Huis inrichting

Zonneboiler


zonneboiler

Zonneboilers kunnen een kosteneffectieve manier zijn om warm water voor je huis te genereren. Ze kunnen in elk klimaat worden gebruikt en de brandstof die ze gebruiken, zonneschijn, is gratis. Met zonnepanelen kan je stroom op een milieuvriendelijke manier opwekken. Met zonneboilers creëer je warm water op een milieuvriendelijke manier. En net als met zonnepanelen, kan je met een zonneboiler heel veel op je energierekening besparen. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over zonneboilers. We vertellen waar een zonneboiler uit bestaat, wat voor soorten er bestaan, hoe ze werken, hoeveel ze kosten, en hoeveel je met een zonneboiler jaarlijks op je energierekening kunt besparen.

Hoe werkt een zonneboiler?

Zonneboilers maken gebruik van zonnepanelen, ook wel zonnecollectoren genoemd, die op het dak worden gemonteerd. Deze verzamelen warmte van de zon en gebruiken het om water op te warmen dat in een voorraadvat wordt opgeslagen. Een naverwarmer kan worden gebruikt als back-up om het water verder te verwarmen om de gewenste temperatuur te bereiken.

hoe werkt een zonneboiler

Bron: Hrsolar.nl

Wat zijn de voordelen van een zonneboiler?

  • Heet water het hele jaar door. Het systeem werkt het hele jaar door, hoewel je het water tijdens de wintermaanden verder moet verwarmen met een naverwarmer.
  • Lagere energierekeningen. Zonlicht is gratis, dus met een zonneboiler kan je flink besparen op je energiekosten.
  • Milieuvriendelijk. Een zonneboiler wekt op zonne-energie, wat betekent dat er geen CO2 vrijkomt.

Soorten zonneboilers

Een zonneboiler bestaat uit één of meerdere zonnecollectoren, een pomp en leidingen die leiden naar het voorraadvat, een voorraadvat, en een naverwarmer. Er zijn twee soorten zonneboilers, namelijk actieve zonneboilers met circulatiepompen en -regelingen, en passieve zonneboilers, die dat niet hebben.

Actieve zonneboilers

Er zijn twee soorten actieve zonneboilers:

  • Directe circulatiesystemen. Deze pompen circuleren huishoudelijk water door de collectoren uit en in het huis. Ze werken goed in klimaten waar het zelden bevriest.
  • Indirecte circulatiesystemen. Deze pompen circuleren een niet-bevriezende, warmteoverdrachtsvloeistof door de collectoren en een warmtewisselaar. Dit verwarmt het water dat vervolgens in het huis stroomt. Ze zijn populair in klimaten die gevoelig zijn voor vriestemperaturen.

Passieve zonneboilers

Passieve zonneboilers zijn meestal goedkoper dan actieve zonneboilers, maar ze zijn meestal minder efficiënt. Passieve systemen kunnen echter betrouwbaarder zijn en gaan langer mee. Er zijn twee basistypen passieve zonneboilers:

  • Integrale passieve systemen voor collector-opslag. Deze werken het beste in gebieden waar de temperatuur zelden onder het vriespunt komt. Ze werken ook goed in huishoudens die overdag en ’s avonds warm water nodig hebben.
  • Thermosyphon-systemen. Water stroomt door het systeem wanneer warm water stijgt terwijl koeler water zinkt. De collector moet onder de voorraadvat worden geïnstalleerd, zodat warm water in de tank kan komen. Deze systemen zijn betrouwbaar, maar aannemers moeten zorgvuldig op het dakontwerp letten vanwege de zware voorraadvat. Ze zijn meestal duurder dan integrale passieve systemen voor collectoropslag.

zonneboilers

Voorraadvaten en zonnecollectoren

De meeste zonneboilers hebben een goed geïsoleerde opslagtank nodig. Zonne-opslagtanks hebben een extra uitlaat en inlaat verbonden met en van de collector. In systemen met twee tanks verwarmt de zonneboiler water voordat het de conventionele boiler binnengaat. In systemen met één tank wordt de back-upverwarming gecombineerd met de zonne-opslag in één tank.

Drie soorten zonnecollectoren worden gebruikt voor residentiële toepassingen:

Vlakke collector

Geglazuurde vlakke plaatcollectoren zijn geïsoleerde, weerbestendige dozen die een donkere absorberende plaat bevatten onder één of meerdere glazen of plastic (polymeer) afdekkingen. Niet-geglazuurde vlakke-plaatcollectoren, meestal gebruikt voor zwembadverwarming op zonne-energie, hebben een donkere absorberende plaat, gemaakt van metaal of polymeer, zonder een afdekking of behuizing.

Geïntegreerde collector in dak

Ze worden ook wel ICS- of batchsystemen genoemd en hebben één of meerdere zwarte tanks of buizen in een geïsoleerde, glazen doos. Koud water stroomt eerst door de zonnecollector, die het water voorverwarmt. Het water gaat vervolgens verder naar de conventionele naverwarmer, en biedt een betrouwbare bron van warm water. Ze mogen alleen worden geïnstalleerd in een mild-vriesklimaat omdat de buitenleidingen kunnen bevriezen bij zwaar koud weer.

Vacuüm collector

Vacuüm collectoren bestaan uit parallelle rijen transparante glazen buizen. Elke buis bevat een glazen buitenste buis en metalen absorberende buis bevestigd aan een vin. De coating van de vin absorbeert zonne-energie maar remt stralingsverlies. Deze collectoren worden vaker gebruikt voor commerciële toepassingen.

Zonne-waterverwarmingssystemen vereisen bijna altijd een naverwarmer, voor bewolkte dagen en tijden van toegenomen vraag. Conventionele warmwaterboilers zorgen meestal voor back-up en maken mogelijk al deel uit van het zonnesysteempakket. Een naverwarmer kan ook deel uitmaken van de zonnecollector, zoals daktanks met thermosyphon-systemen. Omdat een opslagsysteem met geïntegreerde collector naast het verzamelen van zonnewarmte al warm water opslaat, kan het voor back-up worden geleverd met een boiler zonder tank.

Wat kost een zonneboiler?

De kosten van een zonneboiler is onder andere afhankelijk van het formaat van de collector en het formaat van de voorraadvat. Hoe groter het formaat, hoe duurder de totaalprijs wordt. Voor een zonnecollector van 3,5m2 en een voorraadvat van 150 liter, wat goed is voor een huishouden met vier personen, moet je rekening houden met een bedrag tussen €3000 – €4000 inclusief installatie.

Wat zijn de onderhoudskosten?

De onderhoudskosten voor zonneboilers zijn over het algemeen vrij laag. De meeste zonneboilers hebben een garantie van vijf of tien jaar en vereisen weinig onderhoud. Laat je zonneboiler eens in de vijf jaar onderhouden door een professionele partij, wat ongeveer 50 euro kost. Dit betekent de onderhoudskosten slechts 10 euro per jaar zijn. Goed onderhouden zonneboilers gaan ruim 20 jaar mee.

Krijg je subsidie voor een zonneboiler?

Een zonneboiler is dus best een investering. Het goede nieuws is dat je subsidie kan ontvangen van de overheid, wat tussen de €1000 – €1250 bedraagt. Hier vind je altijd de meest actuele informatie over subsidies.

Hoeveel kan je besparen met een zonneboiler?

De vraag die voor velen het meest interessant is: hoeveel kan je besparen met een zonneboiler? Naast dat het een stuk milieuvriendelijker is, is de besparing op de energierekening dé belangrijkste reden om een zonneboiler te nemen. Gemiddeld gezien kan je jaarlijks ongeveer de helft op je kosten voor warm water besparen, wat ongeveer €140 besparing oplevert aan gaskosten. Je moet nog wel elektriciteitskosten betalen voor de pomp, wat gemiddeld €10 per jaar is. En als je de onderhoudskosten van €10 euro per jaar daar ook vanaf haalt, dan kom je op een gemiddelde besparing van €140 – €10 – €10= €120 per jaar.

Stel dat je voor de zonneboiler inclusief installatie €3000 hebt betaald, en je hebt €1000 subsidie ontvangen van de overheid. Dan kom je op een totale investering van €2000. Dit betekent dat je deze investering na 17 jaar hebt terugverdiend.

Hoe groter een huishouden, hoe meer water er gebruikt wordt, dus hoe groter de jaarlijkse besparing zal zijn. Voor een huishouden met zes personen zal de investering dus sneller terugverdient zijn.

Wil jij weten of een zonneboiler interessant is voor jou? Klik hier om de test te doen.

Bekijk ook:
Minimalistische duurzame woning van beton
Zonnepanelen. Doen!
Verhuizen? Hét moment voor energiebesparende maatregelen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam