Interieur ideeën

Kurkvloer


kurkvloer

Kurkvloeren bestaan al heel lang, maar het is onlangs pas echt ontdekt door. Vooral vanwege het feit dat een kurkvloer een groene duurzame keus is, worden deze vloeren steeds populairder in woningen. Kurk kan je gebruiken zonder dat het ten koste gaat van de tropische regenwouden. Kurk komt van de schors van de kurkeik (Quercus suber) en wordt periodiek van de levende bomen geoogst in plantages die voor commerciële doeleinden zijn geplant. Om er kurkvloeren van te maken, wordt kurk gemalen, gecomprimeerd en gevormd tot platen gebonden met harsen. Naast het groene duurzame karakter heeft een kurkvloer ook andere voordelen, die ervoor zorgen dat het steeds vaker als vloer in huis wordt gebruikt.

Op deze pagina vind je alle informatie over krukvloeren. Hoe worden kurkvloeren gemaakt? Wat zijn de kosten van een krukvloer. Wat zijn de voordelen en nadelen? Hoe wordt een kurkvloer gelegd? En om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, en hoe kurkvloeren eruit zien, hebben we ook hele mooie inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet!

Hoe worden kurkvloeren gemaakt?

Het merendeel van de kurk die wordt gebruikt voor vloeren, evenals kurken met wijnflessen, is afkomstig van de schors van de kurkeik of Quercus suber, afkomstig uit de Middellandse Zee. De schors wordt om de negen jaar met de hand geoogst en laat een beschermende binnenste laag schors achter waarmee de boom kan blijven groeien en nieuwe schors kan regenereren. Na enkele maanden drogen in het bos, wordt de schors getransporteerd naar een fabriek, waar kurken van wijnflessen uit de schors worden geponst. Het overgebleven materiaal, of postindustrieel afval, wordt gekookt en vermalen en vervolgens samengeperst met behulp van lijmharsen. Dit op de grond geplaatste product kan worden gesneden en worden gebruikt als een laatste stuk vloer of voor enkele unieke patronen, zoals stukjes geschoren schors die worden gebruikt als een fineer met het op de grond geplaatste materiaal dat als plaatmateriaal wordt gebruikt. Sommige planken van kurkvloeren bevatten ook een vezelplaat met een hoge dichtheid.

kurkvloer kantoor

Kleuren en vormen

Kurkvloeren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen, vormen en kleuren. Er zijn maar liefst 40 verschillende kleuren beschikbaar. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende vormen, variërend van vierkant, en rechthoekig tot zeshoeken.

Wat kost een kurkvloer?

De kwaliteit van kurk en de complexiteit van het patroon beïnvloeden beide de prijs van kurkvloeren. Je moet rekening houden met een prijs tussen €20 – €60 per vierkante meter, exclusief leggen. Wil je het laten leggen, dan komen daar nog eens €30 – €40 per vierkante meter bij.

kurkvloer woonkamer

Hoe worden kurkvloeren geïnstalleerd?

 
Er zijn twee hoofdtypen installatieprocessen voor kurkvloeren. De meer traditionele installatiemethode, meestal gebruikt voor kurkvloeren in tegelvorm, is een lijmverbinding. Eerst moeten de vloertegels worden aangepast aan de omgeving in de installatieruimte. Vervolgens moet de ondervloer, zoals cementplaat of multiplex, worden voorbereid om ervoor te zorgen dat deze gelijkmatig, schoon en vrij van vocht is. De lijmtoepassing is een directe lijmlaag of contactmethode om de tegel volledig te beveiligen, omdat deze de neiging heeft om aan de randen te krullen als deze niet goed is gebonden.

Het installatieproces van een zwevende kurkvloer heeft de voorkeur in woningen vanwege het gemak en de veelzijdigheid. Deze vorm van installatie begint met kurkvloeren die speciaal zijn gemaakt om een ​​tand-groefverbinding te bieden die aan elkaar worden geklikt. In tegenstelling tot de exacte specificaties die nodig zijn voor de ondervloer bij de lijmmethode, maakt zwevende vloerinstallatie het mogelijk om de kurkvloeren op bestaande oppervlakken zoals hout, keramische tegels of vinylvloeren te installeren. Het kan ook gemakkelijk worden verwijderd en vervangen worden.

Het is belangrijk op te merken dat kurkvloeren reageren op veranderingen in de luchtvochtigheid, zodat je bij de installatie ruimte wilt laten voor uitbreiding. Het is een houtproduct, hoewel het een veerkrachtig houtproduct is, wat betekent dat het kan werken.

kurkvloer keuken

kurkvloer slaapkamer

De voordelen voordelen van een krukvloer

voordelen kurkvloer

Zacht

Kurk heeft een zacht, kussenachtig oppervlak. Éen van de beste dingen van dit materiaal is dat het super zacht en soepel onder je voeten aanvoelt. Wanneer mensen voor het eerst op een kurkvloer stappen, worden ze aangenaam omdat het lekker zacht aanvoelt. Daarom is een kurkvloer een goed idee voor ruimtes waar je lange tijd zult staan, zoals de keuken. Het zachte oppervlak van een kurkvloer kan fungeren als een soort kussen dat een bepaalde mate van bescherming biedt wanneer iemand per ongeluk struikelt en valt. Dit maakt het ook een hele geschikte vloer voor de kinderkamer of een woning waar ouderen wonen.

lichte kurkvloer

Isolerend

Een krukvloer is isolerend voor geluid en warmte. De binnenkant van een stuk kurk bestaat uit miljoenen kleine met lucht gevulde kamertjes. Deze fungeren als barrières tegen de overdracht van geluid, waardoor elke ruimte effectief wordt geïsoleerd. Elke kamer met een krukvloer vermindert het geluid dat door de vloer naar het onderliggende plafond wordt overgebracht. Door de isolerende werking, zie je dat ook terug op je energierekening. Diezelfde eigenschap die de vloer tegen geluid isoleert, zal de overdracht van warmte naar een kamer in de zomer of uit een kamer in de winter verminderen. Het isolerend vermogen van een bouwmateriaal wordt in het algemeen geïdentificeerd door zijn R-waarde, die staat voor de ‘weerstand’ tegen de overdracht van thermische energie. Een standaard kurkvloer heeft een R-waarde van 1.125, vergeleken met een waarde van slechts 0.250 voor keramische tegels en 0.638 voor een eikenhouten vloer. Alleen wollen tapijten bieden een R-waarde die hoger is dan kurk.

mooie kurkvloer

Kurk kan opnieuw worden afgewerkt

Kurk kan opnieuw worden afgewerkt, wat een groot voordeel is van een kurkvloer. Net als een houten vloer, kan je een krukvloer een frisse look geven door het in een andere kleur te verven. Afhankelijk van de dikte van de vloer, zou je een kurkvloer meerdere malen kunnen opschuren en opnieuw verven.

Hypoallergeen

Kurkvloeren zijn hypoallergeen. In tegenstelling tot tapijt heeft kurk de neiging stof, haar en andere kleine deeltjes van het oppervlak af te weren. Het materiaal is ook gemakkelijker om volledig schoon te worden. Hierdoor hebben kurkvloeren de neiging om een ​​hogere binnenluchtkwaliteit te bevorderen.

mooie kurkvloer slaapkamer

Antimicrobiële eigenschappen

Kurk heeft antimicrobiële eigenschappen. Het bevat een wasachtige stof genaamd suberine. Dit materiaal heeft de eigenschap dat het kleine ongedierte en insecten op natuurlijke wijze afstoot. Dit maakt kurkvloeren bestand tegen de groei en kolonisatie van deze beestjes en kan daarom bijdragen aan een gezonde woonomgeving in huis.

Milieuvriendelijk

Een krukvloer is milieuvriendelijk. Kurk is een volledig natuurlijk, terugkerend en gemakkelijk aan te vullen materiaal. Het is gemaakt van de schors van de kurkeik en wordt geoogst zonder de boom te beschadigen. De kurkschors groeit om de paar jaar terug. Kurk is ook biologisch afbreekbaar en zal aan het einde van zijn levenscyclus in het milieu worden afgebroken.

vloerkleed op kurkvloer

Eenvoudige installatie

Kurktegels installeren is heel eenvoudig, omdat de meeste tegelproducten een zelfklevende achterkant hebben. Andere producten worden geïnstalleerd met een standaard dunne lijmlaag. Afwerken is een kwestie van meerdere lagen sealer aanbrengen. Wanneer afzonderlijke tegels beschadigd raken, kan je ze bovendien eenvoudig vervangen, in tegenstelling tot een houten vloer.

Onderhoudsvriendelijk

Een krukvloer is gemakkelijk te onderhouden. Wanneer kurkvloeren correct worden geïnstalleerd met meerdere lagen van een hoogwaardige waterkerende afdichting op het oppervlak, is het relatief eenvoudig om voor kurkvloeren te zorgen. Het vereist alleen regelmatig vegen of stofzuigen om kleine korrel- en vuildeeltjes te verwijderen. Vlekken moet echter zo snel mogelijk worden verwijderd.

De nadelen van een kurkvloer

nadelen kurkvloer

Schadegevoelig

Kurk is gevoelig voor schade. Dit is niet het juiste materiaal als JE op zoek bent naar een perfect ongerepte vloer, omdat kurk een zeer zacht materiaal is. Hoewel dit op blote voeten heerlijk kan zijn, kan een krukvloer ook eenvoudig beschadigd worden. Als een scherp voorwerp bijvoorbeeld op een krukvloer valt, kan dit de vloer doorboren. Constant schuiven met stoelpoten, meubelpoten en hoge hakken kunnen ook problematisch zijn. Zelfs kleine vuildeeltjes kunnen als schuurpapier werken en over het oppervlak van de vloer schuren.

Gevoelig voor afdrukken

Omdat kurkvloeren zo zacht zijn, kunnen zware objecten afdrukken achterlaten, net zoals bijvoorbeeld een vinylvloer. Als je bijvoorbeeld hele zware apparaten of meubelstukken hebt, kan het een probleem zijn dat ze permanent in de kurkvloer zinken. Dit zorgt ervoor dat het minder aantrekkelijk is om meubels te verplaatsen. Je kunt dit voorkomen door onderzetters onder de meubels te zetten.

kurkvloer eetkamer

Gevoelig voor krassen

Nagelkrassen van katten en honden vormen een bijzonder probleem bij kurkvloeren. Deze kunnen vrijwel onmiddellijk verschijnen, vooral bij grotere, zwaardere honden. Door hun nagels geknipt te houden kan dit helpen te voorkomen, maar huisdieren zullen steevast een kurkvloer beschadigen.

Niet bestand tegen water

Water kan een probleem zijn voor een krukvloer. Het afwerkingsproces omvat het afdichten van kurk om een ​​onzichtbare barrière over het oppervlak te creëren, en dit biedt enige bescherming tegen watervlekken en schade. Deze afdichting is echter niet perfect en als de kamer onder water staat, zal het vloermateriaal waarschijnlijk kromtrekken en verkleuren. Door een hoge luchtvochtigheid kan de kurk ook krullen of mollig worden, waardoor er tegels kunnen uitspringen. Krukvloeren zijn dus niet geschikt voor badkamers.

kurkvloeren

Verkleuren

Zonlicht kan ervoor zorgen dat een krukvloer gaat verkleuren. Als direct zonlicht elke dag op kurkmateriaal schijnt, kan er verkleuring optreden en kan een vlek van de vloer een andere tint krijgen dan de omliggende gebieden. Dit kan worden voorkomen door zonlicht met gordijnen of jaloezieën te blokkeren, maar het vereist constante waakzaamheid en zorg.

Bekijk ook:
Underlayment vloer
10x Kurk in interieur
PVC vloer vs vinyl vloer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam