DIY

Trap verven handleiding


Wil jij jouw trap verven in een mooie kleur naar wens? In deze handleiding laten we stap voor stap hoe je dit het beste kunt doen. Kijk snel verder en ga vandaag nog aan de slag!

trap verven handleiding

Als je een oude houten trap wilt renoveren, dan zijn daar verschillende manieren voor. Een trap bekleden met is bijvoorbeeld een hele populaire methode. Zo kiezen heel veel mensen ervoor om hun trap te bekleden met speciale houten trapbekleding – pakketten die je kunt kopen bij de bekende bouwmarkten. Daarnaast zou je er ook voor kunnen kiezen om je trap te bekleden met tapijt. Het grote voordeel hiervan is dat tapijt ook geluiddempend is. En wat ook een veel gekozen manier om een oude houten trap te renoveren, is door de trap te verven met een mooie kleur naar wens. Na een verfbeurt kan jouw houten trap weer als nieuw uitzien.

Net als bij elke verfklus, is het ook voor het verven een trap belangrijk om de juiste stappen en instructies te volgen. Om jou hierbij een handje te helpen, vind je hieronder een praktische en beknopte handleiding, waarin we stap voor stap uitleggen hoe jij jouw trap kunt verven. Succes!

Voordat we daadwerkelijk starten met de verfklus, hebben we nog een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet:

 • Voordat je nieuwe verf op je trap kunt aanbrengen, moet je het oppervlak voorbereiden door het grondig te reinigen en alle vuil en aanslag te verwijderen. Gebeitst hout is veel gemakkelijker te verven omdat er geen oude verf meer te verwijderen is.
 • Een trap verven is eenvoudig, het moeilijkste is om gebieden af ​​te plakken om ervoor te zorgen dat er geen verf op de muren en vloeren rond de trap komt. Gebruik altijd schilderstape om muren en lijsten te beschermen. Het is een vervelend klusje, maar het scheelt je veel tijd en schoonmaakwerk tijdens het verven.
 • Als je wilt dat je trap er mooi glad uitziet nadat je het hebt geverfd, moet je ruwe plekken schuren met schuurpapier. Om gaten en scheuren op te vullen, kan je een eenvoudig aan te brengen vulmiddel vinden bij de bouwmarkt. Zorg ervoor dat je het laat drogen voordat je begint te verven.
 • Als het tijd is om te verven, wil je zeker weten dat je de juiste maat kwast hebt om langs de rand te verven waar je je tape hebt geplakt.
 • Als het gaat om het type verf dat je op je trap moet gebruiken, zijn er veel merken om te overwegen. Het kiezen van kwaliteitsverf voor trappen is belangrijk omdat het beter bestand is tegen dagelijkse slijtage dan verf van mindere kwaliteit, waardoor je in de toekomst niet opnieuw hoeft te verven. Sigma verf is daar een heel mooi voorbeeld van.

Wat heb je nodig?

 • Stofdoeken;
 • Schuurpapier;
 • Houtvuller;
 • Vulmes;
 • Kwast;
 • Primer;
 • Verf.

Stap 1

Zoals je gezegd, is het belangrijk om eerst de muren en lijsten goed af te plakken, voordat je daadwerkelijk begint met het verven van de trap. Gebruik stofdoeken voor op de vloer, en schildertape voor het afplakken van muren, lijsten en randen. Gaat het om een hele oude trap, die bijvoorbeeld eerst bekleed was met tapijt, controleer dan eerst op spijkers of nietjes en verwijder deze. Verwijder vervolgens losse verf met een verfkrabber en veeg de trap aan.

trap verven handleiding afplakken

Stap 2

Om de beste afwerking te krijgen, moet de je de trap eerst goed schuren. Afhankelijk van de staat van de trap, zou je schuurpapier kunnen gebruiken met verschillende korrelgroottes. Als de treden en stootborden onbewerkt zijn gebruik je bijvoorbeeld schuurpapier met korrel 80. Het gebruik van een elektrische handschuurmachine maakt het werk sneller en gemakkelijker. Veeg of stofzuig de trap wanneer je klaar bent om stof te verwijderen.

trap verven handleiding vegen

Stap 3

Controleer de trap op gaten of gebieden die moeten worden opgevuld en vul deze op met een houtvuller van goede kwaliteit. Op oudere trappen is het niet ongewoon om kleine openingen tussen de treden en stootborden te zien. Vul deze om een zo strak mogelijk resultaat te krijgen. Zodra het opgedroogd is, schuur je alle delen van de trap af met fijn schuurpapier met korrel tussen 180-220. Voel met je hand aan of de oppervlakken glad genoeg zijn.

trap verven handleiding schuren

Stap 4

Om de trap af te werken moet de trap eerst worden gestofzuigd om eventueel stof te verwijderen. Gebruik nu warm water, een mild schoonmaakmiddel en een schone doek om vuil en stof te verwijderen. Laat de trap na het wassen volledig drogen. Laat minimaal 24 uur staan.

Stap 5

De eerste stap bij het verven van een onbewerkte trap, is het aanbrengen van de grondverf. Dit is belangrijk om de uiteindelijk verf goed te laten hechten. Voor de hoeken en randen kan je een kwast gebruiken. Gebruik een roller voor de grote oppervlakken. Begin bovenaan en werk naar beneden. Overbelast de borstel niet en dep in de moeilijke gebieden. Verf de voorkant van het loopvlak, dan de randen van de stootrand en het volgende loopvlak naar beneden. Ga met gelijkmatige penseelstreken van de ene naar de andere kant, van links naar rechts als je rechtshandig bent, om het loopvlak en de stootrand te voltooien. Herhaal op de rest van de trap. Zodra de primer droog is schuur je het lichtjes op met fijn schuurpapier met korrel 320. Voor de beste resultaat raden we aan om twee grondlagen aan te brengen. Breng de tweede laag op dezelfde manier aan, nadat de eerste laag goed is opgedroogd.

trap verven handleiding verven

Stap 6

Laat de tweede grondlaag goed drogen. Schuur het daarna lichtjes op en maak het schoon. met een licht vochtige doek. Als de trap goed droog is, kan je beginnen met het aanbrengen van de verf. Dit kan je op exact dezelfde manier doen als de grondverf. En net als de grondverf, raden we ook aan om de trap met twee lagen af te lakken. Dit om een zo mooi, strak en duurzaam mogelijke resultaat te krijgen.

Verwijder daarna de schilderstap zo snel mogelijk, en laat de trap goed opdrogen voordat je erop gaat lopen. That’s it. Geniet van je mooie nieuwe trap!

trap verven handleiding aflakken

Bekijk ook:
Houten trapbekleding
10 Trapleuning ideeën
Trapkast ideeën
Muur verven zonder strepen? 5x Tips!
8x Tips voor het verven van muren

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam