DIY

Muur verven zonder strepen? 5x Tips!


Een muur verven in huis – Dat kan toch iedereen? Klopt, iedereen kan een muurtje verven in huis, maar de grote vraag is of je dat kan doen met het gewenste resultaat. De grootste uitdaging bij het verven van de muur is om een strakke muur te krijgen, zonder dat er lijnen zichtbaar zijn. De lijnen en banen zijn aanvankelijk wellicht niet zichtbaar, totdat je de muur vanuit een andere hoek en met verlichting bekijkt. Een probleem waar heel veel DIY klussers tegenaan lopen. Wil jij een strakke muur verven zonder zichtbare lijnen? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet.

muur verven zonder strepen tips

De oorzaak van de strepen op een geverfde muur is lastig te achterhalen, omdat het verschillende oorzaken kan hebben. Daarom is het verstandig om onderstaande tips op te volgen.

1. Kwaliteitsmaterialen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bij het verven een muur, vormen de materialen een belangrijk onderdeel van de voorbereiding. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van kwalitatieve materialen. Het is verleidelijk om in te gaan op aanbiedingen, maar goedkoop is vaak duurkoop. Naast de beste kwasten en rollers is de verf natuurlijk ook super belangrijk. Sommige merken hebben speciaal verf ontwikkeld voor het voorkomen van strepen op de muren. Sigma verf heeft bijvoorbeeld Sigma Perfect, dé matte muurverf met Smooth Layer Technology, die ervoor zorgt dat droging streeploos in elkaar overvloeien.

2. Tijd

Je hebt vast weleens gehoord dat het beste is om een muur binnen een dag te verven, anders kan je grote verschillen zien tussen de geverfde oppervlakte van de ene dag en de andere dag. Om te voorkomen dat er strepen zichtbaar worden, is een belangrijke tip om de snelheid erin te houden. Zorg ervoor dat de verf goed in elkaar overloopt, voordat het opdroogt. Secuur verven is dus belangrijk, maar snelheid is op z’n minst net zo belangrijk.

3. Nat in Nat werken

We raden aan om altijd nat in nat te werken. Nat in nat houdt in dat je al begint met de tweede laag muurverf, terwijl de eerste laag nog niet droog is. Op die manier zullen beide lagen verf mooi egaal in elkaar opdrogen, waardoor de kans op strepen verkleind wordt. De temperatuur speelt een belangrijke rol bij de droogtijd van de verschillende lagen. Een te hoge temperatuur zorgt ervoor dat de verf te snel droogt, bij een te lage temperatuur gaat het juist weer te langzaam. Het beste is om te werken bij een temperatuur tussen de 10 en 20 graden.

4. Wees niet zuinig met verven

Omdat verf niet goedkoop is, zijn veel mensen erg zuinig met de verf tijdens het verven. Echter, het gebruik van te weinig verf kan een oorzaak zijn van de zichtbare strepen op de muur. Twijfel je hoeveel verf je nodig hebt bij jouw klus. Een handig ezelsbruggetje is dat je met een liter verf tussen de 7 en 9 vierkante meter kunt verven. Dit is echter ook afhankelijk van de zuigende werking en de kwaliteit van de verf. Gebruik een telescoopsteel om vol door te kunnen rollen.

5. Voorkom zuigende werking

Omdat pas gestucte muren poreus zijn, zuigen ze de eerste laag verf op. Hoe dikker de stuclaag, hoe sneller het in de muur wordt gezogen. Om dit te voorkomen, kan je een voorstrijk gebruiken, die functioneert als een eerste laag.

Bekijk ook:
8x Tips voor het verven van muren
Bakstenen schilderen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam