigheden produceert het talrijke kleine witte bloemen langs de lengte van de stengels vanaf de late winter tot het vroege voorjaar. De plant gedijt goed bij gemiddeld tot helder indirect licht. Geef water als de bovenste centimeter compost is opgedroogd, maar laat de compost niet volledig uitdrogen.

De Rhipsalis Paradoxa is hier verkrijgbaar.

hangplant Rhipsalis Paradoxa

Bekijk ook:
Planten ophangen
7x Planten herkennen app
Een plantenwand!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam