Planten, Woonaccessoires

De Paradijsvogel plant


De opvallende Paradijsvogel plant, ook bekend als de Strelitzia, is één van de populairste tropische kamerplanten. Net als zijn neef, de Bananenplant, is het een krachtige plant die super groot kan worden. Als je wilt, en met de juiste verzorging, kan de Paradijsvogel plant meters hoog worden! Omdat een gemiddelde plafond niet hoger dan 2.6 meter is, wordt dit soms ook als een nadeel gezien. Maar het is en blijft een prachtige plant, gekenmerkt door grote groene bladeren, die 12 tot 18 centimeter groot kunnen worden. Daarnaast hebben ze ook een luchtzuiverende werking. Het is dé ideale urban jungle plant! Deze planten groeien met rechtopstaande bladeren die rechtstreeks uit de grond komen. In tegenstelling tot de Bananenplant, hebben de Paradijsvogel planten dus geen stam. Hetgeen wat de Paradijsvogel Plant écht bijzonder maakt, is dat er op een gegeven moment bloemen aan kunnen groeien, die doen denken aan, jawel, Paradijsvogels!

paradijsvogel plant groot

Interieurontwerpster Melissa Miranda is een echte plantenliefhebber. Naast heel veel andere leuke planten, heeft ze in haar woonkamer ook super mooie en vooral erg grote Paradijsvogel plant staan! Klik hier om een kijkje te nemen in haar woning.

Strelitzia Reginae en Strelitzia Nicolai

De Strelitzia vindt zijn roots in Zuid Afrika. Er zijn in totaal vijf Strelitzia soorten, maar er worden er maar twee gekweekt als kamerplanten, namelijk de Strelitzia Reginae en de Strelitzia Nicolai. Het verschil zit vooral in de bloem. De Strelitzia Reginae kenmerkt zich met mooie oranje bloemen, terwijl de bloemen van de Strelitzia Nicolai wit zijn. Deze worden dan ook achtereenvolgens de oranje Paradijsvogel plant en de witte Paradijsvogel plant genoemd.

 

Verzorging

Net als bij alle planten, is het belangrijk dat de Paradijsvogel plant de juiste verzorging krijgt. En de juiste verzorging vereist meer dan alleen af en toe water geven. Natuurlijk is water geven belangrijk, maar er zijn nog heel veel andere dingen die je kunt doen om de plant te laten groeien en mooi te laten blijven. Hieronder vind je de belangrijkste verzorging tips voor de Paradijsvogel plant:

  • De Paradijsvogel plant houdt enorm veel van licht, heel veel licht. Het is daarom aan te raden om de plant om op een plek te plaatsen in huis met het meeste zonlicht. Wennen is niet nodig, deze planten worden immers onder direct licht gekweekt;
  • De behoefte aan licht heeft overigens niets met temperatuur te maken. Zolang het overdag niet kouder wordt dan 14 graden en in de avond niet onder de 6 graden, dan is er niks aan de hand;
  • Geef de plant lekker veel water, in de zomer zelfs nog net iets meer dan in de winter. 1x per week moet voldoende zijn, zowel in de zomer als in de winter, maar let vooral ook op de grond. Geef de plant in de zomer zoveel water dat de grond net droog is na ongeveer een week. Het is niet de bedoeling dat de wortels in het water staan. In de winter geef je dus ook wekelijks water, maar dan met een mindere hoeveelheid. De grond mag dan namelijk iets verder opdrogen;
  • Het is in principe niet noodzakelijk om de Paradijsvogel plant te sproeien. Het is echter aan te raden om dit wel te doen, tegen ongedierte op de bladeren. De bladeren worden hierdoor bovendien stofvrij, waardoor ze meer licht kunnen absorberen;
  • Na verloop van tijd zal je zien dat de buitenste bladeren bruin gaan worden. Dit is heel normaal. Je kunt de bruine rand gewoon eenvoudig wegknippen;
  • Snoeien kan natuurlijk. Het is aan te raden om zowel de bladeren als de stengels van de Paradijsvogelplant tot ongeveer 2 centimeter boven de kern te snoeien. Deze 2 centimeter houd je over, zodat het ziek en afgestoten kan worden, terwijl de rest van de plant gezond blijft.
  • Als je wilt dat de Paradijsvogel Plant bloemen krijgt, dan heb je heel veel geduld nodig. Het is zelfs niet vanzelfsprekend dat dit gebeurt. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de temperatuur in de winter rond de 10 graden is. De grond moet meerdere malen goed drogen. En in het voorjaar heeft de plant de juiste voeding en zonlicht nodig. Als je dit vol blijft houden, dan heb je hoop dat je na 8 jaar bloemen zult zien. Wil je niet zo lang wachten? Koop dan een Paradijsvogelplant waar bloemen al aan gegroeid zijn. De kans is ook groot dat de plant het jaar erop weer bloemen krijgt.
Paradijsvogel planten

Jonathan Neman & Nathaniel Ru, twee eigenaren van, hebben twee prachtige grote Paradijsvogel planten in de woonkamer van hun New York loft appartement staan. Klik hier voor de tour!

Paradijsvogel plant slaapkamer

Ontwerper Angie Teater heeft een mooie Paradijsvogel plant in de hoek van haar slaapkamer geplaatst. Klik hier om een kijkje te nemen in haar appartement uit New York.

Paradijsvogel plant in mand

De Paraijdsvogel plant is ook een goed idee voor op kantoor. Camille Styles een online lifestyle magazine, heeft een grote Paradijsvogel plant in een mooie rieten mand geplaatst in hun nieuw verbouwde kantoor! Hier kan je alle hoekjes van het kantoor bekijken.

Chanel Dror, de executive producer van Camille Styles, blijkt een echte fan van de Paradijsvogel plant. Ze heeft er ook één genomen in haar stoere Downtown Loft appartement. De grote hoge pot past er geweldig bij. Klik hier een de volledige binnenkijker te zien bij Chanel.

Paradijsvogel plant in mand slaapkamer

Ook Kara heeft voor de de Paradijsvogel plant gekozen in haar slaapkamer. Klik hier om haar slaapkamer tour te bekijken.

Paradijsvogel plant witte pot woonkamer

Plantenliefhebber Ron Goh heeft als plantenliefhebber een ware urban jungle vol prachtige planten gecreëerd in zijn Nieuw Zeeland appartement. En natuurlijk mag er geen Paradijsvogel plant ontbreken! Klik hier om zijn inspirerend leuk appartement te zien.

Paradijsvogel plant keuken

Noors duo Kine Ask Stenersen en Kristoffer Eng van Ask og Eng, hebben deze prachtige Paradijsvogel plant in hun studio verwelkomd!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam