Planten, Woonaccessoires

Chinees lantaarnplantje


Chinees lantaarnplantje

Chinees lantaarnplantje, ook wel bekend onder de botanische naam Ceropegia woodii, is een super mooie, leuke en schattige hangplant. Deze vetplant dankt haar bijzondere bijnaam aan de kleine roze bloemetjes die aan lantaarntjes doen denken. Daarnaast staat het vooral bekend om de lange dunne slierten (die tot een meter lang kunnen worden!) waar prachtige kleine hartvormige bladeren aan groeien. Vandaar dat het Chinees lantaarnplantje ook wel ‘String of Hearts’, ‘Chain of Hearts’ of ‘Hartjesplant’ wordt genoemd. Deze super leuke hangplant ziet er niet alleen erg mooi uit, het is ook nog eens een hele onderhoudsvriendelijke plant. Twee belangrijke kenmerken die ervoor hebben gezorgd dat het door veel huiseigenaren als dé perfecte kamerplant wordt gezien.

chinees lantaarnplantje hartvormige bladeren

Chinees lantaarnplantje kopen

Na het lezen van dit artikel kan het niet anders dan dat je ook een Chinees lantaarnplantje in huis wilt halen. Het is een absolute musthave in huis, vooral als je weet dat je niet zo goed bent in de verzorging van planten. Wij hebben daarom alvast een aantal adressen voor je gevonden waar je het Chinees lantaarnplantje kunt kopen. Klik op de afbeelding voor meer info.

Verzorging

Hieronder vind je een aantal mooie inspiratie voorbeelden van hoe je het Chinees lantaarnplantje een plekje kunt geven in jouw interieur. Daarnaast delen we handige tips over hoe je deze plant het beste kunt verzorgen.

Wat is de plek voor het Chinees lantaarnplantje?

Geef het Chinees lantaarnplantje een plekje met veel zonlicht, zoals op de vensterbank bij een raam op het zuiden of westen. Je kunt het ook als buitenplant gebruiken, dan is een half schaduwplek ook goed. Een eenvoudige manier om te zien of ze voldoende licht krijgen, is door de kleur van het blad en de openingen tussen de bladeren te bekijken. De bladeren zullen namelijk breder uit elkaar gaan en lichter van kleur zijn met minder marmering als de plant meer licht nodig heeft.

chinees lantaarnplantje bij raam

Hoe vaak en hoeveel water geef je het Chinees lantaarnplantje water?

Het Chinees lantaarnplantje is een vetplant, wat betekent dat de schattige hartvormige bladeren water opslaat. Het heeft dus geen zeer frequente gietbeurten nodig. Geef tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer water als de grond droog is, en zorg ervoor dat de grond volledig droog is voordat je opnieuw water geeft. In de wintermaanden heeft het Chinees lantaarnplantje nóg minder water nodig. Licht en temperatuur spelen natuurlijk ook een rol. Begin in de lente en zomer bijvoorbeeld met één keer per week water geven en in de winter eens in de twee weken, en kijk hoe het plantje erop reageert.

Wat is de beste temperatuur en luchtvochtigheid?

Deze plant houdt van een luchtvochtigheid tussen 40-50% en een temperatuur tussen de 18 – 24 graden Celcius. Dat komt goed uit, want dit zijn ook de perfecte cijfers, die ook goed zijn voor jouw eigen gezondheid!

Hebben ze ook voeding nodig?

Het is niet perse nodig, maar als je het Chinees lantaarnplantje een extra groeiboost wilt geven, dan kan je dat het beste doen met half verdunde mest. Doe dit maximaal één keer per maand tussen hun actieve groeiperiode in mei – augustus. In de winter, tijdens hun rustperiode, hebben ze geen kunstmest nodig.

Verpotten

Wil je dat jouw Chinees lantaarnplant groter wordt? Dan kan je het gaan verpotten. De beste tijd om dat te doen is in de zomer, tijdens hun actieve groeiperiode.

chinees lantaarnplantje op kast

Je kunt het op de rand van een hoge kast plaatsen, zodat de lange slierten met blaadjes mooi naar beneden kunnen hangen.

chinees lantaarnplantje op wandplank

Je kunt het natuurlijk ook op een wandplank plaatsen.

chinees lantaarnplantje ophangen

Een Chinees lantaarnplantje kan je ook perfect ophangen als een hangplant!

Chinees lantaarnplantje stekken

Wil je Chinese lantaarnplatjes stekken? Dat kan vrij eenvoudig op twee verschillende manieren: met water of met grond.

Stekken met water

De meest populaire een eenvoudige manier om een Chinees lantaarnplantje te stekken, is met water. Het is eenvoudig, werkt bijna altijd en je kunt eenvoudig het proces volgen. En het ziet er ook nog eens mooi uit.

chinees lantaarnplantje stekken water

Bron: Atreegarden.com

Als een Chinees lantaarnplantje wilt stekken met de watermethode, dan heb je alleen een transparant vaasje, een schone schaar en wat water nodig. Snijd of knip eenvoudig de slierten af die je wilt stekken en plaats ze in de vaas met water. Eigenlijk precies zoals je het ook doet als je een bloem in een vaas doet. That’s it. Het enige dat je hierna nog nodig hebt is wat geduld en een mooie lichte, warme locatie waar je het stekje plaatst.

Als alles goed is, zouden er na enkele dagen tot enkele weken wortels moeten verschijnen. Hoe lang het duurt, hangt af van factoren zoals licht en temperatuur. Nadat de slierten zijn beworteld, kun je je plant oppotten. Of laat je ze voor onbepaalde tijd in de vaas staan.

Stekken met grond

Heb je liever de plantjes in een mooie pot dan een vaas? Dan zou je ook het Chinees lantaarnplantje kunnen stekken met grond. De grondmethode is ook erg eenvoudig, en is vooral handig als je te te maken hebt met lange slierten.

chinees lantaarnplantje stekken grond

Bron: Atreegarden.com

Snijd of knip de slierten af zoals jij dat wilt. Verwijder wat bladeren aan de kant die je wilt planten en steek de slierten gewoonweg in de grond. Zorg ervoor dat ten minste een paar knooppunten (kleine bultjes op de wijnstok waaruit bladeren of wortels kunnen groeien) zijn bedekt met grond of op zijn minst aanraken. Spuit de delen die de grond raken één keer per dag om het groeiproces te bevorderen.
Daarna is het afwachten totdat de wortels verschijnen. That’s it!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam