Huis inrichting, Interieur ideeën

Duurzaam wonen? 10x Tips!


Vind je het ook belangrijk dat we zuinig om moeten gaan met ons planeet, en wil je weten wat jij thuis kunt doen om een steentje hieraan bij te dragen? Op deze pagina delen we een aantal praktische duurzaam wonen tips, die je heel eenvoudig in huis kunt toepassen. Leen snel verder!

duurzaam wonen

We weten allemaal dat klimaatverandering, opwarming van de aarde, aantasting van de ozonlaag en uitputting van hulpbronnen reëel zijn en dat hun impact op het leven van mensen en dieren verwoestend kan zijn. Het is een kans voor mensen om maatregelen te nemen voor duurzaam leven die hen kunnen helpen hun ecologische afdruk of milieu-impact te verkleinen door hun levensstijl te veranderen.

Duurzaam leven betekent niet dat je zonder comfort hoeft te leven. Het betekent dat je bewust omgaat met sommige dingen en met de energie die je gebruikt, en nadenkt over de keuzes die je maakt in het dagelijks leven. Er zijn heel veel eenvoudige, effectieve manieren om duurzamer te leven. Zo kan je minder vlees eten en meer groente, vaker gebruik maken van het openbaar vervoer en je fiets in plaats van de auto te pakken, bewuster om te gaan met het kopen van spullen, noem maar op. En op het gebied van duurzaam wonen kan je dus ook heel veel doen in huis, die beter voor het milieu zijn. Om je hierbij op weg te helpen, hebben we tien handige tips voor je op een rijtje gezet.

1. Vervang alle gloeilampen en halogeenlampen voor LED-lampen

LED-lampen zijn extreem energiezuinig en gaan lang mee; een led-lamp kan het energieverbruik met meer dan 80% verminderen in vergelijking met ouderwetse gloeilampen en kan tot 25% langer meegaan. Sinds september 2018 is er een verbod ingegaan op de verkoop van halogeenlampen, maar er zijn nog steeds heel veel mensen die halogeenlampen gebruiken in huis. Als je een duurzaam huis wilt, begin dan met het vervangen van alle gloeilampen en halogeenlampen voor LED-lampen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In plaats van alle lampen in één keer te vervangen, zou je kunnen beginnen met de lampen die je het meest gebruikt, zoals in de keuken en de woonkamer.

Leestip: Waarom kiezen voor LED lampen?

duurzaam wonen led spotjes

2. Groene energieleverancier

Groene energie is de toekomst. Steeds meer mensen stappen over van grijze energie (opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals gas, olie en steenkool) naar groene energie (opgewekt uit duurzame bronnen als de zon, wind en water). Bij de zoektocht naar een groene energieleverancier is het belangrijk om te kiezen voor een partij waarvan je weet dat de energie wordt opgewekt wind- of zonne-energie uit Nederland in plaats van energie dat opgewekt is uit waterkracht uit Scandinavië. Alleen dan zal er namelijk meer geïnvesteerd worden in duurzame energieopwekking. Lees er hier meer over.

Wil je daarnaast op een duurzame manier gas en licht aansluiten? Kies voor een leverancier die het verbruik van gas compenseert met groen gas. Greenchoice is bijvoorbeeld een populaire groene energieleverancier die dat doet met verschillende bosprojecten. In zowel eigen projecten als in projecten van samenwerkingspartners beschermen zij bestaande bossen, herstellen beschadigde bossen en planten ze nieuw bos aan. Daarnaast leveren ze steeds meer écht groen biogas dat geproduceerd wordt uit hernieuwbare bronnen, zoals mest, gft-afval en supermarktproducten die over de datum zijn.

LeestipEnergie besparen in huis? 10x tips!

3. Zonnepanelen

Naast dat je energie af kunt nemen bij een groene energieleverancier, is het ook een goed idee om zelf groene energie op te wekken. De vraag naar zonnepanelen zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen, vooral ook omdat de overheid dit stimuleert met subsidies. Zonnepanelen helpen niet alleen de productie van kooldioxide en broeikasgassen te verminderen, maar helpen ook je energierekening te verlagen. In sommige gevallen kan je zelfs inkomsten genereren door je overtollige energie terug te verkopen aan de energieleverancier. Als je overweegt te investeren in zonnepanelen, kan je door een bedieningspaneel of omvormer toe te voegen meer vermogen benutten.

4. Slimme thermostaat

Door te switchen naar een slimme thermostaat, kun je ook je huis duurzamer maken. Slimme thermostaten werken doordat je jouw verwarming kunt regelen via een smartphone-app. Deze bevatten slimme functies, zoals een koppeling naar de locatie van je telefoon, zodat je huis nooit wordt verwarmd terwijl je weg bent. Ze zijn compatibel met veel ketels van grote merken en energieleveranciers en stellen je in staat om groenere energiekeuzes te maken door zorgvuldig te controleren en te implementeren wanneer je de verwarming echt nodig hebt.

duurzaam wonen slimme thermostaat

5. Warmwatertank isoleren

Het isoleren van je warmwatertank in huis kan je gemiddeld 20-25 euro per jaar besparen. Maar hoewel de meesten van ons de kostenvoordelen kennen van het isoleren van tanks en leidingen, kan dit ook je huis duurzamer maken. Het isoleren van tanks en leidingen vermindert de hoeveelheid kooldioxide die ze uitstoten. Voor mensen die momenteel niet-geïsoleerde tanks hebben, wordt geschat dat er tot 450 kg CO2-uitstoot bespaard kan worden door isolatie te gebruiken.

6. Tocht weren

Het tochtbestendig maken van je huis is een gemakkelijke manier om geld te besparen op je energierekening. Doordat je het minder koud krijgt, hoef je namelijk minder te stoken. Door ramen en deuren tochtvrij te maken, zou je tot 25 euro per jaar kunnen besparen. Het goede nieuws is dat het ook heel eenvoudig is. Voor ramen en deuren kan je tochtstrips gebruiken, en een tochtborstel is de oplossing voor het kattenluikje en de brievenbus.

duurzaam wonen brievenbus tocht

7. Isolatie

Isolatie is één van de belangrijkste aspecten van een energiezuinige woning. Een goed geïsoleerde woning bespaart energie en geld. Als je radiatoren in huis hebt, kan je overwegen om ze aan de achterkant te isoleren. Dit zal helpen warmteverlies te verminderen door openingen en lekkages. En als je het over isolatie hebt, dan denk je natuurlijk ook gelijk aan het isoleren van muren. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren, maar als je toch al duurzaam bezig bent, dan kan je het best gaan voor natuurlijke isolatiematerialen zoals hennep, cellulose, houtvezels en gras. Velen van hen zijn biologisch afbreekbaar en veilig in gebruik, in tegenstelling tot traditionele isolatie gemaakt van glasvezel. Veel van de natuurlijke soorten die hier worden vermeld, helpen ook om de luchtvochtigheid in huis onder controle te houden door vocht te absorberen als het vochtig is en het af te geven als de lucht droger is. We raden wel om je goed te laten informeren door een specialist.

8. Dubbelglas

En met isolatie van de muren, komen we natuurlijk bij de ramen. Het is altijd een goed idee om ramen met enkel glas te vervangen voor dubbel glas of tripple glas. Dubbele beglazing verbetert de duurzaamheid omdat ze de overdracht van warmte effectief verminderen – het isolatiegas in de holte tussen de ruiten voorkomt dat er warmte doorheen stroomt. Simpel gezegd, dit houdt je huis koeler in de zomer en warmer in de winter voor een lager energieverbruik.

9. Sedumdak

Het idee van een sedumdak of groendak lijkt voor de meesten van ons revolutionair. Een sedumdak is echter niet revolutionair en het is ook niet ongelooflijk ingewikkeld om het te creëren. Het idee bestaat al meer dan een halve eeuw, en om de een of andere reden is het gewoon niet zo goed aangeslagen als het zou moeten. Maar het afgelopen decennium kiezen steeds meer mensen voor een sedumdak. Niet alleen omdat het er mooi uitziet, biedt ook vanwege de vele voordelen op het gebied van duurzaamheid, milieu en belevingswaarde. De planten op het op het dak zet namelijk CO2 om in zuurstof, terwijl het ook fijnstof opneemt uit de lucht. Zowel de gezondheid voor de mensen als het klimaat zullen hier dus van profiteren.

Leestip12x Leuke hangplanten

duurzaam wonen sedumdak

10. Groene reinigers

De meeste reinigingsproducten in huis bevatten chemicaliën die schadelijk zijn voor je gezondheid en het milieu. Milieuvriendelijke producten bieden een veiliger alternatief. Ze verbeteren de luchtkwaliteit in je huis. Deze producten veroorzaken geen opbouw van giftige dampen en voorkomen zaken als huid- en oogirritatie, misselijkheid en ademhalingsproblemen. Tegenwoordig is het gemakkelijk om groen te worden door milieuvriendelijke reinigingsmiddelen te gebruiken die natuurlijke ingrediënten en water als oplosmiddel gebruiken.

duurzaam wonen groene reinigers

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam