Uncategorized

Zonnepanelen. Doen!


Een tijdje geleden keken mensen nog heel vreemd naar huizen die zonnepanelen op de daken hadden, maar tegenwoordig kijkt niemand er mee van op. Zonnepanelen zijn niet meer uit het straatbeeld van Nederland te denken. Sterker zelfs, bijna alle nieuwbouwwoningen worden opgeleverd inclusief zonnepanelen. Dat is ook niet meer dan logisch. We weten met z’n allen wat de problemen zijn van fossiele brandstoffen, die langzamerhand beginnen op te raken. Als je dan weet wat zonnepanelen voor jou en het klimaat kunnen betekenen, dan is het een eenvoudig rekensommetje.

zonnepanelen

Hoe werkt zonnepanelen?

Voordat we ingaan op de kosten van zonnepanelen, willen we eerst in het kort uitleggen wat zonnepanelen eigenlijk zijn. Zonnepanelen zijn grote platen die op de daken van huizen worden gemonteerd. Deze platen bevatten zonnecellen, die uit twee lagen bestaan. Zodra er zonlicht op de zonnepanelen schijnt, ontstaat er stroom tussen die twee lagen. Deze stroom, ook wel gelijkstroom genoemd, moet nog wel middels een omvormer omgevormd worden tot wisselstroom. Deze wisselstroom wordt dan vervolgens op de meterkast aangesloten. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen: Polykristallijn, Monokristallijn en Dunne film. Meer informatie over zonnepanelen vind je op Zonnepanelen.net.

Kosten en baten van zonnepanelen?

Iedereen die interesse heeft in zonnepanelen, zijn benieuwd wat de kosten en baten zijn. Anders gezegd: wat kosten zonnepanelen en wat levert het op? Zonnepanelen zijn een investering. Dit betekent dat je eenmalige kosten hebt voor het plaatsen van zonnepanelen. Daar staat tegenover dat je vaste energiekosten jaarlijks omlaag zullen gaan. Door de groeiende vraag naar zonnepanelen, zijn de kosten de afgelopen jaren sterk gedaald. De werkelijke kosten zijn afhankelijk van het aantal zonnepanelen die je wilt hebben en het vermogen daarvan. Hoe meer hoe hoe groter het vermogen, hoe meer je betaalt. Gemiddeld genomen zijn de eenmalige kosten van zonnepanelen tussen de €3000 – €7000. Daartegenover staat dat je ongeveer €250 – €800 per jaar aan energiekosten bespaart. Dit betekent dat je de investering van de zonnepanelen binnen 6 – 8 jaar hebt terugverdiend. Vanaf dat moment ga je zelfs ‘winst’ maken!

Als je het zo bekijkt, kan het soms zelfs een idee zijn om een lening hier voor af te sluiten. Zie je dat niet zitten, dan is er ook een mogelijkheid om zonnepanelen te huren.

kosten baten zonnepanelen

Zonnepanelen prijs vergelijken

Door de toenemende vraag naar zonnepanelen, zijn er de afgelopen ook heel veel aanbieders bij gekomen. Denk aan energiemaatschappijen zoals Eneco, Essent, Energiedirect en Nuon, maar ook andere bedrijven die niets met energie te maken hebben. IKEA is daar een heel mooi voorbeeld van. Voordat je een uiteindelijke keuze maakt bij welke leverancier je de zonnepanelen afneemt, is het verstandig om eerst de prijs te vergelijken.

zonnepanelen prijs vergelijken

Subsidie zonnepanelen 2019

In 2019 is het helaas voor particulieren niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen voor zonnepanelen. Wat wel goed nieuws is, is dat je als particulier nog steeds BTW kunt terugvragen. Voor zonnepanelen betaal je 21% BTW, maar dit kan je dus terugvragen. Normaal gesproken kunnen allen bedrijven BTW terugvragen, maar omdat je met zonnepanelen stroom terug levert aan het net, wordt je dus ook als en soort ondernemer gezien. Geen subsidie dus, maar wel terug vragen van BTW.

subsidie zonnepanelen 2019

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam