Keuken inspiratie

Woonkeuken


woonkeuken

Een ruime woonkeuken is een super populaire woonwens. Een centrale plek in huis, waar heel het gezin bij elkaar komt. Samen koken, samen eten en vooral genieten van elkaars gezelschap. Dit moet de gedachte zijn bij het inrichten van een woonkeuken. Daarom mogen er een aantal elementen absoluut niet ontbreken. Denk aan een grote eettafel, waar je met z’n allen aan kunt zitten. Voor de kok is het fijn om genoeg werkplek te hebben, om op een comfortabele manier de lekkerste maaltijden te kunnen bereiden. Met goede verlichting zorg je ervoor dat je ook terecht kunt in de woonkeuken als de zon onder gaat.

Daarnaast zijn er ook andere leuke nice to have ideeën, die een woonkeuken nóg fijner maken. Een kookeiland is daar een heel mooi voorbeeld van. Schuif er een aantal barkrukken aan, om een sociaal karakter te geven aan de keuken. Heb je ruimte over? Overweeg dan om een loungehoekje in te richten met bijvoorbeeld een vaste bank. Genoeg leuke ideeën voor het inrichten van een woonkeuken dus. Wij geven een aantal handige tips, leuke ideeën en hebben mooie inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet van hele leuke woonkeukens!

Tips

De keuken is niet alleen een plek om te koken. Zéker niet als het een woonkeuken is. Het is ook een ruimte waar kinderen huiswerk kunnen maken terwijl mama de lunch aan het klaarmaken is, of waar gasten terecht kunnen voor een borrel of een kopje koffie. Het is een hardwerkende ruimte geworden met veel functies om aan de behoeften van het hele gezin te voldoen. Hieronder vind je een aantal leuke ideeën en handige tips voor het inrichten van jouw woonkeuken.

1. Bepaal het totale doel van de keuken

Organiseer een familievergadering en bespreek alle dingen die elk gezinslid graag zou willen doen en zien in de nieuwe keuken. Overweeg de leeftijd van de kinderen en misschien zelfs van opa en oma. Het aantal mensen die uiteindelijk gebruik maken van de keuken is een belangrijk gegeven.

Stel jezelf onderstaande vragen, die het beeld schetsen van de perfecte keuken voor jou en je gezin:

  • Hoeveel mensen zijn betrokken bij het koken?
  • Gaat heel het gezin in de keken eten?
  • Gaan de kinderen huiswerk maken in de keuken?
  • Ben je van plan om ook andere dingen te doen in de keuken? Wordt het bijvoorbeeld ook een soort hobbyruimte?
  • Als je huisdieren hebt, krijgen zij ook een plek in de keuken? Gaan ze er bijvoorbeeld eten en/of slapen?

2. Onderhoudsvriendelijk werkblad

Je bent vaak geneigd om te gaan voor het mooiste werkblad, maar in een woonkeuken is het nóg belangrijker dat je het werkblad eenvoudig kunt schoonmaken. Kies daarom voor een onderhoudsvriendelijk werkblad, dat ook krasbestendig en stootvriendelijk is. Doe onderzoek naar de verschillende opties en doe geen concessies aan de kwaliteit.

3. Opbergruimte

Het is altijd een goed idee om de balans op te maken van de spullen die opgeborgen zijn in de huidige keukenkasten die nooit worden gebruikt. Doneer ze aan een goed doel of verkoop ze. Deze spullen vangen alleen stof en nemen kostbare ruimte in elke keuken. Ontwerp de kasten zodat deze voor jouw opslagbehoeften zorgen. Er zijn veel slimme oplossingen om de ruimte die je hebt te maximaliseren en werkoppervlakken op te ruimen.

Een andere geweldige manier om zowel het werkoppervlak als de opslagruimte toe te voegen, is het plaatsen van een kookeiland. Optimaliseer ook de verticale ruimte door potten te laten hangen aan designhaken aan de muur of boven het eiland, zodat deze geen kostbare kastruimte innemen en goed binnen handbereik is. En vergeet niet de ruimte bovenop de kasten. Dit is een geweldige plek voor het weergeven van minder gebruikte items en mooi servies.

4. Loopruimte

Ook loopruimte is erg belangrijk in een fijne woonkeuken, vooral als je kleine kinderen hebt.
Dit is niet alleen praktisch, maar het is ook noodzakelijk voor de veiligheid. Heb je beperkte vloeroppervlakte? Denk creatief, door bijvoorbeeld meer wandkasten te nemen of diepe keukenkasten.

5. Multifunctionele keuken

Integreer de keuken met de rest van je huis door een multifunctionele ruimte te creëren in plaats van een traditionele, aparte keuken. Kies bijvoorbeeld voor een open keuken aan de woonkamer. Of combineer met met een speelkamer of eetkamer. Dit zorgt ervoor dat de verschillende activiteiten naadloos in elkaar overvloeien. Je zou de verschillende functionele gebieden desnoods kunnen scheiden met een roomdivider, grote kast of een keukeneiland.

6. Krijtbord

Een krijtbord is altijd een goed idee in huis, vooral in de keuken. Het is super handig voor bijvoorbeeld het opschrijven van boodschappenlijstjes, todo lijstjes of andere reminders. Kinderen zijn ook dol op krijtborden. En een krijtbord geeft je keuken ook een leuk en speels karakter. Doen!

Woonkeuken inspiratie voorbeelden

Leuk en aardig al die tips en ideeën voor het inrichten van een woonkeuken. Maar afbeeldingen zeggen natuurlijk veel meer dan woorden. Om jou te inspireren, hebben we daarom een aantal hele fijne woonkeuken voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Welke woonkeuken komt het dichts bij jouw droomkeuken?

1. Woonkeuken in uitbouw

Dit is de geweldige woonkeuken van Rosie en Tom. Het huis was niet bijgewerkt sinds de jaren ’70, maar Rosie en Tom waren niet afgeschrikt door het werk dat nodig was. Ze wisten dat ze het huis konden moderniseren om hun droomhuis te creëren. Zo hebben ze CW2 Architects gevraagd om een ontwerp te maken voor een uitbouw, waar de woonkeuken ingericht werd. Ze wilden een echte woonkeuken, waar hun hele gezin van kunnen genieten. Het echtpaar huurde timmerman Joe Chambers in om een op maat gemaakte keuken te bouwen, compleet met kookeiland, dat ook als ontbijtbar wordt gebruikt. De woonkeuken ziet er al super goed uit, maar het is helemaal geweldig omdat je middels een grote glazen schuifpui toegang hebt tot de tuin.

Woonkeuken in uitbouw

woonkeuken uitbouw

2. Open woonkeuken aan woonkamer

Deze mooie woonkeuken uit Bridgehampton, New York, combineert naadloos met de familiekamer. Ontwerper Eldon Wong wilde een multifunctionele ruimte in plaats van een traditionele keuken. Hij wilde dat het er meer uitzag als een familiekamer. Het is een multifunctionele ruimte geworden waar het gezin 24/7 gebruik van kan maken. De grote Amerikaanse koelkast en de Bosch vaatwasser zijn praktisch de enige zichtbare apparaten in deze keuken, ingericht met rieten stoelen van Restoration Hardware, een vintage bank en een salontafel van Pier 1. Door het plaatsen van de twee Harry Bertoia barkrukken van Knoll, kan je ook aan het eiland zitten.

Open woonkeuken aan woonkamer

Open keuken aan woonkamer

3. Klassieke woonkeuken

Nicole Hough ontwierp in haar woonkeuken in Ridgewood, New Jersey, de keuken die bij de periode van het huis paste en moderniseerde het met moderne gemakken om het gezinsvriendelijk en georganiseerd te maken. Een ingebouwde kast heeft een onderste rij laden voor spullen voor kinderen, een kookeiland biedt voldoende zitplaatsen en potten zijn gemakkelijk bereikbaar omdat ze aan beide zijden van de kachel zijn gehangen.

Klassieke woonkeuken

klassieke woonkeuken

4. Lichte woonkeuken van Nikki

Dit is de super leuke keuken van Nikki. Toen zij net waren verhuisd, was de keuken super donker. Dat was dan ook het eerste wat ze heel graag wilde aanpakken. Hun eerste prioriteit was om zoveel mogelijk licht in de ruimte te brengen, dus hadden ze de kleine ramen vervangen grote glazen harmonicadeuren, die over de gehele breedte van de keuken loopt. Daarnaast werden ook twee extra dakramen en openslaande deuren aan de zijkant geplaatst. Het resultaat mag er wezen! Het is een echte woonkeuken geworden met een kookeiland en bartafel. In de hoek van de keuken hebben ze een kleine televisie opgehangen, zodat het gezin ook in de keuken TV kunnen kijken.

Lichte woonkeuken van Nikki

Lichte woonkeuken van Nikki

5. Landelijke woonkeuken van Jade

Jade had een budget van £35.000 voor de uitbouw en haar nieuwe keuken. Het is een flinke uitdaging, maar dankzij slimme oplossingen wist zij deze inspirerende klus te klaren. Het is een prachtige, ruime en super lichte landelijke woonkeuken geworden, waar heel veel uren in besteed wordt. Een krantje lezen onder het genot van een kopje koffie, uitgebreid koken, maar ook gewoon om gezellig met elkaar te kletsen. Donkergrijze landelijke keukenkasten met een houten werkblad zijn gecombineerd met twee grote werktafels naast elkaar. Iets verderop vind je een grote vierkante eettafel, die natuurlijk veel meer gebruikt wordt dan alleen een tafel waaraan wordt gegeten.

Landelijke woonkeuken van Jade

Landelijke woonkeuken van Jade

6. Chique woonkeuken met kookeiland

Het fijne van deze keuken, is dat het bereikbaar is vanuit de woonkamer middels mooie glazen dubbele deuren. Op die manier zijn deze twee ruimtes goed met elkaar verbonden, zonder dat je de nadelen hebt van een open keuken. Ze hebben het bovendien als een echte woonkeuken ingericht. Het is ruim, het is licht en het is super mooi en chic geworden. Lage donkerbruine houten keukenkasten met een marmeren werkblad is gecombineerd met een groot kookeiland. Het is een plek om eten te bereiden, maar tegelijkertijd wordt het ook als bartafel gebruikt met de drie chique barkrukken. Bij het kookeiland is een grote eettafel geplaatst waar je minimaal met acht personen aan kunt zitten.

Chique woonkeuken met kookeiland

Chique woonkeuken met kookeiland

7. Moderne kindvriendelijke woonkeuken

Deze woonkeuken is veruit de meest originele uit dit rijtje. Het is de woonkeuken van 8. House, een stoer loft appartement uit Japan die door de interieur architecten van TENHACHI is gerealiseerd. Het loft appartement heeft een open indeling gekregen met een open slaapkamer, half open badkamer en natuurlijk ook een open keuken. De keuken is ingericht met een super grote kastenwand met heel veel kastruimte. Daarnaast is er ook een enorm kookeiland geplaatst, die net zo breed is als de kastenwand. Zowel de kookplaat als de wasbak zijn in het kookeiland verwerkt, en tegelijkertijd is het ook een grote eettafel, waar een bankje en meerdere eetkamerstoelen tegenaan zijn geschoven. Aan de buitenkant vind je bovendien een boekenkast. De bewoners wilden bovendien een kindvriendelijke keuken. Daarom is er ook een speelhoek ingericht met onder andere een schommel en een klein bureautje, waar huiswerk aan gemaakt kan worden.

Moderne kindvriendelijke woonkeuken

Moderne kindvriendelijke woonkeuken

8. Kleine fijne woonkeuken

Een woonkeuken hoeft niet altijd super groot te zijn. Ook van een kleine keuken kan je een hele fijne woonkeuken maken. Deze keuken is daar een heel mooi voorbeeld van. Aan de ene kant bij het raam, is er gekozen voor een moderne witte keuken met veel kastruimte. De eethoek is aan de binnenkant van de keuken ingericht, waar een bankje gecombineerd is met een mix van verschillende eetkamerstoelen.

Kleine fijne woonkeuken

Kleine fijne woonkeuken

9. Gezellige woonkeuken uit Lyon

Deze woonkeuken is ontworpen en ingericht door interieurontwerper Alexandra Tamburini. Zij heeft een prachtig appartement ontworpen gekenmerkt door chique klassieke details, mooie materialen, stijlvolle meubels en een gezellige sfeer. Deze gezelligheid vind je ook terug in de woonkeuken. Er is een groot schiereiland geplaatst, die als bartafel gebruikt wordt. De mix van verschillende barkrukken is super leuk. Centraal in de keuken vind je de grote eettafel, omringd door verschillende eetkamerstoelen en een groot vloerkleed onder de eettafel. Daarnaast is er ook een grote servieskast in de keuken geplaatst.

Gezellige woonkeuken uit Lyon

Gezellige woonkeuken uit Lyon

10. Stoere industriële woonkeuken

En last but nog least willen we de woonkeuken van Kelly en Phil laten zien, een stoere industriële woonkeuken met een keukeneiland en een fijne eethoek. De keuken was vóór de verbouwing een stuk kleiner. Omdat ze er een echte woonkeuken van wilden maken, hebben ze besloten om een uitbouw te realiseren. Hierdoor was het mogelijk om ook een grote zithoek in te richten. Op de vloer vind je een vintage houten vloer en de keuken achterwand is volledig betegeld met witte metrotegels. Zowel de witte keukenkasten als het kookeiland zijn afgewerkt met een stoere dikke betonnen werkblad.

Stoere industriële woonkeuken

Stoere industriële woonkeuken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam