DIY, Klussen, Meubels

IKEA schilderen


Last Updated on juli 5, 2022 by Redactie

Wil jij jouw IKEA meubel schilderen? Leuk, wij zijn altijd enthousiast als oude meubels een makeover krijgen! Wel is het belangrijk om dit op de goede manier te doen. Het materiaal speelt hierbij een bepalende rol. Bij IKEA zijn de meubels meestal gemaakt van metaal, hout of laminaat of melamine. Houten meubels kunnen eenvoudig geschilderd worden, omdat deze over het algemeen vrij goed hechten. Maar als je een metalen of laminaat meubel wilt schilderen, dan is het belangrijk om de meubel goed voor te bereiden, zodat de verf goed kan hechten. Om je goed op weg te helpen bij jouw IKEA hack, hebben we een praktische handleiding gemaakt met handige tips, leuke ideeën en inspiratie voorbeelden!

ikea schilderen - ivar kasten

De meubels van IKEA staan erom bekend dat ze erg betaalbaar zijn. Dit is niet alleen prettig voor je portemonnee, maar het is ook minder erg om ermee te experimenteren. Als een IKEA hack mislukt, dan ben je niet meteen duizenden euro’s kwijt. Je hebt het tenminste geprobeerd. En zeg wat je wilt over IKEA meubels, maar over het algemeen zijn hun meubels behoorlijk sterk, waardoor je het jarenlang kunt gebruiken.

Als je dus uitgekeken raakt op jouw meubel, dan hoef je je niet perse een nieuwe te kopen, maar kan je het een nieuw leven geven door ze te schilderen in een mooie kleur. Een likje verf doet immers wonderen!

Angela heeft haar Bekvam ladekast stoer matzwart geschilderd. Klik hier voor meer foto's.

Angela heeft haar Bekvam ladekast stoer matzwart geschilderd. Klik hier voor meer foto’s.

Van wat voor soort materiaal is jouw IKEA meubel gemaakt?

Voordat je direct begint met schilderen, is het dus belangrijk om te weten van wat voor soort materiaal de meubel is gemaakt. Dit kan je eenvoudig controleren op de website van IKEA. Dit vind je op de productpagina onder materialen & onderhoud.

Laminaat meubels schilderen

Je vraagt je misschien af wat laminaat eigenlijk is. Iets dat is gelamineerd, is in wezen bedekt met plastic. Dus als je meubel afgewerkt is met acryllak, betekent dat dat het bekleed is met plastic, wat betekent dat het is gelamineerd. Laminaat meubeles zijn in wezen een foto van hout dat op een stuk spaanplaat is gemonteerd en bedekt is met een doorzichtige plastic coating.

Demonteren

Voor een zo strak mogelijk resultaat, raden we aan om alvorens je gaat schilderen, de meubel te demonteren. Nou is het zo dat dit voor de ene meubel belangrijker is dan de ander. Een tafel zou je bijvoorbeeld prima kunnen schilderen zonder dat je het eerst uit elkaar hoeft te halen. Maar als je een kast met deurgrepen wilt schilderen, dan is het natuurlijk beter om de laden te verwijderen, net als de deurgrepen.

Sarah besloot de ladekast een mintgroene kleur te geven! Klik hier voor meer foto's.

Sarah besloot de ladekast een mintgroene kleur te geven! Klik hier voor meer foto’s.

Schuren

Moet je de IKEA meubel eerst schuren voordat je begint met schilderen? Dit is een veel besproken onderwerp, en het belang het schuren is ook afhankelijk van het soort materiaal. Het schilderen van metaal hoeft technisch niet te worden geschuurd (tenzij het verroest is), hoewel sommigen je adviseren dit wel te doen.

Metaal – Als je je metalen meubel wilt schuren, begin dan met een stuk schuurpapier met korrel 80 voor de ruwere stukken en ga dan verder met een korrel van 120. Het idee is dat je verf beter hecht aan het oppervlak als je het metaal opruwt. Maar in principe helpt primer daar ook bij.

Hout – Als je een houten meubel wilt schilderen, dan moet je het schuren. Je zult merken dat het verf veel beter zal hechten.

Laminaat – Als je over laminaat wilt schilderen, dan is schuren niet nodig. In tegenstelling tot wat veel mensen zeggen, hoef je je laminaat meubels niet te schuren voordat je gaat schilderen. Voorwaarde is wel dat je de juiste stappen volgt.

De lichte zachtroze kleur ziet er geweldig uit op de Kallax kast van Innes. Klik hier voor meer foto's.

De lichte zachtroze kleur ziet er geweldig uit op de Kallax kast van Innes. Klik hier voor meer foto’s.

Behandelen met een primer

Primer is in feite een basisverflaag die je oppervlak voorbereidt op het ontvangen van de laatste afwerkingsverf. Het zorgt voor een glad oppervlak om de uiteindelijke kleur op te schilderen en helpt bij de hechting van de verf. Sommigen gebruiken geen primer, maar wij raden zeer aan om wel een primer te gebruiken.

Tip: Als je uiteindelijke verfkleur donker is, vraag dan de verfmixer om je primer te kleuren. De tint kan een grijsblauwe kleur hebben, of je kunt deze in een vergelijkbare kleur laten kleuren als de aflak. Dit zal helpen om de dekking te verbeteren, zal niet zo moeilijk te verbergen zijn als een puur witte primer basis, en vereist dus minder lagen van je uiteindelijke kleur.

Soorten verf

Verf is verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten. Als je ooit een keer bij een bouwmarkt bent geweest, weet je dat het best overweldigend kan zijn om de juiste verf te kiezen. Voor het schilderen van je IKEA meubel, kan je kiezen uit verf of water- of oliebasis, krijtverf of spray. Lees hieronder wat de voordelen en nadelen zijn.

Verf op waterbasis

Verven op waterbasis (latex, ook bekend als plastic) zijn populair omdat ze minder giftige dampen uitstoten dan verven op oliebasis. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken omdat je alleen water nodig hebt, ze drogen snel en zijn flexibel, en ze vergelen niet na verloop van tijd.

Het nadeel van het schilderen van meubels met verf op waterbasis is dat je het risico loopt dat de verf zich soms niet gedraagt zoals verwacht, wat kan resulteren in vlekken. Als u primer gebruikt, zou je dit moeten kunnen voorkomen, maar het is bekend dat primers op waterbasis hetzelfde probleem hebben. Daarnaast is verf op waterbasis over het algemeen minder duurzaam dan verf op oliebasis.

Deze IKEA Ivar kast is stoer zwart geschilderd!

Deze IKEA Ivar kast is stoer zwart geschilderd!

Verf op oliebasis

Verven op oliebasis bieden een uitstekende duurzaamheid. Ze dekken alle geurtjes die in je meubels vastzitten veel beter af dan verven op waterbasis. Het opruimen is vervelend omdat je terpentijn nodig hebt om je penselen schoon te maken in plaats van alleen water. Als je je penselen niet schoonmaakt met terpentine na het schilderen met verf op oliebasis, dan kan je ze daarna niet meer gebruiken. Verf op oliebasis kan bovendien na verloop van tijd vergelen. Ze zijn flexibel dan latex verf op waterbasis, waardoor het kan barsten. De lange droogtijden en sterker geur zijn ook bekende nadelen van verf op oliebasis.

Krijtverf

Je kunt ook meubels schilderen met krijtverf, waarmee je een leuke shabby chic of of vintage look kunt creëren. Een nadeel is dat je vaak meerdere lagen nodig hebt om een egale afwerking te krijgen, en het is minder duurzaam dan latexverf. Krijtverf vereist technisch geen primer op hout. Als je laminaat meubels met krijtverf schildert, moet je het wel eerst primeren.

Spray verf

Het grote voordeel van spray verf is dat je de verf heel eenvoudig kunt aanbrengen, mits je de techniek door hebt. Je kunt daarmee een hele gelijkmatige dekking creëren, op voorwaarde dat deze correct wordt aangebracht. Daarnaast droogt het ook vrij snel. Het nadeel is dat spray verf over het algemeen duurder is dan de andere verfsoorten.

Sarah laat zien hoe je een IKEA pax kast kunt schilderen. Wat vinden jullie van haar blauwe Pax kast?

Sarah laat zien hoe je een IKEA pax kast kunt schilderen. Wat vinden jullie van haar blauwe Pax kast?

Kasten en rollers

Voor het schilderen van een meubel, kan je een kwast, een verfroller, schuimkwast of een spuitpistool gebruiken:

 • Spuitpistolen kunnen lastig te gebruiken zijn, omdat je de verf niet zomaar in de bus kunt dumpen en spuiten – je moet je verf eerst verdunnen. Als je de consistentie van de verf niet goed krijgt, zal je veel problemen hebben om de verf goed te laten spuiten – het zal er helemaal niet uitkomen als het te dik is, of in vetdruppels als het te dik is of dun. Het schoonmaken van je verfspuitpistool is ook lastig. Maar als je alles eenmaal onder de knie hebt, kunnen spuitpistolen erg handig zijn.
 • Rollers zijn handig en zorgen voor een bliksemsnelle verftoepassing. Als je een roller gebruikt die breder is dan de opening van je verfblik, moet je eraan denken om een ​​bakje of iets anders te pakken om je verf in te doen;
 • Schuimborstels zijn goed en zorgen over het algemeen voor een soepele applicatie in termen van penseelstreken. Ze zijn goedkoop en vrijwel alleen goed voor eenmalig gebruik, dus je moet ze weggooien als je klaar bent.]
 • Kwasten zijn erg geschikt voor het schilderen van meubels. Zorg ervoor dat je eventuele losse haren onmiddellijk verwijdert als je die ziet. Kwasten kunnen zijn verkrijgbaar met natuurlijke haren of synthetische haren. Natuurlijke kwastharen kunnen duidelijkere penseelstreken achterlaten, terwijl synthetische borstelharen over het algemeen een soepelere toepassing bieden.
Janniche heeft de Pax kast in deze kinderkamer een mooie grijsblauwe kleur gegeven, passend bij de blauwe muur.

Janniche heeft de Pax kast in deze kinderkamer een mooie grijsblauwe kleur gegeven, passend bij de blauwe muur. Klik hier voor meer foto’s.

Stappenplan IKEA meubel schilderen

Nu je weet wat voor opties je hebt voor het schilderen van je IKEA meubel, kan je meteen beginnen. Hieronder vind je een handige stappenplan. Aan de slag!

 1. Gebruik schuurpapier met korrel 120 om de meubel lichtjes op te schuren;
 2. Neem het meubel af met een vochtige doek;
 3. Breng de grondverf aan en laat het minstens vier uur drogen;
 4. Als de grondverf goed droog is, schuur het opnieuw lichtjes met schuurpapier korrel 220;
 5. Neem het meubel af met een vochtige doek;
 6. Breng de verf aan met de kwast of een roller aan. Belangrijk is om zoveel mogelijk in één richting te schilderen;
 7. Laat de verf minsten twee uur drogen, voordat je begint met de tweede laag. Vaak zijn twee lagen verf genoeg, als als de verf nog niet dekkend is, dan zou je ook een derde laag aan kunnen brengen;
 8. Na de laatste laag verf, is het belangrijk om de meubel goed een week uit te laten harden. Plaats in de tussentijds geen voorwerpen op de meubel.
Michelle heeft een heel leuk projectje gemaakt van haar IKEA Bekvam krukje. Klik hier om het te zien.

Michelle heeft een heel leuk projectje gemaakt van haar IKEA Bekvam krukje. Klik hier om het te zien.

Bekijk ook:
Muur verven zonder strepen? 5x Tips!
8x Tips voor het verven van muren
21x IKEA keuken hack
IKEA DUKTIG keukentje hack
IKEA Malm hacks

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam