Badkamer inspiratie, DIY

Badkamer tegels verven


Wil jij jouw badkamer tegels verven? Leuk! Voordat je aan deze klus begint, is het wel belangrijk om te weten hoe je dit het beste kunt aanpakken. Daarom hebben wij een praktische stap voor stap handleiding voor je gemaakt voor het verven van de tegels in de badkamer. Daarnaast hebben we ook de beste badkamer tegelverf voor je op een rijtje gezet. Succes met dit leuke project!

badkamer tegels verven

Een badkamer renoveren is niet goedkoop. Als je alles wilt aanpakken, dan ben je al snel duizenden euro’s kwijt. Vooral als je het door een aannemer of klusjesman laat doen. Daarom kunnen we ons voorstellen dat alle tips welkom zijn om kosten te besparen.

Leestip: Badkamer renoveren? 15 tips!

Één van de grote kostenposten bij een badkamer renovatie is de afwerking voor de vloer en de wanden. Voor nieuwe tegels moet je rekening houden met prijzen tussen €35-45 per vierkante meter. En daar komen nog arbeidskosten bovenop van €25-35 per vierkante meter. Soms ontkom je er niet aan, bijvoorbeeld als je een casco nieuwbouwwoning hebt, maar in sommige gevallen kan je flink besparen op deze kosten door de oude badkamer tegels te verven. Bijvoorbeeld als het gaat om de badkamer van een huurwoning of studentenkamer. Badkamer tegels verven is een stuk goedkoper, terwijl je daarmee lelijke oude tegels veel mooier en strakker kunt maken.

Wil jij daarom ook jouw oude badkamer tegels verven? Bekijk onze praktische stap voor stap handleiding en handige tips, om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent, en om ervoor te zorgen dat de verf zo lang mogelijk mooi blijft!

Bekijk ook onderstaande video van Histor:

Wat heb je nodig?

  • Tegelverf;
  • Stofmasker;
  • Microvezeldoek
  • Schuurpapier – korrel 400;
  • Schilderstape;
  • Primer;
  • Kwast;
  • Verfroller;
  • Verfbak.

badkamer tegels verven benodigdheden

1. Schoonmaken

Voor je begint met verven is een goede voorbereiding essentieel. Begin dus altijd met het grondig schoonmaken van de tegels in de badkamer. Vuil, stof en vet kunnen er namelijk voor zorgen dat de primer en verf niet goed hecht. Zorg er dus voor dat alle tegels vrij zijn van vuil, schimmel, vet, noem maar op. Je kunt hier suiker zeep of een afwasmiddel en een schuursponsje voor gebruiken. Als er schimmelvlekken op de voegen of het afdichtmiddel zitten, gebruik dan een schimmeldodende spray om deze te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Een stoomreiniger is ook zeer effectief voor het reinigen van voegen en tegels. Zorg er wel voor dat de tegels volledig droog zijn voordat je begint met verven.

2. Schuren

Nu de badkamer tegels schoon zijn, kan je aan de tweede stap beginnen – tegels schuren. Dit zal ervoor zorgen dat de nieuwe primer en verf beter aan het oppervlak hechten. We raden aan om een stofmasker te dragen. Als je klaar bent, veeg je het stof weg met een microvezeldoek.

3. Schade repareren

Het resultaat van de geverfde tegels zal het mooist en het meest strak zijn als je eerst alle schade repareert. Het belangrijkste is dat je de juiste producten gebruikt om schade te herstellen. Je kunt epoxy en kit gebruiken, maar zorg ervoor dat je de aanbevelingen van de fabrikant opvolgt om de gerepareerde gebieden op te drogen voordat je gaat verven.

4. Afplakken en afdekken

Bij elke verfklus is het belangrijk om alle oppervlakken dat niet geverfd hoeft te worden goed af te dekken. De randen van bijvoorbeeld het plafond of de vloer kan je afplakken met goede schilderstape. De grote oppervlakken zoals de vloer, sanitair en meubels kan je met schildersdoeken afdekken.

5. Primer/grondverf

Na het afplakken en afdekken, begin je met het aanbrengen van de primer of grondverf. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke tegelverf goed kan hechten, zodat het resultaat zo lang mogelijk mooi blijft en bijvoorbeeld niet gaat afbladderen. Gebruik hier een goede acrylkwast voor, en begin eerst bij de randen en de voegen. Voor de grote oppervlakken kan je een acrylroller gebruiken. Daarna is het belangrijk om de primer of grondverf goed te laten drogen. Gemiddeld duurt het droogproces 4 tot 6 uur.  Hieronder vind je de beste primers/grondverf die je hier voor kunt gebruiken:

6. Tegels verven

Zodra de primer of grondverf volledig droog is, kan je eindelijk beginnen om de badkamer tegels te verven. Je zou hier exact dezelfde techniek voor kunnen gebruiken als het aanbrengen van de primer of grondverf. Zorg ervoor dat je de verf goed roerst met een roerhoutje. Begin eerst met een kwast voor het verven van de randen en de voegen. Daarna kan je aan de slag met de grote oppervlakken. Je zou hier een goede verfroller voor kunnen gebruiken. Begin altijd van boven naar beneden en van links naar rechts om een gelijkmatige dekking van alle tegels te garanderen. Rol in lange banen om te voorkomen dat je strepen ziet.

badkamer tegels verven kwast

Als je een goede grondverf gebruikt, kan het zijn dat je slechts één laag nodig hebt. Dit is ook afhankelijk van hoe donker of licht je oude tegels zijn. Merk je dat de eerste laag niet goed dekt, dan is het natuurlijk het mooist om een tweede of zelfs een derde verflaag aan te brengen. Hierbij is het belangrijk dat de verlagen goed is opgedroogd, voordat je met de volgende laag begint. Houd rekening met een droogtijd van 4 – 6 uur, voordat je kan beginnen met de tweede verflaag.

badkamer tegels verven verfroller

Als de laatste verflaag is aangebracht, is het belangrijk om direct het schilderstape te verwijderen. Wanneer dit te laat gebeurt, en de verf op de tegels is opgedroogd, is er kans dat er beschadigingen kunnen ontstaan.

Voor een mooi resultaat is het natuurlijk belangrijk om te kiezen voor goede kwalitatieve tegelverf dat geschikt is voor de badkamer. Hieronder hebben we de beste tegelverf voor je op een rijtje gezet voor het verven van de badkamer tegels:

Histor Perfect Finish Wandtegel;
Flexa Creations Lak;
Sigma S2U Satin.

Bekijk ook:
Badkamer verven;
Badkamertegels kiezen tips
70 badkamers voorbeelden
IKEA schilderen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam