Interieur ideeën, Planten, Tuininspiratie, Woonaccessoires

Lentebloemen


Op zoek naar leuke lentebloemen om je voortuin en/of achtertuin op te frissen, of wil je na een grijze en koude winter de lente binnen in huis halen? Wij hebben de tien leuke lentebloemen voor je op een rijtje gezet!

lentebloemen

Na een lange, donkere winter waarbij grijs en bruin de hoofdrol spelen, is het tijd voor wat voor vrolijke lentekleuren in de tuin en binnen in huis! Waar je ook woont, de lente betekent een vernieuwing van binnen en buiten. Bloeiende bloemen zijn precies wat je nodig hebt voor een opfrisbeurt in en om huis. Maar wat zijn leuke lentebloemen? Narcissen zijn super populair, maar er zijn nog veel meer leuke lentebloemen waar je uit kunt kiezen. Om je te inspireren, hebben we tien van onze favoriete voorjaarsbloeiers verzameld om je tuin en je interieur tot leven te brengen en de seizoenswisseling te vieren.

1. Narcissen

Laten we tóch beginnen met één van de meest geliefde lentebloemen, narcissen! Dat ze zo geliefd zijn is natuurlijk niet voor niets. Narcissen zijn de vrolijkste voorjaarsbollen, met hun delicate trompetbloei en felle kleuren. Traditionele goudgele narcissen zijn prachtig, maar als je iets anders wilt, probeer dan de roze en ruige Narcissus ‘Replete’ of een paar heerlijk geurende narcissen.

Deze klassieke voorjaarsbollen, die in de herfst geplant moeten worden voor voorjaarsbloei, zijn één van de eerste tekenen dat de lente eindelijk is aangebroken! Wat erg fijn nis van Narcissen, is dat knaagdieren ze met rust laten.

Narcissenbollen kopen kan hier.

lentebloemen narcissen

2. Krokus

Deze winterharde bollen zullen in winterse klimaten vaak opduiken als er nog sneeuw op de grond ligt. Krokussen moeten in de herfst worden geplant voor een voorjaarsshow – en wees niet verbaasd als je ze vindt waar je ze niet hebt geplant – zoals onder een struik! Ze zijn lekker voor knaagdieren, dus ze graven ze vaak op en begraven ze ergens anders.

Juweelachtige krokusbloemen zien er sensationeel uit in grote genaturaliseerde delen van gazons en rotspartijen. Probeer Crocus ‘Ruby Giant’, een weerbestendige variëteit van paarse bloemen die al in februari bloeien en een waardevolle bron van nectar vormen voor bestuivende insecten in natuurvriendelijke tuinen.

Krokusbollen kopen kan hier.

lentebloemen krokussen

3. Tulpen

Met zoveel beschikbare vormen en kleuren is het moeilijk om slechts één type tulpenbol te kiezen om te kweken. Als je echt niet kunt beslissen, trakteer jezelf dan op de felgekleurde ‘Everlasting Mix’ die is ontwikkeld voor langdurige weersbestendigheid.

Voor een unieke en tropische weergave, maken de gegolfde dubbele bloemen van Tulp ‘Caribbean Parrot’ een echt statement wanneer ze massaal worden geplant. Of houd het vroege voorjaars onkruid op afstand met een dicht tapijt van Tulip ‘Ground Cover’ Mix.

Tulpenbollen moeten in de herfst worden geplant voor lentekleur. Ze zijn technisch gezien een vaste plant, maar ze vervagen vaak na het eerste jaar, dus worden ze als eenjarige planten behandeld en elk jaar geplant. Ze zijn ook verrukkelijk voor beestjes, dus plant ze in potten waar knaagdieren niet kunnen graven of leg ze onder minder smakelijke bollen zoals narcissen.

Tulpenbollen kopen kan hier.

lentebloemen tulpen

4. Hyacint

Makkelijk te kweken, de hyacint heeft een krachtige geur en majestueuze, rechtopstaande bloemen die gewoonweg prachtig zijn. Hoewel ze vaak in potten op de vensterbank worden gekweekt, zijn hyacinten verrassend winterhard en goed geschikt om buiten op een zonnige plek te kweken. Probeer de zeldzame en zeer gewilde hyacint ‘Midnight Mystique’ vanwege zijn ongebruikelijke zwarte bloemen.

Hyacinten moeten in de herfst worden geplant voor lentebloesems. Knaagdieren zullen ze niet lastig vallen (er zit een giftige stof in de bollen, het blad en de bloemen). Nog een pluspunt? Hyacint bloemen gaan weken mee!

Hyacintenbollen zijn hier te koop.

lentebloemen hyacinten

5. Rhododendron

Rhododendrons en azalea’s, beide van het geslacht Rhododendron, zijn lange tijd steunpilaren geweest van de late lente vanwege hun spectaculaire clusters van opzichtige bloemen – plus grote groene bladeren die vaak groen blijven gedurende de winter. De bloemen zijn buisvormig, trechtervormig of klokvormig – en vaak geurend. De bladeren van de kleinere azalea zijn meestal puntig en smal, terwijl de bladeren van de rododendron over het algemeen groot en leerachtig zijn.

Rhododendrons zijn er in vele kleuren, waaronder roze, rood, wit, geel en paars. Er zijn zowel groenblijvende als bladverliezende (die hun bladeren laten vallen) variëteiten – dus lees het plantlabel of de beschrijving om zeker te zijn wat je koopt.

Hier te koop.

lentebloemen rhododendron

6. Violen

Violen zijn er in heldere, vrolijke tinten en gaan mee totdat de zomerhitte ze vervaagt. Er zijn meer dan 500 verschillende soorten, waaronder eenjarige planten, vaste planten en zelfs enkele subheesters.

De als tuinplanten geteelde variëteiten zijn meestal kleinbloemige eenjarige planten of kortlevende vaste planten. Velen zullen zichzelf zaaien en je jarenlang plezier bezorgen. Altviolen zijn voornamelijk bloeiers in het koele seizoen; ze zijn perfect om het seizoen te beginnen en af te sluiten in koudere klimaten en om de seizoenen te overbruggen in warmere streken, waar ze de hele winter in bloei kunnen blijven.

Violen zijn er niet alleen voor de sier – altviolen zijn eetbare bloemen en maken onverwachte garnituren en salade-ingrediënten. Ze kunnen ook worden geglaceerd voor een frosted effect of worden gebruikt om taarten of andere lekkernijen te versieren.

Onderstaande Violen zijn hier te koop.

lenbebloemen violen

7. Forsythia

De felgele forsythia bloemen zijn een teken dat de lente aangebroken is. Forsythia’s zijn een geslacht van bladverliezende bloeiende struiken die tot de olijvenfamilie behoren. Deze onderhoudsarme, snelgroeiende heesters hebben een rechtopstaande, gebogen vorm. Ze staan bekend om hun lange takken die zich al vroeg in de lente vullen met schitterende gele bloemen. Forsythia-bloemen gaan aan hun bladeren vooraf, wat betekent dat je de bloemen goed kunt bekijken zonder bladeren die je zicht belemmeren.

Bijen en vlinders zijn dol op forsythia, en ze vormen een vrolijke achtergrond, rand of middelpunt voor elke tuin. Sommige kleinere forsythia-variëteiten zijn slechts tientallen centimeter lang met een iets bredere spreiding, terwijl veel van de grotere variëteiten ongeveer drie meter hoog kunnen worden en zich kunnen verspreiden.

Hier te koop.

lentebloemen Forsythia

8. Druifhyacint

Druifhyacinten zijn kleine voorjaarsbloeiende bolletjes, zo genoemd vanwege de strakke kleine bloemtrossen die op druiven lijken. Hoewel het geslacht Muscari voorheen werd gecategoriseerd in de Liliaceae-familie (die ook echte hyacinten bevat), wordt het nu beschouwd als onderdeel van de Asparagaceae of aspergefamilie.

Sommige tuinders beschrijven de dicht opeengepakte roosjes van blauwe druifjes zo uitzien als een omgekeerde vaas op een steel. Bij de meeste variëteiten ziet elke bloem eruit als een kleine druif op een korte steel, met tientallen van deze kleine stengels aan een centrale steel. Veel variëteiten van druivenhyacinten vertonen die zeldzame kristalblauwe kleur waar veel tuinders naar verlangen, maar ze hebben niets van de onrust die sommige blauwe bloemen hebben. Andere kleuren zijn ook beschikbaar; de witte, roze en gele druivensoorten hyacint vormen een welkom contrast wanneer ze worden geplant met de blauwe soorten.

Hier te koop.

lentebloemen druifhyacint

9. Iris Reticulata

De grote iris is een echte zomerplant, maar deze kleine schoonheid, de Iris Reticulata, is een schat in de lente. Iris reticulata is een van de vroegste bloemen van de lente en bloeit tegelijkertijd met sneeuwklokjes, chionodoxa en sneeuwkrokussen. Algemeen bekend als netvormige iris, heeft de plant kleine hoge bloemen en grasachtig blad.

De bloemen van iris reticulata ‘Harmony’ zijn schitterend, kobaltblauw met gele markeringen op de watervallen. Hoewel de bloesems slechts 8 cm breed en 10 cm hoog zijn, is hun levendige blauwe kleur niet te missen.

Irisbollen zijn hier te koop.

lentebloemen iris

10. Primula

Primula’s, ook wel bekend als Sleutelbloemen, zijn ook typische lentebloemen. Ze beginnen te bloeien terwijl de meeste andere planten net wakker worden uit de winterslaapperiode en zijn verkrijgbaar in een verbazingwekkende reeks kleuren. Ze zijn geschikt voor gebruik in tuinbedden en borders, maar ook in containers of voor het verwilderen van delen van het gazon.

In feite zullen deze krachtige planten zich elk jaar vermenigvuldigen als ze de juiste groeiomstandigheden krijgen, waardoor ze prachtige kleuren aan elke tuin toevoegen. Bloei duurt vaak de hele zomer en in sommige gebieden zullen ze het herfstseizoen blijven verrassen met hun uitstekende kleuren. De meeste primula-bloemen die in tuinen worden gezien, zijn Polyanthus-hybriden, die in kleur variëren van wit, crème en geel tot oranje, rood en roze. Er zijn ook paarse en blauwe primula-bloemen. Deze vaste planten geven de voorkeur aan vochtige, bosachtige omstandigheden.

lentebloemen sleutelbloem

Bekijk ook:
Stokrozen
Chinees lantaarnplantje
kamerplanten

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam