Tuininspiratie

Hoe maak je je voortuin winterklaar? 5 praktische tips


In het bezit van een voortuin? Mazzelaar. Heeft je voortuin het afgelopen winter zwaar gehad? Zorg dat je vanaf volgend jaar ook in de winter kunt genieten van je tuintje door deze winterklaar te maken. Zo kun je het gehele jaar door aankijken tegen een prachtige tuin.

voortuin tips winter

Oktober en begin november is een ideale tijd om je wintertuin klaar te maken omdat de vorst nog niet in de aarde is gaan zitten. De aarde laat zich nog gemakkelijk omwoelen. Bovendien is de buitentemperatuur nog net aangenaam genoeg om in de tuin te werken. Met de volgende tips zorg jij voor een voortuin met uitstraling:

1. Knip uitgebloeide bloemen af

Wanneer je in deze periode een blik werpt op je voortuin is alles wat je ziet ‘vergane glorie’. Knip plantenstengels die op sterven na dood zijn af en haal de uitgebloeide bloemen weg. Laat de bladeren wél zitten. Deze bieden de plant bescherming tegen vorst.

Er is nog geen vorst in de aarde getrokken. Woel de aarde om en plant bollen die in het voorjaar tot bloei kunnen komen. Denk hierbij aan bollen van krokussen, narcissen, hyacinten en tulpen.

2. Voorkom vorstschade

Een tuintje vol tegels? Zorg dat er voldoende afwateringsmogelijkheden zijn. Wanneer het water na een fikse regenbui blijft staan, kan er ijsvorming ontstaan. Omdat ijs uitzet kan dit voor veel schade in de tuin zorgen en de buitenkraan zorgen. Zet de hoofdkraan van de buitentap uit en bescherm je plantenpotten aan de binnenkant door noppenfolie aan te brengen. Zo krijgt het ijs geen kans om uit te zetten en blijven de plantenpotten mooi.

planten pot beschermen winter noppenfolie

3. Maak vogelhuisjes schoon

In de winter willen vogels nog wel eens een warm plekje opzoeken. Maak het vogels aangenaam door vogelhuisjes schoon te maken zodat zij een geschikte plek hebben om op te warmen in de winter. Niet alle vogels overwinteren namelijk in Afrika.

voortuin vogelhuisje tips

4. Pak uit met accessoires

In de winter hebben we de neiging om binnen te blijven, maar waarom is dat eigenlijk? Maak je voortuintje gezellig door op het bankje voor het huis buitenkussens neer te leggen en fleur de tuin op door een lichtslinger op te hangen, windlichten neer te zetten en een bloemenkrans te maken voor aan de voordeur. Is je voordeur aan vervanging toe? Vervang deze dan en maak van je voortuin een prachtig entree voor gasten.

voortuin tips decoratie winter

5. Zet winterplanten neer

Veel mensen laten hun tuin kaal worden in de winter. Zonde, want ook in de winter is het mogelijk om je tuin groen te houden en er zelfs een paar kleuren aan toe te voegen. Denk aan wintergroene planten zoals, de buxus, winterheide en de sierkers.

voortuin tips winter buxus

Bekijk ook:
Voortuin ideeën
15x Overdekte fietsenstalling in voortuin
Deze voortuin is ingericht als een terras!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam