Huis inrichting

5 Veelgestelde vragen over mechanische ventilatie


Ventilatie in huis is super belangrijk. Door verschillende dagelijkse activiteiten wordt de lucht in huis flink vervuild. Door het huis goed te ventileren zorg je ervoor dat de vuile lucht naar buiten wordt afgevoerd en het huis wordt voorzien van schone lucht. Op die manier is het niet alleen fijner wonen, het is ook veel beter voor je gezondheid.

Er zijn verschillende vormen van ventilatie in huis. Zo heb je natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. Natuurlijke ventilatie is ventilatie middels ramen, deuren, kieren en roosters. Mechanische ventilatie is een systeem, dat helpt bij het afvoer van lucht in huis en eventueel ook de aanvoer van frissen lucht van buiten naar binnen. Er zijn nogal wat onduidelijkheden over mechanische ventilatie. Daarom hebben wij alle veelgestelde vragen over mechanische ventilatie op een rijtje gezet.

Mechanische ventilatie

1. Hoe werkt mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie werkt op basis van een zogenaamde ventilatie-unit, die je in de buurt van de CV-ketel plaatst. Deze elektrische vierkante box is aangesloten aan ventilatiekanalen, waarmee de binnenlucht van binnen in huis naar buiten wordt afgevoerd. Je kunt zelf bepalen waar je in huis de afzuigventielen plaatst. Deze kunnen zowel in de muur als in het plafond geplaatst worden. Het beste is om dat in alle aparte ruimtes te doen. Niet alleen de badkamer, maar ook de keuken, de woonkamer, het toilet en de slaapkamers.

De mechanische ventilatie heeft veelal verschillende standen, die je met een schakelaar of afstandsbediening kunt bedienen. Normaal gesproken is de laagste stand voldoende. Indien nodig, bijvoorbeeld als je gedoucht of gekookt hebt, dan is het verstandig om de mechanische ventilatie op een hogere stand te zetten, zodat de vervuilde lucht sneller afgevoerd kan worden.

Hoe werkt mechanische ventilatie in huis?

2. Welke soorten mechanische ventilatie zijn er?

Ventilatie wordt veelal onderscheiden in vier verschillende soorten, waarvan de natuurlijke ventilatie ventilatietype A wordt genoemd. Daarnaast heb je drie soorten mechanische ventilatie types, die ventilatietype B, C en D worden genoemd.

Soorten mechanische ventilatie

Bron: Energieambassadeurs.nl

  • Ventilatieysteem type B: enkel toevoer met ventilatoren

    Ventilatiesysteem B wordt gebruikt in combinatie met natuurlijke ventilatie. De aanvoer van frisse lucht wordt verzorgd door het ventilatiesysteem, terwijl de afvoer van de binnenlucht via natuurlijke ventilatie (roosters en kieren) wordt afgevoerd. Tegenwoordig wordt bijna niet meer gekozen voor een ventilatiesysteem B.

  • Ventilatieysteem type C:  enkel afzuiging met ventilatoren

    Ventilatiesysteem C lijkt heel erg op B, maar het werkt op de precies tegenovergestelde manier. De aanvoer van frisse lucht wordt dus verzorgd door natuurlijke ventilatie. Het ventilatiesysteem is verantwoordelijk voor de afvoer van de binnenlucht naar buiten.

  • Ventilatieysteem type D: met warmterecuperatie

    Ventilatiesysteem D is de meest geavanceerde mechanische ventilatie type. Dit systeem zorgt namelijk zowel voor de afvoer van de binnenlucht als de aanvoer van de frisse lucht van buiten. Voor de aanvoer van de buitenlucht worden speciale filters gebruikt, die eens in de zoveel tijd vervangen moeten worden. Je kunt ook kiezen voor balansventilatie met ventilatiesysteem D+, dat gekenmerkt wordt met een ventilatie die ervoor zorgt dat de warmte wordt teruggewonnen.

3. Wat verbruikt mechanische ventilatie?

Het verbruik van mechanische ventilatie is sterk afhankelijk van het merk, het merktype en de gebruikte standen. Gemiddeld gebruiken mechanische ventilaties op wisselstroom minimaal 20 watt in ruststand. Als je een hogere stand gebruikt, dan stijgt het verbruik naar 80 tot 100 watt. Belangrijk is dus wel om het weer op een lagere stand te zetten als het niet meer nodig is. Bij het kopen van mechanische ventilatie is het dus belangrijk om onder andere op de energiezuinigheid van het merk en merktype te letten.

4. Wat kost mechanische ventilatie?

Wat kost mechanische ventilatie? Zeker geen onbelangrijke vraag. De prijzen van mechanische ventilatie boxen zijn vanaf €175 ongeveer. De meeste kosten zitten in het aanleggen van de volledige mechanische ventilatie. Dus het boren van de gaten in het plafond of de muur voor de ventilatieventielen en het aanleggen van de ventilatiekanalen. Hieronder vind je een overzicht van de totaal kosten inclusief het aanleggen per ventilatietype.

Soort ventilatiesysteem Prijs ventilatiesysteem
(incl. plaatsing, excl. btw)
Ventilatieysteem type B €2500 – €3000
Ventilatieysteem type C €3000 – €3500
Ventilatieysteem type D €5500 – €7000

5. Wat is het beste merk voor mechanische ventilatie?

Er zijn heel veel verschillende merken voor mechanische ventilatie. De vier grootste merken zijn Duco, Orcon, Stork en Itho Daalderop. Belangrijk is om een aantal kenmerken van de merken en typen met elkaar te vergelijken: prijs, aantal jaren garantie, hoeveelheid lucht die verplaatst wordt, het verbruik, en hoeveelheid geluid dat door de ventilatie geproduceerd wordt. We hebben vier verschillende merken en typen mechanische ventilatie met elkaar vergeleken. Meer informatie vind je bij woonhuisventilatie specialist Filterfabriek.nl. Hieronder vind je de uitkomsten.

Duco DucoBox Silent

Luchthoeveelheid hoge stand bij 150 Pa weerstand: max. 400 m3/h (bij 150 Pa)
Verbruik hoogste stand: 58 Watt bij 325 m3/h
Geluid kastuitstraling (hoog): 48 dB bij 325 m3/h
Garantie: 2 jaar
Prijs: €184,99

Orcon MVS-15R

Luchthoeveelheid hoge stand bij 150 Pa weerstand: 452 m3/h (bij 150 Pa)
Verbruik hoogste stand: 60 Watt bij 452 m3/h
Geluid kastuitstraling (hoog): 55 dB bij 452 m3/h
Garantie: 7,5 jaar
Prijs: €167,95

Stork Comfofan S

Luchthoeveelheid hoge stand bij 150 Pa weerstand: max. 366 m3h (bij 150 Pa)
Verbruik hoogste stand: 55 Watt (in snelh. 7: 43W)
Geluid kastuitstraling (hoog): 56 dB (in snelh. 7: &: 54 dB)
Garantie: 7 jaar
Prijs: €247,00

Itho CVE-S ECO RFT

Luchthoeveelheid hoge stand bij 150 Pa weerstand: 325 m3/h (bij 150 Pa)
Verbruik hoogste stand: 41,8 Watt bij 325 m3/h
Geluid kastuitstraling (hoog): 56 dB (in snelh. 7: &: 54 dB)
Garantie: 5 jaar
Prijs: €178,99

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam