Keuken inspiratie

10x Tips voor het inrichten van de bijkeuken


Lang niet iedereen heeft een bijkeuken in huis. Sterker zelfs, de meeste mensen hebben geen bijkeuken. Maar tóch is een bijkeuken het overwegen waard. De meeste keukens van tegenwoordig moeten functioneren als meer dan alleen een plek om te koken. Als je een bijkeuken hebt, kan de hoofdkeuken écht worden gebruikt voor het koken, terwijl je de bijkeuken kan inrichten voor bijzaken. Vandaag willen we laten zien waar je de bijkeuken voor kunt gebruiken en we delen 10 handige tips en inspiratie ideeën.

Bijkeuken inrichten tips

Het belangrijkste uitgangspunt bij het inrichten van een bijkeuken, is om eerst goed voor jezelf na te denken waar je de bijkeuken voor wilt gebruiken. Wat zou je in de bijkeuken willen doen, die je liever niet in een andere ruimte in huis wilt doen. Aan de hand daarvan kan je beslissen met wat voor soort bijkeukenkasten eventuele apparatuur je de bijkeuken gaat inrichten.

1. Het formaat

Het startpunt om te bepalen hoe je de bijkeuken inrichting wilt, is door te kijken naar het formaat van de ruimte. Hoe groter de bijkeuken, hoe meer uitgebreider je het kunt inrichten. Als het om een kleine ruimte gaat, is het verstandig om een verlanglijstje te maken met prioriteiten.

bijkeuken inrichting formaat

2. Voorraadkast

Idealiter is de bijkeuken dicht bij de keuken ingericht. Als dat inderdaad het geval is, is het een goed idee om een voorraadkast te creëren in de bijkeuken. Door de voorraadkast dicht bij de keuken te hebben, heb je alles wat je in je hoodfkeuken nodig hebt, dicht bij de hand. Open bijkeukenkasten, stellingkasten, grote en brede open planken, die je bijvoorbeeld kunt creëren met wandplank systemen zijn ideaal. Op die manier heb je namelijk keen goed voerzicht waar alles staat.

bijkeuken voorraadkast

3. Gootsteen

Daar waar vooral gekookt wordt in de hoofdkeuken, kan een bijkeuken handig zijn om het eten voor te bereiden. Ben je van plan om je bijkeuken daar voor te gebruiken, dan kan je daar rekening houden met de inrichting. Het is dan bijvoorbeeld handig om er een gootsteen te installeren wat sowieso handig is voor de afwas.

bijkeuken gootsteen

4. Washok

Heb je genoeg ruimte in de bijkeuken, dan zou je de washok ook daar kunnen inrichten. De wasmachine en droger zijn apparaten die je het liefst niet in het zicht wilt hebben. Dit geldt helemaal voor de keuken en de badkamer. De bijkeuken is wel een hele geschikte plek. Plaats de wasmachine en droger naast elkaar, om het daarboven mogelijk te maken om er een wasrek of een wijslijn te monteren. Je zou de droger ook op de wasmachine kunnen plaatsen om vloeroppervlakte te besparen.

bijkeuken washok inrichting

5. Keukenapparatuur

Keukenapparatuur die je vaak gebruikt wil je natuurlijk in je hoofdkeuken hebben. Het fornuis, de oven, de koelkast en vriezer. Daarnaast zijn er nog heel veel andere apperatuur die je veel minder vaak gebruikt. Denk aan een broodrooster, het tostiapparaat, de keukenmachine, de slowjuicer, noem maar op. Allemaal apparatuur dat heel veel plek inneemt. Door functionele bijkeukenkasten in te richten, zou je alles heel handig in de bijkeuken kunnen opbergen.

bijkeuken keukenapparatuur

6. Scheiding met de keuken

De keuken moet mooi en netjes zijn, maar voor een bijkeuken geldt dat in veel mindere mate. Daarom is het wel van belang om de bijkeuken van de keuken te scheiden, zodat de troep niet zichtbaar is vanuit de keuken. Je zou dit kunnen doen met een mooie traditionele deur, een stijlvolle schuifdeur of door er leuke gordijnen voor te hangen.

bijkeuken schuifdeur

7. Maatkasten

Een bijkeuken is vaak niet heel groot. Door het gebruik van op maat gemaakte bijkeukenkasten kan je de ruimte tot aan de centimeter optimaal benutten. Je zou zelfs een grote maatkast kunnen maken, die zowel over de gehele breedte als het plafond loopt. Heb je een super hoog plafond, dan zou je er een vaste ladder aan kunnen hangen.

bijkeukenkasten op maat

8. Huisdieren

De bijkeuken zou ook een goede plek kunnen zijn voor je huisdieren. Natuurlijk zijn mooie kattenbakken en hondenmanden altijd een goed idee. Maar je zou ook een echte eigen plek kunnen creëren voor je kat of hand in de bijkeuken.

bijkeukenkast huisdier

9. Berging

Het is altijd fijn om een berging in huis te hebben. Een plekje voor het opbergen van huishoudelijke spullen zoals de stofzuiger, andere schoonmaakspullen, gereedschap, noem maar op. De bijkeuken zou daar een mooie plek voor kunnen zijn.

bijkeukenkast berging

10. Garderobekast

Jassen en schoenen vind je vaak in de hal. Maar lang niet iedereen heeft een grote hal, waar je een grote garderobekast kunt plaatsen voor alle jassen en schoenen. Daarom kan het een goed idee zijn om een tweede garderobekast te creëren in de bijkeuken. In de hal zou je de garderobekast of kaptstok kunnen gebruiken voor veel jassen en schoenen die je vaak draagt. De jassen en schoenen die je minder vaak draagt, zou je in de bijkeuken kunnen opbergen.

bijkeuken garderobekast

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam