Interieur ideeën

Woontrends 2022


Lees op deze pagina wat de nieuwe woontrends 2022 is. Laat je inspireren door de nieuwste trends op het gebied wonen, welke ontwikkelingen er zijn voor interieur & design, welke kleuren en materialen we verwachten vaak te zien in het nieuwe jaar, en nog veel meer. Lees snel verder!

woontrends 2022

Het afgelopen jaar waren we erg enthousiast over de woontrends 2021. Een knotsgek jaar waar we met z’n allen vooral heel veel tijd thuis hebben doorgebracht. Om tóch die verbinding met de natuur te hebben, zagen we vooral veel gebruik van natuurlijke materialen en kleuren, en wilden we onszelf verwennen in een comfortabel en luxe interieur. Voor velen was het een uitdaging om de perfecte balans te vinden tussen wonen en werken, waarbij de hoeveelheid nieuwe thuiskantoren en thuiswerkplekken in een rap tempo zijn gestegen. Ook gingen we met z’n alleen naar bouwmarkten, zodat we aan de slag konden gaan met leuke en creatieve DIY projecten voor huis en tuin.

Bij een nieuw jaar horen natuurlijk ook nieuwe woontrends. Of je nou gaat verhuizen of verbouwen, of misschien heb je gewoon een passie voor interieur en design – hieronder hebben we de nieuwe woontrends 2022 voor je op een rijtje gezet. We zijn erg benieuwd wat jij van de nieuwe ontwikkelingen vinden.

Thuiswerken

Eigenlijk was zoveel mogelijk thuiswerken de standaard in 2021, en dat lijkt voorlopig ook niet te veranderen in 2022. Omdat we massaal thuis moesten werken, gingen veel mensen aan de slag met het inrichten van een thuiskantoor of een thuiswerkplek. Het belang van een goede balans tussen werk en privé werd gedurende het jaar steeds duidelijker. Dus ook in 2022 zullen nóg meer mensen hun keukentafel of eettafel vervangen voor een meer professionele en vooral ergonomische werkplek in huis. Dit kan een een inklapbaar bureau zijn in de woonkamer, een hoekje in de slaapkamer, een hybride thuiskantoor gecombineerd met een logeerkamer of een kamer die volledig ingericht wordt als een thuiskantoor.

Deze combinatie van thuiskantoor en loungeplek ziet er geweldig uit. Klik hier voor meer foto's.

Deze combinatie van thuiskantoor en loungeplek ziet er geweldig uit. Klik hier voor meer foto’s.

Ronde vormen

Ronde vormen zal ook weer terugkomen in 2022. Dit jaar niet alleen in de vorm van meubels en accessoires, zoals ronde banken, ronde poefs, ronde eettafels, ronde salontafels, en ronde kussens, maar ook bijvoorbeeld in de vorm van ronde muren, afgeronde plafonds, keukens met afgeronde hoeken, noem maar op.

De ronde bakstenen muur vormt de blikvanger in deze witte slaapkamer. Klik hier voor meer foto's.

De ronde bakstenen muur vormt de blikvanger in deze witte slaapkamer. Klik hier voor meer foto’s.

Natuur in huis

De natuur heeft altijd een positieve impact op je gemoedstoestand. Naast dat je zoveel mogelijk tijd ook buiten doorbrengt, bijvoorbeeld door een wandeling door het bos of op het strand, kan je de natuurlijk ook binnen in huis halen. Deze biofiele ontwerpprincipes zullen ook in 2022 populair blijven, met de nadruk op het creëren van rustgevende, met planten gevulde omgevingen die een visuele verbinding met de natuur tot stand brengen. Het leuke is dat je dat op verschillende manieren kunt doen.

Groen

We zullen groene en natuurlijke tinten in ons interieur zien versmelten. Dit kunnen we concluderen onder andere door de zoekopdrachten in Google in het afgelopen jaar. Zo zochten mensen massaal op groene interieurs, zoals Olijfgroene muur, 25x Groene keukens, Smaragdgroen in interieur, noem maar op.

Daarnaast kiezen steeds meer mensen voor planten in huis. Hier hebben we ook een aantal leestips voor je:

10x Slaapkamer planten
12x Leuke hangplanten
Een plantenwand!
10x Niet giftige planten voor katten

In dit moderne appartement speelt natuur een hele belangrijk rol. Klik hier om meer foto's te bekijken.

In dit moderne appartement speelt natuur een hele belangrijk rol. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Aardetinten

Naast groen in huis, blijven aardetinten ook erg populair. Alle bruintinten, zoals beige en taupe, maar ook terracotta is een kleurtint die we vaak terug gaan zien. Bruine tinten kan je heel mooi in de basis terug laten komen, zoals de vloer en de muren. Deze geven je huis een rustgevende en kalme uitstraling.

En als je het hebt over aardetinten, dan heb je het natuurlijk ook over hout. En hout is natuurlijk dé perfecte manier om meer sfeer en warmte te creëren in huis – van houten vloeren tot houten meubels en kleine houten accenten.

Alternatieve natuurlijke vloeren? Wat dacht je van een kurkvloer?

Bright skies

Net als elk jaar, heeft Flexa ook voor 2022 een hele mooie kleur verkozen tot kleur van het jaar. Voor 2022 is het de kleur Bright skies geworden, een licht en luchtig blauwe tint. Het is een levendige, optimistische kleur die goed is voor de geest. Het is ook een tint die onze huizen levendiger en opener kan maken. Daarnaast is het ook een hele verrassende veelzijdige kleur die je heel goed met andere kleuren kunt combineren.

Deze mooie keuken ziet er super leuk en fris uit, waar witte tegels gecombineerd zijn met witte muren en bright skies blauwe keukenkasten. Klik hier voor meer foto's.

Deze mooie keuken ziet er super leuk en fris uit, waar witte tegels gecombineerd zijn met witte muren en bright skies blauwe keukenkasten. Klik hier voor meer foto’s.

Duurzaam wonen

Duurzaam wonen is een topic wat al jarenlang erg hot is. Dit zal de komende jaren ook zo blijven. We zijn er met z’n allen van bewust dat we zuinig moeten zijn op onze planeet, en de manier waarop we wonen en leven kan daar een grote impact op hebben.

Ouderwetse gloeilampen en spaarlampen zijn al vervangen door moderne led lampen, veel mensen overwegen zonnepanelen te kopen en hun huis te isoleren, afval scheiden gebeurt ook steeds vaker… zo zijn er heel veel dingen die je kunt doen op het gebied van duurzaam wonen.

Leestip: Duurzaam wonen? 10x Tips!

House A, gerealiseerd is door architectenbureau Whispering Smith, is een project dat zich kenmerkt met hoge gerecycleerde betonpanelen en witgekalkte gerecycleerde bakstenen. Klik hier voor meer foto's.

House A, gerealiseerd is door architectenbureau Whispering Smith, is een project dat zich kenmerkt met hoge gerecycleerde betonpanelen en witgekalkte gerecycleerde bakstenen. Klik hier voor meer foto’s.

Duurzame meubels worden ook steeds populairder. Niet alleen wordt er gekozen voor meubels die gemaakt zijn van duurzame materialen, bijvoorbeeld van teruggewonnen materialen. Daarnaast kiezen steeds meer mensen voor vintage en antiek. Vintage en antieke meubels kopen is niet alleen beter voor het milieu, ze zijn vaak ook een stuk goedkoper, zonder dat het ten koste gaat van hoe het eruit ziet.

De opwaartse trend in de richting van herbestemming van bestaande materialen kan zich ook uitstrekken tot bouwmethoden. “Steeds meer merken we dat we werken aan het verbeteren van de prestaties van bestaande historische structuren in plaats van opnieuw te bouwen. We hebben deze trend door de jaren heen gestaag zien opduiken, met slimme adaptieve hergebruikprojecten, variërend van omgebouwde schuren tot renovaties van oude pakhuizen.

Smart home

‘Smart home’ verwijst naar de mogelijkheid om huishoudelijke apparaten op afstand te bedienen, meestal door te koppelen met een smartphone. De slimme rookmelder,  een slimme gordijnmotor gebruiken om je woning smart te maken, of bijvoorbeeld slimme thermostaten bestaan al enkele jaren. In de komende jaren zal de wereld rondom domotica zich nog veel verder ontwikkelen.

Leestip: 10x Smart Home gadgets

Bekijk ook:
Woontrends 2021

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam