Huis inrichting

Wat is de beste huis isolatie?


Wat is de beste huis isolatie? Goede vraag! Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over het isoleren van je huis. Kijk snel verder en ga zo snel mogelijk aan de slag!

Wat is de beste huis isolatie?

Een huis isoleren is altijd een goed idee – ongeacht de tijd van het jaar, waar je woont, met hoeveel mensen je samenwoont, en soort huis waar je in woont. Goede huis isolatie zorgt er enerzijds voor dat de warmte beter binnen blijft in de winter waardoor je minder hoeft te stoken, en anderzijds houdt het je woning in de zomer koel waardoor je de airco hoeft te gebruiken. Hierdoor zal je heel veel geld besparen op je energierekening, maar wat ook niet onbelangrijk is, het milieu wordt veel minder belast. Doen dus!

Isolatie waarden

Om te begrijpen hoe bepaald wordt of een huis goed is geïsoleerd, is het handig om te weten naar wat voor waarden er wordt gekeken:

Lambda waarde

De Lambda waarde geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat door het isolatiemateriaal heen. Er wordt dus niet gekeken naar de dikte, maar puur naar de dichtheid van het isolatiemateriaal. Dit betekent dus dat hoe lager de lambda waarde is, hoe beter het materiaal dus isoleert.

R-waarde

Hoe goed een isolatieproduct warmtestroom weerstaat, staat bekend als de RD-waarde, ook wel wel de R-waarde genoemd.. Hoe hoger de R-waarde, hoe hoger het isolatieniveau, hoe meer warmte wordt tegengehouden. Daarom is de R-waarde erg belangrijk als je bezig bent met huis isolatie. En wat ook niet onbelangrijk is, de R-waarde is ook van belang voor het aanvragen van subsidies. Hieronder kan je zien wat de minimale R-waarde moet zijn om subsidie aan te kunnen vragen voor verschillende soorten huis isolatie:

  • Spouwmuurisolatie: 1,1 m2K/W
  • Dakisolatie: 3,5 m2K/W
  • Vloerisolatie: 3,3 m2K/W

RC-waarde

Naast de R-waarde, heb je ook te maken met de RC-waarde, het gehele isolerend vermogen. Deze is niet alleen afhankelijk van het materiaal, maar ook van de dikte van de hele constructie. En dit zie je vooral terug bij daken, muren en vloeren. Als je de isolatiewaarde van het materiaal niet kunt vinden op de verpakking, dan kan je het als volgt zelf berekenen: dikte in centimeters / 100) / lambdawaarde*.

Vloerisolatie

Er kan verrassend veel lucht door een vloer ontsnappen, dus het is vrij belangrijk om deze goed te isoleren. Een goed geïsoleerde ondervloer draagt in grote mate bij aan het thermisch rendement van je woning. Je krijgt minder snel last van vocht in huis, én goede vloerisolatie zorgt ook voor lekkere warme voeten in de winter.

Als je hebt over vloerisolatie is het belangrijk om te bepalen of je wel of geen kruipruimte hebt – de ruimte (van vaak tussen 30 – 100 cm hoog) onder de begane grondvloer van een huis. Deze kruipruimte kan je veelal bereiken via een luik, die je meestal onder de vloermat vind bij de voordeur of achterdeur.

Vloerisolatie met kruipruimte

De kruipruimte kan je isoleren door middel van vloerisolatie en bodemisolatie. Bij vloerisolatie, meestal de beste optie (ongeacht houten of betonnen vloer) vanwege het isolerend resultaat, wordt het isolatiemateriaal aan de onderkant van de begane grondvloer aangebracht. Je hebt wel een minimale hoogte nodig van 35 cm om deze vorm van vloerisolatie toe te passen. Is je kruipruimte minder hoog? Dan kan je beter bodemisolatie nemen – isolatie op de bodem van de kruipruimte.

Kies je voor vloerisolatie, dan kan je kiezen voor verschillende soorten materialen. De meestgebruikte materialen zijn isolatiefolies, PUR schuim, isolatieplaten of gespoten wolvlokken. Wat de beste keus is, is onder andere afhankelijk van het soort vloer dat jij hebt. Heb je een houten vloer, dan kan je het beste kiezen voor een isolatiemateriaal dat kan ademen. Heb je een betonnen vloer? Dan is dit niet van belang.

Andere factoren die van invloed kunnen zijn op het soort isolatiemateriaal voor de vloer, is of je vloer al reeds is geïsoleerd, en of je te maken hebt met veel leidingwerk of ongedierte in de kruipruimte. Twijfel je? Laat je dan informeren door een specialist.

beste huis isolatie vloerisolatie kruipruimte

Vloerisolatie zonder kruipruimte

De beste manier om de vloer te isoleren is via de kruipruimte. Controleer dus altijd eerst of je een kruipruimte hebt en of deze eenvoudig toegankelijk is. Het kan ook zijn dat je wel een kruipruimte hebt, maar je nog geen luik hebt. Dan is het beste om je kruipruimte toegankelijk te maken. Heb je een huis zonder kruipruimte of lukt het echt niet om de kruipruimte toegankelijk te maken, dan kan je ook kiezen voor vloerisolatie aan de bovenzijde van de vloer. Je hebt dan twee opties, namelijk het aanbrengen van een zwevende dekvloer of een nieuwe vloer waarbij de onderzijde van de vloer voorzien is van isolatiemateriaal.

beste huis isolatie vloerisolatie zonder kruipruimte

Muurisolatie

Een gemiddelde woning in Nederland verliest 20 – 40 procent van zijn warmte door de muren. Hoe goed de isolatie is van de bepaalt dus voor een groot deel hoe energiezuinig je huis is. Bijna alle nieuwe woningen zijn tegenwoordig geïsoleerd in de muren. Door de muren te isoleren, draag je het hele jaar door bij aan een evenwichtiger binnenklimaat, en kan je jaarlijks honderden euro’s besparen.

Muurisolatie kan gerealiseerd worden met behulp van spouwmuurisolatie, binnenmuurisolatie of buitenmuurisolatie:

  • Spouwmuurisolatie is een populaire form van isolatie in huis – het is de goedkoopste en snelste manier om muren te isoleren. Je bespaart er heel veel energie mee. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van 4-6 cm. Veel huizen die tussen 1925 en 1980 zijn gebouwd hebben een niet geïsoleerde spouw. Woningen die ouder zijn, hebben vaak geen spouwmuur, waardoor deze vorm van muurisolatie dan ook niet kan. En woningen die na 1980 zijn gebouwd hebben al vaak spouwmuurisolatie vanuit de bouw. Met spouwmuurisolatie zorg je ervoor dat de spouw wordt gevuld met bijvoorbeeld piepschuimbolletjes of glaswol.
  • Heb je een woning zonder spouwmuren? Dan kan je kiezen voor buitenmuurisolatie of gevelisolatie. Het isolatiemateriaal wordt dan aan de buitenkant tegen de muren geplaatst, waardoor het huis iets dikker wordt. Een nadeel is dat het best duur is, maar daartegenover is dat wanneer het eenmaal gereed is, je heel veel energie kunt besparen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je voor gevelisolatie een vergunning nodig hebt.
  • Is buitenmuurisolatie niet mogelijk? Dan kunnen de binnenmuren geïsoleerd worden., met behulp van isolatiemateriaal achter voorzetwanden. Het nadeel is dat de binnenruimte iets kleiner wordt.

beste huis isolatie spouwmuurisolatie

Dakisolatie

Warmte stijgt van nature omhoog. Daarom is dakisolatie een hele effectieve manier om warmte binnen in huis te houden. De meeste daken in Nederland zijn niet zo goed geïsoleerd, vooral voor woningen die vóór 1992 gebouwd zijn, waardoor je heel veel warmte verliest.

Schuin dak

Bij woningen met een schuin dak, dan kan je zowel kiezen voor isolatie aan de binnen- als buitenkant van het dak. Ook kan je voor zoldervloerisolatie kiezen, bijvoorbeeld als je de zolder alleen gebruikt als opbergruimte. De meest effectieve manier is dakisolatie aan de buitenkant, Daarmee kan je namelijk naden en kieren voorkomen tussen de verschillende dakdelen zoals in de nok van het dak. Het nadeel is dat het veel meer werk en geld kost vergeleken met dakisolatie aan de binnenkant van het dak. De dakbedekking en onderliggende constructie moeten bijvoorbeeld van het dak af gehaald worden om het isolatiemateriaal te kunnen plaatsen. Veelgebruikte isolatiematerialen zijn vacuümisolatieplaten, Aerogel, Resol hardschuim, PIR platen, EPS platen en steenwol of houtvezel.

beste huis isolatie schuin dak isolatie

Plat dak

Het isoleren van een plat dak kan het beste vanuit de buitenkant toegepast worden. Eerst moet de dakbedekking weggehaald worden. Daarna worden er isolatieplaten, een laag waterdicht materiaal, én een nieuwe laag dakbedekking aangebracht.

Bekijk ook:
Duurzaam wonen? 10x Tips!
Halogeen spot vervangen door led
Hoe richt jij je woning zo geluidloos mogelijk in?

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam