Kinderkamer inspiratie

IKEA DUKTIG keukentje hack


IKEA Duktig keukentje hack

Het IKEA keukentje is een echte bestseller, waar niet alleen kinderen heel blij mee zijn, maar ook de ouders van die kinderen. Allereerst omdat de IKEA DUKTIG keuken met een prijs van €79,95 erg betaalbaar is, terwijl de kwaliteit bijzonder goed is. Het keukentje is namelijk gemaakt van stevig berkentriplex. Daarnaast is het ook gewoon een hele leuke speelgoedkeuken. Het ontwerp is gerealiseerd door Zweedse ontwerper Mikael Warnhammar, gekenmerkt met Scandinavische eenvoud. Hierdoor past het IKEA keukentje vrijwel in alle kinderkamers en woonkamers in verschillende interieurstijlen. Maar het allerleukste is dat je de DUKTIG keuken heel eenvoudig een makeover kan geven. Je kunt het heel leuk in een andere kleur schilderen, maar op internet zijn honderden andere inspirerende DUKTIG hacks te vinden. IKEA keukentjes die een andere kleur hebben gekregen, maar ook gepimpt zijn met extra onderdelen zoals een keuken achterwand, extra knopjes, andere deurgrepen, noem maar op. Hoe creatiever de ouders, hoe creatiever het IKEA keukentje kan worden. Vandaag laten we stap voor stap zien hoe je de DUKTIG keuken kunt pimpen.

Deze DUKTIG hack hebben we gevonden bij HELLO Blogzine, het super leuke en inspirerende online magazine van Carine en Anne-Sophie over huis en tuin.

Wat heb je nodig voor deze DUKTIG hack?
– Verf;
Verfbak;
Verfspray;
Tegelstickers;
Schuurpapier;
Leren handgrepen;
Draadloze spotjes;
Lijm;
Houten knoppen.

Stap 1 – Demonteren

Als je het IKEA keukentje al gemonteerd hebt, raden we je aan deze eerst te demonteren. Niet alleen zal het gemakkelijker zijn om het te schilderen, maar het resultaat zal ook veel mooier zijn. Als het keukentje al een tijdje hebt, dan is het verstandig om deze eerst goed te reinigen met water en goed te laten drogen.

IKEA Duktig keukentje hack

Zo ziet het standaard DUKTIG keukentje van IKEA eruit

Stap 2 – Schuren

Schuur alle houten onderdelen lichtjes met fijn schuurpapier zodat de onderlaag goed kan hechten. Je zou dit ook met een schuurmachine kunnen doen. Bescherm beide glazen deuren met plakband of schilderstape.

Stap 3 – Grondverf

Breng de grondverf aan op op de te schilderen oppervlakken. Laat het 12 uur drogen. Vervolgens breng je de grondverf aan op de andere kant. Ook dit laat je 12 uur drogen.

Stap 4 – Schilderen

Breng de eerste echte verflaag aan met een roller. Verf op waterbasis is krasbestendig en kindvriendelijk. Carine en Anne-Sophie hebben voor een mooie lichtgroene kleur gekozen, maar uiteraard kan je het keukentje in elke gewenste kleur verven. Laat het zes uur drogen en doe exact hetzelfde met de andere kant van de onderdelen. Kijk daarna of de verflaag dik genoeg is, breng indien nodig een tweede laag aan.

Stap 5 – Sprayen

Carine en Anne-Sophie wilden het IKEA keukentje tot in het kleinste detail hacken door de grijze plastic elementen wit te schilderen. Maar weet dat het niet bestand is tegen het intensieve gebruik van kinderen, ondanks het aanbrengen van vernis. Als je nog steeds aan de slag wilt, ga je als volgt te werk: verf de grijze plastic elementen met een spray van witte verf. Bescherm de kleine elektrische plaat goed met schilderstape. Aarzel niet om de spray in verschillende dunne lagen aan te brengen om druppels te voorkomen.

IKEA DUKTIG keukentje hack

Een verfspray werkt het best als je de kunststof onderdelen een ander kleurtje wilt geven.

Stap 6 – Vernis

Daarna kan het vernis aangebracht worden, die de verflagen meer kidsproof maken.

Stap 7 – Monteren

Zet het IKEA keukentje weer in elkaar. Ben je de handleiding kwijt? Deze kan je hier downloaden.

Stap 8 – Hardboard

Daarna kan je aan de slag met de keuken achterwand. Je zou hier het best een hardboard voor kunnen gebruiken. Deze is lekker licht, maar wel stevig genoeg. Zaag het board in het juiste formaat: 68 cm x 49,6 cm.

Stap 9 – Tegelsticker

Vervolgens kan je het hardboard beplakken met een groot stuk tegelsticker. Dat zijn stickers met een tegellook, die je heel eenvoudig op het hardboard kunt plakken. Carine en Anne-Sophie hebben gekozen voor super leuke kleine witte hexagon tegeltjes, maar witte metrotegeltjes zijn ook een heel leuk idee.

IKEA Duktig keukentje hack - achterwand tegelsticker

Tegelsticker kan je heel eenvoudig op het hardboard plakken, zonder geknoei met lijm.

Stap 10 – Keuken achterwand bevestigen

Dan is het tijd om de keuken achterwand aan de achterkant van het IKEA keukentje te bevestigen. Het makkelijkste is om lijm te gebruiken in plaats van spijkers of schroeven.

Stap 11 – Leren deurgrepen

Vervang de originele deurgrepen van plastic met leuke leren deurgrepen.

IKEA DUKTIG keukentje hack

De leren deurgrepen kan je eenvoudig bevestigen met kleine schroefjes.

Stap 12 – Draaiknopjes

Het is geen musthave, maar het is natuurlijk wel super leuk om extra knopjes onder de kookplaat te monteren. Daar is immers wel de ruimte voor. Ook dit kan je eenvoudig lijmen.

Stap 13 – Spotjes

Tot slot hebben Carine en Anne-Sophie het IKEA keukentje ook spotjes gegeven boven het aanrecht. Voor het gemak hebben zij draadloze plakspotjes gebruikt, die op batterijen werken.

ikea keukentje hack spotjes

Super strakke spotjes op batterijen, ook binnen in het kastje.

That’s it! Hieronder kan je nog een keer het super leuke eindresultaat zien van deze IKEA DUKTIG hack.

ikea keukentje hack

DUKTIG hacks inspiratie

Naast de DUKTIG hack van HELLO Blogzine, zijn er nog veel meer mooie hacks te vinden van allemaal creatievelingen die het IKEA keukentje een makeover hebben gegeven. Om je te inspireren hebben we hieronder de leukste voor je op een rijtje gezet.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam