Huis inrichting

Energie besparen in huis? 10x tips!


energie besparen in huis tips

Misschien heb je nog nooit echt stilgestaan bij de hoeveelheid energie die je thuis verbruikt. Dat is zonde, want een gemiddelde eengezinswoning kan, door bewust met energie om te gaan, tot wel €700 per jaar aan energiekosten besparen! En dat is niet alleen leuk voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Want minder energieverbruik betekent minder CO2-uitstoot. Dit artikel geeft 10 tips om energie in huis te besparen.

  1. Bespaar op het gebruik van elektrische apparaten

De aanschafprijs van energiezuinige apparaten is hoger dan die van minder energiezuinige apparaten, maar het is de investering waard. Apparaten met een A+++-label verdienen zichzelf op de lange termijn terug door de hoeveelheid energie die ze besparen. Je kunt nog extra in kosten besparen door grootverbruikers als wasmachines en vaatwassers zoveel mogelijk tijdens daluren te laten draaien.

energielabel a

  1. Voorkom onnodig sluipverbruik

Apparaten in stand-by verbruiken continu een klein beetje energie. Op jaarbasis kunnen deze kleine beetjes zich behoorlijk opstapelen. Een televisie kan bijvoorbeeld wel €35 per jaar kosten door simpelweg op stand-by te staan. Laders die zonder apparaat eraan in het stopcontact blijven zitten, zorgen ook voor sluipverbruik. Zet apparaten dus volledig uit en haal laders uit het stopcontact. Of werk met stekkerdozen die je eenvoudig met een schakelaar aan en uit kunt schakelen.

  1. Bespaar op verlichting

Voor led lampen geldt hetzelfde als voor energiezuinige apparaten: ze zijn duurder in aanschaf dan halogeen- of gloeilampen, maar verdienen zichzelf dubbel en dwars terug. Led lampen zijn maar liefst 75% zuiniger dan halogeenlampen en 85% zuiniger dan gloeilampen. Ze gaan bovendien negen keer zo lang mee. Veel mensen denken bij ledverlichting aan ongezellig, fel, wit licht, maar tegenwoordig zijn led lampen in alle soorten, maten en tinten verkrijgbaar.

Om onnodig energieverbruik aan verlichting te voorkomen, is het verstandig bij buitenverlichting timers of bewegingssensoren te installeren. Zo gaat de lamp bij de voordeur alleen aan als er iemand de oprit oploopt en blijft de tuinverlichting niet de hele nacht (en dag) branden.

  1. Isoleer je huis

Ga je verhuizen of ben je aan het verbouwen? Overweeg dag rigoureuze maatregelen te nemen en in de isolatie van je huis te investeren. Je kunt hierbij denken aan het (laten) aanbrengen van vloerisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie, of het laten plaatsen van HR++ dubbel glas. Hiermee bespaar je op de lange termijn flink op de stookkosten en je huis wordt er ook meer waard van. Geen zin in of budget voor grote aanpassingen? Tochtstrips of extra randjes kit bij ramen en deuren doen ook al wonderen!

  1. Voorkom onnodig warmteverlies

Als je dan toch moet stoken, wil je dat niet voor de hele buurt doen natuurlijk. Voorkom onnodig warmteverlies door CV-leidingen in onverwarmde ruimtes te isoleren met buisisolatie, bijvoorbeeld in de kruipruimte of op zolder. Doe dit overigens niet bij drinkwaterleidingen, omdat hierdoor legionella kan ontstaan. Heb je slecht geïsoleerde buitenmuren? Radiatorfolie aan de achterkant van de radiatoren zorgt ervoor dat warmte niet direct door de muur naar buiten verdwijnt.

  1. Stook minder

Met een slimme, programmeerbare thermostaat stel je in wanneer de verwarming aan- of uitgeschakeld moet worden, kun je de verwarming eventueel op afstand bedienen, en heb je inzicht in je verbruik. Sommige systemen kunnen het zelfs opmerken als er niemand in de ruimte is en vervolgens de thermostaat uitschakelen. Stel de verwarming voor ’s nachts in op 15 graden (of 17-18 graden als je vloerverwarming hebt) en bespaar gemiddeld zo’n €100 per jaar!

slimme thermostaat

Het spreekt voor zich dat je niet de ruimtes wil verwarmen waar je niet bent. Je regelt de temperatuur per ruimte door middel van thermostaatknoppen. Kies er bijvoorbeeld voor de slaapkamer nooit te verwarmen. Door alle deuren gesloten te houden, voorkom je dat warmte uit de woonkamer zich onnodig door het huis verspreidt. Deurdrangers zorgen ervoor dat deuren altijd automatisch dichtvallen. Dit kan tot wel €250 per jaar schelen.

Als je een radiator met dubbele of driedubbele plaat hebt, kun je onderaan de radiator een radiatorventilator bevestigen. Deze ventilator gaat draaien zodra de verwarming aanslaat. Hierdoor verspreid de warmte sneller en verbruik je minder.

energie besparen in huis radiatorventilator

  1. Bespaar op (warm) water

Een lekkere, hete douche verbruikt niet alleen water, maar ook elektriciteit voor het verwarmen van dat water. Met een waterbesparende douchekop sla je dus twee vliegen in één klap. Zo’n waterbesparende douchekop verbruikt 20% minder water dan een normale douchekop en maar liefst 60% minder dan een regendouche. Het meeste water bespaar je echter nog altijd door onder de douche te gaan in plaats van in bad. Afhankelijk van de grootte van je bad en de lengte van je gemiddelde douchesessie, verbruikt douchen drie keer zo weinig water als een uurtje badderen.

Nog zo’n besparend stukje techniek is de warmtewisselaar. Ben je de badkamer aan het verbouwen? Overweeg dit systeem dan in te bouwen. Een warmtewisselaar gebruikt wegstromend warm water om vers aanvoerwater op te warmen. Hierdoor heb je minder elektriciteit nodig.

Waterbesparende douchekop

  1. Vergelijk energiemaatschappijen

Voor welke energiemaatschappij je kiest, heeft weliswaar geen invloed op je verbruik, maar wel op de kosten van je verbruik en op de herkomst van de energie die je verbruikt. Een groene leverancier levert bijvoorbeeld meer groene stroom en minder stroom van kolen- en kerncentrales, waardoor je toch je steentje aan het milieu bijdraagt. Naast de prijzen van de verschillende energieleveranciers, kun je dus ook de soorten energie vergelijken.

  1. Wek zelf energie op

Ben je echt groot fan van groene stroom, wek dan zelf energie op! Vaak worden dit soort initiatieven gesubsidieerd, waardoor je flink op installatiekosten bespaart. Door zonnepanelen op het dak kan je op zonnige dagen het hele huis van stroom voorzien. Een teveel aan energie geef je terug aan het net. Met een zonneboiler zorg je tegelijkertijd voor de verwarming van tapwater, vloerverwarming of radiatoren.

  1. Let zelf een beetje extra op

We kunnen met zuinige apparaten of handige foefjes weliswaar veel besparen, maar uiteindelijk is het ook slim om zelf een beetje extra op te letten en bewust met elektriciteit om te gaan. Wacht tot de vaatwasser en wastrommel vol zijn voor je deze apparaten aanzet, doe het licht uit als je een ruimte verlaat, en douche een paar minuten korter. Trek in de winter bovendien een extra trui aan in plaats van in een t-shirt op de bank te gaan zitten met de verwarming op 25 graden.

Ga vandaag nog aan de slag met deze tips om energie te besparen. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee!

Bronnen:
Milieucentraal.nl
Klimaatexpert.com

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam