Planten

Yucca plant


Ben je op zoek naar een stoere kamerplant, die gemakkelijk te onderhouden is? Lees hier alles over de super leuke en populaire Palmlelie, of beter bekend als de Yucca Plant!

yucca plant

De Yucca plant is een stekelige groenblijvende plant die meestal buiten in warme, zonnige omstandigheden groeit. Echter worden een paar van de ongeveer 40 soorten Yucca planten in de wereld gewoonlijk binnenshuis in containers gekweekt, zoals de Yucca aloifolia en de Yucca guatemalensis. Veel Yucca planten die je binnen in huis kunt laten groeien hebben een leuke palmboomachtige uitstraling, die lijkt op de Dracaena.

yucca plant

Naast lange, lancetvormige bladeren, groeit de Yucca plant trossen van roomwitte, klokvormige bloemen. Binnen gekweekte exemplaren hebben echter minder kans om te bloeien dan exemplaren die buiten in de volle zon worden gekweekt.

Let op: Yucca planten kunnen giftig zijn voor huisdieren vanwege de saponinen die het bevat. Het kan braken veroorzaken bij honden en katten.

Verzorging

Onder de juiste omstandigheden is een Yucca plant niet moeilijk te kweken. Ze hebben de neiging om te gedijen bij een beetje verwaarlozing, in plaats van te veel aandacht. Ze zijn vooral gemakkelijk te veel water te geven en doorweekte stengels zijn een teken van te veel water. De beste omstandigheden voor Yucca zijn onder meer een zonnige hoek met een relatief lage luchtvochtigheid. Na verloop van tijd verliezen Yucca planten hun onderste bladeren (in de natuur hangen ze af en vormen ze een rok rond de stam), waardoor de plant een aangenaam boomachtig uiterlijk krijgt.

yucca plant

Licht

Yucca planten groeien het beste in helder, indirect licht, maar ze kunnen ook gedijen in de volle zon – het zijn tenslotte woestijnplanten. Dat maakt je Yucca een geweldige kandidaat voor een raam op het zuiden of westen dat sterk, direct zonlicht krijgt dat te veel zou zijn voor je andere planten.

Temperatuur

Omdat ze zo goed zijn aangepast aan woestijnomstandigheden, kunnen Yucca planten een breed temperatuurbereik weerstaan – overal van net boven het vriespunt tot hete, droge omstandigheden in het bereik van 90 graden. Ze kunnen dus vrijwel overal in huis geplaatst worden.

yucca plant

Grond

Plant je Yucca in een goed doorlatende potgrond, zoals een succulent of cactusmix. Je kunt ook je eigen blend maken door een gewone potmix te combineren met gelijke delen grof zand en perliet om te helpen bij de afvoer.

Omdat het woestijnplanten zijn, zijn Yucca’s van nature erg tolerant ten opzichte van droogte. Dat betekent dat ze lichte verwaarlozing moeten kunnen weerstaan, zelfs in een heet, droog klimaat.

Water

Idealiter geef je jouw Yucca plant elke één tot twee weken water tijdens het groeiseizoen in de lente en de zomer, afhankelijk van het klimaat in je ruimte. In de herfst en winter kan je het water geven terugbrengen tot eens in de twee tot drie weken.

Controleer de aarde regelmatig om een idee te krijgen van de waterbehoefte van de plant. Geef alleen water als de aarde volledig is uitgedroogd, en zorg ervoor dat de plant het overtollige water volledig afvoert voordat je hem terug in zijn pot of bak plaatst. Doorweekte bodems leiden tot wortelrot, wat de plant kan doden.

yucca plant

Voeding

Qua voeding hebben yucca’s niet veel kunstmest nodig. Je kunt echter een uitgebalanceerde, stikstofarme meststof één of twee keer per jaar verdunnen tot halve sterkte. Zorg ervoor dat je pas getransplanteerde of vermeerderde yuccaplanten pas bemest als ze volledig zijn gevestigd.

Als je een buitenruimte hebt, zoals een terras, balkon, brandtrap, achtertuin of zelfs een zonnige veranda, is het een goed idee om de Yucca plant in de zomer naar buiten te verplaatsen.

yucca plant

Snoeien

De Yucca plant moet af en toe worden teruggesnoeid als deze te hoog wordt voor de ruimte. Haal de plant voorzichtig uit de pot en gebruik een zaag of een scherpe takkenschaar om de stam doormidden te snijden. Verpot het geroote uiteinde van de stam en geef goed water.

Als je de bloemen van een yucca wilt snoeien, kan dat op elk moment, ook als deze niet bloeit. Gebruik een scherpe snoeischaar om de steel 7 tot 10 cm boven de plek waar de steel uit de hoofdstam groeit af te snijden.

yucca plant

Yucca plant verpoten

De Yucca plant is een relatief langzaam groeiende plant die maar om de twee jaar verpot hoeft te worden. Ze doen het goed met een beetje pot-gebonden, zolang ze niet zwaar genoeg worden om hun pot om te gooien. Het verpotten van grotere Tucca planten kan moeilijk zijn, dus grotere planten kunnen worden opgefrist met nieuwe potgrond door de bovenste vijf centimeter van de pot uit te graven en nieuwe aarde toe te voegen. Haal de Yucca plant uit de pot en zorg ervoor dat je een nieuwe grotere pot neemt. En gebruik altijd verse potgrond.

yucca plant

Yucca plant stekken

Yucca planten kan je op verschillende manieren stekken. Het gebruik van stengelstekken is de meest effectieve manier. De stengels groeien uit de grond en vormen lange, zwaardvormige bladeren. Yucca stengelstekken hebben drie tot zes maanden nodig om nieuwe wortels te leggen. Een luchttemperatuur tussen 18 en 32 graden biedt de beste omgeving om te wortelen. Je kunt in het voorjaar beginnen met het stekken van yucca en in de herfst een gevestigde plant hebben of je kunt de stekken de eerste drie tot zes maanden binnenshuis laten groeien, ook in een kas. Hoewel gevestigde Yucca planten droogtetolerant zijn, hebben stekken regelmatig vocht nodig totdat de wortels vormen.

Stap 1
Snijd in de late lente of vroege zomer een stengel van de yucca plant. Tijdens dit actieve groeiseizoen kan de plant zich beter beschermen tegen ziekten.

Stap 2
Snoei bladeren en riet van de onderste 30 inch van het snijden van de Yucca stengel. Zet de stengel enkele dagen op een koele, droge plek om uit te drogen.

Stap 3
Graaf een plantgat van minimaal 30 cm diep in goed doorlatende grond die het grootste deel van de dag zon krijgt. Snijd het uiteinde naar beneden en plant de Yucca stengel in de grond. Zet de stengel vast als deze meer dan 45 cm boven het grondoppervlak uitsteekt.

Stap 4
Geef de stengel na het planten goed water. Geef pas weer water als de grond erg droog wordt. Na drie tot zes maanden vestigt de yucca een wortelstelsel en begint het gebladerte te groeien.

Bekijk ook:
7x Planten herkennen app
Chinees lantaarnplantje
De Paradijsvogel plant

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam