Tuininspiratie

15x Tuinafscheiding ideeën


Last Updated on maart 28, 2024 by Redactie

Tuinafscheiding ideeën

Je tuin is jouw eigen buitenruimte aan huis. En net zoals privacy binnen in huis, heb je ook behoefte aan privacy in je tuin. Niets is vervelender dan nieuwsgierige buren en voorbijgangers die ongegeneerd naar jou kijken om te zien wat jij in je tuin doet. Binnen in huis heb je raamdecoratie, die voor privacy zorgen. Om ervoor te zorgen dat je ook privacy in je tuin hebt, is tuinafscheiding onmisbaar. Tuinafscheiding heb je echter in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. In dit artikel willen we jou inspireren met leuke en praktische erafscheiding en tuinafscheiding ideeën, die je zowel voor de achtertuin als de voortuin kunt gebruiken!

1. Houten schuttingen met verticale planken

Houten schuttingen zijn veruit dé populairste vorm van tuinafscheiding of erfafscheiding. Je hebt houten schuttingen met verticale planken en horizontale planken. Horizontale planken, ook wel lamellen schermen genoemd, zorgen ervoor dat een tuin optisch groter lijkt. Dit is dus een goed idee als je een smalle of kleine tuin hebt. Daarnaast is het moeilijker voor kinderen om eroverheen te klimmen.

Houten schuttingen met verticale planken

2. Houten schuttingen met horizontale planken

Naast verticale planken zijn er ook houten schuttingen met horizontale planken. Schuttingen met horizontale planken zijn over het algemeen iets steviger dan verticale planken. Standaard schuttingen hebben een hoogte van 180 – 200 centimeter. Houten schuttingen met horizontale planken kan je eenvoudig uitbreiden tot een ideale hoogte.

Houten schuttingen met horizontale planken

3. Trellis of gaasscherm met groen

Vind je houten schuttingen met alleen houten planken een beetje saai, omdat je van groen houdt in de tuin? Dan kunnen Trellis schermen of gaasschermen een goed idee zijn. Deze schermen hebben een transparant karakter en bieden eigenlijk geen privacy. Je kunt privacy creëren door de schermen te laten begroeien met klimplanten. Het kan ook een leuk idee zijn om houten schuttingen met deze groene schermen te combineren.

Trellis scherm tuin

Gaasscherm tuin

4. Betonnen muren

Sommige tuinen zijn al voorzien van betonnen muren, die als tuinafscheiding of erfafscheiding worden gebruikt. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook genoeg betonnen tuinafscheidingen kant en klaar verkrijgbaar, doe een modulair karakter hebben. Deze passen mooi in een strakke moderne tuin. Vind je ze té industrieel? Dan kan je de betonnen tuinafscheiding ook combineren met hout en groen. Hieronder zien jullie een aantal leuke ideeën.

betonnen muur houten planken tuinafscheiding

moderne tuinafscheiding beton hout

betonnen tuinafscheiding

5. Groene tuinafscheiding

Ben jij een echte liefhebber van groen? En je hebt ook groene vingers? Dan zijn groene tuinafscheidingen een absolute musthave in jouw tuin. Daar zijn genoeg leuke ideeën voor, zoals mooie hagen, Smaragd bomen, Coniferen, Bamboe, Leibomen, noem maar op.

groene tuinafscheiding

groene tuinafscheiding

groene tuinafscheiding

6. Schanskorven

Schanskorven en steenkorven zijn metalen korven, die gemaakt zijn van gegalvaniseerd staal. Deze korven kunnen opgevuld worden met verschillende soorten stenen. Ook deze vorm van tuinafscheiding kan je heel goed combineren met andere erfafscheidingen, zoals houten schuttingen of mooie hagen of bomen.

Schanskorven

Schanskorven

Schanskorven

7. Wilgenschuttingen, wilgenschermen en een wilgenmatten

Met Wilgentenen kan je ook hele mooie natuurlijke afscheiding maken in de tuin, namelijk wilgenschuttingen, wilgenschermen en wilgenmatten. Wilgenschuttingen worden ter plekke in de tuin gevlochen aan stevige verticale palen. Wilgenschermen zijn schuttingen met een houten frame, terwijl de binnenkant uit gevlochten Wilgentenen bestaan. En wilgenmatten zijn gemaakt van verticale Wilgentenen, die met ijzerdraad aan elkaar zijn geregen.

wilgenschermen

wilgenschuttingen

wilgenmatten tuinafscheiding

8. Tuinafscheiding met houten palletten

Met houten palletten kan je de leukste DIY projecten maken voor huis en tuin. Stoere loungebanken en tafels van houten palletten komen vaak voor, maar wisten jullie dat je er ook hele leuke afscheiding voor de tuin mee kunt maken? Laag of hoog, het kan allebei!

tuinafscheiding houten palletten

houten pallet tuinafscheiding laag

houten pallet tuinafscheiding hoog

9. Verticale tuin

Een tuin is niet compleet zonder groen. Maar wat als je een kleine tuin hebt, waardoor je niet zoveel ruimte hebt voor planten? De verticale tuin is dé oplossing, dé groene trend voor zowel binnen in huis als buiten in de tuin of balkon. Steeds meer mensen kiezen voor verticaal tuinieren. Creëer een mooie tuinafscheiding of erfafscheiding met verschillende soorten planten of maak je eigen moestuin met de lekkerste verse kruiden!

verticale tuin

verticaal tuinieren

10. Visgraat schutting

Visgraat vloeren en wandbekleding zijn super hot voor binnen in huis. Maar waarom zou je dat niet in de tuin kunnen realiseren in de vorm van afscheiding? Onderstaande visgraat schutting is hier verkrijgbaar.

visgraat schutting

11. Golfplaten

Golfplaten worden vaak gebruikt als wanden en plafonds in de bouw, maar je kunt er ook tuinafscheiding mee maken. Tuinafscheiding van golfplaten klinkt misschien niet zo gezellig, maar het kan er super tof uitzien. Onderstaande mooie tuin is daar een heel mooi voorbeeld van, waar tuinafscheiding is gemaakt met stoere zwarte golfplaten.

golfplaten tuinafscheiding

12. Bamboo afscheiding

Heb je een Japanse tuin of een tuin met een Oosters tintje? Tuinafscheiding van bamboo takken passen daar perfect bij! Ze zien er niet alleen erg mooi bij, bamboo takken zijn ook nog eens super duurzaam en erg stevig!

bamboo afscheiding

bamboo afscheiding

bamboo afscheiding

13. Tuinafscheiding met plantenbakken

We hebben het hierboven al gehad over verticaal tuinieren. Dat kan je ook doen met behulp van plantenbakken, die je aan de tuinafscheiding monteert. Houten schuttingen en betonnen muren zijn daar stevig genoeg voor!

tuinafscheiding met plantenbakken

tuinafscheiding met plantenbakken

tuinafscheiding met plantenbakken

Onderstaande scherm is gemaakt door Jeran van Oleander + Palm. Klik hier voor de handleiding!

verticaal tuinieren tuinafscheiding

14. Cortenstaal tuinafscheiding

Cortenstaal bstaat uit bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Het kenmerkt zich met een stoere industriële verroeste uitstraling. Er worden verschillende dingen mee gemaakt zoals plantenbakken en tuinafscheidingen.

Cortenstaal tuinafscheiding

15. Grote spiegel

Een grote spiegel kan ervoor zorgen dat een ruimte optisch groter lijkt. Dat kan in een kleine slaapkamer of woonkamer, maar hetzelfde effect kan je ook in de tuin creëren. Hang een grote spiegel aan een houten schutting of een betonnen muur en maak je kleine tuin optisch groter!

Grote spiegel in de tuin

Grote spiegel in de tuin

Grote spiegel in de tuin

Bekijk ook onze andere leuke tuin ideeën!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam